dinsdag 30 juni 2009

Giel helpt Peter Vos aan hit

Peter Vos: Huis aan zee (90)

Netzo min als Peter Fox zo heet, is Peter Vos de echte naam van de man die ‘Huis aan zee’ opnam. Het nummer, een bijna letterlijke vertaling van ‘Haus am See’ van Peter Fox, wiens echte naam Pierre Baigorry luidt, komt binnen op #90. De Nederlandse Peter maakte deze vertaling en zorgde er voor dat Giel Beelen het nummer te horen kreeg. Die was zeer enthousiast en draait de Nederlandse versie zelfs vaker dan de Duitse versie, die Megahit was. 8ball music, het label van ondermeer Alain Clark, Miss Montreal en Annie (=Annemarie Brohm, voorheen zangeres van Leaf), brengt het nummer nu uit als download. Het nummer van Peter Vos staat ook op de komende dubbelaar ‘Hitzone 50’, waar per editie zo’n 40.000 van verkochte worden. Dus Peter is nu al verzekerd van een flinke omzet. ‘Peter’ als je dit leest, laat even wat van je horen!

Zangeres maakt eigen bewerking

Naast de uitvoering van Peter Vos is er nog een Nederlandstalige uitvoering van ‘Haus am See’ door Theresa. In het najaar van 2008 was zij in Wenen en hoorde het nummer van Peter Fox en was direct enthousiast. De tweede track op de cd-single van ‘Haus am See’ is ‘Saint Tropez’, en bleek de karaokeversie te zijn. Theresa, die deel heeft uitgemaakt van de musicalgroep Vals alarm! uit Groningen, wilde daar iets mee doen en maakte een eigen tekst. Ze nam het nummer in haar eigen huiskamer op en noemde het ook ‘Huis aan zee’. Ook zij gebruikt dus zee in plaats van meer, de vertaling van het Duitse See. Onlangs reageerde ze met: “Uiteraard weten we dat See in het Duits 'meer' betekent, alleen vonden we dat metrisch niet klinken in het nummer. Geen vertaalfout dus, maar een bewuste keuze.” Nog bedankt voor je reactie Theresa. Enne, is dat wel je echte naam?

2 opmerkingen:

  1. Wellicht een bijna-letterlijke vertaling, maar het Duitse "See" is in het Nederlands toch echt een "Meer".

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Megaman,

    Na het succes van Huis aan zee (meer dan 35.000 keek bekeken op youtube), hebben we een nieuw lied gemaakt: Een droom begraven. Geen cover dit keer, maar eigen werk. Met een simpel filmpje erbij. Je kunt het hier bekijken:

    http://www.youtube.com/watch?v=Ic1B_HpR4TY .

    Dus: bekijk, bewonder, klik aan die 5 sterren, zet het filmpje op je hyves of weblog, laat het aan vriendjes en vriendinnetjes horen.

    Alvast bedankt voor je hulp!

    Groeten,

    Theresa

    BeantwoordenVerwijderen