vrijdag 23 augustus 2024

Hitflits: F-1 Trillion derde nummer 1-album voor Post Malone. Bruno Mars en Lady Gaga in duet

Zijn twee voorlaatste albums, Twelve Carat Toothache in 2022 en Austin in 2023 werden van de eerste plaats gehouden door Harry’s House van Harry Styles respectievelijk Utopia van Travis Scott. Dit keer is er niemand die hem van de eerste plaats houdt en dus komt  F-1 Trillion van Post Malone binnen op de eerste plaats van zowel de Album Top 100 als Vinyl 33.
Na Beerbongs & Bentleys in 2018 en Hollywood’s Bleeding in 2023 is F-1 Trillion het derde nummer 1-album voor de 29-jarige Austin Richard Post uit Siracuse, New York, ofwel rapper Post Malone.
 
Country met de paplepel ingegoten
 
In tegenstelling tot zijn vorige hiphop albums, is F-1 Trillion vooral een countryalbum. De single ‘I Had Some Help’ (16 in mei) met countryster Morgan Wallen was daar al een voorproefje van. Post Malone zegt daarover: “My love of country music came from my mom . Whenever I was a little kid, my mom would always play country in the car”.
 
Naast Wallen werkten onder andere countrysterren als Hank Williams Jr., Luke Combs, Chris Stapleton en Dolly Parton mee aan het album. Malone zelf werkte mee aan het country-album Cowboy Carter van Beyoncé.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Post Malone: F-1 Trillion (35)           *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (17), op 26,47%
3. (2)   Frenna: Pink Summer (0)
4. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (4)
5. (4)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (15)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#9 the Script: Satellites (76)
 
#22 Mark Ambor: Rockwood (10)
Met ‘Good To Be’ (nummer 24) en ‘Belong Together’ (4), beide in mei, liet de 26-jarige Mark Gregory Damboragian uit Pleasantville, New York, die wij vooral kennen als Mark Ambor, al horen waartoe hij in staat is. Dat doet hij nu nog meer op zijn debuutalbum Rockwood. Eerder bracht hij al 2 EP’s uit.
Rockwood bestaat echt. Het is het park waar Mark Ambor tijdens zijn jeugd rondhing, in  Pleasantville, New York. Het schijnt zelfs dat hij daar nog steeds woont, samen met zijn ouders. Over het album zegt hij: “Ik wil dat dit een ontsnapping is voor mensen, dat ze zich onderdeel voelen van iets dan groter is dan zijzelf.”
 
#42 Falling In Reverse: Popular Monster (62)
Dit is al het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rockgroep Falling In Reverse, maar het eerste dat bij ons een notering krijgt. Falling In Reverse uit Las Vegas, werd gevormd in 2008. Van de originele bezetting is alleen nog de 40-jarige zanger Ronald ‘Ronnie’ Joseph Radke over. De andere 4 leden zijn Max Georgiev (lead gitaar), Christian Thompson (rhythm gitaar), Tyler Burgess (bas) en Luke Holland (drums, percussie).
 
SINGLES
 
Bijzondere samenwerkingen van Lady Gaga zijn we wel een beetje gewend. Ze zong onder andere al met Bradley Cooper, Beyoncé, Tony Bennett en the Rolling Stones. Maar eentje met Bruno Mars? Die hadden we zeker niet zien aankomen. Het is ‘Die With A Smile, hoogste eerste weeks op 19.
 
Acht jaar geleden stonden beiden voor het eerst samen op één podium. Dat was op 30 november 2016 tijdens ‘Victoria’s Secret Fashion Show’ in Parijs, waar beiden, nog wel  gescheiden van elkaar, nummers zongen. Sindsdien hielden de twee contact en spraken wel eens over een vorm van samenwerking.
 
In juni van dit jaar resulteerde dat in een telefoontje van Bruno Mars aan Lady Gaga, die in Malibu druk was met de opnames van haar zevende studioalbum. Hij vroeg haar langs te komen om te luisteren naar nieuwe nummers waar hij mee bezig was. Daaronder ‘Die With A Smile’, waar zij direct helemaal weg van was. Beiden werkten die avond verder aan het nummer en namen het op. Vervolgens werd de dagen daarna via Instagram de spanning opgebouwd met het tonen van emoji’s en video’s.
 
‘Die With A Smile’ is een nummer in de stijl van Silk Sonic, het project van Bruno Mars met Anderson.Paak. Dat is niet zo vreemd, want Dernst ‘D'Mile’ Emile II en James Edward Fauntleroy, die meeschreven aan het nummer, schreven ook mee aan nummers van Silk Sonic. En wat de link met Lady Gaga betreft, Andrew Wotman, de andere mede-componist aan ‘Die With A Smile’, produceerde ‘Sweet Sounds of Heaven van the Rolling Stones feat. Lady Gaga & Stevie Wonder.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Yves Berendse: Terug In De Tijd      *** derde week op 1 ***
2. (2)   Roxy Dekker ‘Gaan We Weg?’ feat. Ronnie Flex, op 7,09%
3. (3)   Adam Port, Stryv, Keinemusik, Orso & Malachiii: Move
4. (4)   Robert van Hemert: Zoet, Zout, Zuur
5. (5)   Lost Frequencies & Tom Odell: Black Friday (Pretty Like The Sun)
 
Tot deze week was de hoogste positie voor ‘Birds of a Feather’ van Billie Eilish de dertiende, die op 13 juli werd bereikt. Vervolgens zakte het nummer, maar steeg vorige week naar plek 14. Deze week zet het nummer wel door en stijgt door naar nummer 10 en levert Eilish haar negende top 10-notering op.
 
Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week en dat is er maar eentje:
#78 Djezja & Rockywhereyoubeen: Nardo Rs
Beiden stonden al eerder genoteerd. Djezja (Karim Fatheddine uit Utrecht, voorheen bekend als rapper Kippie) 6x, hoogste notering 53 voor ‘3chiri’ met SRNO feat. 3robi in 2019. Daarnaast scoorde hij 5 albums, waarvan 2 als Kippie.
Rockywhereyoubeen (Rocco Smith uit Amersfoort), nog maar 2x, maar wel stukken hoger. ‘Coca’ met Bizzey, Yung Felix en Josylvio bereikte in december 2018 de dertiende plaats. Als producer van ‘Zin In De Zomer Man’ door Bizzey / Kraantje Pappie / Rolf Sanchez, bereikte hij in 2023 de achtste plaats.
 
Kijk voor alle noteringen op Dutch Charts.