vrijdag 18 oktober 2019

Hitflits: beste zangers levert twee hits op; zangeres Nona debuteert met album

De grote verrassing vorig jaar van het tv-programma ‘De Beste Zangers’ was YouTube-ster Davina Michelle. Met ‘Duurt Te Lang’, een cover van Glen Faria, scoorde ze zelfs haar eerste #1-hit.

Ook dit jaar was er een artiest die iedereen verraste: Floor Jansen, tussen 1997-2009 zangeres van de metalband After Forever, en sinds 2012 van de Finse metalband Nightwish. Iedere aflevering van het programma wist ze te imponeren met haar uitvoering van nummers van/voor de centrale artiest van de avond.

Tijdens de laatste aflevering vorige week zaterdag, de duettenronde, blies ze iedereen omver met haar vertolking van ‘Phantom Of The Opera’ samen met opera en musicalzanger Henk Poort. Het nummer werd massaal gedownload en voldoende gestreamd voor een notering deze week op #52. Het is daarmee de eerste hit die het programma dit jaar oplevert.

eerste hit

Voor de 38-jarige Floor Jansen is ‘Phantom Of The Opera’ haar eerste hit. Wel stond ze als zangeres van After Forever vier keer genoteerd in de Single Top 100. Daarnaast kregen vijf albums van After Forever en twee albums van Nightwish een notering in de Album Top 100.  Nightwish, nog met zangeres Tarja Turunen, heeft het nummer ‘Phantom Of The Opera’ opgenomen voor hun album Century Child (#41 in 2002).

Daarnaast werkte Floor Jansen mee aan albums van Ayreon, Star One, Bertus Borgers en Within Temptation. The Source van Ayreon bereikte in 2008 de eerste plaats. In 2018 nam ze met Jørn Viggo Lofstad onder de naam Northward het gelijknamige album op.
Henk Poort, inmiddels 63, scoort voor de tweede keer een hit met het nummer ‘Phantom Of The Opera’. Tussen 1993-1996 speelde Poort de hoofdrol in de Nederlandse versie van de musical getiteld ‘Het Spook Van De Opera’. Daarin zong hij het gelijknamige nummer met Joke de Kruyff, dat in 1994 de 35e plaats bereikte. Samen met Marco Bakker en Ernst Daniel Smid stond Poort ook nog genoteerd met het album Drie Baritons (#12 in 1995).

voorwaarde

Voor Poort was het zingen met Floor Jansen een groot hoogtepunt. Hij zong het nummer ‘Phantom Of The Opera’ op één voorwaarde: dat hij het nummer ook mag zingen als Nightwish, de band van Floor, optreedt in Nederland. Dat gaat nu gebeuren in november 2020. Daarnaast zal Poort ook optreden tijdens de solotournee van Floor, die in januari van start gaat.

De musical ‘Phantom Of The Opera’ is gebaseerd op het boek Le Fantôme de l’Opera van de Franse schrijver Gaston Leroux uit 1910. In 1986 ging de musical, waarvoor Andrew Lloyd Webber de muziek heeft gecomponeerd, in Londen in première waar het nog steeds wordt opgevoerd. Na Londen is de musical in diverse talen vertaald en opgevoerd.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (vierde week op #1)
2. (3)   Snelle: Reünie (op ruim 40%)
3. (2)   Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift
4. (6)   Post Malone: Circles
5. (5)   Suzan & Freek: Blauwe Dag

‘Memories’ van Maroon 5 sprint door de hitparade

Hun grootste hit, ‘Moves Like Jagger’ feat. Christina Aguilera (#2 in 2011) hebben de mannen van Maroon 5 nog niet geëvenaard. Dat zien we ook niet gebeuren met ‘Memories’, hun 22e notering. Maar een top 5-positie zou zomaar kunnen. Het nummer gaat met zevenmijllaarzen door de Single Top 100: 77-44-20 en deze week op #7. ‘Memories’ is hun zevende top 10-notering.

verlies

De melodie van ‘Memories’ van Maroon 5 is gebaseerd op ‘Pachelbel’s Canon’ van de Duitse baroque componist Johann Pachelbell uit het einde van de zeventiende eeuw. ‘Memories’ gaat over het verlies van een dierbare, in dit geval Jordan Feldstein, manager van de band en vriend van zanger Adam Levine.

Don’t Go

Precies zevenendertig jaar geleden, in oktober 1982, scoorde het Britse duo Yazoo, bestaande uit Vince Clark en Alison Moyett hun eerste hit in Nederland met ‘Don’t Go’. Met een zesde plaats zou het tegelijk ook hun grootste hit worden. In 1993 coverde Boobytrax, een project van de Nederlandse producers Ferry Ridderhof en Peter Garnefski (ook bekend als Doop) het nummer en bereikte er de 23e plaats mee.

Don’t Go opnieuw gesampled

Anno 2019 heeft dj/producer Oliver Heldens het nummer ‘Don’t Go’ onder handen genomen, samen met zijn Britse collega Riton, alias van Henry Smithson. Voor de zang kozen ze niet de stem van Alison Moyett uit Yazoo, maar voor Vula Malinga

Vula Malinga, nu 39 jaar, was ten tijde van de hit van Yazoo ruim 2 jaar. Vula is onder meer te horen op ‘Oh My Gosh’ van Basement Jaxx (#91 in 2005) en deed ze de achtergrondvocalen op ‘Pray’ van Sam Smith (#47 in 2017). Vula leerde zingen in de kerk en heeft haar eigen platenlabel DivaGreek Records.

nog een sample

Naast ‘Don’t Go’ bevat ‘Turn Me On’ ook nog een sample van ‘Dr. Love’ van First Choice (#28 in 1977), één van de favoriete disconummers van de Megaman. Ook dat nummer is al eerder met succes gesampled. Onder andere in ‘Ain’t Nothing Goin’ On But the Rent’ van Gwen Guthrie (#25 in 1986) en ‘Make It Happen’ van Mariah Carey (#59 in 1992).

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#6 Frenna: Bidden In De Jeep
#36 Harry Styles: Lights Up
#63 Halsey: Graveyard
#67 Architrackz feat. Kempi: Ik Mis Je
#76 Mensa feat. Sevn Alias: Acrobatiek
#95 the Chainsmokers & Illenium feat. Lennon Stella: Takeaway
#97 Dominic Fike: 3 Nigths (volledig Dominic David Fike, 24-jarige zanger uit Naples, Florida, die Billie Elish en Post Malone tot zijn fans mag rekenen)

Nog net binnen, op #99, zijn Emma Heesters & Rolf Sanchez met ‘Pa Olvidarte’. De twee zongen het nummer vorige week zaterdag in ‘Beste Zangers’. Inderdaad dezelfde aflevering met Floor Jansen en Henk Poort. Sanchez zingt het nummer in het Spaans, Heesters in het Nederlands.
Emma Heesters (‘s-Gravenpolder, 8 januari 1996) is net als Davina Michelle begonnen met het plaatsen van covers op YouTube, onder andere ‘Work’ van Rihanna. Inmiddels heeft ze ruim 1 miljoen abonnees. Samen met gerenommeerde tekstschrijvers werkt ze aan haar debuutalbum.

Rolf Sanchez (Ede, 3 juli 1992) is niet alleen vier jaar ouder dan Emma Heesters, hij scoorde ook al drie keer een hit. De grootste tot nu toe is ‘Voy A Bailar’ met Ali B, Boef & RedOne (#13 in 2017). In 2011 werd Sanchez derde in de talentenjacht X Factor, die destijds gewonnen werd door Rochelle Perts met ‘No Air’.

‘Pa Olvidarte’, Spaans voor ‘Ik vergeet je’, is een cover van het gelijknamige reggaeton en Afro-Caribbean nummer uit 2018 van het Columbiaanse hiphoptrio ChocQuibTown. De videoclip van de remix met Zion & Lennox en Farruko, is bijna 100 miljoen keer aangeklikt.

ALBUMS

Voor de tweede week voert Josylvio met Gimma de Album Top 100 aan en het ziet er niet naar uit dat daar binnenkort verandering inkomt of Frans Bauer moet de komende week gaan knallen met zijn album Ik Heb Je Lief. Voor ons biedt dat een mooie kans om aandacht te besteden aan andere acts.

Zoals de 26-jarige Nona van der Wansem uit het Brabantse Uden. Nona groeide letterlijk op tussen de muziek, want haar ouders hadden de platenzaak Studio 2000,  waar ze als kind heel vaak kwam. Vanuit thuis werd ze gestimuleerd om ook zelf muziek te gaan maken.

Met haar zus Ploni volgde ze de Herman Brood Academie, waar ze de Britse bluesgitarist Steve Bradley leerde kennen, die al jaren in Nederland woont. Samen speelden ze op straat en in kroegen door het land. Met hem belandde ze in een opnamestudio in New York met Amerikaanse muzikanten voor de opname van haar album Nona.

Vorig jaar deed Nona mee aan de Popronde en was ze een maand lang 3FM-talent. Begin dit jaar stond ze op Eurosonic in Groningen. Met het duo Jesse Singer en Chris Soper nam ze het album Nona op. Als LikeMinds produceren heren albums van Chef Special en John Legend. Vorige week donderdag presenteerde Nona haar debuutalbum in Bitterzoet, Amsterdam. Het harde werken wordt deze week beloont met een 28e plaats voor Nona.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Josylvio: Gimma (tweede week op #1)
2. (2)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding (op bijna 28%)
4. (3)   Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project
4. (3)   Suzan & Freek: Gedeeld Door Ons
5. (5)   Henkie T: Visionair

Abbey Road Anniversary Edition van the Beatles, deze week gezakt naar de negende plaats, voert nu voor de derde week de Vinyl 33 aan.

Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen voor je:
#6 Mensa: Coming To Earth (= Nerch kofi bio frimpong, album uitgebracht op 1OAK, het label van Sevn Alias)#120 Elbow: Giants Of All Sizes

#40 Lil Tjay: True 2 Myself (= 18-jarige Tione Dalyan Merritt, uit Bronx, New York)

#54 Freddie Mercury: Never Boring (verzamelalbum met onder andere het ‘nieuwe’ nummer ‘Time Waits For No One’. Er is ook een boxset verkrijgbaar met 3 cd’s en een DVD)

#59 Big Thief: Two Hands (na U.F.O.F., #80 in mei, tweede notering dit jaar voor deze Amerikaanse rockband)

#62 Hillsong Worship: Awake
#95 Babymetal: Metal Galaxy (derde notering voor Japanse metalband)