vrijdag 3 september 2021

Hitflits: Donda eerste #1-album voor Kanye West


Hét muzieknieuws van deze week is natuurlijk de aankondiging gisteren van Voyage, een nieuw studioalbum in november van ABBA. Twee nummers, ‘Don’t Shut Me Down’ en ‘I Still Have Faith In You’ zijn vandaag, vrijdag 3 september 2021, uitgekomen.
Qua downloads staan de nummers, zoals verwacht, bovenaan bij iTunes. De streams zullen zeker volgen. Voor standen zullen we echter nog een week geduld moeten hebben, dus over naar de lijsten van deze week.
 
Hoewel de vinylversie van Sour van Olivia Rodrigo voor de tweede week de Vinyl 33 aanvoert, is de zangeres toch (voorlopig) haar eerste plaats kwijt in de Album Top 100. De nieuwe #1 in deze lijst is Donda van Kanye West, een album dat al in juli 2020 zou verschijnen. Vervolgens volgden nog enkele andere data, maar uiteindelijk werd het 29 augustus 2021, afgelopen zondag dus.
 
Op basis van slechts één dag behaalde Donda al de eerste plaats in de voorlopige albumlijst, met een voorsprong van ruim 22% op Sour van Olivia Rodrigo. Daarna is de afstand alleen maar vergroot, tot bijna 58% na vijf dagen. Donda, het tiende studioalbum van West, is pas zijn eerste #1-album in onze albumlijst. Tot deze week kwam hij nooit hoger dan de derde plaats, met drie albums.
 
moeder
 
De titel Donda verwijst naar zijn moeder Donda C. West, die op 10 november 2007 thuis in Los Angeles overleed, een dag nadat ze plastische chirurgie had ondergaan. Donda (58) was tevens zijn manager en had een paar maanden voor haar dood een boek geschreven over haar zoon: ‘Raising Kanye: Life Lessons from the Mother of a Hip-Hop Superstar’. Jarenlang heeft Kanye West zichzelf de dood van zijn moeder verweten: “If I had never moved to L.A. she'd be alive... I don't want to go far into it because it will bring me to tears.”
 
 


ALBUM TOP 5
 
1. EW  Kanye West: Donda (eerste week op #1, volledig digitaal)
2. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (op 57,98%)
3. (4)   Billie Eilish: Happier Than Ever
4. (5)   Doja Cat: Planet Her
5. (2)   Ronnie Flex: Altijd Samen
 
Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#6 Halsey: If I Can’t Have Love, I Want Power
#13 the Beach Boys: Feel Flows: The Sunflower & Surf’s Up Sessions 1969-1971
 
#17 Big Red Machine: How Long Do You Think It’s Gonna Last?
Tweede notering voor Aaron Dessner (the National) en Justin Vernon (Bon Iver). Diverse artiesten werkten aan het album mee, waaronder Taylor Swift, Sharon van Etten, Ben Howard en Fleet Foxes. Dessner, die gitaar en keyboards speelt in the National, is voor het eerst te horen als zanger, in drie nummers.
 
#18 the Neal Morse Band: Innocence & Danger
#20 OneRepublic: Human
#31 Leprous: Aphelion
#50 Acda en de Munnik: The Ultimate Collection
#60 Lil Tecca: We Love You Tecca 2
#71 Tomorrow x Together: The Chaos Chapter: Fight Or Escape
#91 Chvrches: Screen Violence
 
SINGLES
 
Of het de laatste week is voor
‘Ik Ga Zwemmen’ van Mart Hoogkamer, hangt helemaal af van de streams van de nieuwe ABBA-nummers. (zie onze inleiding). Voorlopig schrijft Hoogkamer een derde week bij voor zijn opvallende plaat en dat kan niemand hem meer afnemen. Mocht het ABBA volgende week niet lukken, dan zou het ook nog ‘Uhuh’ van $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine kunnen worden dat Hoogkamer van de eerste plaats stoot. ‘Uhuh’ zit nog maar 8% achter ‘Ik Ga Zwemmen’. Dat was vorige week nog ruim 28%.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Mart Hoogkamer: Ik Ga Zwemmen (derde week op #1)
2. (2)   $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh (op 8,29%)
3. (3)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay
4. (4)   Shouse: Love Tonight
5. (5)   Ed Sheeran: Bad Habits
 
‘Me Passe’ met Enrique Iglesias feat. Farruko staat na vijf weken nog maar op #69. Dan doet ‘Pepas’ van Farruko zelf, het stukken beter. Dat nummer stijgt in de derde week van 29 naar #8 en levert hem zijn eerste top 10-notering op. Dus eigenlijk kan Carlos Efrén Reyes Rosado, ofwel de Puerto Ricaanse zanger Farruko, het heel goed in zijn eentje!
 
Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Industry Baby’ van Lil Nas X x Jack Harlow, dat in de zesde week van de 12e naar de 10e plaats stijgt. Voor Harlow is het zijn eerste top 10-notering, voor Lil Nas X, na ‘Old Town Road’ (#1 in 2019) en ‘Montero (Call Me By Your Name)’ (#2 in april van dit jaar), zijn derde.
 





27 nummers staan er op Donda, het eerste #1-album van Kanye West. Drie daarvan krijgen ook een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#28 Hurricae feat. the Weeknd & Lil Baby
#38 Off The Grid
#39 Jail
 
Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
 
#47 Glass Animals: Heat Waves
Na twee albums, How To Be A Human Being (#77 in 2016) en Dreamland (#63 in 2020), scoren Dave Bayley, Joe Seaward, Ed Irwin-Singer en Drew MacFarlane, leden van de Britse indiegroep Glass Animals, nu ook een notering in de Single Top 100 met ‘Heat Waves’. Het nummer, afkomstig van het album Dreamland, bereikte in maart van dit jaar, na twaalf weken, de eerste plaats van de Australische hitparade, waar het zes weken stond.
 
 
#67 Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugen: Love Nwantiti (ah ah ah)
Het komt niet zo vaak voor dat alle uitvoerenden van een nummer hun eerste notering in de Single Top 100 scoren, maar deze week is er weer eentje: ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’. Tijd dus voor kennismaking met:
-          Ckay, echte naam: Chukwuka Ekweani, 26 jaar, afkomstig uit Lagos, Nigeria. Via zijn vader, die koordirigent was, kwam hij op zijn zevende in aanraking met muziek.
-          Joeboy is de 24-jarige Joseph Akinwale Akinfenwa-Donus, eveneens afkomstig uit Lagos, Nigeria. Joeboy heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder ‘beste Afrikaanse popartiest’ (in 2019). Begin dit jaar verscheen zijn debuutalbum Somewhere Between Beauty & Magic.
-          Kuami Eugen heet volledig Eugene Kwame Marfo en is geboren op 1 februari 1997 in Oda, Ghana. Zingen begon in het plaatselijke kerkkoor. Daar leerde hij ook drums, keyboards en gitaar spelen. In 2016 eindigde hij op derde plaats van de talentenjacht ‘MTN Hitmaker’. Kort daarna kreeg hij een platencontract en inmiddels zijn er diverse singles van hem uitgebracht.
‘Love Nwantiti’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugen is een nummer dat al anderhalf jaar oud is en waarvan de clip zo’n twintig miljoen keer is bekeken. Dat het nu alsnog een notering krijgt, dankt het nummer aan de remix. Van het nummer is al een Franse, Duitse en Noord-Afrikaanse versie verschenen.
 
#88 Joel Corry & Jax Jones feat. Charli XCX & Saweetie: Out Out
Sinds de bekendmaking van een nieuw album later dit jaar, worden de liedjes van Stromae weer veel gedraaid. Daaronder ook ‘Alors On Danse’, zijn #1-hit uit 2010. Onder zijn fans zit zeker Joel Corry, die een sample uit het nummer gebruikt in zijn ‘Out Out’. Vervolgens liet de Britse dj Jax Jones weten het een echt feestnummer te vinden. Hij is een groot fan van de Zweedse Charli XCX, maar ook van de Amerikaanse rapper Saweetie.
Van de vier uitvoerenden, maakt Saweetie (tweede van rechts) met 'Out Out' haar debuut. Acher Saweetie gaat de 28-jarige Diamonté Quiava Valentin Harper uit Santa Clara, Californië, schuil. In juni zou haar debuutalbum Pretty Bitch Music uitkomen. Maar omdat ze nog wat nummers wilde aanpassen, is de release tot nader order uitgesteld.
 
‘Alors On Danse’ is al eerder gecoverd c.q. gesampled. In 2010 maakten de Sjonnies een Nederlandstalige versie, ‘Stoelendans’, en bereikten daarmee de 62e plaats.