vrijdag 25 januari 2008

Amy houdt touwtjes stevig in handen grootste hit voor Lenny Kravitz

Met een voorsprong van bijna 30% houden Mick Ronson feat. Amy Winehouse de eerste plaats in handen met ‘Valerie’. De voorsprong hebben zij op een andere samenwerking, die van Alain Clarke & vader Dane met ‘Father and friend’, dat twee plaatsen winst boekt. Daarachter staat ‘Bubbly’ van Colbie Caillat. Dj Jean kan dus voor een tweede keer naar een #1-hit fluiten: ‘The launch relauched’ zakt van de tweede naar de vierde plaats. De top 5 wordt vol gemaakt met ‘I’ll be waiting’ van Lenny Kravitz, die daarmee zijn grootste hit scoort.

Twee Nederlandse zangers scoren deze week hun grootste hit. Henk Damen stijgt met ‘Ik wil jou voor altijd’ naar een veertiende plek, twaalf plaatsen hoger dan ‘Jouw tranen komen veel te laat’ uit 2002. En Stef Ekkel verbetert zijn eigen record van 'De woonboot' uit 2006 dat tot #29 kwam; ‘Het stadje Kufstein’ komt uit op #28. Nog meer grote stijgers zijn er van Leone Lewis (‘Bleeding love’ gaat van 49 naar #16), the Hot stewards (‘Straight up’ van 68 naar #25), Rob Ronalds (‘Och was ik maar …’, van 95 naar #30) en de Zware jongens (‘Hoog is de zolder’ boekt op #33 dertig plaatsen winst).

De hoogste binnenkomer van zestien stuks vinden we al op #40: ‘Love had gone’ van de Canadees Dave Armstrong samen met het productieduo Redroche en de Britse zangeres H. boogie. Volgende week verschijnt het album ‘Thriller’ van Michael Jackson uit 1982 in een nieuwe versie. ‘The girl is mine’ was destijds de eerste single van het album en goed voor een zestiende plek. En dus is het ook nu de eerste single van het geremixte album en komt, dankzij de draai die Will.I.Am van de Black eyed peas er aan geeft, binnen op #41. Daarmee scoort Michael zijn zeventigste notering. Ook in de remix ging ‘Get down’ van Avant garde uit 1999. De Klubbheads maakten er ‘Get down (again)’ van dat binnenkomt op #70. En sinds zestien jaar scoren the Nits weer een hit: ‘The flowers’ komt binnen op #88.

Ook in de Mega Album Top 100 heeft Amy Winehouse de touwtjes stevig in handen. Haar album ‘Back to black’ verkoopt bijna twee keer zo veel als ‘Who’s your momma’ van Anouk. Na een top 2-single voor ‘Father and friend’ lukt het Alain Clarke ook om met zijn album ‘Live it out’ een positie in de top 3 te veroveren.

Hoogste binnenkomer is ‘Doing the dishes’ van the Nits op een achtste plek, een weerzien na ruim twee jaar in de albumlijst. Voicst doet goede zaken: hun nieuwste album ‘A take of two devils’ stijgt van 28 naar #12 en ’11-11’, hun debuutalbum uit 2004 krijgt eindelijk een notering: binnen op #99. Andere binnenkomers zijn onder anderen ‘JW Roy’ van ‘JW Roy’ op #56, ‘Coming up for air’ van Kayak op #57 en ‘Useless trinkets b-sides’ van Eels op #77. Nog een Amy, maar dan MacDonald van achteren en uit Schotland afkomstig, komt met haar album ‘This is the life’ (volgens sommigen nu al dé sensatie van 2008) op #84. Daarvoor op #82, komt ‘Onverwacht’ van Benny Neyman binnen.

Alle feiten op een rijtje over alle binnenkomers in de Single Top 100 & Album Top 100 en nog meer vindt je aanstaande maandag in een uitgebreide Megaman. Mis hem niet!

woensdag 23 januari 2008

Midweek: Amy Winehouse houdt stand op alle fronten; top 10-album voor the Nits

Ook al is er alleen maar een download van beschikbaar, ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse blijft aan kop van de Single Top 100. Met op ruime afstand ‘The launch relaunched’ van Dj Jean, die wederom een #1-hit aan zijn neus voorbij ziet gaan. Verder is er goed nieuws voor Alain Clark en zijn vader, want ‘Father and friend’ staat nu al op #3.

De feestmuziek rukt deze week verder op met de binnenkomst van Het feestteam (‘De olifant’), Dj Daroon ft. Goldfinger (‘The skisong’), Team x (‘Popcorn’) en Rogier & Co (‘Oh Nederland’ ). Daar tussendoor lukt het de Belgen van Milk inc nog net een Top 50-positie te scoren met ‘Tonight’. Het ziet er naar uit dat Leona Lewis nu ook doorbreekt in ons land, want haar nummer ‘Bleeding love’ is op weg naar een top 10-positie.


In de Mega Album Top 100 zit de top 3 muurvast: Amy Winehouse met ‘Back to black’ op #1, ‘Who’s your momma’ van Anouk op #2 en ‘Symphonica in rosso’ van Paul de Leeuw op #3. Hoogste eersteweeks (top 10) wordt ‘Doing the dishes’ van the Nits, die sinds drie jaar weer met een nieuw album komen. Het tweede album van Voicst, ‘A tale of two devils’, schiet richting top 10, terwijl hun eerste album ’11-11’ op de nominatie staat om alsnog een notering te krijgen. Andere binnenkomers zijn ‘JW Roy’ van JW Roy (afgelopen maandag nog op het radiofeestje van Frits Spits), ‘Coming up for air’ van Kayak, Jukebox van Catpower en ‘Useless trinkets b-sides’ van Eels.

Hoe de lijsten er werkelijk gaan uitzien, lees je vrijdag in de Hitflits!

maandag 21 januari 2008

Megaman 19 januari 2008

Welkom in de Megaman van 19 januari 2008, waarin Amy Winehouse een dubbelslag slaat, DJ Jean de boot mist, Polen, konijnen en noten voor carnavalshits zorgen en Queen een nieuw nummer opneemt. Dit en nog veel meer nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 in de nieuwe Megaman!

Amy Winehouse naar #1 met downloadsingle én album

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)

Niet bepaald de gezondste meid, als je het de Megaman vraagt, maar ze is wel mooi in het bezit van een #1-hit in de Single Top 100 én in de Album Top 100! Beroepsjunk Amy Winehouse stijgt in haar derde week door met ‘Valerie’, een nummer dat vooral populair werd tijdens de 3FM-actie ‘Serious request’ van een aantal weken geleden. Het was het een-na-meest aangevraagde nummer die week (na ‘Let’s dance to Joy division’ van the Wombats). Die populariteit betaalt zich nu uit in de vorm van Amy’s eerste charttopper in Nederland.

voor het eerst download op #1

Na Groot-Brittannie in 2006 met 'Crazy' van Gnarls barkley, is ook Nederland volledig gezwicht voor de download. 'Valerie' heeft uitsluitend op basis van downloads de eerste plaats bereikt van de Single Top 100. Platenmaatschappij Sony BMG heeft het nummer alleen als download uitgebracht. Het nummer had drie weken nodig om de eerste plaats te bereiken via de downloadnoteringen 8-3-1. Tot nu toe was de hoogste plaats voor een download #2. Dat lukte Mariah Carey met 'All I want for christmas' eind vorig jaar. Een week later kwam de download van 'Last christmas' van Wham! tot de vijfde plek. Het eerste nummer dat op basis van uitsluitend downloads een top 5-positie bereikte, was 'Ben je down (TMF awards 2006 anthem)' van the Partysquad feat. Jacqueline (Krezip), Extince & Caprice. De track kwam op 9 december 2006 binnen op een vierde plek, en zakte de week daarna naar #35.

einde van de Single Top 100?

Al lange tijd neemt de verkoop van fysieke singles af. Vorig jaar zijn er zo'n 1 miljoen singles verkocht in Nederland. Tien jaar geleden waren dat nog 8 miljoen. Eerder al kondigden verscheidene grote platenmaatschappijen aan nog dit jaar met de verkoop van fysieke singles te willen stoppen. Nu een nummer uitsluitend op basis van downloads de eerste plaats heeft bereikt, komt dit moment dichterbij. Maandag heeft Bart Cools van EMI in het Algemeen Dagbladaangekondigd dat zijn platenmaatschappij in 2009 geen fysiek singleproduct meer zal uitbrengen. En Media Markt-directeur Pieter de Haas verklaart 'de single dood'. Het is dus een kwestie van tijd dat we de Megaman niet meer baseren op de Single Top 100, maar op de Download Top 100. Overigens verwachten we dat vooral Nederlandse (kinder)acts hier het meeste nadeel van zullen hebben. Tenzij ze tijdig hun releasebeleid op de nieuwe geluidsdrager gaan afstemmen.

Amy doet het niet alleen trouwens; eigenlijk is ‘Valerie’ een nummer van haar producer, Mark Ronson. Ronson nam een heel album op met covers, ‘Version’, waarbij hij de zang door anderen liet verzorgen. Amy Winehouse verzorgt dus slechts een gastrol. Maar wacht eens; ‘cover’? Ja, inderdaad: ‘Valerie’ bestond al voordat Amy zich er aan waagde. Het nummer stamt uit 2006 en is oorspronkelijk van the Zutons. Het origineel bereikte de top 10 in Groot-Brittannië, de cover maakt het nummer nu ook bekend in Nederland.

En hoe gaat het momenteel met Amy? Nou, slecht eigenlijk. Haar man, Blake Fielder-Civil, zit al ruim een paar maanden in de bak, omdat hij een barkeeper mishandeld zou hebben, om hem vervolgens om te kopen, in een poging de aanklacht te laten vervallen. Afgelopen vrijdag, 18 januari, moest Fielder-Civil voorkomen. Amy toog naar de rechtzaal en maakte geen goede indruk. Ze oogde erg instabiel en verward. Bij het naar buiten gaan werd ze ondersteund door haar schoonmoeder. Hopelijk komt er ooit nog een derde Winehouse-album...

Tegelijkertijd met single én album naar #1 stijgen, dat gebeurt niet elke week. Amy is de eerste die dat presteert sinds Mika op 18 augustus vorig jaar. Hij deed dat toen met de single ‘Relax take it easy’ en het album ‘Life in cartoon motion’.

Opnieuw geen #1 voor DJ Jean

DJ Jean: The launch relaunched (2)

Heel even leek het er op dat Dj Jean een #1-hit zou scoren met ‘The launch relaunched’, maar uiteindelijk bleek ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse te sterk. En dus piest Jan Engelaar voor de tweede keer naast de pot. In 1999 stond ‘The lauch’ vier weken op de tweede plaats achter ‘…Baby one more time’ van Britney Spears. En anno 2008 is het weer een vrouw die hem van de eerste plaats houdt: Amy Winehouse!

‘The launch relaunched’ is de tiende notering voor DJ Jean onder zijn eigen naam. Daarnaast scoorde hij ook hits als Airscape met Sven Maes en Johan Gielen. Het nummer ‘The launch’ zelf is nu voor de vierde keer een hit, en een vijfde zit er misschien ook nog in. Naast de versie uit 1999 werd het nummer in 2000 gebruikt door Def Rhymz voor ‘Schudden’, de b-kant van ‘Puf’, wat Def zelfs een #1-hit opleverde. En vorig jaar was het Camouflage die een tranceversie maakte van ‘The launch’ en daarmee tot #53 kwam. En die vijfde keer? ‘Zak maar lekker door’ heet het nu en is gemaakt door DJ Henry feat. Def Rhymz; ook daarin komt ‘The launch’ weer terug.

‘The launch relaunched’ is de hoogste binnenkomer deze week van negenentwintig stuks, waaronder twee hits op herhaling, een nieuw record. Nog maar twee maanden geleden, op 17 november, werd het vorige record gevestigd: drieëntwintig binnenkomers. Onder die zevenentwintig echte binnenkomers van deze week zitten niet minder dan dertien nummers die inhaken op de tijd van het jaar, met carnaval en après-ski. Dan is immers niets te dol, dus ook ‘muzikaal’ gezien niet. En laten we het maar helemaal niet over de teksten hebben.

Alain Clark aan papa’s hand de top 5 in

Alain Clark: Father and friend (4)

De eerste top 10-hit voor Alain Clark is een feit! En terecht natuurlijk, voor een man die soulmuziek maakt van on-Nederlands hoog niveau. Clark kwam met zijn vorige single, ‘This ain’t gonna work’, nog tot een elfde plaats vorig jaar oktober. Met behulp van zijn vader Dane, die geen credit krijgt op de single, maar die je wel kunt horen op ‘Father and friend’, vliegt Alain nu ineens door van 23 naar #4.

Dankzij Polen top 10-hit voor Johan Vlemmix

Vlemmix & Roos: Een bussie vol met Polen (9)

Johan Vlemmix mag maar een paar zinnetjes roepen in ‘Een bussie vol met Polen’, dus het is niet zozeer zijn verdienste dat het nummer een grote hit wordt. In de vijfde week boekt het maar liefst negenenvijftig plaatsen winst en belandt op een negende plek. Het plaatje is grotendeels volgezongen door Nol Roos, die het klappen van de zweep al kent als Bad brother, samen met Frank Hoek. Maar al met al krijgt Johan wel een credit, en scoort hij zijn eerste top 10-hit met ‘Een bussie vol met Polen’. Zijn grootste hit was vorig jaar ‘Vrouwelijke intuïtie’, samen met Mai tai, dat tot #67 kwam. Het idee voor ‘Een bussie vol met Polen’ kreeg tekstschrijver Kees Tel toen hij een busje met Poolse uitzendkrachten met pech langs de weg zag staan. Kees, schrijver van onder andere ‘Maak me gek’ van Gerard Joling, schreef daarop de tekst voor het liedje. Vanwege het succes in Nederland, is er ook al interesse van de Belgen en de Duitsers.

De muzikale basis voor ‘Een bussie vol met Polen’ ligt bij ‘La vie en rose’ van Edith Piaf. Het nummer behaalt nu voor de derde keer een top 10-notering. In 1983 werd het nummer, zes jaar na de eerste opname, alsnog een hit voor Grace Jones (#4). Zeventien jaar later, in 2000, was het Alex die met ‘Een bossie rooie rozen’ tot #8 kwam. En nu zijn het dus Vlemmix & Roos die met hun ‘Een bussie vol met Polen’ nu al op #9 staan. Overigens verpakte Conny Vandenbos in 1978 ‘La vie en rose’ in haar medley ‘Hommage aan Edith Piaf’ en kwam daarmee tot #38.

‘Een bussie vol met Polen’ is de hoogstgenoteerde Nederlandstalige single deze week. Ging het een aantal maanden geleden nog zo goed met het Nederlandstalige lied, vorige week hadden we voor het eerst sinds tijden geen enkele Nederlandstalige plaat in de top 10 staan. Maar ‘gelukkig’ is daar nu ‘Een bussie vol met Polen’...

Konijn voor de derde keer bezongen

Aka the Junkies: Konijntje (16)

Het is de derde keer dat een konijntje wordt bezongen. Fred en Aad waren in 2004 de eerste met ‘Mijn konijn en ik’ (#87), in 2006 gevolgd door Henkie met ‘Lief klein konijntje’, dat aanvankelijk weinig deed (1 weekje op #95), maar door de après-ski en carnaval alsnog de twaalfde plek bereikte. In Vlaanderen werd het zelfs een #1-hit. Deze week komt een nieuw konijnenlied binnen, ‘Konijntje’ door AKA the Junkies. Muzikant Arjuna Schiks was bezig met een stukje muziek. Hij had wat leuke beats bij elkaar verzameld, maar een thema ontbrak nog. Daarop kwam Willie Wartaal met het idee om iets met een konijntje te doen, en zo ontstond ‘Konijntje’ van Aka the Junkies, waar ook een dansje bij hoort. Erg veel was daar niet voor nodig, getuige de ingesproken tekst, die op een andere snelheid wordt afgespeeld. Dat is op zich niets nieuws, want al in 1966 kwam Napoleon XIV met het nummer ‘They're coming to take me away, ha-haa!’, waarin ook gebruik wordt gemaakt van het versneld afspelen van stemmen.

Arjuna Schiks (Amsterdam, 1985) is al sinds zijn vijftiende bezig met muziek. Sinds 2006 draait in de cafés ‘Twstd’ en ‘the getaway’ in Amsterdam. Arjuna componeerde de muziek voor de Diesel herfst/winter modeshow tijdens de Amsterdam Fashion week 2007. Tevens deed hij vorig jaar mee aan de Grote prijs van Nederland; hij schopte het in de categorie ‘dance producers’ tot de finale. Op het moment werkt hij samen met DJ Isis en DJ Dimitri aan diverse producties.

Willie Wartaal werd geboren als Olliçio Locadia in Amsterdam in 1982. In 2005 brak hij samen met zijn groep de Jeugd van tegenwoordig door met de #1-hit ‘Watskeburt?!’. Hij werkte ook samen met onder meer Spacekees, the Opposites en Partysquad! in het nummer ‘Wat wil je doen’ (#12 in 2005). Pas geleden was hij te zien in de videoclip ‘Dom, lomp en famous’ van the Opposites (#23 in 2007). Sinds oktober 2006 presenteert Willie ‘Wartaal’, een serie talkshow voor BNN. Van de Jeugd van tegenwoordig kunnen we nog dit jaar een nieuw album verwachten.

Nog geen einde verhaal voor Good things end

Good things end: End of story (28)

‘End of story’? Nee, nog even niet! Eind vorig jaar kwam de groep Good things end niet verder dan de 54e plek met hun single, maar nu, drie weken later, zijn ze ineens terug, met maar liefst een 29e plek. Een onverwachte terugkomst voor de drie broers Iwan (gitaar), Cyriel (drums) en Dave Schiphorst (bas) en hun zus Colette, afkomstig uit Klarenbeek. De drie broers speelden aanvankelijk samen als Sced. Nadat ze hun zus erbij vroegen als zangeres, doopten ze zich om tot Good things end. Vorig braken ze door via het TMF-programma ‘Kweekvijver’.

‘End of story’ is hun tweede hit; vorig jaar kwam ‘I know’ tot een 49e plek. Ook die single had er twee pogingen voor nodig trouwens; aanvankelijk bleef het nummer steken op één weekje #95, maar nadat ze de single hadden heropgenomen, reikten ze een maand later alsnogtot bij de bovenste vijftig.

DJ Cor probeert het opnieuw

DJ Cor: Hee hoo (2008 versies) (30)

Rond 2000 bracht DJ Cor (Cor Tuin) het nummer ‘Hee hoo’ uit, dat in de feesttenten waar hij voornamelijk draait, zeer goed werd ontvangen. We zijn nu zo’n acht jaar verder en DJ Cor heeft het nummer van een 2008-sausje voorzien, en scoort alsnog een hit met het nummer. DJ Cor begon in 1979 met het draaien in een kleine kroeg in Amsterdam. Vervolgens verhuisde hij naar Almere, luisterde in die tijd veel naar de radio (Ben Liebrand, Curry & van Inkel), en kreeg daar inspiratie door. In eerste instantie draaide hij in veel jongerenclubs, maar weldra werd de stap gemaakt naar grote clubs en het buitenland, waaronder Salou. Teruggekomen maakte hij diverse mixalbums, met muziek die in deze vakantiegebieden veel wordt gedraaid. Samen met DJ Patrick en DJ Coenio vormt hij de DJ-departyment, een gezelschap dj’s die je kunt boeken voor feesten en partijen. Het maken van mixalbums doet DJ Cor nog steeds, maar nu vooral après-ski albums, want in die contreien zul je hem nu vooral aantreffen.

Mika op #1 in... Estland

Mika: Happy ending (32)

De vierde hit voor Mika in Nederland is een feit: ‘Happy ending’. De singles van de Libanese Brit worden wereldwijd een beetje schots en scheef uitgebracht; in Groot-Brittannië verscheen het al vorig jaar oktober op single. Alhoewel ‘Happy ending’ al de vijfde single is van Mika’s album ‘Life in cartoon motion’, behaalt hij er wereldwijd nog prima resultaten mee: #1 in Estland, #2 in Litouwen, #4 in Luxemburg en #7 in Engeland en Australië.

Guido Weijers bouwt oudejaarsgrap uit tot hitsingle

Guido Weijers: Nooten mix (38)

Een uit de hand gelopen grap is goed voor een flinke hit voor cabaretier Guido Weijers. De Brabander (geboren op 30 juli 1977 in Boxmeer) presenteerde eind vorig jaar zijn oudejaarsconference op SBS6. Een van de onderwerpen die langskwamen, was de jump-hype, die heel Nederland veroverde. Weijers dook de studio in met de jump-grootmeesters Jeckyll & Hyde en vormde de Kinderen voor kinderen-hit ‘Op een onbewoond eiland’ (#16 eind 1981) tot de ‘Nooten mix’. In eerste instantie was de gimmick alleen bedoeld voor de oudejaarsconference, maar dat blijkt nu dan toch behoorlijk uit de hand te lopen. De 1,7 miljoen kijkers naar de conference (1 miljoen op oudjaar en 70.000 in de herhaling op nieuwjaarsdag) vielen massaal voor de jump-persiflage en gingen op zoek naar het nummer. De ‘Nooten mix’ werd binnen no time de meest gedownloade track van Radio 538.

Weijers brak door in 2000 als winnaar van de publieksprijs van het Camarettenfestival. Tussen 2001 en 2003 stond hij in de theaters met zijn voorstelling ‘Oxymoron’. In 2003 volgde ‘Myosotis!’ en in 2005 ‘Xipnao!’ In 2006 en 2007 presenteerde hij zijn oudejaarsconference. Daarnaast is hij te zien in het tv-programma ‘Peking express VIP’ op Net 5 en te horen als vaste gast in het radioprogramma BNN united. En bovendien is Weijers vorig jaar uitgeroepen tot de meest sexy vegetariër van 2007!

Nemen de Deurzakkers afscheid?

de Deurzakkers: Houdoe (40)

Tussen al die artiesten die een graantje willen meepikken van carnaval/après-ski, is er een act die nog stamt uit de tijd dat er nauwelijks sprake was van après-ski en/of skihutten. Dat zijn de Deurzakkers, Clemens van Bracht en Willem van Schijndel. Ze scoren al (carnaval)hits sinds 1975 en ‘Houdoe’ is hun 30ste single en 22ste notering, waaronder ook nummers over andere evenementen. Hier kun je ze allemaal nog eens nalezen. Sinds 1983 komen ze bijna elk jaar met een nummer dat ook aansluit op het echte carnaval, dat wordt gevierd in het zuiden van het land. Dit keer kozen de heren voor het Brabantse woord ‘Houdoe’, dat in bepaalde delen van het land wordt gebruikt als afscheidsgroet. ‘Houdoe’ werd in 2005 door de lezers van het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad en BN/De Stem verkozen als mooiste Brabantse woord. Als tweede track is het nummer ‘Als ons landje op z’n kop staat’ uit 2007, geschreven door Jan Willem Rozeboom en Guus Meeuwis, opnieuw uitgebracht. Overigens zijn de Deurzakkers niet de eerste die ‘Houdoe’ in een nummer verpakt hebben. In 1981 was het zangeresje Sandy de eerste die er een hit mee had (#34). In 2001 waren er twee acts: Walter Vermeer met ‘Houdoe en bedankt’ (#40) en de Vliegende panters als de Kassameisjes met ‘
Houdoe’ (#6). Vier jaar later gingen de Kassameisjes op vakantie naar Spanje en kwamen met ‘Houdios’ (#39).

Vierendertig jaar lang treden de Deurzakkers al op. Het begon in februari 1974 toen Willem tegen zijn collega Clemens, waarmee hij in een grammofoonplatenzaak in ‘s-Hertogenbosch werkte, zei: “We gaan een plaatje maken”. Dat werd ‘Zak es lekker door’, dat pas in 1975 een hit werd en gelijk bekroond werd met ‘beste carnavalskraker van het jaar’. Hoewel er tot 1983 nog vijf singles verschenen, zat er geen enkele hit bij. Maar in 1983 kwamen ze terug met ‘Waar is de steek van de keizer?’, oorspronkelijk van André van Duin uit de film ‘De boezemvriend’ en de b-kant van zijn ‘Gatzdeladigee’. Vanaf 1983 zijn ze er tot 1994 jaarlijks bij met een carnavalskraker.

Deurzakker zijn ze dan alleen nog in het feestseizoen. Daarbuiten is Willem platenplugger en scout nieuw talent. Zo ontdekt hij de Hermes house band en Guus Meeuwis, waarvan hij de manager wordt. In 1996 begint Willem zijn eigen label: WS. Clemens is intussen eigenaar geworden van het filiaal van the Music store in Tilburg. Sinds 2003 zijn ze ook buiten het feestseizoen Deurzakker. Met hun eigen campingtoer trekken ze in de zomermaanden door het hele land. Vorig jaar was Willem de coach van Erik Hulzebosch in ‘So you wanna be a popstar’. Momenteel werken de Deurzakkers aan een nieuw album met medleys van Hollandse hits. De titel wordt ‘Party hits deel 2’ en de release is gepland voor medio april / mei.

BNN-programma bezorgt Maarten nieuwe hit

Maarten ft. 101TV: Schat, staat het bier al koud? (42)

Het is een echte feestneus, die Maarten Schelvis! Dat hadden de jongens van het BNN-programma ‘101TV’ ook door, dus benaderden ze de zanger, die als Feest dj Maarten al een flinke serie carnavalshits op z’n naam heeft staan. Vanaf 2003 was het elk jaar rond deze tijd raak; alleen van de zomer week hij even af, met een feesthit eind augustus. Jorn van Hoorn en Rob Kemps van ‘101TV’ wilden wel eens met hem een reportage maken over wat er bij komt kijken om een carnavalsplaat op te nemen. Van het een kwam het ander, en voor ze het wisten, hadden Maarten en de twee BNN-ers ineens een carnavalsplaat op de band staan. De deal was: Maarten gebruikt zijn studio voor de plaatopname en BNN verzorgt de videoclip. Het resultaat: ‘Schat, staat het bier al koud?’

En BNN brengt Maarten veel succes, want deze achtste hit bezorgt hem direct zijn hoogste notering. Tot nu toe wist Maarten het niet verder te schoppen dan een 47e plek met ‘Hamelen’, in de eerste week van 2004, maar samen met 101TV staat hij in zijn eerste week al vijf plekken hoger!

Debuuthit voor Quinten de Rozario

Quinten de Rozario: You got what it takes (43)

Een nieuwe house-ster aan het dance-firmament? Quinten de Rozario, afkomstig uit Vierpolders, startte op z’n achttiende als dj in Den Briel, waar hij draaide in dancing Sign of the times. Na een break van een paar jaar keerde hij terug als dj in Rotterdam. Hij begon in kleine clubs Rotterdam, Delft en Den Haag en kreeg vervolgens een vaste avond aangeboden in club Stalker in Haarlem. Daarna veroverde hij Amsterdam, met draaibeurten in iT en RoXY. In Rotterdam draaide hij bovendien in Nighttown en DMW.

Ook op cd kun je het talent van Quinten beluisteren: hij is verantwoordelijk voor de ‘Lethal garage mix’-cd. En daar komt nu ook een singlehit bij: ‘You got what it takes’ is op #43 binnen.

Anouk laat haar fans het werk doen

Anouk: I don’t wanna hurt (44)

Anouk laat haar fans het werk doen: zij bepaalden wat de opvolger wordt van ‘Good God’. Daarbij keek ze naar de nummers die het meest werden beluisterd op Anouks Myspace, maar ook naar welke nummers het meest werden gedownload via iTunes. ‘I don’t wanna hurt’ lag van het begin af aan bij iTunes op kop, dus die is het uiteindelijk ook geworden.

‘I don’t wanna hurt’ is Anouks twintigste single. Haar debuut leverde haar nog een flop op; ‘Mood indigo’ kwam niet verder dan een notering in de Mega Tip 30. Maar daarna was het al achttien keer raak, met drie tweede (‘Nobody’s wife’, ‘Girl’, ‘Lost’) en drie derde plaatsen (‘R u kiddin’ me’, ‘Michel’, ‘Good God’) als grootste hits.

Leona Lewis heeft ook succes na X-factor

Leona Lewis: Bleeding love (49)

In 2006 deed Leona Lewis mee aan de Britse versie van X-factor. Ze won deze glorieus en met het nummer ‘A moment like this’, een cover van Kelly Clarkson, brak ze diverse records. Het nummer werd met ruim 700.000 stuks de op één na best verkochte single over 2006, en dat in slechts twee weken tijd! Vervolgens werd het stil rond Leona, omdat zij met een aantal tekstschrijvers druk bezig was met een heel album. Dat album, ‘Spirit’, kwam er pas in november, en werd voorafgegaan door de single ‘Bleeding love’. Het lange wachten werd beloond met een #1-single én #1-album. Met 787.653 exemplaren werd het de bestverkochte single en download van 2007. ‘Spirit’ was, als het eerder was uitgebracht, ook het best verkochte album geweest. Er werden in zeven weken 1.550.037 stuks van verkocht. ‘Back to black’ van Amy Winehouse eindigde in 2007 op de eerste plaats met 1.586.194 stuks, slechts 36.157 meer. En nu, na successen in Ierland en eigen land, is de rest van de wereld aan de beurt. De aftrap voor Leona is echter niet met ‘A moment like this’, dat hier nooit werd uitgebracht, maar met ‘Bleeding love’. Leona Lewis, iemand om in de gaten te houden, dus tijd voor een nadere kennismaking.

Leona Louise Lewis (Islington (Londen), 3 april 1985) is altijd al geïnteresseerd in muziek. Ze is geïnspireerd door zangeressen als Whitney Houston, Mariah Carey, Céline Dion, Minnie Riperton, Joni Mitchell en Oleta Adams. Haar ouders zagen al vroeg in dat ze een bijzondere dochter hadden, en op vijfjarige leeftijd werd Leona dan ook naar al de Sylvia Young theaterschool gestuurd, ook al konden haar ouders het nauwelijks betalen. Daar werd ze onderwezen in muziek, zang en dans. Op haar elfde schreef Leona haar eerste liedje en toen ze dertien was, won ze een talentenjacht. Daarnaast studeerde ze aan de Italia Conti academy en the BRIT School. Op de BRIT school krijgen de leerlingen alle training op zang, theater en dans. Artiesten als Amy Winehouse, Katie Melua en Kate Nash bezochten deze opleiding ook. In 2004 won ze de ‘Yates's Wannabe Talent Contest’ met ‘Always be my baby’ van Mariah Carey.

Na haar schooltijd werkte Leona als serveerster en receptioniste met maar één doel: genoeg geld verdienen voor een opname in een studio. Toen het geld er eindelijk was, nam ze een aantal eigen nummers op, die terechtkwamen op het album ‘Twilight’, dat echter nooit is uitgebracht. Naar aanleiding van een eigen versie van ‘Lovin’ you’ van Minnie Riperton, werd ze uitgenodigd door platenmaatschappij Sony. Het liep echter op niets uit, totdat haar vriend Lou Al-Chamaa met het idee kwam om Leona op te geven voor The X Factor, en de rest is bekend. ‘Bleeding love’ is geschreven door Jesse McCartney en Ryan Tedder. Jesse scoorde zelf een #17-hit in 2005 met ‘Beautiful soul’ en Ryan Tedder is zanger van OneRepublic. Eind 2007 werd ‘Bleeding love’ al uitgebracht in Zweden, Australië, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Hongarije, Malta, Nieuw Zeeland, Noorwegen en Polen, en het is nu ook uitgebracht in de Verenigde Staten. Het album ‘Spirit’ komt volgende week uit in ons land.

Double dj’s moeten het van feestliedjes hebben

the Double dj’s: Zwaai eens even naar mijn vogeltje (52)

‘De kangoeroe dans’, ‘De boerenjongens’ en ‘De benen uit m’n …’, het zijn drie van de zes hits die the Double dj’s scoorden sinds 2004, en bijna allemaal in het voorjaar. Alleen in oktober 2005 waren ze er ineens met ‘De gedachten aan jou’ dat hun grootste hit is tot nu toe: #23. Het duo, bestaande uit Rob van Rij (18 juli 1966) en Jeroen Stabel (ipv Frank Hermes), houdt zich dus voornamelijk bezig met feestliedjes. De Nederlandse tekst van ‘Zwaai eens even naar mijn vogeltje’ is afkomstig van platenbaas Adrie van de Berk.

Joegoslaaf gaat in zee met Zweedse housemaffia

Dirty south feat. Rudy: Let it go (55)

We ontvluchten even het feestgedruis met ‘Let it go’ van de Australische producer/dj Dirty south, wiens echte naam Dragan Roganovic luidt. Dragan (geboren in het huidige Servie, maar dat heette in 1978 nog Joegoslavië) vertrok op dertienjarige leeftijd naar Australië. Al snel was hij druk in de weer met draaitafels en cassetterecorders, om van de radio opgenomen muziek te mixen. Deze mixen belandden niet alleen bij zijn vriendjes, maar ook bij radiostations. Zijn carrière als producer ging pas echt van start in 2005, toen hij onder contract kwam van een Australisch label. Eind 2006 bereikte hij de eerste plaats van de Australische clublijsten met een remix van ‘It’s too late’ van Evermore. Als Dirty south vs Evermore kwam hij met ‘It’s too late (ride on)’ bij ons tot #75. Vorig jaar bracht hij ‘Let it go’ uit op Axtone records van de Zweedse housemaffia Axwell, die ook de remix maakte. Intussen zijn er dit jaar al weer twee nieuwe nummers van Ditry south verschenen: ‘Minority’ en ‘The end’.

Gebroken neus bezorgt Jack Johnson muziekcarrière

Jack Johnson: If I had eyes (60)

Nog een paar weken wachten en dan ligt het nieuwe album van Jack Johnson in de winkels, ‘Sleep through the static’. Als voorproefje is er nu al de single ‘If I had eyes’. Het levert hem meteen al bijna zijn grootste hit op; slechts één weekje heeft hij ooit hoger gestaan. Dat was, op 18 maart 2006, met een 56e plek voor ‘Upside down’. Zijn andere drie hits schopten het minder ver.

De mensheid mag blij zijn dat Jack Johnson ooit z’n neus gebroken heeft; als dat niet was gebeurd, was hij wellicht nooit een platenstudio ingedoken. De Hawaiaan Johnson (afkomstig van het eiland Oahu) was van oorsprong professioneel surfer. Tot hij ongenadig van z’n plank afkukelde, z’n neus brak en de rest van z’n lijf stevig kneusde. Dat dwong hem z’n surfplank vaarwel te zeggen. Hij ontdekte de muziek en bracht in 2001 zijn debuutalbum uit. Z’n surfpassie kon hij gelukkig toch nog kwijt, maar dan in zijn films. Jawel, regisseren kan Jack ook; hij heeft dan ook niet voor niets film gestudeerd aan de University of California van Santa Barbara. ‘September sessions’ en ‘Thicker than water’ was het dubbele resultaat in 2002, maar daarna richtte hij zich volledig op de muziek.

Gratis Queen-single wordt toch nog verkocht

Queen and Paul Rodgers: Say it’s not true (62)

Typisch eigenlijk, dat ‘Say it’s not true’ van Queen & Paul Rodgers de Single Top 100 binnenkomt. Op 1 december werd het nummer namelijk al als gratis download uitgebracht ter gelegenheid van ‘Wereld AIDS dag’. De Megaman weet niet hoe vaak het nummer gedownload is, maar blijkbaar zijn er ook nog mensen bereid om voor ‘Say it’s not true’ te betalen; vandaar de binnenkomst op #62.

‘Say it’s not true’ is al een jaar of vijf oud: drummer Roger Taylor schreef het in 2003 voor een anti-AIDS-festival (om precies te zijn het ‘Nelson Mandela’s 46664 HIV AIDS global campaign festival’). Tijdens optredens zong Taylor het nummer zelf. Ook toen Rodgers al als nieuwe zanger met Queen op tournee ging, in 2005 en 2006, bleef Taylor de zanger van het nummer. Daar is nu verandering in gekomen: in de studio zingen ook Paul Rodgers en gitarist Brian May een couplet. Het is de eerste nieuwe Queen-opname sinds ‘No one but you’ uit 1997. Het nummer zal ook te vinden zijn op een nieuw album dat er aan komt van de heren. De compositie was overigens al eens op cd verschenen, maar dan in een live-uitvoering op de concertalbums ‘Return of the champions’ en ‘Super live in Japan’. Als tweede track op de cd-single vind je de videoclip. De opbrengsten van de single komen ten goede aan Nelson Mandela’s AIDS fonds.

‘Say it’s not true’ is al de 56e hitsingle voor Queen. Het is de tweede hit in samenwerking met Paul Rodgers; in 2005 kwamen ze gezamenlijk met ‘Reach out/ Tie your mother down’ tot #27.

Nu ook commercieel succes voor Italiaanse dj’s

House of glass: Stone for chase (63)

Uit Italië komt House of glass, dat debuteert met ‘Stone for chase’ op #63. House of glass zijn Gianni Bini en Paolo Martini. Gianni Bini begon eind jaren ’80 met dj-en in de Italiaanse clubs, waarna hij in de jaren ’90 de overstap maakte naar het zelf maken van tracks. Paolo Martini had al vroeg interesse voor muziek. Op dertienjarige leeftijd kocht hij zijn eerste singletje: ‘The sound of Philadelphia’ van M.F.S.B. Ook hij begon zijn carrière met dj-en. In 1988 ontmoette hij DJ Alfredo, die toen resident-dj was in club ‘Amnesia’ op Ibiza. DJ Alfredo heeft de housemuziek in Italië geïntroduceerd, waar ook Paolo mee besmet raakte. Sinds 2000 vormt hij samen met Gianni Bini het duo House of glass, dat in de clubs faam geniet met de track ‘Disco down’. De commerciële doorbraak komt nu met ‘Stone for chase’.

Zware jongens zoeken het hoger op

de Zware jongens: Hoog is de zolder (66)

Sinds 2000, met uitzondering van 2003, zijn de Zware jongens elk jaar wel met één of meerdere feestnummers aanwezig in de Single Top 100. De eerste hit voor Arie Kuipers en Fokko Dam was ‘Bejaardenlied’ dat tot #59 kwam. Daarna volgde in het zelfde jaar ‘Anton aus Tirol’, goed voor een 21ste plek. Er volgden nog elf noteringen, maar hoger dan #26 kwamen ze niet meer; dat was met ‘Alles heeft een einde’ in 2006. Tot vorig jaar mei, toen ze samen met DJ Daroon hun ‘Jodeljump’ verbouwden tot ‘PSV-jump’, wat hun grootste hit werd: #5. Daarnaast werd de originele versie van ‘Jodeljump’ uitgeroepen tot ‘beste feestsingle van 2007’. Voor de Zware jongens scoorde Arie Kuipers in 1994 een #3-hit met ‘Dikke lul’ als deel van de Dikke lul band. Ook Fokko heeft een hitverleden. Als Fokko met de bordjes, assisteerde hij in 1997 Erik Hulzebosch op zijn #17-hit ‘Hulzebosch Hulzebosch’. Of was het andersom? De meeste teksten van de Zware jongens zijn afkomstig van Arie en platenbaas Adrie van de Berk.

Slechte timing voor DJ Arnoud en DJ Jasper

DJ Arnoud & DJ Jasper: De soldaat (67)

Misschien niet helemaal gepast om met een vrolijke feestversie van ‘De soldaat’ te komen in een week waarin twee Nederlandse militairen in Afghanistan om het leven komen door geweervuur van collega’s, maar vooruit, sommige mensen weten blijkbaar niet beter. ‘De soldaat’ was in het najaar van 2006 al een hit voor het Volendamse duo Nick & Simon. Het nummer, over over een militair op vredesmissie, was populair onder soldaten die dienen in de Afghaanse provincie Uruzgan en hun familie. Ze hadden echter bezwaar tegen de slechte afloop van het verhaal: in de oorspronkelijke tekst komt de hoofdpersoon te overlijden. Nick & Simon schreven daarom een alternatieve tekst, waarin de militair veilig thuiskomt. De oorspronkelijke versie reikte tot #12, maar via downloads van die tweede versie werd het nummer alsnog een grote hit en voor Nick & Simon hun eerste top 10-notering.

DJ Arnoud, die we al kennen van zijn hits als lid van de Jumping Jacks, maakt er nu met zijn collega DJ Jasper een soort van après ski-versie van; een van maar liefst tien nieuwkomers die afkomstig zijn van platenmaatschappij Berk music. De heren van Berk music zijn gespecialiseerd in het carnavals- en après ski-genre. Daarnaast hebben ze in het Brabantse een eigen platenzaak; het schijnt dat ze er niet vies van zijn om hun eigen uitgebrachte plaatjes in hun platenwinkel in te scannen, om op die manier een hitnotering te forceren...

Hot stewards coveren de jaren ‘80

the Hot stewards: Straight up (68)

Zo’n beetje elke dancehit van tegenwoordig is jat- of coverwerk. Gelukkig kan er ook nog op een andere manier gecoverd worden. The Hot stewards zijn een rockband en zij zetten een hele serie jaren 80-hits om in rock-covers op een heel album, ‘Cover up’. Zo hoor je onverwachte versies van bijvoorbeeld ‘Edge of heaven’ (Wham!), ‘Lay your love on me’ (Racey), ‘Boys of summer’ (Don Henley) en ‘Never gonna give you up’ (Rick Astley). En dit ‘Straight up’, dat in 1989 de eerste en grootste hit was voor Paula Abdul (#2). De Nederlandse zangeres Denise had er in 2003 ook al een coverhit mee en bereikte toen de 59e plaats.

De Hot stewards is een Nederlandse band, die opgericht in 2005. De huidige bandleden zijn afkomstig uit bands als the Spirit that guides us, Campsite en Jetsetready!. Het eerste wapenfeit van de band was een EP met vier nummers, waarvan drie eigen composities en een cover van Bronski Beat’s ‘Smalltown boy’. Deze cover was de aanleiding voor het album ‘Cover up’.

Eric Dikeb leent van Johan Strauss

Eric Dikeb: De kwekwals (79)

Met ‘Wie laat de hond uit?!’ debuteerde Eric Dikeb in de Single Top 100 van 2000. Het nummer hield het twee weken vol met als hoogste notering #74. Vervolgens kwam hij dankzij de Deurzakkers, die meewerkten aan het lied ‘Pizzahaha 2002’, tot de 51ste plek in 2002. Zijn grootste wapenfeit was twee jaar later met ‘Lekker aan ’t werk’ vs 4 joy, goed voor een 30ste plaats. ‘De kwekwals’, nieuw op #79, is zijn achtste notering. De tekst is van platenbaas Adrie van de Berk, maar de muziek heeft Eric van de Oostenrijkse componist Johan Strauss geleend. Strauss componeerde in 1867 de wals ‘An der schönen blauen Donau’.

Eric Dikeb (Den Haag, 16 november 1970) had als kleine jongen twee passies: voetballen en muziek. Voetballen deed hij in het Zuiderpark, en als tienjarige liep hij al mee met de fanfare en speelde trompet en slagwerk. Hij deed aan diverse talentenjachten mee en werd twee keer eerste. In 1997 bracht hij zijn eerste single’ ‘Hou me vast’’ uit. Maar het zou nog tot 2000 duren eer hij zijn eerste hit scoorde met ‘Wie laat de hond uit?!’. Momenteel is Eric druk in de weer met de opnames van zijn tv-programma ‘Clip & klaar’, dat te zien is op een aantal regionale tv-zenders. In dit programma krijg je een kijkje achter de schermen van een producent van muziekclips: Eric en zijn team zorgen ervoor dat een artiest een clip voor zijn of haar nieuwe single op tijd afkrijgt.

De grootste successen boekt Eric niet zelf, maar dat doen anderen met nummers van hem. Zo werd ‘Pizzadans’ in de uitvoering van de Belgische formatie Dynamite een #1-hit in Vlaanderen. Eric kreeg er een gouden plaat voor. In Groot-Brittannië namen de Fast food rockers de ‘Pizzadans’ op als het nummer ‘Fast food song’ en kwamen er mee tot de tweede plek. En in de Duitstalige landen werd zijn Pizzanummer als ‘Burgerdance’ door Dj Ötzi een gigahit. Daarvoor kreeg Eric twee gouden platen. In 2003 en 2004 schreef Eric nummers voor de Nationale finale van het Eurovisie Songfestival. Dat werden geen winnaars, maar wel hits voor Bas en Joël (‘Célèste’) en Bert Heerink (‘Blue skies are for free’, dat hij schreef met Ad van Olm). Kortom Eric komt er wel, al dan niet via anderen.

Backstreet boys zijn de weg kwijt

Backstreet boys: Helpless when she smiles (83)

‘Unbreakable’, zo heet het nieuwe album van de Backstreet boys en ‘Inconsolable’ was daarvan in oktober de eerste single. Dat bracht hen niet zo ver; na een binnenkomst op #38 dook het nummer al weer snel de diepte in. Het ziet er naar uit dat de hoogtijdagen van de Backstreet boys al ver achter ons liggen; in ieder geval in Nederland... Elf achtereenvolgende top 10-hits (zoals de groep presteerde tussen 1995 en 2000), dat zien we nu niet meer gebeuren.

De videoclip voor ‘Helpless when she smiles’ is opgenomen op 15 november in het Joshua tree national park in Californië. Vier dagen later speelden de Backstreet boys het nummer voor het eerst live, in de tv-show van actrice/ presentatrice Ellen DeGeneres.

Gerucht: Fergie is zwanger

Fergie: Clumsy (84)

Bij de begintonen van ‘Clumsy’ van Fergie word je direct op het verkeerde been gezet. Gedurende tien seconden hoor je namelijk het nummer ‘The girl can’t help it’ van Little Richard. Richard Penniman oftewel Little Richard zong het nummer in de gelijknamige film uit 1956. Het nummer kwam in 1957 op single uit en werd in Amerika en Groot-Brittannië een hit (#49 respectievelijk #9). Pas in 1977 werd het ook bij ons een hit (#14), doordat Veronica de film op tv uitzond. Een jaar later brachten de Darts de single ‘Daddy cool/The girl can’t help it’ uit, die tot #7 kwam.

Anno 2008 heeft Fergie ‘The girl can’t help it’ gesampled in het nummer ‘Clumsy’. Het is de vijfde solohit voor Stacy Ann Ferguson en afkomstig van haar album ‘The dutchess’. In december is ze verloofd met acteur Josh Duhamel. Op bijgaande foto is het niet te zien, maar volgens de laatste geruchten is ze zwanger...

Ed Nieman wil Rowwen Hèze achterna

Ed Nieman feat. Goldfinger: Want de accordeon (85)

De een z’n dood is de ander z’n doorbraak... Zanger Ed Nieman kwam de eerste 43 jaar van z’n leven nog niet eens in de buurt van het sterrendom. Tot in 2004 zijn goede vriend André Hazes overleed; het tweetal was zo’n dertig jaar bevriend. De single ‘Dag André’ betekende de debuuthit voor Nieman (#45). Daarna manifesteerde Ed zich meer als feestzanger en scoorde hij met een paar coverhits. Nu gooit hij het weer over een andere boeg. Hij haakt in op het populaire accordeongenre en probeert het met een Nederlandstalige TexMex-variant, die het ergens houdt tussen après ski en Rowwen Hèze.

DJ Goldfinger (echte naam: Waylon van der Heijden) timmert al een aantal jaren aan de weg als dj en accordeonist. Na twee solohits in 2003 laat hij zich vooral nog inhuren als begeleider van feestmuziek van anderen. Zo scoorde hij al hits als accordeonist bij de Bad brothers, de Double dj’s, Arie Ribbens en, bij deze, Ed Nieman.

Sunnyboys proberen single in de kroeg uit

de Sunnyboys: Hier voel ik me thuis (87)

En waar voelen de Sunnyboys zich thuis? In Oosterhout, want da is de woonplaats van dit kwartet. De Sunnyboys bestaan uit Arnoud Kastelijns (uitbater van hotel ’t Zonneke en fractievoorzitter en gemeenteraadslid van de plaatselijke partij Gemeentebelangen), Jan Koning, Rodney van Zwol en Stefan Storm. Voor de oorsprong van de groep gaan we drie jaar terug. "Toen hebben Jan Koning en zijn neef voor mij het nummer ‘Hé zonneke’ opgenomen", zegt Kastelijns. "Dat was gewoon om hier te draaien, in het zaaltje bij mijn hotel." Arnoud zag dat het liedje het wel aardig deed bij zijn vaste publiek en de gedachte dat een ouderwetse carnavalsplaat nog steeds mogelijk moet zijn, schoot wortel in zijn hoofd. Toen Kastelijns een keer in Antwerpen was, hoorde hij het nummer ‘Hier voel ik me thuis’ van de Belgische zanger Jo Vally. "Dit moet een hit kunnen zijn", wist Kastelijns meteen. Hij nam het nummer mee naar 't Zonneke en draaide het op feestelijke avonden. "Op dit nummer ging iedereen polonaise lopen." Arnoud Kastelijns zocht drie medestanders en de Sunnyboys waren geboren. Het oude Belgische nummer werd volledig gearrangeerd door Vinzzent, de Oosterhoutse zanger die zelf ook al een stapel hits op zijn naam heeft staan.

Voicst bijna altijd te vinden op Noorderslag

Voicst: Everyday I work on the road (88)

Met ‘Dazzled kids’ werd in 2005 de toon gezet van het succes voor de Amsterdamse band Voicst. Hoewel dat nummer destijds niet verder kwam dan #91, hebben ze zich sindsdien flink in de kijker gespeeld door veel te spelen in binnen- en buitenland. Gelijktijdig met de single ‘Everyday I work on the road’, binnen op #88 en de 3FM Megahit deze week, komt het album ‘A tale of two devils’ binnen op #28 in de Album Top 100 (zie ook daar).

Voicst is de band van Joppe Molenaar (drums), Sven Woodside (basgitaar en zang, Canadees en sinds zijn zestiende in Nederland) en Tjeerd Bomhof (gitaar en zang). Zoals veel bandjes begint het voor hen op de middelbare school. Tijdens hun studietijd hebben ze echter niet veel tijd om zich op de band te richten en dus treedt Voicst niet vaak op. In 2000 wordt er flink gerepeteerd en op 13 juli 2001 staan ze weer op het podium. Ze treden niet alleen in ons land op, maar ook touren ze door België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, waar ze de voorprogramma’s doen van bands als Enon, McClusky, Millionaire en Nada surf. In 2003 staan ze voor het eerst op Noorderslag, winnen ze een Essent award en staat op Metropolis en Lowlands.

In 2004 staan ze op diverse podia in Nederland en op Noorderslag. In de zomer nemen ze gedurende vijf weken met de Amerikaanse producer Eli Janney (Girls against boys) en gedeeltelijk in de studio van James Iha (Smashing Pumpkins) het debuutalbum ‘11-11’ op. De kosten van de opnamen nemen ze voor hun eigen rekening. Het album komt uit op hun eigen label ‘Duurt lang records’. Voor de distributie gaan ze een deal aan met Play it again Sam.

En ook in 2005 staan ze op… Noorderslag! Ter ondersteuning van het album tourt de band door België. Ook in Spanje is belangstelling voor de band, en ook daar wordt het album uitgebracht. De single ‘Dazzle kids’ wordt een radiohitje en ze doen een tour door Europa. In augustus wordt Lowlands weer aangedaan. In 2006 staan ze niet op Noorderslag, maar wordt het nummer ‘Whatever you want from life’ gebruikt in het spel ‘2006 Fifa World Cup Football’. Vorig jaar namen ze in New York hun tweede album. ‘A tale of two devils’, op. Tevens wordt het debuutalbum ’11-11’ in Japan uitgebracht. Twee weken geleden waren ze weer terug op Noorderslag, nu met nog meer podiumervaring en een tweede album.

Duitse producer zit achter Zweeds trio

Dyce: Tomorrow can wait (89)

Dyce is afkomstig uit Stockholm en bestaat uit Sofia Lovgren (zang), Fredrich ‘Fritz’ Wallin (gitaar) en Marcus Ljunggren (keyboards). Fredrich en Marcus werken ook samen als Blister. Sofia was hiervoor zangeres van de groep Domino. ‘Tomorrow can wait’ komt uit november 2005 en werd geproduceerd door Stephen Singer uit los Angeles en Axel Jager uit Duitsland. Stephen maakte naam voor onder anderen Mr. Mister, Men at work, Sister Sledge en ‘Le freak’ van Chic. ‘Tomorrow can wait’ werd geschreven door de beide producers samen met Fredrich en Marcus. Achter Dyce zit een oude bekende, DJ Manian, bekend van onder andere Cascada en R.i.o. ‘Tomorrow can wait’ is afkomstig van het album ‘Dyce’, waarop ook een remix staat van Cascada zelf.

Rob Ronalds krijgt goedkeuring van Johnny Hoes

Rob Ronalds: Och was ik maar… (95)

Zijn ‘oude maatjes’ van the Cooldown café staan met hun feestplaatje ‘Ben ik te min’ een stukje hoger, op #76. Voor Rob Ronalds begon het allemaal op 31 januari 1966 toen hij werd geboren in Amsterdam. Hij doet mee aan verschillende talentenjachten. In 1989 neemt hij zijn eerste plaatje op: ‘When will I ever see you’. In 1992 doet hij als René Froger mee aan de RTL4 Soundmixshow. Vier jaar later mag hij het publiek gaan vermaken bij de ‘Ter land, ter zee en in de lucht’ programma’s. In 2000 gaat hij meewerken aan het tv-programma ‘Ab Normaal’. En in datzelfde jaar wordt Rob gevraagd om leadzanger te worden bij de Cooldown café. Dankzij de knaller ‘Hey baby (uhh, ahh)’ (#5 in 2000) treedt hij in binnen- en buitenland op. In 2002 scoort hij samen met Ab Normaal een hit met ‘Mariandel’ (#70), het thema van de serie met ‘Ab Normaal’. Met de Cooldown café scoort hij nog enkele hits, alvorens hij definitief solo gaat. In 2006 scoort hij als deel van de Woppers een hit met ‘Nederland ole ole’ (#70). ‘Och was ik maar…’ is zijn zevende solohit. Het nummer is een nieuwe versie van de gelijknamige hit van Johnny Hoes uit 1961, waarvan er destijds 450.000 zijn verkocht. Johnny zag wel wat in de nieuwe versie en gaf er zijn goedkeuring aan. Op accordeon hoor je Waylon van der Heijden ofwel DJ Goldfinger.

Hoever rijkt het succes van Marco Kanters?

Marco Kanters: ‘’t Is hier gezellig’ (100)

Op het randje van de Single Top 100 scoort feestzanger Marco Kanters uit het dorpje Moerdijk zijn debuuthit. Wie herinnert zich niet zijn doorbraak in café De Kwip in het altijd gezellige Zevenbergen. Marco lijkt ons typisch zo’n kerel die jarenlang bruiloften, jubilea en skihutten onveilig maakt en dan eindelijk zijn 3½ minutes of fame beleeft helemaal op de bodem van de Single Top 100. Voor je het weet, voegt hij zich bij zevenentwintig illustere voorgangers die nooit verder wisten te komen dan één lousy weekje op #100 in de Single Top 100.

Album Top 100: Amy Winehouse heeft ruim een jaar nodig voor koppositie

In de Album Top 100 komt Amy Winehouse pas na ruim een jaar op #1 terecht; bijna een record! De rest van de Album Top 100 geeft opnieuw een rustig beeld, met slechts drie nieuwkomers.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Nou, dat werd een tijd, Amy! ‘Back to black’ staat al ruim een jaar genoteerd, maar pas in haar 55e weet Amy Winehouse de weg naar de absolute top te vinden. En dat terwijl ook haar single ‘Valerie’ deze week naar de #1-positie doorstoomt. Opvallend feit: de single is niet op dit album te vinden. Die 55 weken die nodig waren om de top te bereiken, dat is bijna een record. In de recente Mega-geschiedenis (vanaf 1993) is het slechts één keer eerder voorgekomen dat een album langer dan een jaar de tijd nam om op #1 te komen. Dat was, in 2002, ‘Come on over’ van Shania Twain, dat zelfs pas na 81 weken op #1 wist te komen...

Voicst: A tale of two devils (28)
Afgelopen zaterdag, 19 januari, presenteerde de Amsterdamse groep Voicst hun tweede album ‘A tale of two devils’ in de Melkweg in Amsterdam. Een cd-presentatie betekent al lang niet meer dat het album dan pas te koop is. En dat geldt dus ook voor ‘A tale of two devils’, want dat snelt de roem vooruit en komt nu al binnen op #30. Aan het album is meegewerkt door onder andere Kypski, Perquisite en Hoedemaekers van About. Het album werd geproduceerd door Peter Katis (bekend van onder andere Interpol) en is de opvolger van ‘11-11' uit 2004.

Simone White: I am the man 07 (35)
Vanwege het succes van de single ‘The beep beep song’, deze week gestegen naar de zevende plaats in de Single Top 100, heeft de platenmaatschappij het album ‘I am the man’ uit 2007 opnieuw uitgebracht, alleen nu onder de titel ‘ I am the man 07’.

James Taylor: One man band (90)
Een bescheiden debuut voor het nieuwe album van de bijna zestigjarige James Taylor. Op 12 maart is het zover, dan is zijn verjaardag. Taylor heeft, om het zo maar eens te noemen, een afwisselend leven gehad. Zijn jeugd bracht hij door op een kostschool, waarna hij allereerst verslaafd raakte aan harddrugs en vervolgens in een psychiatrische inrichting verdween. Gelukkig voor hem en voor de mensheid kwam hij daar weer uit en in 1968 verscheen zijn debuutalbum. ‘Fire and rain’ en ‘You’ve got a friend’ zijn zijn twee grote Nederlandse hits. Zes jaar terug scoorde Taylor voor het laatst een albumhit; toen kwam hij tot #40 met ‘October road’.