maandag 21 januari 2008

Leona Lewis heeft ook succes na X-factor

Leona Lewis: Bleeding love (49)

In 2006 deed Leona Lewis mee aan de Britse versie van X-factor. Ze won deze glorieus en met het nummer ‘A moment like this’, een cover van Kelly Clarkson, brak ze diverse records. Het nummer werd met ruim 700.000 stuks de op één na best verkochte single over 2006, en dat in slechts twee weken tijd! Vervolgens werd het stil rond Leona, omdat zij met een aantal tekstschrijvers druk bezig was met een heel album. Dat album, ‘Spirit’, kwam er pas in november, en werd voorafgegaan door de single ‘Bleeding love’. Het lange wachten werd beloond met een #1-single én #1-album. Met 787.653 exemplaren werd het de bestverkochte single en download van 2007. ‘Spirit’ was, als het eerder was uitgebracht, ook het best verkochte album geweest. Er werden in zeven weken 1.550.037 stuks van verkocht. ‘Back to black’ van Amy Winehouse eindigde in 2007 op de eerste plaats met 1.586.194 stuks, slechts 36.157 meer. En nu, na successen in Ierland en eigen land, is de rest van de wereld aan de beurt. De aftrap voor Leona is echter niet met ‘A moment like this’, dat hier nooit werd uitgebracht, maar met ‘Bleeding love’. Leona Lewis, iemand om in de gaten te houden, dus tijd voor een nadere kennismaking.

Leona Louise Lewis (Islington (Londen), 3 april 1985) is altijd al geïnteresseerd in muziek. Ze is geïnspireerd door zangeressen als Whitney Houston, Mariah Carey, Céline Dion, Minnie Riperton, Joni Mitchell en Oleta Adams. Haar ouders zagen al vroeg in dat ze een bijzondere dochter hadden, en op vijfjarige leeftijd werd Leona dan ook naar al de Sylvia Young theaterschool gestuurd, ook al konden haar ouders het nauwelijks betalen. Daar werd ze onderwezen in muziek, zang en dans. Op haar elfde schreef Leona haar eerste liedje en toen ze dertien was, won ze een talentenjacht. Daarnaast studeerde ze aan de Italia Conti academy en the BRIT School. Op de BRIT school krijgen de leerlingen alle training op zang, theater en dans. Artiesten als Amy Winehouse, Katie Melua en Kate Nash bezochten deze opleiding ook. In 2004 won ze de ‘Yates's Wannabe Talent Contest’ met ‘Always be my baby’ van Mariah Carey.

Na haar schooltijd werkte Leona als serveerster en receptioniste met maar één doel: genoeg geld verdienen voor een opname in een studio. Toen het geld er eindelijk was, nam ze een aantal eigen nummers op, die terechtkwamen op het album ‘Twilight’, dat echter nooit is uitgebracht. Naar aanleiding van een eigen versie van ‘Lovin’ you’ van Minnie Riperton, werd ze uitgenodigd door platenmaatschappij Sony. Het liep echter op niets uit, totdat haar vriend Lou Al-Chamaa met het idee kwam om Leona op te geven voor The X Factor, en de rest is bekend. ‘Bleeding love’ is geschreven door Jesse McCartney en Ryan Tedder. Jesse scoorde zelf een #17-hit in 2005 met ‘Beautiful soul’ en Ryan Tedder is zanger van OneRepublic. Eind 2007 werd ‘Bleeding love’ al uitgebracht in Zweden, Australië, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Hongarije, Malta, Nieuw Zeeland, Noorwegen en Polen, en het is nu ook uitgebracht in de Verenigde Staten. Het album ‘Spirit’ komt volgende week uit in ons land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten