maandag 21 januari 2008

Album Top 100: Amy Winehouse heeft ruim een jaar nodig voor koppositie

In de Album Top 100 komt Amy Winehouse pas na ruim een jaar op #1 terecht; bijna een record! De rest van de Album Top 100 geeft opnieuw een rustig beeld, met slechts drie nieuwkomers.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Nou, dat werd een tijd, Amy! ‘Back to black’ staat al ruim een jaar genoteerd, maar pas in haar 55e weet Amy Winehouse de weg naar de absolute top te vinden. En dat terwijl ook haar single ‘Valerie’ deze week naar de #1-positie doorstoomt. Opvallend feit: de single is niet op dit album te vinden. Die 55 weken die nodig waren om de top te bereiken, dat is bijna een record. In de recente Mega-geschiedenis (vanaf 1993) is het slechts één keer eerder voorgekomen dat een album langer dan een jaar de tijd nam om op #1 te komen. Dat was, in 2002, ‘Come on over’ van Shania Twain, dat zelfs pas na 81 weken op #1 wist te komen...

Voicst: A tale of two devils (28)
Afgelopen zaterdag, 19 januari, presenteerde de Amsterdamse groep Voicst hun tweede album ‘A tale of two devils’ in de Melkweg in Amsterdam. Een cd-presentatie betekent al lang niet meer dat het album dan pas te koop is. En dat geldt dus ook voor ‘A tale of two devils’, want dat snelt de roem vooruit en komt nu al binnen op #30. Aan het album is meegewerkt door onder andere Kypski, Perquisite en Hoedemaekers van About. Het album werd geproduceerd door Peter Katis (bekend van onder andere Interpol) en is de opvolger van ‘11-11' uit 2004.

Simone White: I am the man 07 (35)
Vanwege het succes van de single ‘The beep beep song’, deze week gestegen naar de zevende plaats in de Single Top 100, heeft de platenmaatschappij het album ‘I am the man’ uit 2007 opnieuw uitgebracht, alleen nu onder de titel ‘ I am the man 07’.

James Taylor: One man band (90)
Een bescheiden debuut voor het nieuwe album van de bijna zestigjarige James Taylor. Op 12 maart is het zover, dan is zijn verjaardag. Taylor heeft, om het zo maar eens te noemen, een afwisselend leven gehad. Zijn jeugd bracht hij door op een kostschool, waarna hij allereerst verslaafd raakte aan harddrugs en vervolgens in een psychiatrische inrichting verdween. Gelukkig voor hem en voor de mensheid kwam hij daar weer uit en in 1968 verscheen zijn debuutalbum. ‘Fire and rain’ en ‘You’ve got a friend’ zijn zijn twee grote Nederlandse hits. Zes jaar terug scoorde Taylor voor het laatst een albumhit; toen kwam hij tot #40 met ‘October road’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten