vrijdag 19 mei 2017

Hitlits: Harry Styles eeste One Direction lid met #1 album

Na de wat tegenvallende single ‘Sign Of The Times’, deze week gestegen naar de 26e plaats, de (voorlopig) hoogste plaats tot nu toe, pakt Harry Styles met het zijn gelijknamige soloalbum wel de eerste plaats. Met zijn groep One Direction stond Styles twee keer bovenaan de Album Top 100. Met Take Me Home (in 2012) en Four (in 2014). Styles is het eerste One Direction lid dat een #1-album scoort. De andere drie leden hebben nog geen album uit. De vinylversie van Harry Styles komt ook binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33.

ALBUM TOP 7

1. EW  Harry Styles: Harry Styles
2. (1)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (op ruim 21%)
3. (2)   Boef: Slaaptekort
4. (3)   Josylvio: 2 Gezichten
5. EW  Kempi: DU4
6. Helene Fischer: Helene Fischer
7. (13) O’G3NE: We Got This

Weer als vanouds eerste weeks noteringen bij de bovenste tien. Maar dan zijn we er nog niet. Zie de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 Bokoesam: Solo
#14 Armin van Buuren: The Best of Armin Only
#17 Paramore: After Laughter
#18 Thomas Azier: Rouge
#35 Salvador Sobral: Excuse Me, album uit 2016 van de Eurovisie-winnaar
#45 Paul Weller: A Kind Revolution
#58 Machine Gun Kelly: Bloom
#64 J Hus: Common Sense

Het album The Source van Ayreon, dat vorige week in de tweede week de grootste val ooit maakte vanaf de eerste plaats, zakt dieper weg. In de derde week zakt het album naar de 66e plaats, een verlies van 27 plaatsen. Dat is 11 minder dan in de tweede week, toen het naar de 39e plaats zakte.

SINGLES

De 62e editie van het Eurovisie Songfestival vorig weekend, ebt nog wat na in de lijst van deze week. Naast ‘Lights and Shadows’ van O’G3NE (verrassend gestegen naar de 14e  plaats), krijgen vijf deelnemers een notering deze week. Daaronder Salvador Sobral, de winnaar voor Portugal, met het door zijn zuster Louisa geschreven ‘Amar Pelos Dois’ op #35.

Verder scoort Blanche (België) met ‘City Lights’ op #39, SunStroke (Moldavië) met ‘Hey! Mama’ op #70, Ilinca & Alex Florea (Roemenië) met ‘Yodel It! op #90 en Kristan Kostov (Bulgarije) met ‘Beautiful Mess’ op #91. Meer over het festival in de nieuwe Megaman.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (vierde week op #1)
2. (31) Ronnie Flex festival. Boef: Comedy Again (op ruim 21%)
3. (2)   SBMG: 4x Duurder
4. (4)   DJ Khaled feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne: I’m The One
5. (3)   Lil’ Kleine: Alleen

Aan de rand van top 10 staat ‘There’s Nothing Holdin’ Me Back’ van Shawn Mendes, dat in de vierde week stijgt naar de 11e plaats. Zijn album Illuminate blijft, voor de derde week, de lijstaanvoerder van de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums.

Lopen we nog even, buiten de vijf nieuwe Songfestivalhits, langs de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#38 Miley Cyrus: Malibu
#58 Lijpe: Geen Stress
#63 Katy Perry feat. Migos: Bon Appètit
#64 Jayh feat. Jandro & Zefanio: Van Mij
#69 Imagine Dragons: Thunder
#78 Harry Styles: Sweet Creature
#83 Bizzey feat. Jozo & Kraantje Pappie: Traag
#84 Afrojack & David Guetta feat. Ester Dean: Another Life
#92 Pitbull & J. Balvin feat. Camila Cabello: Hey Ma (uit ‘The Fate of the Furious’)

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog met de albumsnippers en een nieuwe Megaman.

zondag 14 mei 2017

Megaman bij week 19 – 13 mei 2017

Despacito blijft #1 dankzij het samen nemen van versies

En verder in deze Megaman:
-          20e notering is grootste hit voor SBMG
-          Ronnie Flex is op zoek naar zijn muzikale identiteit
-          Niall Horan schrijft hitgeschiedenis
-          Lucas & Steve lenen van Belgische dj
-          Tele-jury was OG3NE niet goed gezind
-          Demi Lovato na twee jaar terug

Vorige week was hij weer even zijn eerste plaats kwijt, maar deze week pakt Ed Sheeran die gewoon weer terug en maakt Ayreon de grootste val ooit vanaf de eerste plek. Wat er nog meer gebeurde in de Album Top 100, lees je in de albumsnippers van deze week.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Despacito blijft #1 dankzij het samen nemen van versies

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** derde week op #1 ***

Opnieuw snijdt  ‘Despacito’ de weg af van een ander nummer voor een eerste plaats. Was het vorige week ‘Alleen’ van Lil’ Kleine, deze week is het ‘4x Duurder’ van SBMG feat. Lil' Kleine & DJ Stijco, dat binnenkomt op de tweede plaats (zie daar).Dankzij het samen nemen van  ‘Despacito’ door Luis Fonsi feat. Daddy Yankee en de remix van het nummer met Justin Bieber, blijft ‘Despacito’ voor de derde week de lijstaanvoerder van de Single Top 100. Maar waarschijnlijk niet meer voor lang.

Opvallend is het wel dat de versie met Justin Bieber nauwelijks wordt gedraaid op de Nederlandse radiostations. Het is dan ook nog steeds de versie zonder Bieber die het meest wordt gedownload, terwijl de versie met Bieber vaker wordt gestreamd.

20e notering is grootste hit voor SBMG

#2 SBMG feat. Lil’ Kleine & DJ Stijco: 4x Duurder
     *** hoogste eerste weeks ***

Sinds 5 mei is de videoclip bij ‘4x Duurder’ van SBMG feat. Lil' Kleine & DJ Stijco meer dan 3,5 miljoen keer aangeklikt. De stream van het nummer nadert de 3 miljoen. Deze week is ‘4x Duurder’ de DiXte op FunX.

In de eerste plaats is dat succes de verdienste van Henkie T (= Henk Mando) en Chivv (=Chyvon Pala), die SBMG vormen, dat staat voor Sawtu Boys Money Gang. Tot nu toe scoorde het duo negentien hits, maar nog nooit een top 10-notering. De kans is groot dat ‘4x Duurder’ zelfs hun eerste #1-hit wordt, maar daar moeten ze dan nog wel even (een weekje) opwachten.

Naast SBMG mag de bijdrage van Lil’ Kleine aan ‘4x Duurder’ natuurlijk niet onvermeld blijven. Het nummer levert Kleine zijn 28e notering op en op termijn wellicht zijn derde #1-hit.

De laatste man die meewerkte aan ‘4x Duurder’ is DJ Stijco, die het nummer produceerde. Voor Nishan Stijco, geboren op 23 november 1990, is ‘4x Duurder’ zijn eerste notering. Stijco werkte eerder met de Franse rappers MHD en Niska.

Ronnie Flex is op zoek naar zijn muzikale identiteit

#31 Ronnie Flex feat. Boef: Come Again

Op basis van twee streamdagen (woensdag en donderdag) komt ‘Come Again’ van Ronnie Flex feat. Boef binnen op de 31e plaats. Op het moment dat we dit typen, wordt het nummer het meest gestreamd, dus een top 5 notering zit er de komende week zeker in.

documentaire

‘Come Again’, zijn 39e notering, is de voorloper van het tweede album van Ronnie Flex, waarop ook zijn #1-hit ‘Energie’ staat. In de aanloop naar het album zendt de VPRO volgende week zaterdag, 27 mei, de documentaire ‘Ronnie Flex: Alleen met iedereen’ uit. In deze documentaire wordt hij gevolgd bij het maken van het album, dat binnenkort verschijnt. Flex is daarin op zoek naar zijn muzikale identiteit.

Niall Horan schrijft hitgeschiedenis

#60 Niall Horan: Slow Hands

Niall Horan schrijft deze week een beetje hitgeschiedenis. Zijn eerste hit, ‘This Town’ (#24 in november), blijft deze week op #100 staan. Nou gebeurt dat wel vaker, maar niet in de 32e week! Mocht ‘This Town’ volgende week verdwenen zijn, niet getreurd, want de opvolger komt deze week al binnen, ‘Slow Hands’. Het nummer schreef hij in februari.

Lucas & Steve lenen van Belgische dj

#61 Lucas & Steve: Up Till Dawn (On The Move)

Mede dankzij Lucas de Wert en Steven Jansen, het DJ-duo Lucas & Steve én zanger Wulf, scoorde Sam Feldt vorig jaar een #12-hit met ‘Summer On You’. Op ‘Up Till Dawn (On The Move)’ doen de twee dj’s het in hun eentje. Nou ja, niet helemaal, want ze bewerkten daarvoor ‘On The Move’ van Bert Claessen, alias Barthezz (#9 in 2001).

Tele-jury was OG3NE niet goed gezind

#63 OG3NE: Lights And Shadows
       *** hit op herhaling ***

Zowel in de tweede halve finale (tweede plek, achter Bulgarije) als in de finale (vijfde plek) werd ‘Lights and Shadows’ van OG3NE door de vakjury hoog gewaardeerd. Het was echter de tele-jury (15 punten/negentiende plek!) in de finale dat het liedje de das omdeed, waardoor het elfde eindigde, net als Douwe Bob vorig jaar. Een elfde plek is zeker geen schande, maar we hadden toch op meer gehoopt.

boodschap niet geland

Blijkbaar is de boodschap van het liedje, positiviteit en hoop geven aan mensen die (ernstig) ziek zijn, zoals Isolde, de moeder van de zusjes, niet voldoende overgekomen. Regisseur Tycho Boeker heeft dat geprobeerd door tijdens het optreden, net als in de videoclip, delen van de tekst, zoals 'Cry no more' in beeld te brengen. Maar dat heeft dus niet gewerkt. Het doet echter niets af aan het liedje zelf of de zangprestaties van Lisa, Amy & Shelley. Dat blijkt wel uit de hoge waardering van de vakjury.

Het winnende liedje, ‘Amar Pelos Dois’ van de Portugees Salvador Sobral, kreeg zowel van de vakjury als de tele-jury de meeste punten. Hieruit blijkt dat het festival ook gewonnen kan worden door een eenvoudig, puur liedje op een sobere manier gebracht én ook nog gezongen in het Portugees, de taal van het deelnemende land. In al die jaren (44 in totaal) dat Portugal meedoet, had het nog geen enkele keer gewonnen. De aanhouder wint dus!

op herhaling

Terug naar ‘Lights and Shadows’, dat OG3NE begin dit jaar had gekozen uit 45 liedjes. Vanwege alle aandacht de afgelopen week gaat het nummer deze week, zoals verwacht, op herhaling op de 63e plaats. Dat is nog 11 plaatsen verwijderd van de 52e plaats op 11 maart, in de week van binnenkomst. Misschien dat het nummer nog een beetje doorstijgt, maar echt hoog zal het niet meer komen.

Naast de single ‘Lights and Shadows’ zit het album van OG3NE ook weer in de lift. Vorige week ging het album al op herhaling op de 25e plaats. Deze week tijgt het door naar de 13e plaats. Op 8 oktober 2016, de week van binnenkomst, kwam het binnen op de eerste plaats.

Demi Lovato na twee jaar terug

#75 Cheat Codes feat. Demi Lovato: Nog Promises

Het laatste hitfeit van de 24-jarige Amerikaanse actrice/zangeres Demi Lovato dateert al weer van twee jaar geleden. In 2015 scoorde ze twee keer, met ‘Cool For The Summer’ (#77) en ‘Confident’ (#55). ‘No Promises’ schreef ze samen met haar landgenoten van Cheat Codes. Zij debuteerden in 2015 met ‘Hold On’ op een nummer van Monguai (#86). Vervolgens scoorden Cheat Codes in 2016 drie hits, waaronder de #2-hit ‘Sex’ met Kris Kross Amsterdam.

Albumflitsen voor week 19 - 13 mei 2017

In de Hitflits van afgelopen vrijdag kwamen 14 nieuwe noteringen in de Album Top 100 voorbij. In deze Albumflits volgen de ins en outs van de artiest en/of het album.

#12 Nick Cave & the Bad Seeds: Lovely Creatures – The Best Of
Eigenlijk had dit verzamelalbum al in 2015 moeten verschijnen, het jaar dat the Bad Seeds dertig jaar bijeen waren. Dat  jaar echter verongelukte Arthur, de 15-jarige zoon van Nick Cave. Vervolgens verwerkte Cave de dood van zijn zoon op zijn album Skeleton Tree (#2 in 2016).
De 45 nummers op het driedubbel album Lovely Creatures – The Best Of zijn een terugblik op de 30-jarige carrière van the Bad Seeds, in 1984 ontstaan uit de as van de punkrockband the Birthday Party.

#15 Kippie: Djezja
Na zijn bijdrage aan ‘In De Streets’ van Kevin feat. Lijpe, Sevn Alias & Vic9 (#36 in 2016), doet Kevin nu mee op de EP Djezja van de Utrechtse rapper Kippie. Djezja verwijst naar zijn eigen naam. Aan Djezja werkten naast Kevin ook nog Tony Tony, Josylvio, Momi en Jordan mee.

#22 Logic: Everybody
Sommige mensen moeten een hele carrière doorlopen eer ze zich Sir mogen noemen. Maar de Amerikaanse rapper Logic kreeg die titel al bij zijn geboorte! Logic, geboren als Sir Robert Bryson Hall II op 22 januari 1990 in Gathensburg, Maryland, bracht op zijn negentiende onder de naam Psychological de mixtape Logic: The Mixtape uit. Daarna werd het Logic. Everybody is zijn derde volledige album, waarop onder andere Juicy J een bijdrage levert.

#32 Diana Krall: Turn Up The Quiet
Met Wallflower bereikte de Canadese jazzzangeres/pianiste Diana Krall voor het eerst de top 10 (#2 in 2015). Dat zit er dit keer niet in voor Turn Up The Quiet, haar dertiende studioalbum, dat binnenkomt op de 32e plaats. Dit album is het laatste dat ze maakte met Tommy LiPuma, haar mentor en coproducent. LiPuma overleed op 13 maart op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Op 11 en 12 september komt de 52-jarige Diana Jean Krall voor concerten naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

#35 Kasabian: For Crying Out Loud (2017)
Eigenlijk had het album van de Britse band Kasabian al een week eerder moeten uitkomen. Maar doordat de groep geen strijd wilde om de eerste plaats van de Britse albumlijst met Humanz, het album van Gorillaz, werd het een week later. Slim, want deze week komt For Crying Out Loud (2017) daar binnen op de eerste plaats en levert het de groep hun vijfde #1-notering op en ook nog in hun twintigste jaar! Overigens lukte het Gorillaz vorige week niet #1 te komen, Ed Sheeran hield hen tegen.

#38 Slowdive: Slowdive
Het kan raar lopen in de muziekwereld. In de jaren ’90 kreeg de Britse rockband Slowdive nauwelijks voet aan de grond. De muziekpers was zeer kritisch en na drie geflopte albums vond het platenlabel Creation het welletjes en beëindigde het contract. Kort daarna hielden de leden het zelf ook voor gezien. Drie leden gingen verder onder de naam Mojave 3.

Sinds 2014 bestaat de band weer. In dat jaar traden ze op voor 25.000 mensen op het Spaanse festival Primera. In 1990 kwamen er nog geen 300 mensen op hun concerten af!

De hernieuwde aandacht voor Slowdive dankt de groep aan het album Blue Skied An’Clear, dat in 2002 werd uitgebracht, waarop artiesten nummers van Slowdive coveren. Het album was een reactie op de hernieuwde aandacht voor Shoegaze, een muziekstroming gekenmerkt door dromerige trage melodieën, waarbij de muzikanten veelal gericht is op de schoenen, vanwege het gebruik van effectpedalen.
Het coveralbum zorgde voor een herwaardering van hun muziek en bracht de band weer bijeen. In eerste instantie om een nieuw album op te nemen. Om dat te bekostigen, gingen ze weer optreden. Na een jaar was er voldoende geld en dook het vijftal de studio in, dat resulteerde in Slowdive, dat binnenkomt op de 38e plaats. Daar blijft het niet bij, want de band heeft al aangekondigd dat er een vervolg komt.

#48 Mac Demarco: This Old Dog
Op This Old Dog, zijn derde album, zingt de 27-jarige Canadese zanger Mac Demarco over de moeizame relatie die hij heeft met zijn aan alcohol verslaafde vader. Demarco, volledige naam McBriare Samuel Lanyon ‘Mac’ DeMarco is afkomstig uit Duncan, British Columbia.

#56 Wesly Bronkhorst: 15
Maandag, 15 mei, viert de 34-jarige Wesly Bronkhorst zijn 15-jarig jubileum met een   jubileumconcert in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Bronkhorst begon zijn carrière in Café Bolle Jan in Amsterdam, het café van de vader van René Froger.
Tussen 2007-2014 scoorde Bronkhorst precies tien hits. Zijn laatste hit, ‘Ik Ga Maar’ bereikte de 20e plaats en was tevens zijn grootste hit. Het dubbelalbum 15 bevat niet alleen 15 van zijn bekende nummers, maar op de tweede cd staan ook nog 15 nieuwe nummers.

#58 Ásgeir: Afterglow
Geschat wordt dat 1 op de 10 IJslanders het debuutalbum Dýrð I Dauðaþögn van Ásgeir in huis hebben. In eigen land is hij dan ook populairder dan Björk en Sigur Rós. In 2013 bereikte de Engelstalige versie van het album, getiteld In The Silence, de 36e plaats bij ons. Afterglow op #58 doet het minder goed. Aanstaande donderdag geeft Ásgeir een concert in poptempel Paradiso.

#59 the Afghan Whigs: In Spaces
Na Do To The Best (#50 in 2014), is In Spaces het tweede album van the Afghan Whigs dat een notering krijgt. Alle zes voorgaande albums van deze rockband uit Cincinnati, Ohio, zijn aan ons voorbij gegaan. Al sinds het begin in 1986 (met hiaten tussen 2001 – 2005 en 2007-2011), vormen Greg Dulli en John Curley de harde kern. Voor de vijfde keer produceerde Dulli een album van de groep.

#66 Soundtrack: Once Upon A Time – the Musical Episode
De  twintigste aflevering van het zesde seizoen van de tv-serie ‘Once Upon A Time’, stond geheel in het teken van de musical. Acht liedjes hiervoor zijn schreven door Alan Zachary en Michael Weiner, die eerder schreven voor de Broadway musical First Date. De liedjes op Once Upon A Time – the Musical Episode zijn gezongen door onder andere Ginnifer Goodwin en Rebecca Mader, die de rol spelen van Sneeuwwitje respectievelijk de heks Zelena.

#76 John Moreland: Big Bad Luv
Vorig jaar gaf de Amerikaanse muzikant John Moreland een aantal indrukwekkende concerten in ons land, onder andere op Crossing Border. De bezoekers van toen, laten zich niet onbetuigd, want zij zorgen er voor da Big Bad Luv, zijn zevende album, een notering krijgt.

#78 Blondie: Pollinator
Met Blondie 4(0) Ever: Greatest Hits Deluxe Redux / Ghosts of Download vierde de Amerikaanse rockband Blondie (1974-1992 en vanaf 1998) in 2014 het 40-jarig jubileum. Vreemd genoeg is het dubbelalbum aan ons voorbij gegaan. In de Britse albumlijst bereikte het de 16e plaats.
Blondie is de groep rond drummer Chris Stein en vriendin/zangeres Debbie Harry, De band scoorde in de jaren ’70 en ’80 grote hits met onder andere ‘Denis’ (#1) en ‘The Tide Is High’ (#5). In 2013 overwoog Harry nog om te stoppen, omdat ze zich (toen) met 68 jaar wat te oud begon te voelen. Inmiddels bijna 72, is ze daar dus terug van gekomen en komt haar groep met het elfde studioalbum Pollinator.

#79 Chris Stapleton: From A Room: Volume 1
From A Room: Volume 1 mag het Nederlandse debuut zijn voor de Amerikaanse zanger Chris Stapleton. In eigen land scoorde hij al zes #1-hits in de countrylijsten en zijn meer dan 150 liedjes van hem opgenomen door anderen, waaronder Adele. From A Room: Volume 1 is de opvolger van Traveller uit 2015, het eerste album van de 39-jarige Christopher Alvin Stapleton uit Lexington, Kentucky.