zondag 14 mei 2017

Albumflitsen voor week 19 - 13 mei 2017

In de Hitflits van afgelopen vrijdag kwamen 14 nieuwe noteringen in de Album Top 100 voorbij. In deze Albumflits volgen de ins en outs van de artiest en/of het album.

#12 Nick Cave & the Bad Seeds: Lovely Creatures – The Best Of
Eigenlijk had dit verzamelalbum al in 2015 moeten verschijnen, het jaar dat the Bad Seeds dertig jaar bijeen waren. Dat  jaar echter verongelukte Arthur, de 15-jarige zoon van Nick Cave. Vervolgens verwerkte Cave de dood van zijn zoon op zijn album Skeleton Tree (#2 in 2016).
De 45 nummers op het driedubbel album Lovely Creatures – The Best Of zijn een terugblik op de 30-jarige carrière van the Bad Seeds, in 1984 ontstaan uit de as van de punkrockband the Birthday Party.

#15 Kippie: Djezja
Na zijn bijdrage aan ‘In De Streets’ van Kevin feat. Lijpe, Sevn Alias & Vic9 (#36 in 2016), doet Kevin nu mee op de EP Djezja van de Utrechtse rapper Kippie. Djezja verwijst naar zijn eigen naam. Aan Djezja werkten naast Kevin ook nog Tony Tony, Josylvio, Momi en Jordan mee.

#22 Logic: Everybody
Sommige mensen moeten een hele carrière doorlopen eer ze zich Sir mogen noemen. Maar de Amerikaanse rapper Logic kreeg die titel al bij zijn geboorte! Logic, geboren als Sir Robert Bryson Hall II op 22 januari 1990 in Gathensburg, Maryland, bracht op zijn negentiende onder de naam Psychological de mixtape Logic: The Mixtape uit. Daarna werd het Logic. Everybody is zijn derde volledige album, waarop onder andere Juicy J een bijdrage levert.

#32 Diana Krall: Turn Up The Quiet
Met Wallflower bereikte de Canadese jazzzangeres/pianiste Diana Krall voor het eerst de top 10 (#2 in 2015). Dat zit er dit keer niet in voor Turn Up The Quiet, haar dertiende studioalbum, dat binnenkomt op de 32e plaats. Dit album is het laatste dat ze maakte met Tommy LiPuma, haar mentor en coproducent. LiPuma overleed op 13 maart op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Op 11 en 12 september komt de 52-jarige Diana Jean Krall voor concerten naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

#35 Kasabian: For Crying Out Loud (2017)
Eigenlijk had het album van de Britse band Kasabian al een week eerder moeten uitkomen. Maar doordat de groep geen strijd wilde om de eerste plaats van de Britse albumlijst met Humanz, het album van Gorillaz, werd het een week later. Slim, want deze week komt For Crying Out Loud (2017) daar binnen op de eerste plaats en levert het de groep hun vijfde #1-notering op en ook nog in hun twintigste jaar! Overigens lukte het Gorillaz vorige week niet #1 te komen, Ed Sheeran hield hen tegen.

#38 Slowdive: Slowdive
Het kan raar lopen in de muziekwereld. In de jaren ’90 kreeg de Britse rockband Slowdive nauwelijks voet aan de grond. De muziekpers was zeer kritisch en na drie geflopte albums vond het platenlabel Creation het welletjes en beëindigde het contract. Kort daarna hielden de leden het zelf ook voor gezien. Drie leden gingen verder onder de naam Mojave 3.

Sinds 2014 bestaat de band weer. In dat jaar traden ze op voor 25.000 mensen op het Spaanse festival Primera. In 1990 kwamen er nog geen 300 mensen op hun concerten af!

De hernieuwde aandacht voor Slowdive dankt de groep aan het album Blue Skied An’Clear, dat in 2002 werd uitgebracht, waarop artiesten nummers van Slowdive coveren. Het album was een reactie op de hernieuwde aandacht voor Shoegaze, een muziekstroming gekenmerkt door dromerige trage melodieën, waarbij de muzikanten veelal gericht is op de schoenen, vanwege het gebruik van effectpedalen.
Het coveralbum zorgde voor een herwaardering van hun muziek en bracht de band weer bijeen. In eerste instantie om een nieuw album op te nemen. Om dat te bekostigen, gingen ze weer optreden. Na een jaar was er voldoende geld en dook het vijftal de studio in, dat resulteerde in Slowdive, dat binnenkomt op de 38e plaats. Daar blijft het niet bij, want de band heeft al aangekondigd dat er een vervolg komt.

#48 Mac Demarco: This Old Dog
Op This Old Dog, zijn derde album, zingt de 27-jarige Canadese zanger Mac Demarco over de moeizame relatie die hij heeft met zijn aan alcohol verslaafde vader. Demarco, volledige naam McBriare Samuel Lanyon ‘Mac’ DeMarco is afkomstig uit Duncan, British Columbia.

#56 Wesly Bronkhorst: 15
Maandag, 15 mei, viert de 34-jarige Wesly Bronkhorst zijn 15-jarig jubileum met een   jubileumconcert in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Bronkhorst begon zijn carrière in Café Bolle Jan in Amsterdam, het café van de vader van René Froger.
Tussen 2007-2014 scoorde Bronkhorst precies tien hits. Zijn laatste hit, ‘Ik Ga Maar’ bereikte de 20e plaats en was tevens zijn grootste hit. Het dubbelalbum 15 bevat niet alleen 15 van zijn bekende nummers, maar op de tweede cd staan ook nog 15 nieuwe nummers.

#58 Ásgeir: Afterglow
Geschat wordt dat 1 op de 10 IJslanders het debuutalbum Dýrð I Dauðaþögn van Ásgeir in huis hebben. In eigen land is hij dan ook populairder dan Björk en Sigur Rós. In 2013 bereikte de Engelstalige versie van het album, getiteld In The Silence, de 36e plaats bij ons. Afterglow op #58 doet het minder goed. Aanstaande donderdag geeft Ásgeir een concert in poptempel Paradiso.

#59 the Afghan Whigs: In Spaces
Na Do To The Best (#50 in 2014), is In Spaces het tweede album van the Afghan Whigs dat een notering krijgt. Alle zes voorgaande albums van deze rockband uit Cincinnati, Ohio, zijn aan ons voorbij gegaan. Al sinds het begin in 1986 (met hiaten tussen 2001 – 2005 en 2007-2011), vormen Greg Dulli en John Curley de harde kern. Voor de vijfde keer produceerde Dulli een album van de groep.

#66 Soundtrack: Once Upon A Time – the Musical Episode
De  twintigste aflevering van het zesde seizoen van de tv-serie ‘Once Upon A Time’, stond geheel in het teken van de musical. Acht liedjes hiervoor zijn schreven door Alan Zachary en Michael Weiner, die eerder schreven voor de Broadway musical First Date. De liedjes op Once Upon A Time – the Musical Episode zijn gezongen door onder andere Ginnifer Goodwin en Rebecca Mader, die de rol spelen van Sneeuwwitje respectievelijk de heks Zelena.

#76 John Moreland: Big Bad Luv
Vorig jaar gaf de Amerikaanse muzikant John Moreland een aantal indrukwekkende concerten in ons land, onder andere op Crossing Border. De bezoekers van toen, laten zich niet onbetuigd, want zij zorgen er voor da Big Bad Luv, zijn zevende album, een notering krijgt.

#78 Blondie: Pollinator
Met Blondie 4(0) Ever: Greatest Hits Deluxe Redux / Ghosts of Download vierde de Amerikaanse rockband Blondie (1974-1992 en vanaf 1998) in 2014 het 40-jarig jubileum. Vreemd genoeg is het dubbelalbum aan ons voorbij gegaan. In de Britse albumlijst bereikte het de 16e plaats.
Blondie is de groep rond drummer Chris Stein en vriendin/zangeres Debbie Harry, De band scoorde in de jaren ’70 en ’80 grote hits met onder andere ‘Denis’ (#1) en ‘The Tide Is High’ (#5). In 2013 overwoog Harry nog om te stoppen, omdat ze zich (toen) met 68 jaar wat te oud begon te voelen. Inmiddels bijna 72, is ze daar dus terug van gekomen en komt haar groep met het elfde studioalbum Pollinator.

#79 Chris Stapleton: From A Room: Volume 1
From A Room: Volume 1 mag het Nederlandse debuut zijn voor de Amerikaanse zanger Chris Stapleton. In eigen land scoorde hij al zes #1-hits in de countrylijsten en zijn meer dan 150 liedjes van hem opgenomen door anderen, waaronder Adele. From A Room: Volume 1 is de opvolger van Traveller uit 2015, het eerste album van de 39-jarige Christopher Alvin Stapleton uit Lexington, Kentucky.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten