vrijdag 4 november 2011

Hitflits: Frans Bauer verslaat Coldplay, ‘Ik neem je mee’ goud

Afgelopen dinsdag, 1 november, maakte de platenmaatschappij van Coldplay bekend dat er inmiddels meer dan 50.000 exemplaren van ‘Mylo xyloto’ waren uitgeleverd. Met andere woorden binnen 10 dagen heeft het album de platinastatus bereikt, waarvan de eerste 25.000 al binnen een dag waren bereikt.

Er is echter een album waarvan in de afgelopen zeven dagen meer exemplaren zijn omgezet dan ‘Mylo xyloto’ en dat is ‘Gloednieuw’ van Frans Bauer. Mede dankzij zijn twee concerten in Ahoy de afgelopen week laat het ‘Mylo xyloto’ achter zich en knalt het met een overwicht van ruim 7% binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Tijdens het concert vorige week vrijdag, 28 oktober 2011, kreeg Frans uit handen van René Froger (die ook zelf een album uit heeft), een gouden plak uitgereikt, want van ‘Gloednieuw’ zijn meer dan 25.000 stuks omgezet.
Dubbele felicitaties aan Frans, want de nummers op ‘Gloednieuw’ zijn ook nog eens van zijn eigen hand. De toch wel onzekere weg die hij ruim een jaar gelegen is in geslagen, door zelf nummers te gaan schrijven, in plaats van zijn vaste tekstschrijvers Emile Hartkamp & Norus Padidar, wordt hiermee beloond. ‘Gloednieuw’ is Frans zijn twaalfde #1-album, waarvan drie keer in duet, twee keer met Marianne Weber en één keer met Corry Konings.

De nieuwe #1 werd vanochtend bekend gemaakt in de Gouden uren, waar een dolgelukkige Frans te gast was.

Net als vorige week is de top 10 weer flink opgeschut met niet minder dan vijf eersteweeks noteringen. Naast het #1-album van Frans Bauer, zijn de andere vier: ’15 jaar hits’ van Jan Smit (op #3), ‘Time will heal our senses’ van Di-rect (op #6) en ‘Achtung baby – 20th anniversary’ van U2 (op #8) en ‘Under the mistletoe’ van Justin Bieber (op #10). ‘21’ van Adele heeft weer een veer moeten laten ter faveure van ‘3dimensies live’ van Marco Borsato dat van 2 naar #4 zakt.

Buiten de top hebben we ook nog ‘Ceremonials’ van Florence & the machine (op #14 en aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst waar ook zij Coldplay verslaan), ‘Lulu’ van Lou Reed & Metallica (op #17 en volgens Jan Vollaard, recensent van de NRC ‘het slechtste rockalbum ooit’), ‘The smile sessions’ van the Beach boys (op #20) en ‘The jubilee collection’ van Lee Towers (op #21).

Kinderen voor kinderen zijn nog steeds ‘Zo bijzonder’

Het is november en dus is er het jaarlijkse Kinderen voor kinderen album en tv-special. Voor de 32e keer werden op thema’s, ondermeer aangedragen door kinderen, teksten gemaakt. Dit jaar schreven Tim Akkerman, Tjeerd Oosterhuis en Sara Kroos liedjes als ‘Rock het schoolplein’, ‘Boekenwurm’ en ‘Als ik minister-president zou zijn’. In totaal staan er elf liedjes + van elk liedje de karaokeversie op het album ‘Zo bijzonder’, dat binnenkomt op #44.
Dit jaar heeft het koor een nieuwe koordirigent, Jorge Verkroost, bekend van ‘Ciske de rat’, volgt Babette Labeij op. En ook Jochem Fluitsma, jaren lang de producer, heeft plaats gemaakt voor een ander, Tjeerd Oosterhuis. De jaarlijkse special, die op 20 oktober is opgenomen in de Beurs van Berlage in Amsterdam, wordt morgenavond, 5 november, uitgezonden op Nl.3, en gepresenteerd door cabaretière Sara Kroos.

Het koor Kinderen voor kinderen werd in 1979 opgericht, het eerste album verscheen in 1980. In de hoogtijdagen bereikten tien edities zonder moeite de eerste plaats. In de Kinderen voor kinderen special lees je er alles over, inclusief alle hitstanden van singles en albums.

Wellicht heb je afgelopen maandag de documentaire ‘De Dijk – Hou me vast’ gezien. Zo niet, ga het dan als nog doen! Naar aanleiding van het programma gaat ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk op herhaling op #19. Twee weken geleden stond het album, waarvan in 1 jaar tijd meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht, voor het laatst genoteerd. De single ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk gaat op herhaling op #97.

En dan nu het restant eersteweeks noteringen:
#32 King Jack: King Jack
#42 Megadeth: Th1rt3en
#88 André Rieu and his Johan Strauss orchestra: And the waltz goes on
#89 Wibi: amor & psyche

Over naar de Single Top 100, waar het tot de laatste dag spannend was. Zou het Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’ lukken een tweede week bovenaan te halen of zou Gotye feat. Kimbra met ‘Somebody that I used to know’ opnieuw de eerste plaats overnemen? Tot woensdag leek het er op dat Gers, wiens single inmiddels de gouden status heeft bereikt, het zou winnen, maar op donderdag haalde Gotye feat. Kimbra hem in. Maar het venijn zit ‘m in de staart, want op de laatste verkoopdag pakt Gers de #1 weer terug en staat dus voor de tweede week bovenaan.

Gotye blijft de #2, met een achterstand van een kleine 3%, dus de kans dat ‘Somebody that I used to know’ volgende week opnieuw een aanval zal doen op de eerste plaats is levensgroot. Misschien helpt het concert dat hij vanavond geeft in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam daar nog aan mee. Dat optreden stond op losse schroeven, vanwege een buikinfectie die Wouter de Backer, alias Gotye, eerder deze week had opgelopen in Londen. Maar voor de bezoekers vanavond is er goed nieuws, want hij is voldoende hersteld en dus gaat het concert door!

Na ruim een half jaar is het nummer ‘Levels’ van Avicci eindelijk te koop. Al die tijd was het nummer in de clubs en op diverse radiostations te horen, maar de legale download liet maar op zich wachten. Tot vorige week vrijdag en toen ontploften de downloadplaforms zo’n beetje. Het gevolg: hoogste eersteweeks op #3, waarmee Tim Bergling, de echte naam van Avicii, zijn grootste hit scoort.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Skinny love’ van de Britse zangeres Birdy, dat in de tweede week stijgt van 16 naar #6. Aan de rand van de top 10 staat ‘Maniac in love’ van Byentl feat. Tarif, gestegen van 15 naar #11.

De andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#25 K3: Eyo!
#55 DJ Felli Fel feat. Akon, Pitbull & Jermaine Dupri: Boomerang
#69 Snoop dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars: Young, wild & free
#71 Tim Akkerman: Nonzero
#76 One direction: What makes you beautiful
#88 de Pietentoppers: Feest in Nederland
#89 Stanley Hazes: Vandaag doe ik m’n eigen ding
#93 Eltjo: Helemaal top
#94 Cold war kids: Royal blue
#96 Afrojack & Steve Aoki feat. Miss Palmer: No beef
#100 Peter Klaassen: Tussen nu en nooit

Tot zover deze Hitflits. Wij duiken weer in de hitfeitjes en het resultaat daarvan kun je na het weekend tegemoet zien in een nieuwe Megaman.

zondag 30 oktober 2011

Megaman bij week 44 – 29 oktober 2011

Welkom bij de Megaman, met deze week onder andere:
- Gers Pardoel pakt eerste plaats
- Birdy dankt hit aan dansprogramma
- Mooi wark brengt ode aan Yvon Jaspers
- Helemaal Hollands testte nummer uit in Portugal
- Cobra starship boekt weer succes dankzij een zangeres
- Matthijs Koning haalt zijn hit weer uit Zuid-Afrika
Dat alles en meer over de tien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Gers Pardoel pakt eerste plaats

Gers Pardoel: Ik neem je mee (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week steeg ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel van de zevende naar de tweede plaats, maar bleef relatief gezien nog ver, een derde, van de #1,‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra. Na het weekend was de strijd nog niet gestreden, want ‘Ik neem je mee’ bleef de #2, maar de achterstand was inmiddels wel verkleind tot een half procent.

Woensdag kwam de kentering en had het nummer een overwicht van ruim 4%, die aan het einde van de week is uitgegroeid tot het dubbele, ruim 8%. Dus om die eerste plaats te behouden zal Gers nog wel enige steun kunnen gebruiken, want het is lang niet zeker of het nummer volgende week nog bovenaan staat. Maar dat zien we volgende week wel weer, want deze week heeft Gers de eerste plaats in handen!

Hij heeft er acht weken voor nodig gehad om de top te bereiken. Een tocht die niet zonder slag of stoot ging, want na een voorspoedige opmars gedurende de eerste drie weken (60,32,18), kwam het nummer tot stilstand. Het was slechts een adempauze om daarna via 12, 7 en 2, op te stomen naar de eerste plaats. ‘Ik neem je mee’ is zijn tweede single en eerste eigen #1-hit.
Begin 2010 stond Gers Pardoel ook al bovenaan de Single Top 100, toen samen met the Opposites & Sef met het nummer ‘Broodje bakpao’. Die hit zorgde er mede voor dat hij zijn baan als keukenontwerper bij Mandemakers en CVT op kon geven. Gers woont in Rotterdam, maar denkt er over weer terug te gaan naar Kaatsheuvel, waar zijn vader en zuster nog wonen. “Rotterdam is chaotisch en snel. In Kaatsheuvel kom ik tot rust.”

Birdy dankt hit aan dansprogramma

Birdy: Skinny love (16) *** hoogste eersteweeks ***

Laten we hopen dat met ‘Skinny love’ van Birdy niet hetzelfde gebeurd als met ‘Mistletoe’ van Justin Bieber deze week. Vorige week was ‘Mistletoe’ de hoogste eersteweeks op #21, maar valt deze week terug naar de 48e plaats. Birdy komt zelfs vijf plaatsen hoger, op #16.

Die hoge binnenkomst dankt de Britse zangeres vooral aan choreografe Conny Janssen van het tv-programma ‘So you think you can dance’. Zij maakte voor het danskoppel Nina Plantefève-Castryck en Anthony Benjamin een choreografie op het nummer ‘Skinny love’ uitgevoerd door Birdy. Na de uitzending van afgelopen zondag 23 oktober 2011, werd het nummer veelvuldig gedownload met als voorlopig resultaat #16. Vorig jaar leverde het programma ook al een hit op: ‘Animale’ van Don Diablo feat. Dragonette (#33).

Birdy is de artiestennaam van Jasmine van den Bogaerde (Lymington, Hampshire, 15 mei 1996). De liefde voor muziek heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder is concertpianiste. De fantasie heeft ze waarschijnlijk van haar opa, acteur/schrijver Dirk Bogarde. Op haar zesde begon Birdy met pianospelen en een jaar later schreef ze haar eerste liedjes. In 2008 deed ze met het zelfgeschreven nummer ‘So be free’ mee aan de ‘Open Mic UK’, een muziekwedstrijd voor vocalisten die sinds 2008 wordt gehouden. Zowel in haar eigen leeftijdsgroep (ze was 12 toen ze meedeed) als totaal, won ze de wedstrijd. De prijs was het opnemen van een eigen album, dat eind deze week verschijnt en getiteld is ‘Birdy’.

Drie jaar na de wedstrijd nam ze het nummer ‘Skinny love’ op, origineel van de Amerikaanse folkgroep Bon iver, rond zanger Justin Vernon uit 2008. ‘Skinny love’, afkomstig van het album ‘For Emma, forever ago’ van Bon iver scoorde nergens, maar dat deed de versie van Birdy eerder dit jaar wel: #17 in de Britse hitparade. Haar versie werd even later gebruikt in ‘The sun also rises’, een episode uit de tv-serie ‘The vampire diaries’, uitgezonden op 5 mei 2011. En dankzij Conny Janssen wordt het nu ook bij ons een grote hit.

Django Wagner kiest (weer) voor een cover

Django Wagner: Eenzaam alleen en verloren (24)

Van de acht hits die zanger Django Wagner tot nu toe scoorde, was er eentje een cover. ‘Ik kom naar huis (met kerstmis)’ (#15 met kerst 2010). Een nummer van Joe Simon, maar dat bekend is geworden door Percy Sledge: ‘My special prayer’. Kersthits zijn meestal covers, dus ook Wagner maakt zich daar ‘schuldig’ aan.

Eenzaam alleen en verloren’ is de derde single van zijn album ‘Mijn gevoel’ dat in april verscheen en tijdens de BUMA awards uitgeroepen werd tot beste album. Voor de muziek van het nummer van Django Wagner is gebruik gemaakt van ‘Little man’ van Sonny & Cher (#1 in 1966). En dat is goed te horen tijdens de coupletten. De Nederlandse tekst is van Frank van Weert en de accordeon wordt zoals altijd bespeeld door Waylon van der Heijden alias DJ Goldfinger.

Mooi wark brengt eerbetoon aan Yvon Jaspers

Mooi wark: Oh Yvon (44)

Afgelopen zaterdag, 29 oktober 2011, heeft Mooi wark in Pesse het jaarlijkse festival ‘Siepelrock’ afgesloten. Tevens presenteerde de band ‘Wrieven, pappen en nat hollen’, hun elfde album, dat vanaf aanstaande zaterdag overal te koop is. Volgend jaar bestaat Mooi wark twintig jaar en de band zal dat jubileum zeker niet stil aan zich voorbij laten gaan.
De leden van Mooi wark komen uit het mooie Drenthe, en hebben allen wel een link met het boerenleven. Sterker nog, hun aanhang komt voornamelijk uit die groep. Niet vreemd dus dat ze met ‘Oh Yvon’, hun twintigste single en veertiende hit in de Single Top 100, een eerbetoon brengen aan Yvon Jaspers, die onder andere presentatrice is van ‘Boer zoekt vrouw’. Dat succesvolle tv-programma slaat een seizoen over en zal pas eind 2012 weer op de buis te zien zijn. Wel komt de KRO op 1 en 8 januari 2012 met twee specials, waarin te zien zal zijn hoe het de boeren die de afgelopen jaren meededen, vergaat.

Dit seizoen is Yvon Jaspers een nieuw programma gestart: ‘Liefs uit …’, waarin ze vijf stelletjes volgt, waarvan één van elk stel uit het buitenland komt en (tijdelijk) naar Nederland komt. Ook dat programma is met gemiddeld 1,2 miljoen kijkers favoriet en zal volgend seizoen terugkomen. Op 10 december verschijnt er een speciale editie van Margriet, waarvan de inhoud voor één keer is samengesteld door Yvon.

Basto gaat door en door

Basto: Again and again (49)

Basto is het alter ego van de Belgische producer Jef Martens, vooral bekend als één van de mannen achter Lasgo. Daarnaast timmert Jef ook aan de weg onder diverse namen als Lazy Jay, Jim Sonic, Candyman en Basto. Onder laatstgenoemde naam scoorde hij al drie hits, waarvan ‘Rock with you’ (#37 in 2006), nog steeds de grootste is. Dat zou met ‘Again and again’ wel eens kunnen veranderen, want het nummer is zeer goed ontvangen in de uitgaansgelegenheden, nu de radio nog.

Lytse Hille kom je (deze herfst) overal tegen

Lytse Hille: Ik kwam je tegen (74)

In juni stond ‘Tsjakkiediekkie boem boem’ een weekje op #97. Dus was dat betreft maakt Hille de Vries alias Lytse Hille vorderingen, want ‘Ik kwam je tegen’ komt binnen op #74. Opvallend, want het is een nummer uit 2008, maar wist toen niet te imponeren. Het nummer is opnieuw uitgebracht en dankzij de videoclip komt het binnen op #74. Op 1 oktober is Lytse de zogenaamde ‘Ik kwam je tegen’-tour gestart in zijn geboorteplaats Kollum, dus er wordt volop aan het nummer gewerkt. Vreemd is het dan ook, dat op zijn website nog volop reclame gemaakt voor ‘Tsjakkiediekkie boem boem’.

Helemaal Hollands testte nummer uit in Portugal

Helemaal Hollands: Waar is dat feestje? (84)

De term ‘Waar is da feestje?’ stamt zeker al uit 2006, toen Saïd Aghasseiy, het alter ego van Pita, het nummer opnam. Begin dit jaar scoorden de Pitaboys er zelfs een hitje mee: #97. Er gaan echter geruchten dat de oorsprong van ‘Waar is da feestje?’ wel eens in Zuid-Afrika zou kunnen liggen en zo’n vijftien jaar oud is. In Zuid-Afrika roepen ze ‘ waar es et lekker, hier es dit lekker’ wat zoveel betekent als ‘waar is het tof, hier is het tof’.
Hoe dan ook, de term ‘Waar is dat feestje?’ zal je de komende tijd (weer) overal horen, want het feestseizoen begint over een week, op de elfde van de elfde en loopt door tot na het skiseizoen. Het duo Helemaal Hollands, bestaande uit Carlo Rijsdijk en Leo Langsraat, speelt daar handig op in met het nummer ‘Waar is dat feestje?’.

uitgetest

Afgelopen zomer was het duo door Jan Smit gevraagd voor het programma ‘De zomer voorbij’, dat zich grotendeels in Portugal afspeelde. Daar speelde het duo ‘Waar is da feestje?’, en de mensen waren razend enthousiast over het nummer. Toen wisten ze dat het een succes kon worden.

Begin 2010 start het duo samen met The firstshowband het ‘Mega meezingfeest’ Tijdens dit meezingfeest zingt het duo medleys en de grootste hits, begeleid door. Dáár is het feestje dus!

Taio Cruz werkt samen met Flo rida

Taio Cruz feat. Flo rida: Hangover (87)

Hé wie horen we daar op ‘Hangover’? Is dat niet Flo rida die we ook al tegenkwamen op #99 met ‘Good feeling’? Inderdaad, en dus is het dubbel feest in huize Flo rida. Alleen het feestje moet wel wat getemperd worden, want hij doet ‘slechts’ mee op ‘Hangover’. Taio Cruz is de leadartiest op ‘Hangover’. En wat het weer goed maakt voor Flo rida, is dat hij één van de vier componisten is van ‘Hangover’, dat verder bedacht werd door Lukasz Gottwald, Henry Walter en Taio Cruz zelf. Het nummer is de voorloper van zijn album ‘TY.O’, dat op 6 december verschijnt.

Cobra starship boekt weer succes dankzij een zangeres

Cobra starship feat. Sabi: You make me feel … (90)

Twee jaar geleden hoorden we voor het eerst van Cobra starship, de band van zanger Gabe Saporta. In dat jaar scoorde zijn band een hit met ‘Good girls go bad’ (#61), waarop actrice Leighton Meester te horen was.

Begin 2010 bracht de band uit New York, ‘Hot mess’, hun derde album uit en ging vervolgens op tournee die hen naast Amerika ook in Europa, Japan, Australië en Nieuw Zeeland bracht. Met zangeres Alexandra Burke namen ze een nummer op voor haar debuutalbum. En ook zelf werkten ze aan een nieuw album. ‘Night shades’ heet het en in augustus kwam het uit. Daarvan is ‘You make me feel’ de eerste single, waarop ze weer steun krijgen van een zangeres, Sabi.

Sabi kwam in 1988 in Inglewood, California, ter wereld als Jenice Dena Sab-bion Portlock. Nadat haar ouders scheidden, zat ze meestal bij haar vader, want die had thuis een kabelaansluiting. Daardoor kon ze samen met haar zusters video’s bekijken van onder anderen Michael Jackson, Prince en Sade. In die tijd ontstond de liefde voor muziek, maar het zou nog even duren eer ze daar echt actief in werd. Eerst beleefde ze een korte acteerperiode, met vooral optredens in commercials. Om haar stem in vorm te laten blijven, imiteerde ze diverse artiesten, zoals Justin Timberlake, Brandy en Alicia Keys. Vandaar dat ze op ‘You make me feel …’ een beetje klinkt als Rihanna.

Eind jaren 2000 was Sabi de leadzangeres van de hiphop meidengroep the Bangz, die begin 2010 uit elkaar ging. Daarna werkt ze mee aan projecten van onder anderen Britney Spears, New boyz en nu dus Cobra starship. Volgend jaar brengt Sabi haar eerste album uit met eigen nummers.

Matthijs Koning haalt zijn hit weer uit Zuid-Afrika

Matthijs Koning: Hallo, hallo (94)

En weer scoort Matthijs Koning met een nummer van een Zuid-Afrikaanse zanger, dat door zijn broer Koen is voorzien van een Nederlandstalige tekst. ‘Sleutel van jouw hart’ (#32 in maart) heet oorspronkelijk ‘Stukkie van jou hart’ en is van Arno Jordaan. ‘Hallo, hallo’ klinkt niet anders in het Zuid-Afrikaans. Het nummer is van Kurt Darren, afkomstig van zijn album ‘Oos wes tuis bes’ uit 2010. Darren was al vaker leverancier van hits voor Nederlandse artiesten, waaronder Vinzzent, Mike & Colin, Tony Jordan en Sunnyboys. De enige hit die Kurt Darren bij ons scoorde was ‘Meissie meissie’, dat in eigen land zijn doorbraak was, maar bij ons in 2006 niet verder kwam dan een weekje op #100.

Flo rida spekt beurs van Zweedse dj en Amerikaanse zangeres

Flo rida: Good feeling (99)

Veel dancenummers bevatten samples. Ook ‘Good feeling’ van Flo rida komt daar niet onderuit. Daarin zit ‘Levels’ van de Zweedse producer Avicii, dat hij eerder dit jaar uitbracht en waarschijnlijk volgende week ook een notering krijgt.

Het bijzondere aan ‘Good feeling’, is dat de gesamplede artiest (Avicii) het nummer mede geproduceerd heeft. Dus dat is twee keer prijs voor Tim Bergling, zoals hij echt heet. Er zit echter een klein addertje onder het gras, want ook in ‘Levels’ zit een sample. ‘Something’s got a hold on me’ van Etta James uit 1962 en dus zal Bergling een deel van de opbrengst moeten afstaan aan de 73-jarige Jamesetta Hawkins die het nummer zelf heeft geschreven.

‘Good feeling’ staat op ‘Only one Rida (part 2)’, het nieuwe album van Flo rida dat nog dit jaar moet verschijnen.