vrijdag 4 november 2011

Hitflits: Frans Bauer verslaat Coldplay, ‘Ik neem je mee’ goud

Afgelopen dinsdag, 1 november, maakte de platenmaatschappij van Coldplay bekend dat er inmiddels meer dan 50.000 exemplaren van ‘Mylo xyloto’ waren uitgeleverd. Met andere woorden binnen 10 dagen heeft het album de platinastatus bereikt, waarvan de eerste 25.000 al binnen een dag waren bereikt.

Er is echter een album waarvan in de afgelopen zeven dagen meer exemplaren zijn omgezet dan ‘Mylo xyloto’ en dat is ‘Gloednieuw’ van Frans Bauer. Mede dankzij zijn twee concerten in Ahoy de afgelopen week laat het ‘Mylo xyloto’ achter zich en knalt het met een overwicht van ruim 7% binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Tijdens het concert vorige week vrijdag, 28 oktober 2011, kreeg Frans uit handen van René Froger (die ook zelf een album uit heeft), een gouden plak uitgereikt, want van ‘Gloednieuw’ zijn meer dan 25.000 stuks omgezet.
Dubbele felicitaties aan Frans, want de nummers op ‘Gloednieuw’ zijn ook nog eens van zijn eigen hand. De toch wel onzekere weg die hij ruim een jaar gelegen is in geslagen, door zelf nummers te gaan schrijven, in plaats van zijn vaste tekstschrijvers Emile Hartkamp & Norus Padidar, wordt hiermee beloond. ‘Gloednieuw’ is Frans zijn twaalfde #1-album, waarvan drie keer in duet, twee keer met Marianne Weber en één keer met Corry Konings.

De nieuwe #1 werd vanochtend bekend gemaakt in de Gouden uren, waar een dolgelukkige Frans te gast was.

Net als vorige week is de top 10 weer flink opgeschut met niet minder dan vijf eersteweeks noteringen. Naast het #1-album van Frans Bauer, zijn de andere vier: ’15 jaar hits’ van Jan Smit (op #3), ‘Time will heal our senses’ van Di-rect (op #6) en ‘Achtung baby – 20th anniversary’ van U2 (op #8) en ‘Under the mistletoe’ van Justin Bieber (op #10). ‘21’ van Adele heeft weer een veer moeten laten ter faveure van ‘3dimensies live’ van Marco Borsato dat van 2 naar #4 zakt.

Buiten de top hebben we ook nog ‘Ceremonials’ van Florence & the machine (op #14 en aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst waar ook zij Coldplay verslaan), ‘Lulu’ van Lou Reed & Metallica (op #17 en volgens Jan Vollaard, recensent van de NRC ‘het slechtste rockalbum ooit’), ‘The smile sessions’ van the Beach boys (op #20) en ‘The jubilee collection’ van Lee Towers (op #21).

Kinderen voor kinderen zijn nog steeds ‘Zo bijzonder’

Het is november en dus is er het jaarlijkse Kinderen voor kinderen album en tv-special. Voor de 32e keer werden op thema’s, ondermeer aangedragen door kinderen, teksten gemaakt. Dit jaar schreven Tim Akkerman, Tjeerd Oosterhuis en Sara Kroos liedjes als ‘Rock het schoolplein’, ‘Boekenwurm’ en ‘Als ik minister-president zou zijn’. In totaal staan er elf liedjes + van elk liedje de karaokeversie op het album ‘Zo bijzonder’, dat binnenkomt op #44.
Dit jaar heeft het koor een nieuwe koordirigent, Jorge Verkroost, bekend van ‘Ciske de rat’, volgt Babette Labeij op. En ook Jochem Fluitsma, jaren lang de producer, heeft plaats gemaakt voor een ander, Tjeerd Oosterhuis. De jaarlijkse special, die op 20 oktober is opgenomen in de Beurs van Berlage in Amsterdam, wordt morgenavond, 5 november, uitgezonden op Nl.3, en gepresenteerd door cabaretière Sara Kroos.

Het koor Kinderen voor kinderen werd in 1979 opgericht, het eerste album verscheen in 1980. In de hoogtijdagen bereikten tien edities zonder moeite de eerste plaats. In de Kinderen voor kinderen special lees je er alles over, inclusief alle hitstanden van singles en albums.

Wellicht heb je afgelopen maandag de documentaire ‘De Dijk – Hou me vast’ gezien. Zo niet, ga het dan als nog doen! Naar aanleiding van het programma gaat ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk op herhaling op #19. Twee weken geleden stond het album, waarvan in 1 jaar tijd meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht, voor het laatst genoteerd. De single ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk gaat op herhaling op #97.

En dan nu het restant eersteweeks noteringen:
#32 King Jack: King Jack
#42 Megadeth: Th1rt3en
#88 André Rieu and his Johan Strauss orchestra: And the waltz goes on
#89 Wibi: amor & psyche

Over naar de Single Top 100, waar het tot de laatste dag spannend was. Zou het Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’ lukken een tweede week bovenaan te halen of zou Gotye feat. Kimbra met ‘Somebody that I used to know’ opnieuw de eerste plaats overnemen? Tot woensdag leek het er op dat Gers, wiens single inmiddels de gouden status heeft bereikt, het zou winnen, maar op donderdag haalde Gotye feat. Kimbra hem in. Maar het venijn zit ‘m in de staart, want op de laatste verkoopdag pakt Gers de #1 weer terug en staat dus voor de tweede week bovenaan.

Gotye blijft de #2, met een achterstand van een kleine 3%, dus de kans dat ‘Somebody that I used to know’ volgende week opnieuw een aanval zal doen op de eerste plaats is levensgroot. Misschien helpt het concert dat hij vanavond geeft in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam daar nog aan mee. Dat optreden stond op losse schroeven, vanwege een buikinfectie die Wouter de Backer, alias Gotye, eerder deze week had opgelopen in Londen. Maar voor de bezoekers vanavond is er goed nieuws, want hij is voldoende hersteld en dus gaat het concert door!

Na ruim een half jaar is het nummer ‘Levels’ van Avicci eindelijk te koop. Al die tijd was het nummer in de clubs en op diverse radiostations te horen, maar de legale download liet maar op zich wachten. Tot vorige week vrijdag en toen ontploften de downloadplaforms zo’n beetje. Het gevolg: hoogste eersteweeks op #3, waarmee Tim Bergling, de echte naam van Avicii, zijn grootste hit scoort.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Skinny love’ van de Britse zangeres Birdy, dat in de tweede week stijgt van 16 naar #6. Aan de rand van de top 10 staat ‘Maniac in love’ van Byentl feat. Tarif, gestegen van 15 naar #11.

De andere eersteweeks noteringen op een rijtje:
#25 K3: Eyo!
#55 DJ Felli Fel feat. Akon, Pitbull & Jermaine Dupri: Boomerang
#69 Snoop dogg & Wiz Khalifa feat. Bruno Mars: Young, wild & free
#71 Tim Akkerman: Nonzero
#76 One direction: What makes you beautiful
#88 de Pietentoppers: Feest in Nederland
#89 Stanley Hazes: Vandaag doe ik m’n eigen ding
#93 Eltjo: Helemaal top
#94 Cold war kids: Royal blue
#96 Afrojack & Steve Aoki feat. Miss Palmer: No beef
#100 Peter Klaassen: Tussen nu en nooit

Tot zover deze Hitflits. Wij duiken weer in de hitfeitjes en het resultaat daarvan kun je na het weekend tegemoet zien in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten