vrijdag 14 maart 2014

Hitflits: eerste #1-album voor Blaudzun

De single ‘Promises of no man’s land’ van Blaudzun liet al een beetje horen hoe zijn gelijknamige, derde, album zou gaan klinken. Vorige week vrijdag was de albumrelease met een knallend concert in Tivoli in Utrecht. En dat betaalt zich uit, want een week later scoort Johannes Sigmund alias Blaudzun, een verdiende #1-notering. Het album is de opvolger van ‘Heavy flowers’ dat in 2012 #4 kwam. Twee jaar zat er tussen beide albums, en hij moet er nu even niet aan denken om over twee jaar weer met een nieuw album te komen, want het was hard werken!

TOP 3

  1. E.W.   Blaudzun: Promises of no man’s land
  2. E.W.   Nielson: Zo van aaah yeah, verkoopt een kwart minder dan Blaudzun
  3. (2)       Pharrell Williams: G I R L
‘Dijkers & strijkers’ van de Dijk en Amsterdam Sinfonietta zakt naar de zevende plaats 

De andere eerste weeks noteringen:
#4 Elbow: The take off and landing of everything, dinsdag in De Wereld Draait Door!
#24 Thomas Azier: Hylas
#32 Joan as a police woman: The classic
#33 Semino Rossi: Best of – live (3CD)
#41 Paloma Faith: A perfect contradiction
#44 Valentina Lisitsa: Chasing pianos – The piano music of Michael Nyman
#81 Motorpsycho: Behind the sun
#92 Nils Frahm: Spaces
#98 Traumahelikopter: I don’t understand them at all

In de Britse albumlijst woed nog een heftige strijd om de eerste plaats. Zowel Elbow als Paloma Faith is daarvoor kandidaat, waarbij Elbow een derde meer verkoopt. Wie het ook wordt, voor beide is het hun eerste #1-notering. Wat de Britse singlelijst betreft, maakt ‘Tsunami (jump)’ van DVBBS & Borgeous feat. Tinie Tempah de meeste kans. Zondag worden de lijsten daar bekend.

SINGLES

TOP 3

1. (1)   Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (derde week)
2. (2)   Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
3. (3)   John Legend: All of me

Je moet van goede huize komen, wil je ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne van de eerste plaats gooien. We weten nu al dat Coldplay dat niet gaat doen. Hun ‘Magic’ boekt in de tweede week slechts 3 plaatsen winst en komt uit op #5. Van the Hit hoeven we het ook niet meer te hebben.

Dus gaat alle aandacht nu uit naar Neerlands hoop in Kopenhagen in mei: the Common linnets die ons land dan zullen vertegenwoordigen met ‘Calm after the storm’. Het nummer stond woensdagavond al #1 in iTunes, maar dat was op basis van voorbestellingen. Vanaf vandaag, 14 september, is het pas echt te koop.

Of zal Pharrell Williams met ‘Marilyn Monroe’, na ‘Happy’, zijn tweede solo #1-hit scoren? Het nummer sprint in de tweede week van 52 naar #18.

Over naar de zeven eerste weeks noteringen van deze week:
#55 Route 94 feat. Jess Glynne: My love, zoals verwacht komende week Megahit op 3FM
#60 Dotan: Fall
#66 Edsilia Rombley: In the shadows
#72 Martin Garrix & Firebeatz: Helicopter
#75 Major Lazer feat. Sean Paul: Come on to me
#77 Nielson: Kop in het zand
#89 Xander de Buisonjé feat. Najib Amhali: Ik weet

Grote afwezige in deze Single Top 100 is ‘Get better’ van Sandra van Nieuwland. Afgelopen zondag zong ze het nummer in het RTL5-programma ‘the Hit’. Het programma scoort al slecht, maar nu zelfs een nieuw nummer van Sandra van Nieuwland geen hit wordt  (het staat op #123 in de Bubbling under), kunnen we het programma als een flop beschouwen. En dan te bedenken dat er nog vijf afleveringen komen …

Met slechts zeven nieuwe noteringen in de Single Top 100, zit de boel muur vast. We zullen ons best doen om er toch een interessante Megaman van te maken. Intussen kun jij je zaterdag laven aan de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

maandag 10 maart 2014

Megaman bij week 10 – 8 maart 2014

In deze Megaman kondig Coldplay nieuw album aan en stelt Waylon de release daarvan uit, evenaart Pharrell Williams the Beatles en is de minst slechte carnaval hit van 2014 een feit. Kortom de Megaman van deze week in een notendop!

Voordat we ons vrijdag melden met de nieuwe Hitflits met de nieuwste standen, kun je nog even langsgaan bij 3FM, die op hun nieuwspagina de albumflitsen hebben staan: alle achtergronden van de nieuwe noteringen. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

zondag 9 maart 2014

Clean bandit onbedreigd aan top

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (tweede week)

De gehele week voerde ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne de voorlopige Single Top 100 aan. Geen enkel moment was de #1-positie in gevaar. Ook ‘Magic’ van Coldplay, dat op maandag werd uitgebracht, kwam niet in de buurt. Sterker, dat nummer komt slechts op #8 binnen (zie ook daar). En dus staat ‘Rather be’ voor de tweede week bovenaan in Nederland.

‘Rather be’ is niet alleen het meest gedownload, het is ook het meest gestreamde liedje van dit moment. De afgelopen week werd het niet minder dan 590.000 keer gestreamd. De week daarvoor was het 573.000 keer, en dat was meer dan de 550.000 voor 'Wake me up!' van Avicii, vorig jaar.

tweede #1

Afgelopen week verscheen ‘My love’ van Route 94 feat. Jess Glynne op single en we zijn heel benieuwd wat het nummer bij ons gaat doen. In de Britse hitparade leverde het Glynne dit weekend haar tweede #1-hit op. Dat was nog geen kat in het bakkie, want Rowan Jones  (= Route 94) had het nummer eerst opgenomen met een andere zangeres, maar was daar niet tevreden over. Vervolgens kwam zijn manager met Jess Glynne aan en dat bleek wederom een schot in de roos te zijn.

Coldplay kondigt nieuw album aan

#8 Coldplay: Magic  *** hoogste eerste weeks ***

Net toen we dachten dat ‘Midnight’ de nieuwe single van Coldplay zou worden, kwam de Britse groep met nog een nieuw nummer en de échte single: ‘Magic’. Beide nummers zijn de voorloper van het zesde album ‘Ghost stories’ dat 19 mei verschijnt en een week later zeker de Album Top 100 zal aanvoeren. Sinds eind 2012 werkt de groep aan het nieuwe album in The Bakery & The Beehive studio’s in Noord Londen. ‘Magic’ is de opvolger van ‘Atlas’ (#3 in 2013) en de negende top 10-notering voor Coldplay.

Hitschrijvers zetten zich in voor B-brave

#40 B-brave: Als je van mij bent

Voor ‘Blijf bij mij’ (#82) speelden ze leentje buur bij ‘Stand by me’ van Ben E. King en voor ‘Treasure’ (#96) bij Bruno Mars. ‘Up’ (#45) werd voor B-brave (derde bij de X factor)  geschreven door de Amerikaanse producer Tricky Stewart. ‘Bij mij’ (#36) was de eerste echte single van B-brave. Behalve het jaar 2013 waarin de vier nummers scoorden, is er nog een overeenkomst: geen van de vier hield het langer dan één week vol!

Of dat met ‘Als je van mij bent’ verandert? Wij wagen het te betwijfelen. In ieder geval zal het nummer niet boven de 40e plaats uitstijgen. En dan te bedenken dat niet de minste tekstschrijvers er aan hebben meegedragen: onder andere Brahim Fouradi (van de broertjes Fouradi) en Sander Rozeboom (schrijft onder andere voor/met Caro Emerald en VanVelzen).

Waylon stelt album uit

#42 Waylon: Grasping song

"Het Eurovisie Songfestival legt een onverwacht groot beslag op mijn agenda en ik wil graag alle tijd en energie kunnen steken in mijn eigen album dat met zoveel zorg en liefde gemaakt is. Na veel wikken en wegen heb ik met een dubbel gevoel besloten om de release van mijn nieuwe album uit te stellen”. Aldus Wayon in een verklaring.

Het album ‘Heaven after midnight’, dat gepland stond voor aanstaande vrijdag, 14 maart 2014, is uitgesteld tot 5 september. Aanstaande woensdag zingen Waylon en Ilse hun Eurovisie-inzending, 'Calm after the storm',  in De Wereld Draait Door.

Hoe kan het dat Waylon dan wel tijd heeft voor het RTL5-programma ‘The hit’, waarin hij zondag 2 maart te zien was? Simpel: dat is al weken geleden opgenomen en daar heeft hij dus geen bemoeienis meer mee. In die aflevering koos hij voor ‘Grasping song’, een compositie van Danny Keetels. Het nummer begint een plekje hoger dan waar ‘Lose it’, zijn voorlaatste single eindigde: #43.
In diezelfde aflevering koos zangeres Desray voor 'My heart', geschreven door Bas Silos. Desray, voorheen frontvrouw van 2 brothers on the 4th floor, hoopte dat door het programma haar carrière weer een in de lift zou komen. Helaas flopte het nummer.

En als RTL5 niet uitkijkt, flopt het programma ook. De eerste aflevering trok 255.000 kijkers, waarna het verplaatst werd van de maandag naar de zondagavond. Daar trok de tweede aflevering nog maar 156.000 kijkers. Afgelopen zondag zagen nog maar 128.000 kijkers dat DJ Chuckie en Sandra van Nieuwland twee nummers mochten kiezen. Chuckie koos voor ‘Where do we go’ van Robert D. Fisher & Dick Kok, dat hij opnam met zangeres Dewi. Sandra koos voor ‘Get better’ van Heleen Roosdorp. Vrijdag weten we wie van de twee het hoogste eindigt. Dan maken Stevie Ann en George Baker kans op een nieuwe hit.

Nog even een update van de hits tot nu toe, beide uit de eerste aflevering:
#23 (25) Sidney Samson & Eva Simons: Celebrate the rain
‘Focus on love’ van Ben Saunders kwam niet verder dan één week op #92.

Henk Dissel mist carnaval hit

#51 Henk Dissel: Alle hoeken

Halverwege februari bracht Henk Dissel een carnaval versie uit van ‘Een bom’ (#46 in 2012). Het had zijn elfde hit kunnen worden (leuk met carnaval), maar verder dan een enkele kroeg kwam het nummer niet. Dat doet ‘Alle hoeken’ wel, want het komt binnen op #51.

Pharrell Williams evenaart the Beatles

#52 Pharrell Williams: Marilyn Monroe

Het is weer een bijzonder goede week voor Pharrell Williams. Na ‘Get lucky’ (in juni 2013) en ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. (in juli 2013) passeerde zijn ‘Happy’ de afgelopen week de grens van 1 miljoen verkochte singles in Groot-Brittannië. Met drie millionsellers in één jaar kan hij zich meten met the Beatles die dat ook presteerden. Daarnaast is Pharrell de derde act die minstens drie millionsellers op zijn naam heeft staan. De andere zijn Rihanna (ook 3 stuks) en the Beatles (6 stuks).

Het geluk kan niet op voor Pharrell, want zijn album ‘G I R L‘ is overal enthousiast ontvangen. Bij ons komt het binnen op #2, in de Britse albumlijst knalt het op #1 binnen, met een verkoop van bijna 70.000 stuks, het hoogste aantal dit jaar. Na ‘Happy’ (wereldwijd #1), is ‘Marilyn Monroe’ de tweede hitsingle van het album, dat bij ons binnenkomt op #52.

Liberté voor de vierde keer een hit

#61 DJ Maurice ft. Parla & Pardoux: Liberté

De Franse zanger Michel Sardou is wederom de lachende derde. Zijn compositie ‘Les lacs du Connemara’ (#9 in 1981), krijgt voor de zesde keer een notering in Nederland. De eerste keer nam de Band zonder banaan het nummer onder handen met als titel ‘De bankzitter’ (#73 in 2000). Vervolgens verbouwden Parla & Pardoux het nummer drie keer. In 2008 gebruikten de Gebroeders Ko één van die versies in de medley van ‘Wienerschnitzel’ (#57 in 2008).

Als je goed hebt meegeteld kom je net als wij tot vijf coverhits van ‘Les lacs du Connemara’. De zesde is afkomstig van DJ Maurice (= Maurice Huismans) die een versie van Parla & Pardoux onderhanden nam. We zetten ze even alle vier op een rijtje:
2001: Liberté  (#42) als Parla & Pardoux
2002: Liberté (the 2002 remixes) (#21)
2007: LIberté 2007 (#72) als DJ Parla
2014: Liberté (#61) als DJ Maurice (= Maurice Steenbergen) feat. Parla & Pardoux

Parla & Pardoux is in 1999 bedacht door Johnny Dirne & Maurice van Woensel (=DJ Woony). Ze kozen bewust voor een Franse naam, want dat paste beter bij het nummer ‘Liberté’.

Minst slechtste carnaval plaat scoort na carnaval

#91 Veul Gère & Ferry van de Zaande: De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)

Als carnaval hit telt ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ niet meer mee, want het scoort er na. Maar als après-ski / feest hit kan het nog wel even mee. Dat het nummer nu pas scoort, danken Veul Gère & Ferry van de Zaande aan 3FM dj Giel Beelen. Hij organiseert jaarlijks iets rond de talloze carnaval nummers die uitkomen. Dit jaar draaide het bij hem om de minst slechte carnaval plaat.

Uit niet minder dan 250 (!) liedjes, konden zijn luisteraars de ‘beste’ 11 kiezen. Vervolgens kon daar weer op worden gestemd en bleven er uiteindelijk drie nummers over. Dit jaar waren dat ‘Mee wind’ van Windkracht 9 (uit Koosterzande in Zeeland), Dr. Letste Sjrai ft. DJ Leopold (uit Kerkrade, Limburg) en Veul Gère & Ferry van de Zaande (uit Tilburg, Brabant).

opdrachten

Op woensdag 26 februari kwamen de finalisten naar de 3FM studio en moesten drie opdrachten uitvoeren: (1) zo snel mogelijk een biertje drinken  (2) tekst afmaken van drie carnaval nummers (3) organiseer binnen 20 minuten de langste polonaise. De eerste twee werden door Brabant gewonnen, de derde opdracht speelde niemand klaar. En dus wonnen
Veul Gère & Ferry van de Zaande met ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ de minst slechte carnaval plaat van 2014.

Veul Gère is een carnavalsvereniging uit Tilburg, de kruikenstad tijdens carnaval. In 2012 namen ze een carnaval plaat op met clown Bassie, het nummer ‘Onze auto rijdt op alcohol’. Dit jaar was het de zevende keer voor Veul Gère dat ze een carnaval nummer maakten.

Brazilië

In 1998 vormden de Brazilianen Sandro Rogério Ferraira das Neves en Gustavo Coutinho Borges het duo Sandro & Gustavo en namen ‘A garagemda Vizinha’, dat letterlijk de garage van mijn buurvrouw' betekent, op. Ze scoorden daar een vette hit mee, er werden er meer dan 150.000 van verkocht. Veul Gère vertaalden het nummer, Ferry van der Zaande bracht nog enkele verbeteringen aan en ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ was geboren.

kleinkunstenaar


Achter Ferry van der Zaande gaat de kleinkunstenaar Frans van der Meer (Berkel-Enschot, 1965) schuil. In 1998, hetzelfde jaar van het origineel van zijn huidige hit, scoorde hij als Berry van den Bebber met ‘Doe mènnene mexicano’ (#49). Twee jaar later stond hij weer in de hitparade, nu als Fred van Boesschoten met ‘(Dès ‘n) schôôn waoge’ (#19). En in 2004 met ‘Vissen, vissen, vissen’ als Frits H. & De Mexicanos (#35). Drie hits, waarvan hij echter nog geen cent heeft gezien.

poppenkast

Het typetje Ferry van der Zaande stamt uit de tijd toen Frans nog maar 12 jaar jong was. In die tijd sprak hij cassettebandjes in, waaruit van der Zaande ontstond, die toen nog Berry heette. Zo las hij wekelijks een column voor op piratenstation Trashradio en deed typetjes in Tilburgs dialect. Jeroen de Leijer maakte een tekening van van der Zaande, waarbij Frans een pop maakte. Samen met Jeroen vormde hij een aantal jaren de poppenkastshow ‘De Eefje Wentelteefjeroadshow’.

Volgens Frans is Ferry van der Zaande het moeilijkste personage dat hij speelt. Frans: “Het karakter van Ferry staat het verst af van mij als persoon en daarnaast valt zijn stem mij moeilijk.”