zondag 9 maart 2014

Minst slechtste carnaval plaat scoort na carnaval

#91 Veul Gère & Ferry van de Zaande: De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)

Als carnaval hit telt ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ niet meer mee, want het scoort er na. Maar als après-ski / feest hit kan het nog wel even mee. Dat het nummer nu pas scoort, danken Veul Gère & Ferry van de Zaande aan 3FM dj Giel Beelen. Hij organiseert jaarlijks iets rond de talloze carnaval nummers die uitkomen. Dit jaar draaide het bij hem om de minst slechte carnaval plaat.

Uit niet minder dan 250 (!) liedjes, konden zijn luisteraars de ‘beste’ 11 kiezen. Vervolgens kon daar weer op worden gestemd en bleven er uiteindelijk drie nummers over. Dit jaar waren dat ‘Mee wind’ van Windkracht 9 (uit Koosterzande in Zeeland), Dr. Letste Sjrai ft. DJ Leopold (uit Kerkrade, Limburg) en Veul Gère & Ferry van de Zaande (uit Tilburg, Brabant).

opdrachten

Op woensdag 26 februari kwamen de finalisten naar de 3FM studio en moesten drie opdrachten uitvoeren: (1) zo snel mogelijk een biertje drinken  (2) tekst afmaken van drie carnaval nummers (3) organiseer binnen 20 minuten de langste polonaise. De eerste twee werden door Brabant gewonnen, de derde opdracht speelde niemand klaar. En dus wonnen
Veul Gère & Ferry van de Zaande met ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ de minst slechte carnaval plaat van 2014.

Veul Gère is een carnavalsvereniging uit Tilburg, de kruikenstad tijdens carnaval. In 2012 namen ze een carnaval plaat op met clown Bassie, het nummer ‘Onze auto rijdt op alcohol’. Dit jaar was het de zevende keer voor Veul Gère dat ze een carnaval nummer maakten.

Brazilië

In 1998 vormden de Brazilianen Sandro Rogério Ferraira das Neves en Gustavo Coutinho Borges het duo Sandro & Gustavo en namen ‘A garagemda Vizinha’, dat letterlijk de garage van mijn buurvrouw' betekent, op. Ze scoorden daar een vette hit mee, er werden er meer dan 150.000 van verkocht. Veul Gère vertaalden het nummer, Ferry van der Zaande bracht nog enkele verbeteringen aan en ‘De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit)’ was geboren.

kleinkunstenaar


Achter Ferry van der Zaande gaat de kleinkunstenaar Frans van der Meer (Berkel-Enschot, 1965) schuil. In 1998, hetzelfde jaar van het origineel van zijn huidige hit, scoorde hij als Berry van den Bebber met ‘Doe mènnene mexicano’ (#49). Twee jaar later stond hij weer in de hitparade, nu als Fred van Boesschoten met ‘(Dès ‘n) schôôn waoge’ (#19). En in 2004 met ‘Vissen, vissen, vissen’ als Frits H. & De Mexicanos (#35). Drie hits, waarvan hij echter nog geen cent heeft gezien.

poppenkast

Het typetje Ferry van der Zaande stamt uit de tijd toen Frans nog maar 12 jaar jong was. In die tijd sprak hij cassettebandjes in, waaruit van der Zaande ontstond, die toen nog Berry heette. Zo las hij wekelijks een column voor op piratenstation Trashradio en deed typetjes in Tilburgs dialect. Jeroen de Leijer maakte een tekening van van der Zaande, waarbij Frans een pop maakte. Samen met Jeroen vormde hij een aantal jaren de poppenkastshow ‘De Eefje Wentelteefjeroadshow’.

Volgens Frans is Ferry van der Zaande het moeilijkste personage dat hij speelt. Frans: “Het karakter van Ferry staat het verst af van mij als persoon en daarnaast valt zijn stem mij moeilijk.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten