vrijdag 7 maart 2014

Hitflits: de Dijk sluit rustjaar af met #1-album

Tijdens de ‘Breder Dan Klassiek-tournee’ in januari, met het Nederlands strijkorkest Amsterdam Sinfonietta, bleek dat de liedjes van de Dijk ook in een andere setting goed tot hun recht komen. Onder aanvoering van violiste en artistiek leidster Candida Thompson waren hun liedjes opnieuw gearrangeerd. Daarnaast had zanger Huub van der Lubbe teksten vertaald van klassieke werken van Franz Schubert en Pjotr Tsjaikovski.
Een week geleden trad het gezelschap op in RTL4 Late Night en dat zorgt er mede voor dat het album ‘Dijkers & strijkers’ binnen knalt op de eerste plaats van de Album Top 100. Na ‘Het beste van’ (in 1998), ‘Muzikanten dansen niet’ (in 2002) en ‘Scherp de zeis’ (in 2011) is ‘Dijkers & strijkers’ de vierde #1-notering voor de Dijk.

rustjaar

In januari 2013 begon de groep aan een sabbatical. Los van elkaar hebben de leden diverse projecten gedaan en nam van der Lubbe de cd ‘Simpel verlangen’ op. In november kondigden ze het eerste concert aan op 5 april in de Heineken Music Hall onder de noemer ‘Eindelijk weer de Dijk’. Een betere afsluiting of begin van een nieuw tijdperk, een #1-notering voor het album, had de Dijk zich niet kunnen indenken. De fans zijn hen niet vergeten!

TOP 3

  1. E.W. de Dijk en Amsterdam Sinfonietta: Dijkers & strijkers
  2. E.W. Pharrell Williams: G I R L, in de Britse albumlijst komt het op #1 binnen en verkoopt zo’n 50.000 stuks, vijf keer meer dan ‘Halcyon’ van Ellie Goulding
  3. E.W. Miss Montreal: Irrational, derde top 10-notering na ‘So … anything else?’ (#10 in 2010) en ‘I am hunter’ (#5 in 2012)
‘D’ van Daniel Lohues, vorige week binnen op #1, zakt naar #4.

Het restant eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#15 Lea Michelle: Louder
#16 Mike Oldfield: Man on the rocks
#25 Rick Ross: Mastermind
#36 Myriam West: Form now on
#43 Rufus Wainwright: The best of Rufus Wainwright – Vibrate
#50 Catrin Finch & Seckou Keita: Clychau dibon
#55 Tinariwen: Emmaar
#61 Robert Ellis: The lights from the chemical plant
#67 Real estate: Atlas
#69 Blood red shoes: Blood red shoes
#76 Admiral Freebee: The great scam
#93 Drive-by truckers: English oceans

Acda en de Munnik stopt

Afgelopen dinsdag maakten Thomas Acda en Paul de Munnik van het gelijknamige duo, in De Wereld Draait Door, bekend dat ze er volgend jaar mee stoppen. Als gevolg hiervan gaat hun album ‘Alle singles’ op herhaling op #70. In het programma vertelden ze dat het na 20 jaar genoeg is geweest. Vandaag kwam, althans volgens het AD,  de ware reden naar buiten: Paul heeft een buitenechtelijke zoon (geboren in 2011) en nu wil zijn vrouw (die hem is trouw gebleven), dat hij stopt en niet langer in het middelpunt staat. Mocht het waar zijn, dan zal Paul de showbizz niet zo snel missen, want daar had hij sowieso al een haat-liefde verhouding mee.

Acda en de Munnik zijn goed voor 25 singlehits onder die naam en 2 als onderdeel van de Poema’s plus 14 albumnoteringen, waaronder vier #1-hits. Het duo doet nog een afscheidstournee die begint in november en duurt tot en met maart 2015. En dan is het echt over en uit voor Acda en de Munnik.

SINGLES

Ruim een week presenteerde Coldplay het nummer ‘Midnight’. Even dacht iedereen dat het de nieuwe single was, maar het nummer bleek slechts een opwarmertje te zijn voor het nieuwe album ‘Ghost stories’ dat 19 mei verschijnt. Afgelopen maandag verscheen ‘Magic’, weer een nieuw nummer van de band en dat is wel hun nieuwe single. Hadden ze het vorige week vrijdag vrijgegeven, dan had ‘Magic’ wellicht op #1 gestaan. Nu is het op #8 de hoogste eerste weeks deze week en levert het Coldplay de negende top 10-notering op.

TOP 3

1. (1)   Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (tweede week)
2. (2)   Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
3. (3)   John Legend: All of me

Terwijl bij ons ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne voor de tweede week aan kop gaat, boekt zangeres Glynne dit weekend al haar tweede Britse #1-notering. Dat doet ze met ‘My love’ van Route 94’ met wie ze het nummer vorig jaar opnam. Op basis van vijf verkoopdagen zijn er nu al bijna 100.000 stuks van verkocht.

Alvorens we overgaan naar de nieuwe noteringen van deze week, eerst een paar opvallende verschuivingen:
#39 (4) Anouk: You & I
#36 (86) Jayh: Mooie dag
#47 (61) Djumbo: Hands up
#83 (98) the Chainsmokers: #selfie

Over naar het restant eerste weeks noteringen, waaronder toch nog een verdwaald feestplaatje:
#40 B-brave: Als je van mij bent
#42 Waylon: Grasping song (derde hit dankzij the Hit)
#51 Henk Dissel: Alle hoeken
#52 Pharrell Williams: Marilyn Monroe
#61 DJ Maurice feat. Parla & Pardoux: Liberté 2014
#91 Veul Gère & Ferry van de Zaande: De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit) (de minst slechte carnavalsplaat volgens Giel Beelen)

We gaan een prachtig lenteweekend tegemoet, kunnen we eindelijk weer eens zonder jas in de tuin zitten. Wellicht dat we zelfs buiten kunnen werken aan de Megaman, die maandag weer voor je klaar staat. Morgenmiddag plaatst 3FM op hun nieuwspagina de albumsnippers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten