vrijdag 24 augustus 2018

Hitflits: postuum albumnoteringen voor Aretha Franklin; tweede #1-album voor Ariana Grande

Direct na de bekendmaking, vorige week donderdag, van het overlijden van de Amerikaanse r&b zangeres Aretha Franklin, werden haar nummers veelvuldig gedownload en gestreamd. Maar één dag was niet voldoende voor een weeknotering. Die krijgt ze, een week later, wel.

Aanvankelijk leken vijf albums een kans te maken op een notering, maar verderop in de week vielen daar drie van af, waardoor uiteindelijk de volgende twee overblijven:

#22 A Brand New Me, with the Royal Philharmonic Orchestra
Dit album uit 2017, stond vorig jaar november even op #54. Met dit album vierde de zangeres het feit dat 50 jaar geleden (in 1967 dus) het grote succes begon met hits als ‘Respect’  en ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’. Speciaal hiervoor werden veertien van haar grote successen van een nieuw arrangement voorzien en uitgevoerd door the Royal Philharmonic Orchestra. Aretha, vorig jaar al ernstig ziek, heeft hier dus geen deel aan gehad.
#34 Soul Queen
Met Soul Queen haal je niet minder dan zestig (!) nummers met een totale speelduur van bijna drie en een half uur van Aretha Franklin in huis. Allen nummers uit de tijd dat ze voor het label Atlantic nummers opnam. In 2012 stond het album drie weken genoteerd in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, met een tiende plek als hoogste plaats.

Naast deze twee noteringen in de Album Top 100, staat Aretha Franklin ook nog met vier albums genoteerd in de Midprice Top 50:
#16 I Never Loved A Man The Way I Love You
#28 Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics
#49 Lady Soul
#50 The Real … Aretha Franklin – The Ultimate Collection

én met twee albums in de Vinyl 33:
#3 I Never Loved A Man The Way I Love You
#25 A Brand New Me (op herhaling)

Volgende week donderdag, 30 augustus, een dag voor haar begrafenis, is het herdenkingsconcert. Onder de meer dan twintig acts zitten onder andere Gladys Knight, Angie Stone, the Four Tops en Ron Isley, het enige nog in leven zijnde originele lid van the Isley Brothers.

Over naar de artiesten van nu.

tweede #1-notering voor Ariana Grande

In de Single Top 100 kwam ze nog niet hoger dan een vierde plek, dat was in april en mei met ‘No Tears Left To Cry’. Maar in de Album Top 100 pakt de Amerikaanse Ariana Grande deze week al voor de tweede keer een eerste plek. Na Dangerous Woman in 2016, is het nu raak met Sweetener, haar vierde studioalbum.

Het eerder genoemde ‘No Tears Left To Cry’, ‘The Light Is Coming’ feat. Nicki Minaj (#81 in juni) en ‘God Is A Woman’ (#25 in juli), gingen het album reeds voor. Zeven van de vijftien nummers zijn mede van de hand van Pharrell Williams.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ariana Grande: Sweetener
2. (1)   Broederliefde: We Moeten Door 2 (op bijna 50%)
3. EW  Winne: Oprecht Door Zee
4. (2)   Drake: Scorpion (op ruim 46%)
5. (4)   Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again

Kovacs doet het het beste op vinyl

Naast twee nieuwe noteringen in de top 5, hebben we nog een hoge eerste weeks bij de bovenste tien. Haar vorige album, Shades Of Black, bereikte in 2015 de eerste plaats. Dat zit er deze keer niet in voor Cheap Smell, het tweede album van Kovacs, want het komt binnen op de zevende plaats. Althans geen #1 in de Album Top 100, maar wel in de Vinyl 33!

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#15 Neil Diamond: Hot August Night III
#46 Young Thug & Young Stoner: Slime Language
#62 Death Cab For Cutie: Thank You For Today

Tot slot scoort op #76 een album van the Nits in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Het is de 53e notering in deze serie die in 2014 begon met een album van the Outsiders.

SINGLES

Met ‘Budapest’ (#4 in 2014), liet de Britse muzikant George Ezra een veel belovend  visitekaartje achter. Maar al wat kwam, geen nieuwe hit. Eind januari verscheen ‘Paradise’ en werd door Veronica uitgeroepen tot Vavorite. Maar een hit bleef uit.

Vervolgens bracht George Ezra het album Staying At Tamara’s uit, dat al bij binnenkomst twee plaatsen hoger scoorde dan Wanted On Voyage uit 2014, dat binnenkwam op de negende plaats. Vervolgens werd ‘Shotgun’ op single uitgebracht en dat bleek een schot in de roos, want in de zesde week knalt het nummer de top 10 in en belandt op de zevende plaats. En het einde is nog niet in zicht.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Aya Nakamura: Djadja (tweede week op #1)
2. (2)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (op ruim 16%)
3. (3)   Drake: In My Feelings
4. (4)   Bizzey & Boef: Drama
5. (5)   Idaly feat. Ronnie Flex, Famek Louise & Bizzey: Idaly (remix)

In de Album Top 100 pakt Ariana Grande met Sweetener haar tweede #1-notering. Zes van de vijftien tracks krijgen een notering in de Single Top 100, waarvan we de bovenste drie noemen:
#19 (44) God Is A Woman
#23 Breathin
#27 (47) No Tears Left To Cry

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#20 Famke Louise feat. Jayh & Badd Dimes: Ben Je Down?
#52 Calvin Harris & Sam Smith: Promises
#57 Joeyak & Yung Felix: Hoofd Heet
#67 Alan Walker feat. Au/Ra & Tomine Harket: Darkside
#74 Winne: Drive By’s
#76 Dean Lewis: Be Alright
#79 Killer Kamal & Pietju Bell: Mug
#97 Becky G + Natti Natasha: Sin Pijama

Hoewel diverse nummers van Aretha Franklin de afgelopen week veel zijn gedownload en gestreamd, heeft geen daarvan de Single Top 100 gehaald. Vier nummers krijgen nog wel een notering in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100:
#121 I Say A Little Prayer
#125 Respect
#156 Think
#171 (You Make Me Feel Like) A Natural Woman