vrijdag 9 april 2021

Hitflits: Justin Bieber prolongeert dubbelslag: #1 in single én albumlijst; Golden Earring na 44 jaar terug op #1 in vinyllijst

In vergelijking met de vorige week is er aan de kop van single en albumlijst niets veranderd. En dus blijft Justin Bieber met zijn album Justtice én single ‘Peaches’ feat. feat. Daniel Caesar & Giveon in beide lijsten de bovenste beste.
En dat levert Bieber een persoonlijk record op, want zijn vorige dubbelslag, met album Purpose en single ‘Sorry’, duurde in november 2015 slechts één week. ‘Sorry’ bleef weliswaar #1, maar Purpose moest plaats maken voor 25 van Adele. We zijn benieuwd of Bieber er dit keer nog een week aan vastplakt, maar het zal moeilijk worden, want er zijn meerdere kapers op de kust.
 
SINGLES
 
Onder de bedreiging voor ‘Peaches’ feat. Daniel Caesar & Giveon, scharen wij zeker ‘Montero (Call Me By Your Name)’ van Lil Nas X, dat in de tweede week van #25 naar #5 stijgt. Twee jaar geleden debuteerde Montero Lamar Hill ofwel Lil Nas X met ‘Old Town Road’, dat dankzij de remix feat. Billy Ray Cyrus uiteindelijk de eerste plaats bereikte. In de Britse hitparade staat ‘Montero (Call Me By Your Name)’ van Lil Nas X voor de tweede week bovenaan.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (tweede week op #1)
2. (3)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (op 21,44%)
4. (4)   Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)
3. (5)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
5. (25) Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
 
Over naar de eerste weeks noteringen:
#17 Kevin: Fisherman
#43 Olivia Rodrigo: Déja Vu
#71 Bebe Rexha: Sacrifice
#81 3Robi feat. Josylvio & Monsif: Hele Enge Flex
#83 Lucas & Steve x Blackstreet: No Diggity
 
Lucas & Steve willen elk jaar een hit onder handen nemen. In 2018 leidde dat al tot ‘I Could Be Wrong’ (#55), een cover van ‘I Wanna Be Down’ van Brandy uit 1994. Eind 2019 kwam het duo met ‘Perfect’ feat. Haris (#28 in 2020), gebaseerd op ‘Take On Me’, de #1-hit van A-ha uit 1985. En dit keer komt het Maastrichtse dj-duo met ‘No Diggity’ van Blackstreet feat. Dr. Dre (#7 in 1996), dat weer een sample gebruikte van ‘Grandma’s Hands’ van Bill Withers uit 1971.
 
Het idee voor de remake van ‘No Diggity’ ontstond eind 2019 op een hotelkamer in Portugal. Nadat Lucas & Steve een begin hadden gemaakt, vroegen ze toestemming aan de schrijvers van ‘No Diggity’ om het nummer te mogen gebruiken. Toen die het nummer hoorden, waren ze gelijk om.
 
Sterker, Chauncey "Black" Hannibal, Levi Little, Mark Middleton en Eric Williams, de heren van Blackstreet dat sinds 2004 weer actief is, vroegen of ze mee mochten doen. Daarop zong de groep het nummer opnieuw in. Om de originele sound te bewaren, is de authentieke talkbox, die overigens wel opnieuw is opgenomen, erin gelaten.
 
#97 Miley Cyrus: Angles Like You



ALBUMS

 
De EP Licht & Donker van Froukje, vorige week de #1 in de Vinyl 33, is volledig verdwenen. Zowel uit de Vinyl 33 als de Album Top 100, waarin het vorige week nog dankzij het vinylexemplaar naar de derde plaats steeg. Met het oog op concerten en de uitreiking van de 3FM-awards, volgende week donderdag, zal de EP zeker weer terugkeren. Stemmen kan nog.
 
De nieuwe #1 in de Vinyl 33 is een oude bekende: Live van the Golden Earring. De elpee stamt uit 1977 en haalde destijds de eerste plaats van de toenmalige Elpee Top 20. In 2019 verscheen de elpee op rood vinyl en stond een weekje op de tiende plaats.
 
Vorige week werd de elpee in een gelimiteerde oplage van 1500 exemplaren op wit vinyl uitgebracht en pakt het, 44 jaar later, opnieuw de eerste plaats. Op de dubbel elpee met tien nummers, staan onder andere uitvoeringen van hun hits ‘Eigth Miles High’, ‘Radar Love’ en ‘Just Like Vince Taylor’.
 
Voor de derde week voert Justice van Justin Bieber de AlbumTop 100 aan en waarschijnlijk voor het laatst. Vandaag, vrijdag 9 april, heeft Taylor Swift een nieuwe versie uitgebracht van haar album Fearless uit 2009, getiteld Fearless (Taylor’s Version). Het moet wel heel gek lopen als ze daar volgende week niet haar vierde #1-album mee scoort. Fearless (Taylor’s Version) van Taylor Swift is zowel digitaal als fysiek verkrijgbaar. Alleen een Nederlandse hiphopper kan haar van de eerste plaats houden.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber: Justice (derde week op #1)
2. (2)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition (op 67,66%)
3. (4)   Snelle: Lars
4. EW  Demi Lovato: Dancing With The Devil – The Art Of Starting Over
Evenaring van de vierde plaats in 2015 van Confident
5. HH  3Robi: Jonge Jongen Naar De Top 2
Het digitale album met 16 tracks stond van 26 december tot en met 23 januari genoteerd, met als hoogste plaats #19. Vorige week bracht Anass Haouam ofwel de Amsterdamse rapper 3Robi, een deluxe editie uit 19 extra nummers. Dit keer scoort het album stukken hoger dan eerder, het gaat namelijk op herhaling op de vijfde plaats!
 
 


Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#6 Lil Tjay: Destined 2 Win
 
#72 Bryan Ferry: Live At The Royal Albert Hall 2020
Op 11 en 13 maart 2020, vlak voordat in Groot-Brittannië de lockdown inging, gaf de 74-jarige Britse muzikant Bryan Ferry twee concerten in de Royal Albert Hall in Londen.
Achttien van de nummers die hij bracht staan op het album Live At The Royal Albert Hall 2020. Nummers uit de rijke historie van zijn band Roxy Music en zijn solocarrière. Vlak voordat Ferry in maart 2020 de concerten gaf, bracht hij het album Live At The Royal Albert Hall 1974 uit, opgenomen toen zijn solocarrière net op stoom kwam.
 
#82 Godspeed You Black Empire: G_d’s Pee At State’s End!
Bijna tien jaar geleden, in 2012, stond de Canadese postrockband Godspeed You Black Emperor! (toen nog met !) met  Allelujah! Don’t Bend! Ascend! een weekje op #95.
G_d’s Pee At State’s End!
is hun zevende studio-album en scoort dertien plaatsen hoger, op #82. Volgend jaar komt de band voor concerten naar ons land, onder meer op 13 januari naar  Paradiso in Amsterdam.
 
after Pasen
 
Hoewel Pasen alweer een week geleden is, gaan toch nog twee albums met Paasmuziek op herhaling. Op #14 is dat Johann Sebastian Bach - Matthäus Passion van musicus en dirigent Ton Koopman met the Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en dat dezelfde positie als in 2020. Het is de elfde keer dat het album weer een notering krijgt, de eerste keer was in 1993.
 
Het tweede Paasalbum dat op herhaling gaat is J.S. Bach: Matthäus-Passion van het  Collegium Vocale Gent / Philippe Herreweghe, op #45. Vorig jaar stond het album op #91. Hoogste plaats tot nu toe is #15 in 2014, het jaar dat het album voor het eerst een notering behaalde. Dit jaar is dat voor de vierde keer. 
Aanleiding voor beide Paasnoteringen, is de Matthäus Passion, een oratorium van Johann Sebastian Bach uit 1727, dat het lijdens- en sterfverhaal van Jezus verteld. Aangezien voor het tweede achtereenvolgende jaar de vele uitvoeringen van de Matthäus Passion vanwege corona niet door konden gaan, schaften velen deze albums (digitaal) aan.
 
We hadden het deze week al willen plaatsen, maar misten nog enkele data. Die zijn nu compleet en dus kun je dit weekend in de Kwartaalflits een overzicht verwachten van de grootste hits en albums in binnen en buitenland van het afgelopen kwartaal. Volg de Megaman op Twitter en je hoeft niets meer te missen!