vrijdag 20 oktober 2017

Hitflits: zevende album van P!nk haalt ook zonder streams de eerste plaats

Waren het vorige week de streams van Picasso van Sevn Alias (zo'n 7 miljone) die de Album Top 100 domineerden. Deze week komen er bijna geen streams aan te pas (zo’n 300 duizend), maar zijn het de downloads én de fysieke exemplaren, waaronder vinyl, die Beautiful Trauma van P!nk de eerste plaats bezorgen.
Na negen jaar, Funhouse stamt uit 2009, staat de als Alecia Beth Moore in Doylestown, Philadelphia geboren zangeres P!nk, opnieuw op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘What About Us’, de eerste single van Beautiful Trauma, bereikt in de tiende week de top 10 (zie onder singles).

ALBUM TOP 5

1. EW  P!nk: Beautiful Trauma (eerste week op #1)
2. (1)   Sevn Alias: Picasso (op bijna 40%)
3. (3)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (19) André Hazes Jr.: Wijzer
5. (4)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng! (38)

Buiten het album van P!nk komen nog de volgende albums binnen:
#12 Ashafar: Aanslag
#14 Beck: Colors (#1 in de Vinyl 33)
#27 Courtney Barnett & Kurt Vile: Lotta Sea Lice
#29 Robert Plant: Carry Fire
#41 Gucci Mane: Mr. Davis
#42 St. Vincent: Masseduction
#70 Wally Tax & the Outsiders: Cloudburst – Complete Album Collection
#79 Wu-Tang Clan: The Saga Continues
#91 Warhaus: Warhaus

SINGLE TOP 5

1. (1)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag (derde week op #1)
2. (2)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar (op bijna 28%)
3. (3)   Sevn Alias feat. Maan: In Amsterdam
4. (4)   Josylvio: Ride Or Die
5. (6)   Dua Lipa: New Rules

tien keer top tien

Drie weken geleden stond ‘What About Us’ het dichtst bij een top 10-notering, op een elfde plaats namelijk. Vervolgens zakte het nummer naar de dertiende en vorige week naar de vijftiende plaats. Maar dankzij het album Beautiful Trauma, zit ‘What About Us’ weer in de lift en stijgt het door naar de negende plaats. En dat levert P!nk haar tiende top 10-notering op. De eerste had ze gelijk in 2000 met haar eerste hit: ‘There You Go’. ‘Just Give Me A Reason’ feat. Nate Ruess scoorde het beste: een #1-hit in 2013.

impact Sevn Alias neemt snel af

In de Album Top 100 is Sevn Alias al na één week zijn eerste plaats kwijt aan P!nk. Hoewel zijn single ‘Patsergedrag’ feat.  Lil’ Kleine & Boef voor de derde week de Single Top 100 aanvoert, is de impact van de tracks van zijn album Picasso, al duidelijk aan het afnemen. Van de zestien tracks vorige week blijven er deze week nog negen over.

Resteren nog de eerste weeks noteringen van deze week:
#15 SBMG & Navi: Drop Top
#67 Charlie Puth: How Long
#77 Hailee Steinfeld & Alesso feat. Florida Georgia Line & Watt: Let Me Go
#85 Big Shaq: Man’s Not Hot
#92 Lorde feat. Khalid, Post Malone & SZA: Homemade Dynamite (remix)
#96 Sam Smith: Pray

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 15 oktober 2017

Megaman bij week 41 – 14 oktober 2017

Patsergedrag vergroot voorsprong en slechtst genoteerde single van Marco Borsato

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Patsergedrag vergroot voorsprong

#1 Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
     *** tweede week op #1 ***

Opnieuw voert ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef de Single Top 100 aan. Het aantal streams (volgens Spotify), is nagenoeg gelijk gebleven, meer dan 2,4 miljoen streams per week! Het overwicht op ‘Rockstar’ van Post Malone feat. 21 Savage is bijna 40% (vorige week ruim 36%). Met zulke aantallen blijft het nummer nog wel een paar weken de bovenste beste.

dubbelslag

Sevn Alias voert niet alleen de Single Top 100 aan met ‘Patsergedrag’, maar ook zijn album Picasso pakt de eerste plaats in de Album Top 100. Een dubbelslag dus voor deze Amsterdamse hiphopper. Daarnaast krijgen alle zestien tracks van het album een notering.

tien keer volledig album

Sinds albumtracks een notering kunnen krijgen in de Single Top 100, is Picasso het tiende album waarvan alle tracks gelijktijdig met het album genoteerd staan. We zetten ze even op een rijtje, met tussen haakjes het aantal tracks:
2017: Lil’ Kleine: Alleen (eerst 11 en in de vijfde week 21)
2015: Justin Bieber: Purpose (18)
2017: Ed Sheeran: ÷ (Divide) (16)
2017: Sevn Alias: Picasso (16)
2017: Boef: Slaaptekort (15)
2016: Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (14)
2014: Common Linnets: Common Linnets (13)
2016: Lil’ Kleine: WOP! (11)
2016: Jonna Fraser: Blessed (10)
2014: Michael Jackson: Xscape (8)

Voor de tiende keer belanden alle tracks van een album in de singlelijst. Dit jaar al vier keer en het jaar en we hebben nog twee maanden te gaan. Zes van de tien keer gaat het om een hiphop act, die dat danken aan de streams.

zestien keer Sevn Alias

Zoals gezegd krijgen alle tracks van Picasso van Sevn Alias een notering in de Single Top 100. Hier volgen ze alle zestien, waarvan er veertien nieuw zijn:
#1 (1) Patsergedrag feat. Lil’ Kleine & Boef
#3 In Amsterdam feat. Maan      *** hoogste eerste weeks ***
#17 Voor Alle Soldiers, met Josylvio
#22 Mufasa
#37 (56) Blessed
#40 Rijk Moeten Zijn
#42 Flu & Tip, met Kevin
#43 Inna Minute feat. Jayh
#46 Rain
#49 Put In Work feat. Jonna Fraser
#50 Stage
#53 CSI
#55 Ends
#57 Swervin’ feat. Kempi
#64 Intro (Picasso)
#72 Fit

Daarnaast staat Sevn Alias nog genoteerd met:
#39 (18) Cocaine (remix), van Kempi x the Blockparty feat. Josylvio & Sevn Alias

Tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#35 Bizzey & Frenna feat. Ramiks, Diquenza & Dovgh: Blow It All
#79 3Robi: Barz
#93 Bangbros, Hef & Murda feat. Kevin: Wejo

Thuis slechtst genoteerde single van Marco Borsato

Marco Borsato: Thuis          *** buiten mededinging ***

Al na één week valt ‘Thuis’ van Marco Borsato uit de Single Top 100. Het nummer valt van de 66e plaats naar de 104e plaats en telt dus niet meer mee voor de historie. Het is niet de eerste keer dat een nummer van Borsato maar één week genoteerd staat. Het overkwam hem al zes keer eerder, maar dat waren allen tracks van zijn album Evenwicht uit 2015. ‘Om Je Heen’ scoorde daarvan het slechtste: #99.

‘Thuis’ is de eerste single, voorloper, van het gelijknamige album dat op 17 november wordt uitgebracht. Tegen die tijd zal er nog wel een single verschijnen, dat misschien een langer leven beschoren is in de Single Top 100. Niet eerder hield een single van Marco Borsato het zo kort uit dan ‘Thuis’.

Albumflitsen bij week 41 - 14 oktober 2017

Lees alles over Picasso, het #1-album van Sevn Alias, nog eens terug in de Hitflits van vrijdag. Hier gaan we verder met de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 in een nieuwe editie van de Albumflitsen

#2 Racoon: Look Ahead And See The Chance
Toch jammer. Zonder Picasso van Sevn Alias (met een overwicht van bijna 55%), had de Zeeuwse band Racoon met Look Ahead And See The Chance hun vierde #1-notering gescoord. Nu komt hun zevende studioalbum binnen op de tweede plaats, gelijk aan Another Day (in 2005) en Before You Leave (in 2008). In maart ging aan het nieuwe album, de EP Look Ahead vooraf, met vijf nieuwe nummers.
Het album Look Ahead And See The Chance werd opgenomen in de ICP Studios in Brussel. Een plek waar al veel muzikanten albums opnamen, waaronder Boudewijn de Groot, Bløf en De Dijk. Eind jaren ’90 begon de carrière van Racoon ook in deze studio met het album Till Monkeys Fly (#60 in 2000).

#6 Di-rect: Rolling With The Punches
In 2014 scoorde de Haagse band Di-rect hun voorlaatste hit: ‘Invicible’, een weekje op #99. Daydreams In A Blackout, het album waar het nummer van afkwam daarentegen, knalde binnen op de eerste plaats. Dat zit er deze keer niet in voor Rolling With The Punches, hun achtste studioalbum, want de concurrentie bovenin is moordend. Misschien zit er wel een hitje in, want ‘With A Little Help’ was afgelopen week de Top Song op NPO Radio 2. Op 3 november staat Di-rect in de AFAS Live in Amsterdam.

#14 Robin Borneman: Folklore 2: The Phantom Wail
Twee jaar geleden, in 2015, verscheen Folklore 1: The Waving Days het eerste album van Robin Borneman dat de 57e plaats haalde. Folklore 2: The Phantom Wail, het vervolg, doet het al stukken beter, want het komt binnen op de 14e plaats en op de 1e plaats van de Vinyl 33. Daar blijft het niet bij, want beide albums maken deel uit van een drieluik, waarop Robin je meeneemt op reis door een spirituele wereld. Dus over twee jaar zal deel drie wel volgen.

Dat wil zeggen, als Robin Borneman (Oss, 4 november 1985), daar de tijd voor neemt/krijgt. Na zes jaar frontman te zijn geweest van de elektronische rockband Dearworld, maakt hij sinds 2013 deel uit van het Amerikaanse Trans-Siberian Orchestra met wie hij jaarlijks zestig stadionconcerten geeft.

#15 Liam Gallagher: As You Were
De kans dat Oasis, in 2009 geëindigd met een knallende ruzie tussen de broers Liam en Noel Gallagher, ooit weer begint, is zeer gering. En die kans wordt misschien nog kleiner met het succes dat Liam Gallagher ten deel valt met As You Were, zijn eerste soloalbum.
‘Bijna evenaart Liam het oude Oasis-geluid’ lazen wij in Trouw’. En de Britse fans belonen de weerbarstige zanger deze week met een eerste plaats in de Britse albumlijst. Iets dat hem met zijn eigen rockband Beady Eye nooit is gelukt.

#16 F1rstman: At F1rst
Tien nummers staan er op At F1rst, de eerste EP van F1rstman. ‘Money Money’ feat.  Josylvio, Lijpe & Bollebof staat op de 27e plaats van de Single Top 100. F1rstman is het alter ego van Hassan Syed, geboren in Lahore, Pakistan, die op zijn derde naar Nederland kwam.

#28 Marilyn Manson: Heaven Upside Down
Heaven Upside Down is het tiende studioalbum van de Amerikaanse rockband Marilyn Manson. Eigenlijk had het album al op 14 februari, Valentijnsdag, moeten verschijnen. Maar doordat zanger Manson  (= Brian Hugh Warner, 48) er niet tevreden over was, werd het uitgesteld tot het najaar. Als werktitel was voor Say10 gekozen, een verwijzing naar het jaarboek van de middelbare school van de zanger, die nog de enige overgeblevene is van de originele bezetting in 1989.

#46 Lil Pump: Lil Pump
Rappers worden al jonger. Lil Pump (echte naam Gazzy Garcia), is op 17 augustus 17 jaar geworden. Met Smokepurpp (= Omar Pineireo), producer van zijn mixtape Lil Pump vormt hij de Gucci Gang. Samen maken ze ‘SoundCloud rap’, een mix elektroniche muziek met hiphop, waarvan de artiesten zich op het platform SoundCloud manifesteren. De rappers putten hun inspiratie uit de muziek van wijlen punkzanger/producer GG Allin (1956-1993), die overleed aan een overdosis.

#51 Danny Vera: The New Black And White Pt. III
Na de EP’s The New Black And White (#100 in 2014) en The New Black And White Pt. II (#14 in 2015), heeft het twee jaar geduurd eer Danny Vera met het vervolg kwam. Tussendoor bracht hij het album Outsider uit dat vorig jaar de vijfde plaats bereikte. Wekelijks staat hij in het RTL7-programma Voetbal International.

The New Black And White Pt. III EP bevat zes nummers, waaronder drie eigen nummers. De titel verwijst naar de gelijknamige band van zijn vader, van wie hij de liefde voor muziek kreeg. ‘Toothpick Louie’ schreef hij ter nagedachtenis aan de dood van zijn vorig jaar overleden vader. De EP’s zijn opgenomen in de SSE Noord studio van Frans Hagenaars.

#73 JP. Cooper: Raised Under Grey Skies
Op 26 augustus, een week voordat de maand september begon, verdween ‘September Song’ van JP. Cooper na 24 weken uit de Single Top 100, met een 16e plaats als hoogste notering. Vorige week was de Britse zanger, waarbij JP staat voor John Paul, in het land voor promotie van zijn debuutalbum Raised Under Grey Skies, waarvoor hij alle 13 nummers zelf (mede) schreef.

#76 Ane Brun: Leave Me Breathless
Op Leave Me Breathless, het zevende studioalbum van de Noorse folkzangeres Ane Brun, staan alleen covers. Brun daarover in het tijdschrift Heaven: “Alle muzikale verkenningen beginnen met covers. Vrijwel iedereen heeft ze opgenomen. Van Elvis tot en met Ella Fitzgerald. Je eigent je een lied van een ander toe en bepaalt daarmee de sfeer van het nummer. Ik heb altijd werk van anderen geherinterpreteerd.” Onder de covers ook ‘No Reason To Cry’ van de vorige week overleden Amerikaanse muzikant Tom Petty.

#86 NF: Perception
Uit Gladwin, Michigan, komt rapper NF, waarbij zijn initialen staan voor Nate Feuerstein, dat zijn echte naam is. Door de scheiding van zijn ouders, werd hij grotendeels opgevoed door zijn moeder. Misbruik door de nieuwe vriend van zijn moeder en een moeder die hij dood vond, overleden aan een overdosis, niets bleef hem beespaard. Het schrijven van nummers hielp hem dan ook door deze donkere tijd. Perception is zijn derde album.

#97 Melanie De Biasio: Lilies
“Wie de koortsige baslijnen, zwervende piano en onthechte altstem op Lilies, haar derde album, hoort, wordt snel meegevoerd naar een bijzonder universum. Ze heeft soul, ademt jazz, sluit aan bij triphop en wordt geremixt met beats.” Zie daar een korte beschrijving van de 38-jarige Belgisch zangeres Melanie De Biasio. In de eerste week van november doet ze ons land aan voor concerten in Den Haag (2,3,4), Utrecht (5) en Groningen (6).

#98 A-ha: MTV Unplugged – Summer Solstice
Na Ane Brun (zie onder #76), is A-ha (op #98) de tweede Noorse act met een nieuw album. Op 22 en 23 juni van dit jaar gaf het Noorse trio in de Harbour Hall in de Noorse plaats Giske voor MTV voor een kleine groep fans een akoestisch concert.. Naast nummers van het nieuwste album Cast In Steel (#5 in 2015), speelden Magne Furuholmen, Morten Harket en Paul Waaktaar-Savoy, ook hits als ‘Take On Me’ en ‘Hunting High And Low’.