vrijdag 11 oktober 2024

Hitflits: Moon Music, zevende nummer 1-album voor Coldplay; dankzij remix eerste plaats voor ‘Vaag’

Wie anders dan de Britse groep Coldplay pakt deze week de eerste plaats in de Album Top 100 én de Vinyl 33? Hun Moon Music knalt de lijst binnen met een overwicht van ruim 85% respectievelijk 75%. Binnenkomen op nummer 1, deed de band al 5x eerder. Alleen met A Head Full Of Dreams lukte dat in 2015 niet. Pas in 2016, in de 30e week, steeg het album naar de eerste plaats en bleef daar nog een weekje staan.
Moon Music
, het tiende studioalbum, is dus hun zevende nummer 1-album en hun laatste. Althans dat meldde voorman Chris Martin in 2021: “Ik vind het geweldig, maar het is ook intens, het maken van nieuwe albums. Het laatste album verschijnt in 2025.”
 
nog 2 albums
 
Niet in 2025, maar al dit jaar verscheen Moon Music, album nummer 10. Daarnaast liet Martin onlangs weten dat het niet het laatste album is. Chris Martin: “We gaan maar twaalf albums maken en dat is echt zo. Ik beloof het. Dat betekent dat we de kwaliteit hoog kunnen houden.” Martin wil dat de overige bandleden ook tijd voor andere dingen krijgen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Coldplay: Moon Music (84)   *** eerste week op 1 ***
2. (2)   Billie Eilish: Hit Me Hard And Soft (12), op 85,12%
3. (1)   Sabrina Carpenter: Short ‘n’ Sweet (14), op 84,25%
4. EW  Racoon: It Is What It Is (77)
Het eerste Engelstalige album sinds Look Ahead And See The Distance, nummer 2 in 2017
5. EW  the Smile: Cutouts (84)

Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen. Dat zijn:
#9 Finneas: For Cryin’ Out Loud! (78)
 
#14 Aphex Twin: Selected Ambient Works Volume II (99)
Dit betreft een album uit 1994, dat toen geen notering kreeg, maar deze nu dankt aan de 30  Anniversay Expanded Edition op vinyl en de bijbehorende cd. Hoogste notering tot deze week was nummer 19 in 2014 voor Syro.
 
#18 Merol: Naar De Haaien & Weer Terug (71)
#37 Leon Bridges: Leon (53)

#84 Jean-Michel Jarre: Versailles 400 (100)
Op 25 december 2023 vond, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het Chateau de Versailles, een concert plaats in dit Franse kasteel. De toen 75-jarige Jean-Michel André Jarre speelde voor 800 gasten, zo’n 14 nummers. Het concert werd tegelijk uitgezonden op diverse tv-zenders.
 
#94 Blood Incantation: Absolute Elsewhere (91)
Dit is het vierde album van de Amerikaanse deathmetal groep Blood Incantation dat al sinds 2011 actief is. De huidige bezetting wordt gevormd door Paul Riedl (gitaar/zang), Isaac Faulk (drums), Morris Kolontyrsky (gitaar) en Jeff Barrett (fretless bas). Een fretless bas is een bas  zonder de horizontale strepen die de hals opdelen in aparte vakken. De snaar slaat dan tegen het hout van de toets.
 
#100 Jimi Hendrix: Electric Lady Studios – A Jimi Hendrix Vision (99)
Over het ontstaan van de Electric Lady Studios in New York is een documentaire gemaakt. Zanger/gitarist Jimi Hendrix had een verlangen naar een permanente studio en dat werd, opgebouwd vanuit de puinhopen van een failliete nachtclub in Manhattan, de Electric Lady Studios. Hendrix verbleef daar van juni – augustus 1970, dus maar kort. Na hem hebben diverse andere artiesten als Led Zeppelin, David Bowie, Stevie Wonder, AC/DC, Bon Iver, Taylor Swift, Lana Del Rey en Olivia Rodrigo er opgenomen en is het vandaag de dag nog steeds een zeer gewilde studio.
De documentaire is mede geproduceerd door Janie Hendrix, de stiefdochter van Jimi. Naast 3 cd’s met muziek is er een Blu-ray met de documentaire, met niet eerder vertoonde beelden van haar broer.

SINGLES
 
Opnieuw moeten Lady Gaga & Bruno Mars met ‘Die With A Smile’ hun eerste plaats afstaan. Was het twee weken geleden aan Roxy Dekker met ‘Industry Plant’. Deze week is het opnieuw aan een Nederlandse act:  J.Fiz & Ksix feat. Veertien. Hun ‘Vaag’ stijgt in de vierde week van 36 naar de eerste plaats van de Single Top 100.
Daarbij worden de heren geholpen door JayKoppig, Hekje31 & Dior, die een remix maakten van ‘Vaag’, dat de afgelopen week viral ging en massaal is gestreamd. Dat werden er nog meer na een optreden afgelopen zondag op het D(utch) U(rban) R(ap) F(estival) in de AFAS Live in Amsterdam. Dior, één van de acts, haalde tijdens zijn optreden tot ieders verrassing Hekje31, JayKoppig, J.FIZ en Ksix op het podium. Beide versies samen leveren de eerste plaats op.
 
Vaag
 
Niet alleen de titel is ‘Vaag’, dat geldt ook voor een deel van de uitvoerenden. Meldden we vier weken geleden dat achter J-Fiz, een zekere Juan Francisco Fiz  uit Buenos Aires, Argentinië zit. Niet dus, het zijn allemaal Nederlanders. Zeker zijn we er niet van, maar op basis van de tekstdichters vermoeden we het volgende. Justice Sabajo = J-Fiz,  Kai Flocka zou dan achter Ksix zitten en Viril Veertien is … Veertien. Blijven over Dior (=Dior Schöder), Jaykoppig (= Justin Breinburg?) en Hekje31 (= Eddy Frias?). Weet jij meer? Laat het ons weten, want het blijft vaag …
 
SINGLE TOP 5
 
1. (36) J.FIZ & Ksix feat. JayKoppig, Hekje31 & Dior: Vaag / Vaag (remix)        *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Lady Gaga & Bruno Mars: Die With A Smile, op 4,71%
3. (2)   Yves Berendse: Terug In De Tijd
4. (3)   Roxy Dekker: Industry Plant
5. (4)   Turfy Gang & Russo: Ushuaia
 
Drie tracks van Moon Music, het nummer 1-album van Coldplay krijgen een notering. Dat zijn:
#30 (54) We Pray feat. Little Simz, Burna Boy, Elyanna & Tini
#33 (60) FeelslikeI’mfallinginlove
#90 All My Love
Daarnaast staat de band op 77 (van 96) ook nog genoteerd met ‘Viva La Vida’. Dat nummer komt van het album Viva La Vida Or Death And All His Friends uit 2008. Het nummer ‘Viva La Vida’ staat sinds augustus 2022 bijna onafgebroken genoteerd.

Sluiten we af met de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#15 Mensa & SRNO feat. Milolaathetlukken: Modeshow
Als je Milo van den Bos heet, ja dan is het logisch dat je een artiestennaam neemt. En dus bedacht Pepijn Lanen van De Jeugd Van Tegenwoordig, de naam Milolaathetlukken voor deze 26-jarige Amsterdammer. De link? Het label ‘Burning Fik’ van Lanen en Abel, waarop Milo begin dit jaar de EP Matta Realist uitbracht.
 
#65 Zoë Tauran: De Laatste Keer Dat Ik Huil
‘De Laatste Keer Dat Ik Huil’ is een persoonlijk nummer dat Zoë Tauran schreef met Brahim Fouradi en Carlos Vrolijk. Met het nummer geeft ze een intieme blik biedt op haar eigen mentale worstelingen. Het nummer is bedoeld om jongeren te inspireren en aan te moedigen openhartig te zijn over hun geestelijke gezondheid. Zoë hoopt hiermee het taboe rondom mentale problemen te doorbreken en een ondersteunende boodschap te verspreiden, zodat anderen zich minder alleen voelen in hun strijd.
 
#69 Fatah & Lijpe: Onmogelijk
#82 Myles Smith: Wait For You
#90 Chavanté: Doe Een Pose
 
De volledige lijsten staan op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de 3dekwartaalflits, met een terugblik op het derde kwartaal. Je vindt het onder het kopje ‘Aanbevolen post’.

woensdag 9 oktober 2024

3dekwartaalflits: Europapa van Joost en The Tortured Poets Department van Taylor blijven het meest verkocht

In het vierde kwartaal, dat pas is ingegaan, zal het nog een flinke kluif worden om de huidige lijstaanvoerders in te halen. Net als over het eerste halfjaar zijn dat na drie kwartalen  ‘Europapa’ van Joost en The Tortured Poets Department van Taylor Swift.
Nog één keer blikken we terug op een kwartaal, dit keer het derde kwartaal 2024. Daarvoor hanteren we de digitale en fysieke verkopen van singles en albums van 28 juni 2024 (week 27) tot en met 28 september 2024 (week 39), zoals deze zijn bijgehouden door GfK Dutch Charts.
 
Opnieuw maken we, bij gebrek aan officiële cijfers, gebruik van rekenmethodes, ontwikkeld door Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). De afgelopen jaren is gebleken dat deze rekenmethodes, waarbij de percentages van elke week worden genomen, de werkelijkheid zeer dicht benaderen. Daarnaast kijken we ook dit kwartaal bij de singles ook naar de aantallen streams op Spotify.
 
SINGLES, met na de notering volgens de rekenmethode over drie kwartalen, tussen spekhaken die van Spotify. Na de titel volgt tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1.
 
#1 [1]  Joost: Europapa / Europa (outro) (100) NL
#2 [2]  Roxy Dekker: Sugardaddy (84) NL
#3 [3]  Frenna: Pretty Girls (77) NL
#4 [4]  Benson Boone: Beautiful Things (70)
#5 [7]  Noah Kahan: Stick Season (70)
#6 [5]  Roxy Dekker: Satisfyer (68) NL
#7 [8]  Donnie, Marco Schuitmaker: Hier Mag Alles (66) NL
#8 [13] Teddy Swims: Lose Control (64)
#9 [6] Cyril: Stumblin’ In (64)
#10[9] Yves Berendse: Terug In De Tijd (60) NL
 
‘Europapa’ van Joost is nu zo’n 50 miljoen keer gestreamd, dat is inclusief ‘Europapa (outro)’. Daarnaast tellen ook nog de verkopen als download, cd-single én EP mee. Het nummer wordt op de hielen gezeten door ‘Sugardaddy’, één van de vier nummer-1-hits dit jaar van Roxy Dekker. Wekelijks loopt ‘Sugardaddy’ flink in op ‘Europapa’, dus de strijd is nog niet gestreden.
 
‘Industry Plant’ van Roxy Dekker, nummer 1 in de laatste week van september, zou op 213 (Spotify: 341) staan. ‘Die With A Smile’ van Lady Gaga & Bruno Mars, in die week even van de nummer 1-positie af, komt op 82 (Spotify: 108). Als we alleen kijken naar het derde kwartaal, dan is ‘Terug In De Tijd’ van Yves Berendse het meest gestreamd en gedownload.
 
Another Love blijft populair
 
Ook dit jaar zal ‘Another Love’, een nummer uit 2012 van Tom Odell, de jaarlijst halen. Het nummer, dat sinds begin 2021 een revival beleeft dankzij diverse versies op YouTube, eindigt nu al, net als over het eerste halfjaar op 29 (Spotify: 73). Zijn album Long Way Down, uit 2013, lift daar op mee: 43, in het tweede kwartaal nog 36.
 
ALBUMS, met na de notering over de drie kwartalen, de eventuele notering over het eerste halfjaar. Na de titel volgt tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
 
#1 (1)  Taylor Swift: The Tortured Poets Department (100)
#2 (2)  Billie Eilish: Hit Me Hard And Soft (79)
#3 (3) Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (59)
#4 (4)  Noah Kahan: Stick Season (48)
#5        Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (44)
#6 (6)  Ariana Grande: Eternal Sunshine (43)
#7 (7)  Beyoncé: Cowboy Carter (39)
#8 (5)  Froukje: Noodzakelijk Verdriet (39) NL
#9 (8)  Olivia Rodrigo: Guts (35)
#10 (10) Taylor Swift: Lover (34)
 
Als we alleen naar het derde kwartaal kijken, dan steekt Hit Me Hard And Soft van Billie Eilish met kop en schouders boven de rest uit. Van de nummer 2, The Tortured Poets Department van Taylor Swift, ging een derde minder over de (digitale) toonbanken. Over drie kwartalen liggen de kaarten net even andersom: Taylor Swift staat dan op 1, Billie Eilish op 2. Eilish is relatief gezien wel flink ingelopen, van 57 naar 79%. Of haar dat in het vierde kwartaal nog een keer lukt en daarmee het album van het jaar scoren, zal eind van dit jaar blijken in de officiële jaarlijsten.
 
Fysieke albums
 
Op basis van de percentages die vermeld staan bij de wekelijkse albumnoteringen, hebben we ook weer een lijstje gemaakt van de albums die het meest fysiek zijn verkocht.
 
Fysieke albums, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1
Tussen spekhaken staat de eventuele stand over het eerste halfjaar
 
#1 [5]  Nirvana: Nevermind (100)
#2 [2]  Taylor Swift: 1989 (Taylor’s Version) (94)
#3 [3]  Fleetwood Mac: Rumours (91)
#4 [1]  Froukje: Noodzakelijk Verdriet (86) NL
#5 [8]  Lana Del Rey: Born To Die (78)
#6 [9]  Cigarettes After Sex: Cigarettes After Sex (73)
#7 [6]  Billy Eilish: Happier Than Ever (73)
#8 [7]  Taylor Swift: Folklore (72)
#9        Arctic Monkeys: A.M. (66)
#10      Amy Winehouse: Back To Black (66)
 
Na één kwartaal is Froukje met haar album Noodzakelijk Verdriet de eerste plaats kwijt aan  een album uit 1991: Nevermind van Nirvana. Dat dankt het album van Nirvana vooral aan de vinylverkopen van de 30th Anniversary Edition uit 2022. Met uitzondering van één week in maart, staat het album al het hele jaar genoteerd en wordt gemiddeld per week zo’n 30% fysiek aangeschaft.
 
Britse overzichten
In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië wel. Hier volgen de kwartaalcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.
 
SINGLES, met na de notering over het eerste halfjaar, tussen spekhaken die van het eerste halfjaar. Na de titel volgt, indien bekend, tussen haakjes de werkelijke aantallen
 
#1 [1]  NOAH KAHAN: STICK SEASON (1,72 miljoen)
#2 [3]  BENSON BOONE: BEAUTIFUL THINGS
#3 [2]  TEDDY SWIMS: LOSE CONTROL (met 60,9 duizend, het meest gedownload)
#4 [4]  SABRINA CARPENTER: ESPRESSO
#5 [5]  HOZIER: TOO SWEET
#6        SHABOOZEY: A BAR SONG (TIPSY)
#7        DASHA: AUSTON
#8 [6]  BEYONCE: TEXAS HOLD 'EM
#9 [9]  TAYLOR SWIFT: CRUEL SUMMER
#10 [10] SABRINA CARPENTER: PLEASE PLEASE PLEASE
 
In het derde kwartaal is ‘Stick Season’ van Noah Kahan zo’n 201 miljoen keer gestreamd, in beeld en geluid. Dat is ruim 40 miljoen keer dan over het eerste halfjaar. Streamcijfers en andere verkopen vertaald naar aantallen, zijn dat 1,72 miljoen stuks.
 
ALBUMS (incl. streams), met na de notering over het eerste halfjaar, tussen spekhaken die van het eerste kwartaal. Na de titel volgt, indien bekend, tussen haakjes de werkelijke aantallen
 
#1 [1]  TAYLOR SWIFT: THE TORTURED POETS DEPARTMENT (667.500, waarvan 265.000 fysiek)
#2 [2]  WEEKND: THE HIGHLIGHTS
#3 [3]  NOAH KAHAN: STICK SEASON
#4 [5]  BILLIE EILISH: HIT ME HARD AND SOFT
#5 [4]  OLIVIA RODRIGO: GUTS
#6 [6]  FLEETWOOD MAC: 50 YEARS - DON'T STOP
#7        OASIS: TIME FLIES – 1994 - 2009
#8 [8]  EMINEM: CURTAIN CALL - THE HITS
#9 [9]  ABBA: GOLD - GREATEST HITS
#10 [10] ELTON JOHN: DIAMONDS
 
Over het eerste halfjaar van 2024 ontbrak de band volledig. Maar in het derde kwartaal staat Oasis, want daar hebben het over, op de zevende plaats met het album Time Flies – 1994 – 2009. Eind augustus kondigden de boers Liam en Noel Gallagher hun comeback aan met een concertreeks voor 2025 en dat heeft geleid tot de aanschaf van singles en albums, fysiek en digitaal.
 
Buiten de top 10 scoren de broers bij de 40 albums tot en met het derde kwartaal ook nog met de albums:
#18 Definitely Maybe
#27 What’s The Story Morning Glory
 
Tot zover deze kwartaalflits. Over een maand over drie melden we ons weer met de Jaarflits, maar dan  op basis van de officiële jaarlijsten. Dan zullen we ook zien wat er overblijft van de voorspellingen.