vrijdag 30 september 2011

Hitflits: ook de Dijk te sterk voor Adele; vierde #1 dankzij the Voice

Vorige week was het Superheavy dat met het album ‘Superheavy’ Adele van de eerste plaats verdreef. Deze week was het de vraag of de Dijk dat ook zou lukken met hun nieuwste album ‘Scherp de zeis’. Vanaf het begin van de week nam de Dijk het voortouw met een verschil van bijna 30%.

In tegenstelling tot Superheavy, dat het vooral moest hebben van de weekendverkopen en dus al snel aan kracht verloor, weet de Dijk de voorsprong wel te behouden. De gehele week schommelde het verschil tussen beide albums rond de 25%, maar daarmee was het nog niet zeker of de Dijk het zou redden, want Adele heeft ons al eerder verrast. Maar aan het einde van de week kunnen we melden dat ‘Scherp de zeis’ van de Dijk de nieuwe #1 is in de Album Top 100.

‘Scherp de zeis’, hun veertiende top 10-notering, is na ‘Het beste van’ (1x in 1998) en ‘Muzikanten dansen niet’ (1x in 2002) het derde #1-album. Het laatste album kwam destijds ook op #1 binnen, ‘Het beste van’ op een negende plaats. ‘Scherp de zeis’ is al het veertiende album dat dit jaar de eerste plaats bereikt. Vorig jaar op deze tijd stond de teller op slechts acht #1-noteringen en dat kwam door de lange adem (28 weken en uiteindelijk 30 weken) van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald.

Het lijkt wel een zoete inval in de top 10 van de Album Top 100, want in totaal komen er vijf albums binnen bij de bovenste tien. Naast het album van de Dijk zijn de andere vier:
#4 Arthur & Lucas Jussen: Impromptus & fantasie
#6 Wouter Hamel: Lohengrin
#7 James Morrison: The awaking
#9 Beth Hart & Joe Bonamassa: Don’t explain
Net aan de rand van de Top 10, op #11, komt ‘Tussen jou en mij’ van Wolter Kroes binnen.

oudjes

Het zal je niet ontgaan zijn dat het twintig jaar geleden is dat ‘Nevermind’ van Nirvana verscheen. Vorige week zaterdag werd ‘in ‘Het uur van de wolf’ een special uitgezonden rond het album, gevolgd door een liveconcert van de band. Sinds 1991 zijn er wereldwijd zo’n 30 miljoen stuks van verkocht. Bij ons bereikte het album in februari 1992 de derde plaats, even hoog als de single ‘Smells like teen spirit’.
Deze week verscheen ‘Nevermind – 20th (deluxe edition)’, een gemasterder versie, twee cd’s met b-kantjes en live versies. De Super deluxe versie bevat nog twee cd’s plus een DVD. Bij ons komt ‘Nevermind – 20th (deluxe edition)’ binnen op de dertiende plaats.

Er zijn deze week nog meer oude bekenden: Pink floyd. Sinds deze week zijn alle albums, ook in geremasterde vorn, verkrijgbaar, ook op vinyl. Als gevolg hiervan doen twee albums van de Britse band hun opwachting:
- Dark side of the moon – experience edition (1973: #2)
- #80 Discory box

En de laatste ‘gouwe ouwe’ betreft het album ‘Collected’ van Cuby & the Blizzards. Hier is de aanleiding niet een heruitgave naar aanleiding van het zoveel jarig bestaan, maar de dood van zanger Harry Muskee, afgelopen maandag. Muskee, die 70 werd, zette blues op de kaart in Nederland met nummers als ‘Window of my eyes’ en ‘Appleknockers flophouse’ en het album ‘Groeten uit Grollo’. ‘Collected’, een verzamelalbum uit 2010 (destijds #18), gaat vanwege het overlijden op herhaling op #54. Daarnaast stijgt ‘Groeten uit Grollo’ van 89 naar #50.

In de Back catalog Top 50, de lijst met oudere albums, komt ‘Cats lost’ binnen op #12 en gaat ‘Cuby’s blues’ op herhaling op #25. Dat beide albums niet in de Album Top 100 staan, komt omdat ze daar niet genoeg voor verkopen.

En dan het restant eersteweeks:
#16 Wilco: The whole love
#17 Maria Mena: Viktoria (aanstaande maandag is ze te gast bij Giel op 3FM)
#20 Machine head: Unto the locust
#22 Steven Wilson: Grace for drowning
#33 Mastodon: Hunter
#36 Chickenfoot: III
#46 Brown hill: It’s personal
#49 André Hazes: André Hazes 60 jaar
#53 the Hype: Have you heard the Hype
#58 Blink 182: Neighborhoods deluxe edition
#60 Shary-Ann: Love me for who I am
#70 Seasick Steve: Man from another time
#78 Textures: Dualism
#82 Pain of salvation: Road salt two
#85 Rob Mostert: Englewood cliff sessions
#86 Customs: Harlequins of love
#88 J. Cole: Cole world – the sideline story


John de Mol kan tevreden zijn: ‘One thousand voices’ van de coaches van The voice of Holland, staat #1 in de Single Top 100. Daarmee is de eerste #1 van het tweede seizoen een feit en het zal zeker niet de laatste zijn! Het vorige seizoen leverde drie #1-hits, allen door Ben Saunders.

In de tweede week stijgt ‘One thousand voices’ van de elfde plaats naar de eerste plaats. Het is pas de tweede keer dat een nummer in de tweede week vanaf #11 naar #1 stijgt. De eerste keer was in 1985 toen ‘We are the world’ van USA for Africa eenzelfde sprong maakte. Meer over de sprong vanaf #11, in de nieuwe Megaman.

We hadden nog even verwacht dat de strijd om de #1 tussen The voice of Holland en ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit zou gaan. De nieuwe single, ook verkrijgbaar als cd-single met extra live tracks, stelt echter zeer teleur. Het nummer komt slechts binnen op de negentiende plaats, en dat is nog zes plaatsen lager dan ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ van Frans Bauer dat binnenkomt op de dertiende plek.

De hoogste eersteweeks is ‘We found love’ feat. Calvin Harris, dat binnenkomt op de achtste plaats. Het nummer is de eerste single van haar zesde album dat in november verschijnt. ‘Man down’ van haar vorige album ‘Loud’, staat twee plaatsen hoger, op #6.

Ook nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Dat het nooit meer ophoudt’ van Jeroen van der Boom (in de vierde week gestegen van 13 naar #7) en ‘Welcome to St. Tropez’ van DJ Antoine vs Timati feat. Kalenna, dat acht weken nodig had om de top 10 te bereiken en van 15 naar #10 stijgt. Terug in de top 10 is ‘Niets is onmogelijk’ van Thomas Berge dat stijgt van 12 naar #9, maar al twee weken op de achtste plaats doorbracht.

Aan de rand van de top 10, op #11 vanaf #32, staat ‘Breken van de lijn’ van Wolter Kroes feat. Pearl Jozefzoon. Vorige week steeg ‘Was je maar hier’ van Bløf van 66 naar 7, mede dankzij een liveversie die veel werd gedownload. Deze week gaat het nummer flink onderuit en zakt naar de 44e plaats,

De overige eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#20 Erik Arbores: Bliss
#48 3js: Toen ik jou vergat
#54 Ed Sheeran: The a team
#77 Ryan Adams: Lucky now
#82 Adlicious: Flavour
#93 Semino Rossi: Ben jij alleen vannacht
#96 Leonie Meijer: Hey!
#97 Nadia Ali, Starkillers & Alex Kenji: Pressure
#100 de Dijk: Ik jou en jij mij

En tot zover deze Hitflits. Oktober begint mooi met een zonnig weekend. Geniet er van, want zo mooi wordt het dit jaar niet meer. Daarna staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

maandag 26 september 2011

Megaman bij week 39 – 24 september 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Gotye feat. Kimbra goud krijgen, de coaches van the Voice of Holland zingen voor het goede doel, Los Angeles the voices een Nederlands gospelnummer zingt, Jennifer Lopez haar 20e hit scoort, 100%NL zichzelf een cadeau geeft en All about 5 echt kan zingen. Dat en meer over de elf eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Goud voor Gotye feat. Kimbra

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (1) *** tweede week op #1 ***

Zeven weken had ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra nodig om de eerste plaats te bereiken. Maar zeven weken zal het niet bovenaan staan, waarover zo dadelijk meer.

Twee maanden geleden kwam het nummer uit en inmiddels zijn er meer dan 10.000 stuks van gedownload, goed voor goud dus. Sinds deze week is het album ‘Making mirrors’ ook fysiek verkrijgbaar en dat zorgt er voor dat het in de Album Top 100 stijgt naar de zesde plaats. Het zal nog moeilijk worden om een goede opvolger voor ‘Somebody that I used to know’ van het album te plukken.

Zoals gezegd, ‘Somebody that I used to know’ zal het geen zeven weken op #1 volhouden. Sterker nog, dit zou wel eens de laatste week kunnen zijn. Zeker twee nummers azen namelijk op die eerste plaats. In de eerste plaats ‘One thousand voices’ van de coaches van The voice of Holland, binnen op #11. Maar nog een grotere kans maakt wellicht ‘Hou je dan nog steeds van mij’, de nieuwe single van Jan Smit, die afgelopen vrijdag is uitgebracht. Als het Jan lukt, zal hij dat te danken hebben aan de twee cd-singles die er van te koop zijn. Meer daarover volgende week.

duet

‘Somebody that I used to know’ is een nummer dat gezongen wordt door een man (Gotye = Wouter de Backer) en een vrouw (Kimbra Johnson). De voorlaatste keer dat een duet tussen een man en een vrouw bovenaan prijkte, was begin dit jaar: ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette. Hoewel Dragonette staat voor de gelijknamige Canadese groep, was het alleen zangeres Martina Sorbara die op ‘Hello’ te horen was.

Coaches The voice zingen voor goed doel

The voice of Holland: One thousand voices (11) *** hoogste eersteweeks ***

“Dit is nou een liedje wat je maakt met een paar schrijvers als je bij elkaar gaat zitten om een hit te maken.” En als het dan nog lukt ook, dan is dat wel knap.” Aldus Angela Groothuizen, die samen met Nick & Simon, Roel van Velzen en Marco Borsato, de coaches in het tweede seizoen van The voice of Holland, het nummer ‘One thousand voices’ opnamen. Afgelopen vrijdag, bij de start van het tweede seizoen, stond het al #1. Althans dat was een week geleden de voorspelling van John de Mol, die daar zo goed als zeker van was. Het werd de elfde plek, maar nadat het nummer afgelopen vrijdag te zien was aan het spectaculaire begin, is het massaal gedownload. Dus die #1 komt nog wel John!

internationaal succes

John de Mol, bedenker van het format, heeft echter niet te klagen. Afgelopen vrijdag keken er niet minder dan 3,3 miljoen mensen naar de aftrap van het tweede seizoen, waar John al blij was geweest met 2 miljoen kijkers! Daarnaast heeft hij het format verkocht aan diverse tv-netwerken. Het eerste tv-station was NBC in Amerika, waar gemiddeld zo’n 11,5 miljoen mensen naar kijken. In juni werd deze versie gewonnen door Javier Colon, die naast een platencontract bij Universal, $ 100.000,-- mee naar huis mocht nemen. Kijk dat zijn nog eens prijzen! Inmiddels is de talentenjacht ook te zien in Canada, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid/Zuid-oost Azië en Israël. In oktober gaat het van start in Zuid-Afrika en later in Zweden. NBC heeft al weer getekend voor een tweede seizoen dat op 5 februari 2012 begint.

alle coaches zingen … een cover

‘One thousand voices’ is geen nummer dat speciaal is geschreven voor de coaches, maar vorig jaar al gold als finalesingle voor één van de kandidaten. Wij denken Pearl Jozefzoon, die vorig jaar tweede werd. Het nummer is geschreven door een Amerikaan, een Brit, een Duitser en geproduceerd door onze Tjeerd Oosterhuis. Afhankelijk van succes in Nederland, zal het nummer waarschijnlijk ook door coaches in andere landen worden opgenomen.

goede doel

Hoe hoger ‘One thousand voices’ komt, des te meer levert het op voor Heppie. Hè wat? Stichting Heppie zet zich in voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben, zoals kinderen met ADHD, maar ook kinderen die thuis een beetje in de schaduw staan vanwege een ziek broertje of zusje, of kinderen die nooit op vakantie kunnen vanwege de financiële situatie thuis.

De opbrengst van ‘One thousand voices’ gaat dan ook volledig naar deze kinderen. Dus als je het nummer niets vind, download het dan voor deze kinderen. In 2009 vroegen de Frogers aandacht voor de Stichting Heppie met het nummer ‘Zo heppie!’, dat de tweede plaats bereikte. ‘One thousand voices’ moet daar zeker overheen kunnen!

Los Angeles, the voices zingt Nederlands gospelnummer

Los Angeles, the voices: Loop naar het licht (19)

Gordon en indirect zijn groep Los Angeles, the voices, heeft veel aan Holland’s got talent te danken. Behalve zijn rol als jurylid, waren zowel de eerste single ‘Blijf veilig bij mij’ als de laatste ‘Loop naar het licht’, voor het eerst te zien in genoemd programma.
Los Angeles, the voices is een muziekproject van Gordon naar een soortelijk project van vier Zuid-Afrikaanse zangers, genaamd Romanz. Van Tineke de Nooy die daar woont, kreeg Gordon hun cd ‘Bly getrou’ uit 2009, waarna hij vervolgens in Nederland bij de nummers de juiste mensen zocht. Inmiddels is de groep vijf hitsingles en een gouden album verder.

weer Zuid-Afrika

Loop naar het licht’ heet in het Zuid-Afrikaans ‘Ek sal getuig’ en staat op het gelijknamige album uit 2010 van Romanz. Gordon maakte weer de vertaling naar het Nederlands. Maar ook dit keer heeft Romanz het niet van zichzelf. Origineel heet het nummer ‘Testify to love’ en is afkomstig van de Nederlandse zanger/componist Ralph van Manen. Ralph nam het nummer in 1996 op voor zijn album ‘Language of love’.

Maar hoe komt Romanz dan bij dat nummer? De Amerikaanse gospelband Avalon die Ralph kende uit het gospelcircuit, namen het nummer in 1997 op voor hun album ‘A maze of grace’, dat tot op de dag van vandaag het handelsmerk is van de band. In 1998 zong countryzangeres Wynonna Judd ‘Testify to love’ in aflevering 508 ‘Psalm 151’ van de populaire serie ‘Touched by an Angel’, waardoor het nummer nog populairder werd. In datzelfde jaar werd het nummer onderscheiden met een Dove Award voor ‘Song van het jaar’.

Eerder dit jaar kondigde Gordon aan dat Los Angeles, the voices dit jaar met twee albums zou komen. Dat wordt een kerstalbum en een ‘gewoon’ album ‘Because we believe’, tevens de titel van de theatertournee, die begint op 25 januari 2012 en loopt tot en met 12 maart.

Nederland eerste land met #1 voor Superheavy

Superheavy: Beautiful people (64)

In de Album Top 100 knalt ‘Superheavy’ van Superheavy binnen op de eerste plaats, waarmee Nederland het eerste land is waar het album #1 komt. De hoogste notering elders is #13 in de Britse hitparade. De notering hier betekent de eerste #1 voor Damien Marley en A.R. Rahman, twee van de vijf leden. De andere drie, Dave A. Stewart (als deel van the Eurythmics), Mick Jagger (als zanger van the Rolling stones) en Joss Stone (solo) hadden er al één of meerder opzitten.
Na de eerste single ‘Miracle worker’, dat deze week een nieuw hoogtepunt bereikt (gestegen naar #25), volgt ‘Beautiful people’, zoals de meeste nummers op het album, geschreven door de volledig groep. De naam van de groep ontstond nadat Damien tijdens de opnames op een gegeven moment ‘heavy, heavy, heavy, heavy, super heavy’ zong. De anderen vonden dat zo goed klinken en zo bij hen passen, dat daaruit de naam Superheavy is ontstaan.

Twintigste notering voor Jennifer Lopez

Jennifer Lopez: Papi (79)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘If you had my love’, in 1999 de eerste hit voor Jennifer Lopez en goed voor een tweede plaats, en ‘Papi’, haar twintigste notering?
Antwoord: Paul Hunter, de regisseur van beide videoclips. Hunter staat er om bekend nogal ‘uit te pakken’ in zijn videoclips, die daardoor flink veel geld kosten. Kijk naar de videoclip van ‘Papi’ en je begrijpt direct wat we bedoelen.

Hoe je het ook wend of keert, om muziek draait het al lang niet meer (alleen) in de Single Top 100. Vaak is het de videoclip die de aandacht trekt en ook (wel eens) de aandacht afleidt van het nummer. ‘Papi’ is hierop een uitzondering, want de videoclip is indrukwekkend en het nummer zelf is ook goed. Kortom, de single zou het ook zonder de indrukwekkende videoclip hebben gered. Had een hoop centjes gescheeld!

Shary-An even terug bij af

Shary-An: Try my love again (82)

Aanstaande zaterdag, 1 oktober 2011, is Shary-An te gast in het TROS Muziekcafé, dat uitgezonden wordt vanuit de Vorstin in Hilversum. En dat is dezelfde locatie waar ze ruim een jaar geleden auditie deed voor ‘The voice of Holland’, waar ze uiteindelijk strandde in de halve finale en het af moest leggen tegenover Kim de Boer.

“Zonder The Voice was ik nooit zover gekomen. Ik heb goede mensen om me heen en daar ben ik onwijs blij mee,”, liet ze eerder weten. Samen met haar team heeft Shary-An de afgelopen maanden hard gewerkt aan haar debuutalbum ‘Love me for who I am’. Dat album is sinds vrijdag te koop en maandag, 26 september 2011, wordt het gepresenteerd in Club Panama in Amsterdam. Die avond zal ze nummers van het album zingen, waaronder ‘Try my love again’, haar vijfde hitsingle.

Try my love again’ is een cover van Bobby Moore & the Rhyhm aces feat. Chico uit 1966. Die kwamen er destijds niet verder mee dan de 97e plaats in de Amerikaanse Top 100. Sven Figee (= Sven Hammond), één van de mannen die meewerkt aan de cd van Shary-An, heeft het nummer bewerkt tot wat het nu is.

Jarig 100%NL geeft zichzelf een cadeau

Do & Pieter van der Zweep: Vijf jaar (84)

Op 8 juli 2006 kreeg het commerciële radiostation 100%NL, dat in handen is van het Finse bedrijf Mediasales Oy, toestemming om uit te gaan zenden op de FM, en daarmee landelijke dekking. Aanvankelijk profileerde het station zich als een pop, rock en urbanzender, gericht op stadsjongeren tot 35 jaar en zond vooral nummers uit van Ali B, Brainpower en Lange Frans & Baas B., Nederlandstalig dus. Dat werd echter geen succes en halverwege 2008 ging het roer om, en werden bekende Nederlanders als Daphne Deckers, Myrna Goossen, Tanja Jess, Elsemieke Havinga en Jan van Veen ingehuurd om het tij te keren.

Bekende Nederlanders zijn echter geen garantie voor succes. Bovendien zijn ze duurder dan minder/onbekende Nederlanders en dus mochten ze, met uitzondering van Jan van Veen, weer vertrekken. Vervolgens werd de programmering aangepast en mochten (onbekende) dj’s als Robert Feller, Colin Banks en Marjon Keller het opnieuw proberen. Hen lukte het wel om het tij te keren en met een marktaandeel van 4,5% in mei-juni 2011, is 100%NL niet meer weg te denken uit het radiolandschap.

Volgens de wet is het station verplicht naast 70% Nederlandstalig, ook 20% muziek uit Europa te draaien, dat niet Nederlandstalig is. Dat kunnen dus ook nummers van Engelse of Amerikaanse artiesten zijn. Wel moeten ze er om denken dat er per uur niet meer en niet minder dan 2 à 3 Engelstalige platen worden gedraaid. De rest moet Nederlandstalig zijn. Nummers van Frans Bauer of Marianne Weber zul je echter niet horen op 100%NL.

Jongstleden 8 juli 2011 bestond het station dus vijf jaar. Iemand die jarig is, krijgt cadeaus en dus bedachten tekstschrijvers Robert Dorn & Joost Griffioen een lied, getiteld ‘5 jaar’. Zanger Pieter van der Zweep, die al drie jaar samenwerkt met Robert, zong de demoversie in, die ten gehore kwam van 100%NL.
Vervolgens werd zangeres Do benaderd om het samen met Pieter op te nemen, die direct enthousiast was. Bij wijze van verrassing togen Pieter en Do op 12 september (!) naar de studio van 100%NL om het nummer aan te bieden. Wat zeer slim is van de tekstschrijvers, is dat de naam van het station helemaal niet voorkomt in ‘5 jaar’, waarmee het nummer ook anderen aanspreekt.

geen talentenjachten

Do is genoeg bekend; eerder dit jaar scoorde ze haar tweede #1-hit met ‘Hij gelooft in mij’, maar Pieter van der Zweep maakt met ‘5 jaar’ zijn debuut. Pieter (22) komt uit Delfzijl en is al sinds zijn achttiende bezig met muziek maken. Hij heeft nooit overwogen om mee te doen aan talentenjachten als Popstars, want ‘dat is voor mensen die nog niets hebben gedaan in de muziek, of er maar niet inslagen door te breken’. Samen met Robert Dorn en het team dat ook voor Glennis Grace en Danny de Munk werkt, is Pieter druk bezig met zijn debuutalbum. Over zijn samenwerking met Do zegt hij: “Als beginnend artiest is niets mooier dan dat je met zo iemand mag samenwerken, met zoveel ervaring.”

Nicki Mina zette Taylor Swift aan het rappen

Nicki Minaj: Super bass (89)

Nicki Minaj (alter ego van de 26-jarige Onika Tonya Maraj) is zeer productief. In oktober 2010 stond ze met zeven tracks gelijktijdig in de Billboard Hot 100, waarmee ze een nieuw record vestigde. Zes van die nummers deed ze met anderen, alleen ‘Your love’ was van haar zelf en afkomstig van haar eerste album ‘Pink Friday’. Op dat album staat ook een nummer van ene Roman Zolanski, dat een ander alter ego is van Onika Tonya Maraj.

rappen

Ook ‘Super bass’, binnen op #89, is afkomstig van ‘Pink Friday’. Toen countryzangeres Taylor Swift tijdens een interview met een Amerikaans radiostation werd gevraagd, welk nummer ze op dat moment wilde horen, koos ze voor ‘Super bass’ van Nicki Minaj. Vervolgens kreeg de dj haar nog zover dat ze een stukje van het nummer rapte. Velen hadden die kant van Taylor Swift nog niet gezien en gehoord! Het gevolg was dat er van ‘Super bass’ meer dan 2 miljoen stuks werden gedownload, waarmee Nicki ook een record vestigde. Niet eerdere waren er van een vrouwelijke rapper, solo of featuring, zoveel downloads verkocht.

Lady Antebellum neemt genoegen met ‘Just a kiss’

Lady Antebellum: Just a kiss’ (91)

Net als Dotan (zie onder #94), wilde het niet lukken met de tweede hit voor Lady Antebellum. In juli 2010 scoorde het Amerikaanse trio een #4-noterng met ‘Need you now’. Vervolgens verscheen het nummer ‘I run to you’ op single, maar werd geen hit. Het nummer was in thuisland Amerika in 2009 hun eerste #1-hit, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook bij aanslaat.

Nu zijn Dave Haywood, Hillary Scott en Charles Kelley terug met een nieuw album ‘Own the night’ en een single ‘Just a kiss’, dat binnenkomt op de 91e plaats. Dat nieuwe album komt deze week binnen op de eerste plaats van de Amerikaanse Album Top 200. In de eerste week zijn er niet minder dan 347.479 stuks van verkocht, een derde meer dan ‘21’ van Adele. Het is voor het trio hun tweede #1-album daar na ‘Need you know’.

‘Just a kiss’ behoort tot de laatste nummers die voor het album ‘Own the night’ zijn geschreven. Het nummer is geïnspireerd op relatieperikelen van zangeres Hillary Scott en beschrijft dat je bij het begin van een nieuwe relatie, ondanks de adrealine die je door je lijf stroomt, best wel eens genoegen kunt nemen met ‘Just a kiss’. Niet te hard van stapel lopen dus, want dat kan juist een hoop kapot maken. Een wijze les van Scott.

Eerste hit voor dEUS

dEUS: Constant now (92)

Het album ‘Keep you close’ van de Belgische groep dEUS komt deze week binnen op de derde plaats van de Album Top 100, waarmee de groep haar derde top 10-album op rij scoort en haar grootste albumhit. ‘Pocket revolution’ (in 2005) en ‘Vantage point’ (in 2008), bereikten de negende respectievelijk zevende plaats.

Een singlehit hadden de Belgen van dEUS nog nooit gescoord in de Single Top 100. De binnenkomst van ‘Constant now’ danken ze vooral aan het optreden in De Wereld Draait Door van dinsdag 20 september, waarna het nummer genoeg werd gedownload voor een notering. Het leuke van het bijwonen van DWDD, is dat de artiest van die dag die slechts een minuutje heeft voor zijn nummer, dat nummer voor de uitzending integraal speelt voor het aanwezige publiek. En gelukkig voor de tv-kijker, komen die optredens vaak ook integraal op YouTube terecht.
dEUS, God in het Latijns, bestaat sinds 1989, maar is daar niet naar vernoemd, maar naar het nummer ‘Deus’ uit 1988 van de Ijslandse band the Sugarcubes. Aanvankelijk werd de naam dEUS fonetisch gespeld: Dejus. De band ontwikkelde zich van het spelen van covers naar eigen nummers en bracht in 1994 het album ‘Worst case scenario’ uit. Dat werd het niet, maar een groot succes was het ook niet.

In Vlaanderen kwam het succes in 1995 met het album ‘My sister = my clock’ (#3), bij ons pas in 1996 met ‘In a bar, under the sea’ (#52). De single ‘Little arithmeticcs’ werd destijds veel gedraaid op Radio 3 (voorloper van 3FM), maar haalde het niet; de Single Top 100 was toen nog een Mega Top 50.

Dotan gaat op tournee

Dotan: Where we belong (94)

Met ‘This town’ liet Dotan Harpenau een prachtig visitekaartje achter. Het nummer stond tien weken genoteerd en bereikte in april de 20e plaats. Vervolgens stond zijn album ‘Dream parade’ twee weken genoteerd met 55 als hoogste plaats. In juni was het nummer ‘Daydreamer’ veel te horen op de diverse stations, maar een hit zat er niet in. De echte opvolger van ‘This town’ is dan ook ‘Where we belong’, misschien wel een betere keuze dan ‘Daydreamer’ dat niet geheel representatief is voor zijn muziek. Vanaf 14 oktober kun je je zelf een mening vormen over zijn muziek, wanneer zijn ‘Dream parade tour’ van start gaat in de Peppel in Zeist en (voorlopig) loopt tot en met 21 november in Tivoli de Helling in Utrecht.

All about 5 zijn meiden die écht kunnen zingen

All about 5: What if (100)

De basis voor All about 5, de zoveelste meidengroep, werd in juli 2009 gelegd door Jerry Anholt (manager, oprichter van Diesel joy records en ontdekker van die Twa) die een nieuwe meidengroep wilde beginnen. In oktober van dat jaar werden de eerste audities gehouden, waarvoor 214 meiden zich hadden aangemeld. Wat de organisatie echter vergeten had te melden, was dat de meiden wel echt moesten kunnen zingen en niet alleen mooi kunnen playbacken. De audities leverden dan ook niets op en het project dreigde een vroege dood te sterven.

Tot eind 2010, toen Anholt vernam dat Peggy Vlierhuis ook bezig was met een girlband. De twee kwamen tot de conclusie dat ze beter de krachten konden verenigen dan dat beiden zelfstandig verder zou werken aan hun plannen. In maart 2011 werden opnieuw audities gehouden en die leverden vijf meiden op die samen een proefperiode ingingen of ze wel met elkaar konden samenwerken. Twee meiden vielen daarbij af en een nieuwe zoektocht leverde de twee anderen op.
De vijf meiden die sinds april deel uitmaken van All about 5, zijn Rienke van Anholt (was lid van meidengroep Girlie5), Maxime Dassen (deed mee aan Popstars 2008 & 2009/theaterronde en Holland’s got talent 2009), Romy Krommert (maakte deel uit van de meidengroep Youn princess stars, Djuli en de kindersensatie Blitszz), Nienke Kroon (is model en studeert Media & Entertainment Management in Amsterdam) en Nikki van Ostaijen (volgt de opleiding Musicaltheater en staat volgend jaar in de musical ‘De zangeres’).

Sinds de line-up definitief is, worden de meiden vocaal gecoacht door Dewi Pechler (Idols 2003, Popstars 2010 en zelf zangeres). Dat leidde in juli tot de opname van het nummer ‘What if’, dat deze week de hekkensluiter is in de Single Top 100. Het nummer is geschreven door de Britse producer/componist Stuart Roslyn, die er oorpronkelijk een ballade van had gemaakte. De Nederlandse producer Harold Slok zorgde er vervolgens voor dat het een vlot nummer werd. De volgende single is ook al bekend: ‘Walk on water’ en er schijnt met Roslyn een contract te liggen voor twee albums. Een Spaanse tournee langs de kustplaatsen is al vastgelegd voor 2012.

Maar wat als één van de leden opstapt, gaat de groep dan All about 4 heten?