vrijdag 30 september 2011

Hitflits: ook de Dijk te sterk voor Adele; vierde #1 dankzij the Voice

Vorige week was het Superheavy dat met het album ‘Superheavy’ Adele van de eerste plaats verdreef. Deze week was het de vraag of de Dijk dat ook zou lukken met hun nieuwste album ‘Scherp de zeis’. Vanaf het begin van de week nam de Dijk het voortouw met een verschil van bijna 30%.

In tegenstelling tot Superheavy, dat het vooral moest hebben van de weekendverkopen en dus al snel aan kracht verloor, weet de Dijk de voorsprong wel te behouden. De gehele week schommelde het verschil tussen beide albums rond de 25%, maar daarmee was het nog niet zeker of de Dijk het zou redden, want Adele heeft ons al eerder verrast. Maar aan het einde van de week kunnen we melden dat ‘Scherp de zeis’ van de Dijk de nieuwe #1 is in de Album Top 100.

‘Scherp de zeis’, hun veertiende top 10-notering, is na ‘Het beste van’ (1x in 1998) en ‘Muzikanten dansen niet’ (1x in 2002) het derde #1-album. Het laatste album kwam destijds ook op #1 binnen, ‘Het beste van’ op een negende plaats. ‘Scherp de zeis’ is al het veertiende album dat dit jaar de eerste plaats bereikt. Vorig jaar op deze tijd stond de teller op slechts acht #1-noteringen en dat kwam door de lange adem (28 weken en uiteindelijk 30 weken) van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald.

Het lijkt wel een zoete inval in de top 10 van de Album Top 100, want in totaal komen er vijf albums binnen bij de bovenste tien. Naast het album van de Dijk zijn de andere vier:
#4 Arthur & Lucas Jussen: Impromptus & fantasie
#6 Wouter Hamel: Lohengrin
#7 James Morrison: The awaking
#9 Beth Hart & Joe Bonamassa: Don’t explain
Net aan de rand van de Top 10, op #11, komt ‘Tussen jou en mij’ van Wolter Kroes binnen.

oudjes

Het zal je niet ontgaan zijn dat het twintig jaar geleden is dat ‘Nevermind’ van Nirvana verscheen. Vorige week zaterdag werd ‘in ‘Het uur van de wolf’ een special uitgezonden rond het album, gevolgd door een liveconcert van de band. Sinds 1991 zijn er wereldwijd zo’n 30 miljoen stuks van verkocht. Bij ons bereikte het album in februari 1992 de derde plaats, even hoog als de single ‘Smells like teen spirit’.
Deze week verscheen ‘Nevermind – 20th (deluxe edition)’, een gemasterder versie, twee cd’s met b-kantjes en live versies. De Super deluxe versie bevat nog twee cd’s plus een DVD. Bij ons komt ‘Nevermind – 20th (deluxe edition)’ binnen op de dertiende plaats.

Er zijn deze week nog meer oude bekenden: Pink floyd. Sinds deze week zijn alle albums, ook in geremasterde vorn, verkrijgbaar, ook op vinyl. Als gevolg hiervan doen twee albums van de Britse band hun opwachting:
- Dark side of the moon – experience edition (1973: #2)
- #80 Discory box

En de laatste ‘gouwe ouwe’ betreft het album ‘Collected’ van Cuby & the Blizzards. Hier is de aanleiding niet een heruitgave naar aanleiding van het zoveel jarig bestaan, maar de dood van zanger Harry Muskee, afgelopen maandag. Muskee, die 70 werd, zette blues op de kaart in Nederland met nummers als ‘Window of my eyes’ en ‘Appleknockers flophouse’ en het album ‘Groeten uit Grollo’. ‘Collected’, een verzamelalbum uit 2010 (destijds #18), gaat vanwege het overlijden op herhaling op #54. Daarnaast stijgt ‘Groeten uit Grollo’ van 89 naar #50.

In de Back catalog Top 50, de lijst met oudere albums, komt ‘Cats lost’ binnen op #12 en gaat ‘Cuby’s blues’ op herhaling op #25. Dat beide albums niet in de Album Top 100 staan, komt omdat ze daar niet genoeg voor verkopen.

En dan het restant eersteweeks:
#16 Wilco: The whole love
#17 Maria Mena: Viktoria (aanstaande maandag is ze te gast bij Giel op 3FM)
#20 Machine head: Unto the locust
#22 Steven Wilson: Grace for drowning
#33 Mastodon: Hunter
#36 Chickenfoot: III
#46 Brown hill: It’s personal
#49 André Hazes: André Hazes 60 jaar
#53 the Hype: Have you heard the Hype
#58 Blink 182: Neighborhoods deluxe edition
#60 Shary-Ann: Love me for who I am
#70 Seasick Steve: Man from another time
#78 Textures: Dualism
#82 Pain of salvation: Road salt two
#85 Rob Mostert: Englewood cliff sessions
#86 Customs: Harlequins of love
#88 J. Cole: Cole world – the sideline story


John de Mol kan tevreden zijn: ‘One thousand voices’ van de coaches van The voice of Holland, staat #1 in de Single Top 100. Daarmee is de eerste #1 van het tweede seizoen een feit en het zal zeker niet de laatste zijn! Het vorige seizoen leverde drie #1-hits, allen door Ben Saunders.

In de tweede week stijgt ‘One thousand voices’ van de elfde plaats naar de eerste plaats. Het is pas de tweede keer dat een nummer in de tweede week vanaf #11 naar #1 stijgt. De eerste keer was in 1985 toen ‘We are the world’ van USA for Africa eenzelfde sprong maakte. Meer over de sprong vanaf #11, in de nieuwe Megaman.

We hadden nog even verwacht dat de strijd om de #1 tussen The voice of Holland en ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit zou gaan. De nieuwe single, ook verkrijgbaar als cd-single met extra live tracks, stelt echter zeer teleur. Het nummer komt slechts binnen op de negentiende plaats, en dat is nog zes plaatsen lager dan ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ van Frans Bauer dat binnenkomt op de dertiende plek.

De hoogste eersteweeks is ‘We found love’ feat. Calvin Harris, dat binnenkomt op de achtste plaats. Het nummer is de eerste single van haar zesde album dat in november verschijnt. ‘Man down’ van haar vorige album ‘Loud’, staat twee plaatsen hoger, op #6.

Ook nieuw bij de bovenste tien zijn ‘Dat het nooit meer ophoudt’ van Jeroen van der Boom (in de vierde week gestegen van 13 naar #7) en ‘Welcome to St. Tropez’ van DJ Antoine vs Timati feat. Kalenna, dat acht weken nodig had om de top 10 te bereiken en van 15 naar #10 stijgt. Terug in de top 10 is ‘Niets is onmogelijk’ van Thomas Berge dat stijgt van 12 naar #9, maar al twee weken op de achtste plaats doorbracht.

Aan de rand van de top 10, op #11 vanaf #32, staat ‘Breken van de lijn’ van Wolter Kroes feat. Pearl Jozefzoon. Vorige week steeg ‘Was je maar hier’ van Bløf van 66 naar 7, mede dankzij een liveversie die veel werd gedownload. Deze week gaat het nummer flink onderuit en zakt naar de 44e plaats,

De overige eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#20 Erik Arbores: Bliss
#48 3js: Toen ik jou vergat
#54 Ed Sheeran: The a team
#77 Ryan Adams: Lucky now
#82 Adlicious: Flavour
#93 Semino Rossi: Ben jij alleen vannacht
#96 Leonie Meijer: Hey!
#97 Nadia Ali, Starkillers & Alex Kenji: Pressure
#100 de Dijk: Ik jou en jij mij

En tot zover deze Hitflits. Oktober begint mooi met een zonnig weekend. Geniet er van, want zo mooi wordt het dit jaar niet meer. Daarna staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten