donderdag 9 oktober 2008

Hitflits: Gerard Joling naar #1, Bløf nieuw op #1

De vijfde #1 van Gerard Joling is een feit: ‘Ik hou d’r zo van’ stijgt in de vijfde week van de vierde naar de eerste plek van de Single Top 100. ‘Als ik met jou op wolken zweef’ van Frans Bauer & Marianne Weber zakt naar de tweede plaats, the Gurus Josh project blijft op #3 met ‘Infinity 2008’en ‘Show me love 2008’ van Robin S. knalt van de dertiende naar de vierde plaats. De top 5 wordt volgemaakt met ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi, de voormalige #1, die dus nu echt op de terugweg is. Ook in de Download Top 50 is ze (definitief) van de eerste plek af, die nu wordt ingenomen door the Guru Josh project met ‘Infinity 2008’.

‘All this time (pick-me-up song)’ van Maria Mena had een trage start. Het nummer staat nu vijf weken genoteerd, maar maakte pas vorige week een flinke stijging door naar de dertigste plaats. En dat is niet eenmalig, want het nummer knalt binnen bij de bovenste tien op #7, waarmee ze nu al haar grootste hit ‘Just hold me’ uit 2006 evenaart. Daarentegen is de korte hegemonie van ‘Rood’ van Bert ter Brugge uitgewerkt. Vorige week steeg het nummer van 97 naar #5 en was het de grootste stijger aller tijden. Deze week zakt het nummer van 5 naar #73 en is het één van de grootste zakkers aller tijden. Ook bij de bovenste tien, zelfs helemaal nieuw in de Single Top 100, is ‘Ik wil nog niet naar huis’ van Guus Meeuwis op #10.

Andere binnenkomers zijn er onder andere van Oasis met ‘The shock of lightning’ op #47, Alicia Keys & Jack White met ‘Another way to die’, het thema van de James Bond film ‘Quantum of solace’, op #48, Candice & Nicole Tyler met ‘Shy guy’ op #49, Rob Ronalds met ‘Haar rode lampie’ op #51, Anastacia met ‘I can feel you’ op #59, Laurent Wolf met ‘Wash my world’ op #66 en Jean Claude Ades met ‘I begin to wonder 2008’ op 74. Tenslotte nog het vermelden waard: ‘Because’ van Novastar stijgt in de derde week van 61 naar #20, waarmee Joost Zweegers zijn grootste hit scoort; ‘When the lights go down on the broken hearted’ kwam in 2004 niet verder dan #43.

In de Album Top 100 raakt Marco Borsato zijn #1-positie kwijt met zijn album ‘Wit licht’. En dat terwijl vanavond de eerste van 8 concerten in het Gelredome in Arnhem begint. De nieuwe #1 is ‘Oktober’ van Bløf, dat bijna meer dan een derde verkoopt als dat van Marco Borsato. De Zeeuwen halen daarmee hun vijfde #1-notering binnen. Ook nieuw in de top 10 is ‘Saus’ van Rowwen Hèze op #9. Oasis valt net buiten de top 10 met hun album ‘Dig out your soul’. Hun hoogste notering sinds ‘Don’t believe the truth’ uit 2005 dat eveneens tot #11 kwam.

Op de vijftiende plaats komt ‘Tell tale signs: the bootleg series vol. 8 – rare and unreleased 1989 – 2006’ van Bob Dylan binnen. Het album ‘The script’ van the Script, nieuw op #37, doet het stukken beter dan de hitsingle ‘The man who can’t be moved’, dat drie weken geleden binnenkwam op #52 en sindsdien alleen maar is uitgezakt, deze week naar #61. Succes moet ergens beginnen en voor de Zweedse Nina Kinert begint dat met haar album ‘Pets & friends’ op #52. De laatste binnenkomer is 'Vechten voor geluk' van Koos Alberts op #91.

Gerard Joling en Bløf voeren de Single en Album Top 100 aan. Daarnaast is Guus Meeuwis de hoogste binnenkomer in de Singlelijst. Het gaat dus nog steeds goed met het Nederlandse product. Na het weekend komen we daar zeker op terug, alsmede alle feitjes achter alle binnenkomers, in een nieuwe Megaman.

woensdag 8 oktober 2008

Midweek: Gerard Joling naar #1?

Dat is de grote vraag. ‘Ik hou d’r zo van’ van Gerard Joling staat weliswaar in de midweek op #1, maar wordt op de voet gevolgd door ‘Als ik met jou op wolken zweef’ van Frans Bauer & Marianne Weber, de huidige #1 in de Single Top 100. Wij gokken er op dat Gerard het overwicht behoudt, wat hem dan zijn vijfde #1-hit oplevert. Zeker is in ieder geval dat ‘Show me love’ van Robin S, na achttien jaar toch een top 10-hit wordt.

Wat de binnenkomers aangaat, zien we noteringen voor Guus Meeuwis met ‘Ik wil nooit meer naar huis’, Rob Ronalds met ‘Haar rode lampie’, Oasis met ‘The shock of lightning’, Anastacia met ‘I can feel you’ en Jean Claude Ades met ‘I begin to wonder 2008’.Ook zeker is het, dat Marco Borsato zijn #1-positie kwijt is met ‘Wit licht’. Na twee weken moet hij deze afstaan aan Bløf met het album ‘Oktober’ dat nu al bijna 2x zoveel verkoopt als dat van Marco. Ook een hoge binnenkomst is er voor ‘Saus’ van Rowwen Hèze, ‘Dig out your soul’ van Oasis en ‘Tell tale signs: the bootleg series 8’ van Bob Dylan. Onderin verwachten we ‘Pets & friends’ van de Zweedse Nina Kinert, misschien wel het mooiste album van dit moment.


Alweer een nieuwe #1 in de Single Top 100? En is Marco Borsato nu al zijn #1-positie kwijt in de Album Top 100? Het ziet er wel naar uit. Maar wil je het zeker weten? Stem dan aanstaande vrijdag af op de Hitflits, waarin we de highlights van de nieuwe lijsten aan je bekend maken. Tot dan!

zondag 5 oktober 2008

Megaman bij week 40 – 4 oktober 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Frans Bauer & Marianne Weber na 11 jaar weer samen op #1 staan, Gerard Joling met een zigeunerlied in de top 10 staat, Bert ter Brugge de snelste stijger aller tijden heeft, Robin S een remix verbiedt en zelf met eentje komt, Gordon Yolanthe dankbaar mag zijn, Nikki verder werkt aan haar droom en Djumbo het eerste lustrum viert. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100

In de Album Top 100 straalt het witte licht van Marco Borsato minder vel als vorige week. Je leest het in de albumsnippers.

Bauer en Weber: gouden combinatie!

Frans Bauer & Marianne Weber: Als ik met jou op wolken zweef (1) *** eerste week op #1 ***

Fraai doorgeklommen naar de eerste plaats: het gelegenheidskoppel Frans Bauer en Marianne Weber. De voorsprong is niet ruim, 15%, maar het levert het tweetal wel een tweede #1-hit op. Elf jaar geleden stonden ze ook al samen bovenaan en ook toen zochten ze het in de atmosfeer; hun charttopper heette toen ‘De regenboog’. Daartussen wist Frans ook nog een keer solo op #1 te komen, met de meezinger ‘Heb je even voor mij’.

‘Als ik met jou op wolken zweef’ is de vierde Nederlandstalige single die achter elkaar op #1 komt. Bløf (‘Oktober’), Marco Borsato (‘Stop de tijd’) en Nick & Simon (‘Hoe lang’) gingen Bauer en Weber vooraf. Die vier achtereenvolgende Nederlandstalige lijstaanvoerders vormen overigens nog geen record: vorig jaar stonden zelfs vijf platen in de eigen taal achtereen bovenaan, van september tot november.

oud nummer

‘Als ik met jou op wolken zweef’ is niet speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd; het was al een bestaand nummer. In 2005 nam Frans het al solo op. Toen heette het nog ‘Als ik op wolken zweef’. Typisch is dat dit nieuwe duet niet is terug te vinden op Frans’ nieuwe album, ‘Zijn 50 mooiste duetten’ (deze week nieuw op #27 in de Album Top 100). Op dat verzamelalbum, dat maar liefst uit drie cd’s bestaat, staan wel twee versies van ‘De regenboog’ (een studioversie en een live-opname), maar ‘Als ik met jou op wolken zweef’ is de grote afwezige. De reden is echter eenvoudig: op 17 oktober verschijnt het album ‘Frans & Marianne’.

Gerard Joling houdt van top 10-hits

Gerard Joling: Ik hou d’r zo van (4)

Ja, hij houdt er wel van, die Gerard. En van top 10-hits zeker. Vorige week stokte zijn single even, toen hij slechts van 14 naar #13 steeg. Deze week zit de vaart er echter weer goed in en klimt ‘Ik hou d’r zo van’ door naar #4. Dat betekent dat het voor Gerard dit jaar na ’24 uur verliefd’ en ‘Het is nog niet voorbij’ al de derde top 10-notering is. Tel er die vier van vorig jaar en die ene uit 2006 bij op en we noteren al acht achtereenvolgende top 10-hits voor Geer. Dat zijn er al net zoveel als Joling er bij elkaar scoorde in de eerste twintig jaar van zijn carrière!

zigeunerlied

‘Ik hou d’r zo van’ is net als zijn vorige hit ‘Het is nog niet voorbij’ geen eigen nummer. Het origineel is een zigeunerlied, ‘Kel laila kel’ opgenomen door de Zwitser Seimen Mettbach. Het nummer is onder de titel ‘Kel laila kel’ of andere (Nederlandstalige) titels een populair nummer in cafés. Dus niet zo gek dat Gerard Joling, met een tekst van Tom Peters, komt met dit nummer, waarvan de clip is opgenomen in … een café! (Met dank aan Adriaan A. T. Hout voor deze tip)

Bert ter Brugge: snelste stijger aller tijden!

Bert ter Brugge: Rood hart (5)

Een man van uitersten, die Bert ter Brugge! Vorige week zakte zijn single ‘Rood hart’ nog van 15 naar #97, een verlies van 82 plaatsen. Dat maakte Bert ter Brugge tot de een na hardste zakker aller tijden; alleen Yael Naim ging nog harder achteruit: op 17 mei van dit jaar van 12 naar #99.

dubbele aanhang

Zijn download is dus uitgewerkt, maar inmiddels zijn we een week verder en ligt de single van Bert in de winkels. Met het bewijs van de download konden de FC Twente aanhangers de cd-single voor € 2,25 kopen, waarmee de verkoop dus twee keer meetelt voor de Single Top 100. De koper krijgt daarvoor dan wel een luxe uitgevoerde cd-single met het optreden dat Bert ter Brugge gaf op 13 september bij de eerste wedstrijd in ‘De Grolsch veste Enschede’, het verbouwde stadion van FC Twente. Daarnaast staat er een reportage op van de uitbreiding en de making of de clip. En dat wil toch elke FC Twente aanhanger!

snelste stijger

‘Rood hart’ klimt in één knal terug naar #5, stijgt dus 92 plekken en is ineens de snelste stijger aller tijden! Recordhouder tot nu toe was de groep Westlife, die op 5 mei 2001 van 91 naar #2 steeg; ‘slechts’ 89 plaatsen winst dus. (We moeten er wel eerlijk bij zeggen: op 13 september 1997 kwam ‘Something about the way you look tonight’ van Elton John binnen op #94. Een week later lag een nieuwe uitgave van het nummer in de winkels, met als tweede track de prinses Diana-tribute ‘Candle in the wind’. Nu was er dus sprake van een dubbele A-track. Dus zou je ‘Something about the way you look tonight’ kunnen beschouwen als een stijging van 94 naar #1 = 93 plaatsen winst, 4 meer als Westlife in 2001. De Megaman ziet het echter als een nieuwe uitgave en dus een binnenkomst op #1, temeer daar de volledige belangstelling uitging naar ‘Candle in the wind’.)

Kijk hier nog eens naar de ode van Bert aan FC Twente.
En kijk hier naar het origineel van Rod Stewart, ‘You’re in my heart’.

Jason Mraz heeft aanloop nodig

Jason Mraz: I’m yours (9)

Het duurde even, maar eindelijk slaat ‘I’m yours’ dan toch aan in Nederland. Op 3 mei van dit jaar stond de single welgeteld één week genoteerd op #100. Op 17 mei kwam de single hernieuwd binnen, maar ook toen hield hij het slechts één weekje vol, op #95. Vervolgens was Jason Mraz op diverse festivals te zien en op 30 augustus koos 3FM het nummer tot Megahit. En dus vijftien weken later keerde de single weer terug in de lijst. Ook toen begon het heel bescheiden, op #88. Via 31, 19, 17 en 14 ging het toen echter snel omhoog. Hoewel het tempo er de laatste paar weken weer wat uit was, wordt de horde naar de top 10 deze week toch nog geslecht.

Bløf vanaf #1 naar buiten de top 10

Bløf: Oktober (12)

Een vrije val voor Bløf. Hun album ‘Oktober’ zal komende week wel hoge ogen gaan gooien, maar de gelijknamige single gaat deze week als een baksteen omlaag. ‘Oktober kwam vorige week nog bovenaan binnen, maar valt deze week diep terug naar #12, doordat de download van #1 naar #15 zakt. Het is pas de tweede keer dat een nieuwkomer op #1 een week later al buiten de top 10 ligt. Op 1 december vorig jaar zakte ‘Pak maar m’n hand’ van Nick & Simon van 1 naar #11. Voor Bløf loopt het dus nog een graadje slechter af: de groep zakt in de tweede week al elf plaatsen vanaf #1 en eindigt nog slechter. ‘Oktober’ is de elfde plaat in de Megageschiedenis dat het slechts één week volhield op de eerste plaats, na daar te zijn binnen gekomen.

‘Oktober’ is overigens niet de snelste valler aller tijden vanaf #1. Op 5 juli van dit jaar stortte ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes maar liefst van 1 naar #52...

Niet alleen Bløf moet deze week hard achteruit trouwens. Ilse Delange kwam vorige week binnen op #5, met ‘So incredible’, maar ook zij is deze week uit de top 10 weggevallen. Ze staat nu één plekje hoger dan Bløf, op #11.

Robin S verbiedt remix

Robin S.: Show me love 2008 (13) *** hoogste eersteweeks ***

De Amerikaanse zangeres Robin Stone (Queens, New York, 27 april 1962) mag de Nederlandse dj DJ Hardwell wel dankbaar zijn. Dankzij hem heeft Robin voor de derde keer een hit met ‘Show me love’. DJ Hardwell, echte naam Robbert van der Corput uit Breda, maakte een mashup van ‘Show me love’ en ‘Be’, dat door menige dj werd gedraaid in binnen en buitenland. Kat in ’t bakkie, zou je zeggen. Dus niet, want Dj Hardwell kreeg geen toestemming zijn versie uit te brengen.

‘Show me love’ stamt uit 1990 en werd uitgebracht onder haar volledige naam Robin Stone. Het nummer flopte overal en drie jaar later kwam Robin met een nieuwe versie als Robin S. Het werd een megasucces, bij ons kwam het tot de dertiende plek. Vooral de Stonebridge Club Edit deed het erg goed in de clubs. In 2002 verscheen weer een nieuwe remix, nu de Tonka's 2002 radio mix, die het nog redde tot #80.

Naar aanleiding van de remix van DJ Hardwell, waren inmiddels diverse andere dj’s ook aan het remixen geslagen, waaronder de Duitse dj Michael Mind. Maar ook Steve Angello & Laidback Luke lieten zich niet onbetuigd en kwamen met ‘Show me love/Be ’. En nu is er dan ook een nieuwe versie van Robin S. zelf, dat start op de positie waar de versie van 1993 eindigde: #13. Jammer voor DJ Hardwell die de aanzet tot de remixen had gegeven. Wellicht kan hij een remix maken van ‘Luv 4 luv’, dat in 1993 een nog grotere hit werd als ‘Show me love’ destijds: een vijfde plek!

Yolanthe doet Gordon idee voor single

Gordon: Sugar baby love (23)

Afgezien van zijn nummers met ondermeer de Toppers en Re-play, is het negen jaar geleden dat Gordon een eigen album uitbracht. En dat is toch wat hij het liefst doet: zingen. Zijn grote held is de Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, overleden in 1979. Aanvankelijk zou Gordon dan ook een heel album opnemen met nummers van Donny, maar dat bleek een beetje teveel van het goede, en dus zijn het er vijf geworden. Maar Donny is niet de zanger waardoor Gordon is gaan zingen. Dat is Whitney Houston. Door zelf zo hoog te gaan zingen en veel te repeteren, heeft hij zijn falsetstem ontwikkeld. En die komt nu heel goed van pas bij ‘Sugar baby love’, dat hij zong bij
Pauw & Witteman.

Het idee om dit nummer op te nemen komt van Yolanthe Cabau van Kasbergen. Toen beide in de auto onderweg waren naar het gastverblijf van Rik Felderhof, kwam deze #1-hit van the Rubettes uit 1974 langs. Daarop vroeg Yolanthe aan Gordon, of hij ook zo hoog kon zingen. Waarop gaf hij een demonstratie van zijn kunnen, waarop Yolanthe zei: “dat moet je opnemen en uitbrengen!”

voor de grap

De hoge stem in de originele versie van the Rubettes is van Paul da Vinci met een bereik van 3½ octaaf. Hij had de groep al had verlaten voor ‘Sugar baby love’ een grote hit werd. Wereldwijd zijn er zo’n 12 miljoen stuks van verkocht. Paul Brewer zoals hij echt heet, verklaarde in 1974 dat ze, toen nog sessiemuzikanten, het nummer min of meer voor de grap hadden opgenomen. Daarbij werd hem niet verteld dat de andere leden van plan waren een groep te vormen en ‘Sugar baby love’ uit te brengen. Paul werd geadviseerd een platencontract te tekenen bij een andere maatschappij. Dat deed hij en toen het nummer uitkwam en een gigant van een hit werd, kon hij geen kant meer op. En dus werd naar buiten verkondigd dat hij de groep had verlaten voor het opstarten van een solocarrière. Zelf scoorde hij toen nog een #4-hit met ‘Your baby ain't your baby anymore’.

twee formaties

Je kunt je dan ook goed voorstellen dat het nooit meer goed is gekomen met the Rubettes. Met het gevolg, dat na tussenkomst van de rechter, er nu twee groepen rondtouren met de naam the Rubettes. Alan Williams, de man die je zogenaamd hoog ziet zingen, als the Rubettes featuring Alan Williams. En Paul da Vinci, de man die écht hoog kan zingen als the Rubettes feat. Bill Hurd. Bill Hurd was één van de oorspronkelijke leden en speelt keyboards.

een ezel …

Nog een pijnlijk feitje rond Paul da Vinci (midden op de foto). Rond 1981 was het opnemen van medleys populair. Denk maar aan de successen van Stars on 45. De Britse producer Ken Gold wilde daarop een medley opnemen met jaren ’60 nummers. Daarvoor benaderde hij sessiemuzikant Paul Brewer die de nummers ‘Back to the sixties’ en ‘Back to the sixties part 2’ inzong, dat werd uitgebracht als Tight fit. Beide kregen een notering in de Britse hitlijst. Vervolgens werd Paul een jaar later gevraagd om het nummer ‘The lion sleeps tonight’ in te zingen. Hij sloeg het af, waarop sessiezanger Roy Ward het inzong, daarvoor £50.00 ontving. Het nummer bereikte de eerste plaats in de Britse en Nederlandse hitlijst ...

Nikki werkt verder aan haar droom

Nikki: Bring me down (29)

Bij de vorige winnaars van Idols of andere talentenjachten, werd vrij snel na de eerste hitsingle een volgende uitgebracht en een heel album. Dat bleek zowel voor de artiest in kwestie als de hitnotering niet altijd een succes. En dus wordt het bij Nikki Kerkhof anders aangepakt. In maart won ze Idols-4 en het leverde zoals verwacht met ‘Hello world’ een #1-hit op. Vervolgens heeft ze samen met Nathalie en Charlene, de nrs. 2 en 3 van Idols, in drie maanden zo’n 125 optredens gegeven in het land. Daarna kreeg ze de tijd om in alle rust aan een heel album te gaan werken.

Nikki: “Eindelijk ben ik aan het doen waar ik altijd van droomde! De samenwerking is te gek geweest en dat is terug te horen in het resultaat. Dit is echt waar ik graag naartoe wilde!” Tussendoor had ze ook nog even tijd voor het opnemen van het nummer ‘This is me’ voor de Walt Disney film ‘Camp rock’. Op 24 november komt haar album ‘Naked’ uit, dat is opgenomen en geproduceerd in Canada, Zweden en Nederland. Daarvan is ‘Bring me down’, na ‘Hello world’, de tweede hitsingle.

Kicken bezorgt plaatsgenoot debuuthit

Kicken vs. Yasca presents Nado: Feel the sunshine (summer anthem 2008) (45)

Een paar weken terug nog stond ‘Slippers’ genoteerd, de zesde hit voor DJ Kicken. ‘Slippers’ werd gezongen door Def rhymz en kwam eind augustus tot #24. Inmiddels staat de opvolger al weer klaar en die gaat weer gewoon in het Engels. Kicken doet het nooit in z’n eentje en wordt deze keer begeleid door dj Yasca en zangeres Nado Bowen.

Kicken heet voluit Henri Kicken en is, zoals wellicht bekend, de broer van voormalig TROS- en huidig Veronica-dj Patrick Kicken. Voor ‘Feel the sunshine’ heeft hij een collega-dj uit zijn geboortedorp meegenomen: Yasca komt namelijk net als Kicken ook uit Stein. Yasca heet eigenlijk Pascal Kuipers. Hij is vooral actief in de drie zuidelijke provincies en heeft samen met Kicken gedraaid in Ahoy in Valkenburg. Het balletje tussen de twee is pas echt gaan rollen toen Pascal een remix maakte van ‘The sequel (la la)’ van DJ Kicken vs Sonic solutions. Elke zaterdagavond, van 8 – 9 uur, is DJ Yasca te horen in ‘Beats inc mix’ op Zuid FM.

Feel the sunshine (summer anthem 2008)’ is – en ook dat zijn we gewend van Kicken – geen eigen nummer. Kicken haalde dit keer zijn inspiratie bij ‘Push the feeling’ van the Nightcrawlers, een #6-hit in 1995.

Danny de Munk maakt na zestien jaar rentree

Danny de Munk: Het levende bewijs (50)

Niet te geloven! We hadden niet in de gaten dat Danny de Munk al zo lang van het hitparadetoneel was verdwenen. Dannys laatste hit stamt al weer uit 1992; ‘Onbeschrijflijk mooi’ kwam toen in oktober tot een bescheiden zestigste plaats..

Daarna concentreerde Danny zich jarenlang op zijn musicalcarrière, met rollen in ‘Les misérables’, ‘Cyrano de Bergerac’, ‘Titanic’, ‘The wiz’ en ‘Ciske de Rat’. Maar inmiddels is hij weer de studio ingedoken voor een album vol Jordanese smartlappen. Het album ‘Hart en ziel’ ligt later deze maand in de winkels. En om weer in de picture te komen, laat Danny zich zien in allerlei spelshows: zo doet hij op 18 oktober mee in ‘Wie ben ik?’ en vanaf 7 november ‘Ranking the stars’. Zijn eerste en tevens grootste hit scoorde Danny in 1984 met ‘Ik voel me zo verdomd alleen’, dat de hit van het jaar was.

Grad Damen komt met kerstalbum

Grad Damen: Eens, dan kom je weer bij me terug (65)

2008 is geen slecht jaar voor Grad Damen. Op 16 januari werd hij voor de tweede keer vader van zoon Louistje. Twee maanden later scoorde hij met ‘Mag je dochter mee op stap’ zijn twintigste hit, dat tot #40 kwam. En in april verscheen ‘Kom weer bij me terug’, zijn achtste album, dat tot #14 kwam. Vervolgens kwam hij in juni met de single ‘1000 zomersproetjes’, dat tot #38 kwam. ‘Eens, dan kom je weer terug’ is dus al de derde hitsingle dit jaar. Maar dan is het nog niet voorbij voor Grad Damen, want er komt ook nog een kerstalbum, waarvoor Emile Hartkamp en Jeffrey Weber een aantal nieuwe nummers hebben geschreven. Half augustus heeft Grad de twaalf liedjes ingezongen. In de planning zit een reeks speciale kerstconcerten.

Jonas brothers winnen terrein

Jonas brothers: Burnin’ up (66)

Nederland loopt wat achter op het buitenland, waar Kevin, Joe en Nick, de Jonas brothers, al zeer groot zijn. Daar scoren ze de ene na de andere hit en worden albums met goud en platina bekroond. Vorig jaar verdienden de broers een slordige $ 12 miljoen dollar. Tien procent daarvan schonken ze aan de stichting ‘Change for the children’. Burnin' up is de opvolger van ‘S.O.S.’ dat in juni twee weken genoteerd stond met als hoogste plaats #81. Dus er zit al vooruitgang in!

Djumbo viert eerste lustrum

Djumbo: Boyz and girlz (68)

Het zijn spannende tijden voor meidengroep Djumbo. Vorige week kwam hun nieuwe single ‘Boyz and girlz’ uit, vanaf 24 oktober het gloednieuwe album ‘Magic’ en als klap op de vuurpijl bestaan ze dit jaar vijf jaar en vieren dit met zeven grote concerten door heel Nederland.

Het album ‘Magic’ verschijnt op 24 oktober aanstaande. Bijzonder aan dit album is de verpakking. De cd is verpakt in een speciaal Djumbo-doe-boekje met puzzels, fotoreportages en leuke Djumbo-weetjes. De tv-serie loopt ook nog steeds onder de naam ‘Real Djumbo’ en is elke zondag tegen half negen te zien bij de TROS op Z@pp.

vijf jaar Djumbo

Dat Djumbo dit jaar haar vijfde verjaardag viert laten ze niet onopgemerkt voorbij gaan. In samenwerking met Jumbo Supermarkten geven de meiden zeven grote verjaardagsshows. Onder de titel ‘Jumbo Djumbo magic show’ doen Lindsy, Lotte en Svenja locaties als de Brabanthallen en, op 15 november, Ahoy aan. En met dat laatste gaat een grote Djumbo-droom in vervulling: “We kijken er onwijs naar uit en het gaat een tijd worden om nooit meer te vergeten!” Het wordt een vrolijke musical voor het hele gezin, met niet alleen de meiden van Djumbo, maar ook Jim, Yes-R, Monique Smit, Ch!pz, Ernst , Bobbie en de Rest én Jeroen van der Boom.

Verjaardagskado voor 17-jarige Melanie Lavie

Melanie Lavie: Ik hou van jou (jij houdt van mij) (75)

Da’s nog eens een mooi verjaardagskado! Melanie Lavie werd op 5 oktober zeventien jaar en werd op haar verjaardag verrast met een debuuthit. ‘Ik hou van jou (jij houdt van mij)’ is haar eerste single en scoort meteen met een fraaie 75e plek.

De Brabantse Melanie werd op 5 oktober 1991 geboren in een Tilburgs ziekenhuis. Ze groeide op in Diessen. Een jaartje zangles deed wonderen bij haar en al snel kon ze aan de slag bij de Dutch show company, die themafeesten op locatie organiseert. In de weekends treedt ze met hen regelmatig op en ze heeft zo de nodige podiumervaring opgedaan. Dit voorjaar werd ze gescout door platenmaatschappij Rixell music, die op zoek was naar nieuw talent. Haar eerste solonummers werden opgenomen in de studio van Sonic solutions in Roosendaal.

Ralvero: van drummer tot dj

Ralvero: Party people (81)

In februari kwam ‘Wicked’ tot de 62ste plaats. Dus echt veel hoop voor een hoge notering voor ‘Party people’ hebben we niet. De meeste van dit soort dancenummers bereiken in de eerste week de hoogste notering. Het zal Ralvero waarschijnlijk niet veel uitmaken. Zijn nummers worden gedraaid door de grote dj’s als Laidback Luke, Eric-E en Gregor Salto.

Ralf Baartmans geboren op 27 juni 1986 in Roosendaal, is de man achter Ralvero. Hij speelde al op zijn tiende op de potten en pannen in huize Baartmans, die hij gebruikte als drumstel. Na een aantal jaren drumles van niemand minder dan Johan Boere van Slagerij van Kampen, zocht hij nieuwe uitdagingen in de muziek, en belandde in de dance, inmiddels met de bekende gevolgen. Er komt ook een vocale versie van ‘Party people’ gezongen door Lady Bee.

Duitse dj breekt door dankzij Nederlandse producer

Micha Moor: Space (85)

‘Space’ is de eerste hit voor de Duitse dj Micha Moor (echte naam Michael Moor) uit Keulen. De oorspronkelijke versie stamt uit 2006 en was vorig jaar een hit op Ibiza, in de Klaas Bigroom remix. De versie die nu binnenkomt is gemaakt door de Nederlandse producer Bart van der Meer. Hij maakte de zogenaamde Bart B. Moore remix van ‘Space’. Micha Moor bracht in 2006 zijn eerste nummer uit: ‘Slip & slide’. Daarna is hij nummers gaan produceren met Klaas Bigroom. Samen maakten ze een remix van ‘Can’t stop playing’ van Dr. Kucho. Ook maakte Klaas vorig jaar al een remix van ‘Space’, de, die ook terecht is gekomen op de cd-maxi van ‘Space’.

Maar wie er ook een remix maakt van ‘Space’, het wordt geen eigen nummer. ‘Space’ is afgeleid van ‘Chase the devil’ van Max Romeo & the Upsetters uit 1978. In 1993 werd deze sample gebruikt in ‘Out of space’ van the Prodigy (#3). We kunnen Micha Moor echter niet van plagiaat betichten, want Max Romeo en Lee Perry van the Upsetters, worden beide als componisten genoemd.

James Doman draaide op feestje Tiësto

James Doman: Everything is gonna be alright (98)

Als we de kenners mogen geloven, dan is James Doman the next big thing op dj-gebied, afkomstig uit Toronto in Canada. Hij heeft inmiddels aardig wat naam gemaakt. Op 9 december 2006 sloot hij een feestje van Tiësto af. Vervolgens gebruikte diezelfde Tiësto zijn nummer ‘Everything is gonna be alright’ in zijn shows in Denemarken, dat terecht kwam op zijn DVD ‘Elements of life’. En wat recenter, op 1 juli 2008, mocht James de show van Tiësto in Toronto openen. Daarbij moeten we wel opmerken dat hij die optredens niet alleen deed. Samen met Craig Pettigrew, als Doman and Pettigrew. James is dj in club Circa in Toronto, waar ook dj-grootheden komen als David Guetta, Morillo en Tiësto!

recept voor een goede mix

James heeft het niet allemaal van zichzelf. In de eerste plaats gebruikte hij de pianomelodie van ‘Someday’ van Cece Rogers uit 1987. Dat nummer is vooral bekend geworden als ‘Sweet harmony’ van Liquid. Over dit alles legde James de zang uit ‘Alright’ van Red carpet. En daarmee was ‘Everything is gonna be alright’ geboren.

Album Top 100: ‘Wit licht’ verliest terrein

In de Album Top 100 straalt het witte licht minder vel als vorige week, krijgt Novastar vooral ’s nachts inspiratie, is Maria Mena niet langer boos meer, komen twee miljonairs met een nieuw album, en laten twee oudgedienden weer van zich horen.

Marco Borsato: Wit licht (1) *** tweede week op #1 ***
Niet geheel onverwachts is ‘Wit licht’ van Marco Borsato nog steeds het bestverkochte album in Nederland. Toch is het overwicht op ‘Death magnetic’ van Metallica gedaald van 82 naar 64%, nog steeds aanzienlijk. Marco staat nu over zeven #1-albums in totaal 27 weken op de eerste plaats. In Vlaanderen stijgt ‘Wit licht’ in de tweede week naar de eerste plaats, en is daar zijn zesde #1-album.

Aanstaande donderdag start de 8-delige concertreeks ‘Wit licht’ in het Gelredome in Arnhem. Dus zal de aandacht voor ‘Wit licht’ nog wel even aanhouden. De grote vraag is echter of het Marco zal lukken om een andere grote Nederpopact tegen te houden. Sinds vrijdag ligt ‘Oktober’ van Bløf in de winkels. We zijn benieuwd of zij Marco weten te onttronen. Aanstaande woensdag komen we daar op terug in de midweek!

weer een prijs

Afgelopen zaterdag, 4 oktober, heeft Marco in Zandvoort de ‘Prix d’humanité’ uitgereikt gekregen voor zijn werk als ambassadeur van War child. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of instantie die zich buitengewoon inspant voor kinderen. En dit jaar is dat Marco Borsato, als ambassadeur van War child, voor het vele werk dat hij en War child hebben gedaan voor kinderen. In het verleden werd deze prijs uitgereikt aan ondermeer Majoor Bosshardt, Mies Bouwman, SOS-kinderdorpen, Greenpeace, de VARA-speelgoedactie (Kinderen voor kinderen) en Herman van Veen voor Unicef. De prijs bestaat uit een beeldhouwwerk, gemaakt door Lous Rozendaal en een startbedrag voor War child van € 10.000, wat waarschijnlijk verdubbeld zal worden door ontwikkelingsgelden van Cordaid.

Novastar: Almost bangor (7)
De single ‘Because’ is erg goed ontvangen; het nummer stijgt in de tweede week naar #61. Maar men keek veel meer uit naar ‘Almost bangor’, het derde album van Novastar. Vier jaar lang duurde het voor ‘Another lonely soul’ een opvolger kreeg. Een aantal redenen liggen daaraan ten grondslag, zoals een andere platenmaatschappij. Daarnaast heeft Novastar veel getourd, waardoor het schrijven van nieuwe nummers er niet van is gekomen. En aangezien Joost Zweegers zijn nummers het liefst thuis schrijft (in Frankrijk) en dan vooral ’s nachts, heeft het zolang geduurd. Door een ongeluk aan zijn voet, waardoor hij lange tijd moest revalideren, kreeg hij die tijd. En in Frankrijk heeft hij zichzelf dan ook muzikaal hervonden, waardoor de nummers als het ware vanzelf kwamen. ‘Almost bangor’ noemt hij zelf ‘de soundtrack voor de herfst’.

Maria Mena: Cause and effect (8)
Op ‘Cause and effect’, het vierde album van Maria Mena, zingt ze over de tijd dat ze anorexia had, depressief was en over de scheiding van haar ouders. Maria: “Ik had heel veel pijn in me en besefte dat ik niet mijn hele leven zo boos en bitter kon blijven. Door aan deze cd te werken, raakte ik het geleidelijk kwijt. Mijn ouders hebben de cd inmiddels gehoord en vinden het prima. Ze begrijpen het, we hebben nu een goede relatie.” Toch is het geen triest album geworden, omdat de melodieën vrolijk zijn. Een cd maak je in eerste instantie voor jezelf, maar Maria maakte hem ook voor haar vriend, waarmee ze wil trouwen en een gezin wil stichten. Op het album prijkt een cover: ‘I was made for loving you’ van Kiss.

James Morrison: Songs for you, truths for me (11)
Meer dan twee miljoen stuks verkocht James Morrison wereldwijd van zijn debuutalbum, dus ‘Undiscovered’ (zoals die plaat heette) is hij al lang niet meer. James had aanvankelijk moeite met het schrijven aan de opvolger: “Zo gauw als ik een goed idee had, ging ik daarover nadenken en liep het mis. Maar toen viel het kwartje: ik moest gewoon m’n gevoel volgen. Zo ging dat bij het debuutalbum ook en ik denk dat één van de dingen is die de mensen bevielen aan mijn eerste plaat. Ik wilde gewoon te hard m’n best doen.” Nou James, de Megaman is blij dat je je gevoel gevolgd bent; in huize Megaman zijn we bijzonder te spreken over je nieuwe plaat!


Robin Thicke: Something else (25)

Nog een album-miljonair: van zijn voorgaande plaat, ‘The evolution of Robin Thicke’, verkocht de gelijknamige zanger anderhalf miljoen stuks. Na twee jaar werd het tijd voor een opvolger, heel toepasselijk ‘Something else’. Het is meteen zijn best genoteerde album, want ‘The evolution of’ bleef bij ons op een magere zestigste plaats steken en zijn debuut, ‘A beautiful world’, kwam tot #36 in 2003. Robin over zijn nieuwe plaat: “Op mijn laatste album wilde ik mensen mijn leven in laten lopen en een verbinding zoeken tussen hun en mijn wereld. Het nieuwe album is meer over mengen van grote denkers, harten en geesten om me heen. Toen ik begon met schrijven was ik al mensen aan het omhelzen. Nu wilde ik gewoon met hen dansen en lachen.” De Megaman heeft geen idee waar Thicke het over heeft...

Frans Bauer: Zijn 50 mooiste duetten (27)
Nee, we zeiden het al aan het begin van deze Megaman: juist ‘Als ik met jou op wolken zweef’, zijn #1-duet mete Marianne Weber, staat er niet op. Wat dan wel? Welnu, zo’n beetje alle duetten die Frans Bauer de afgelopen jaren opnam, zijn verzameld op deze drie cd’s. Dat betekent: maar liefst 31 duetten met Marianne Weber, veertien met Corry Konings, drie met Vader Abraham, een met Lee Towers en een met aanstaande vader Bassie. Niks nieuws, hele albums zijn gewoon bij elkaar gevoegd en gerecycled.

Frans Duijts: Zo ben ik mezelf (38)
Zo, drie miljoenen verkopende artiesten gehad, dan krijgen we nu Frans Duijts. Van zijn debuutplaat, ‘Denken dat je alles mag’, zijn er vierduizend verkocht, dus Frans hoeft voorlopig nog niet met vervroegd pensioen. Zijn nieuwe plaat, ‘Zo ben ik mezelf’, staat deze week in de kijker bij ‘De gouden uren’, het TROS-Radio 2-programma van Daniël Dekker.

Thomas Berge: Live in de Heineken Music Hall in Amsterdam (46)
Op 7 en 8 maart stond Thomas Berge in de Amsterdamse bierhal. Daar is nu zowel een DVD (#8 in de DVD Music top 30) als album van uitgebracht. Naast alle grote hits (16 inmiddels), staan op de DVD ook het gastoptreden van Ali B en Tess, waarmee hij de hit ‘De stem van mijn hart’ scoorde.

Jackson Browne: Time the conquer (48)
Dit is de tweede albumnotering dit jaar van Clyde Jackson Browne (Heidelberg, West-Duitsland, 9 oktober 1948), oftewel Jackson Browne. In maart stond ‘Solo acoustic vol. 2’ twee weken genoteerd met als hoogste notering #70. Nu is het, sinds zes jaar, weer tijd voor een heel nieuw album: ‘Time to conquer’. Daarop laat hij zich, zoals hij altijd al deed, niet onbetuigd over Bush, de huidige president van de Verenigde Staten van Amerika.

Recentelijk verbood hij de Republikeinse presidentskandidaat John McCain om zijn nummer ‘Running on empty’ nog langer te gebruiken als achtergrondmuziek bij een verkiezingsspotje gericht tegen de Democratische kandidaat Barack Obama. McCains team had daar geen toestemming voor gevraagd.

Trivium: Shogun (49)
‘Shogun’ is het vierde album van het uit Orlando, Florida afkomstige Trivium. De band bestaat sinds 2000 en ontstond op Lake Brantley High School, waar Matt Heavy (zang/gitaar), liedjes van Metallica coverde. Voormalig zanger Brad Lewter hoorde dat en vroeg hem voor zijn band. Vervolgens gingen de twee naar Travis Smith (drums), speelden met hem ‘For whom the bell tolls’ en de band Trivium was een feit. Na veel optredens in bars, vertrok Brad en werd Matt de nieuwe zanger. Anno 2008 bestaat de band nog uit Corey Beaulieu (gitaar/achtergrondzang) en Paolo Gregoletto (bas/achtergrondzang). Het album ‘Shogun’ is niet geproduceerd door Jason Suecof, maar door Nick Raskulinecz. De groep wilde hiermee een andere weg inslaan. Naast de cd is er ook een DVD van ‘Shogun’ verschenen. Daarop onder andere een cover van ‘Iron maiden’ van … Iron maiden.

the Rasmus: Black roses (51)
De Finse groep the Rasmus kennen we vooral van hits als ‘In the shadows’ (#6 in 2003) en ‘First day of my life’ (#28 in 2004). ‘Black roses’ is inmiddels het zevende album, waaraan de groep eind 2006 aan is begonnen. Van de 30 nummers die ze sindsdien schreven, bereikten uiteindelijk 11 (+1 bonusnummer) het album, dat geproduceerd werd door Desmond Child, die goed is voor een verkoop van meer dan 700 miljoen albums (zijn eigen niet meegerekend). De opnames vonden plaats in Helsinki, Nashville, Stockholm, Singapore, Berlijn en Griekenland. Het album zou in maart al uitkomen, maar werd uitgesteld vanwege een aantal nieuwe nummers die de band persé op het album wilde hebben.

T.I.: Paper trail (60)
Elke nadeel hepse voordeel, sprak een bekend Nederlands filosoof al. Het nadeel van T.I.: eind vorig jaar stond hij onder huisarrest vanwege verboden wapenbezit. Het voordeel: omdat hij zijn huis niet uitmocht, had T.I. genoeg tijd over om songs te schrijven. Hij schreef er een vijftigtal en had dus de keus voor zijn nieuwe album. Hij had zelfs tijd om de teksten volledig uit te schrijven, vandaar de titel ‘Paper trail’. Begin vorige maand vestigde T.I. in de Billboard Hot 100 een record, door met de eerste single van dat album, ‘Whatever you like’, de grootste sprong ooit te maken naar de top: hij klom van 71 naar #1.

Sabrina Starke: Yellow brick road (86)
We schreven het al onlangs toen haar single binnenkwam: Sabrina Starke is de muziek-ambassadrice van Rotterdam. Die titel verdiende ze door het winnen van de ‘VSB-fonds Music matters award’. De 29-jarige Rotterdamse van Surinaamse komaf komt deze week met haar debuutalbum. Sabrina zong hiervoor bij de achtvrouwsgroep the Mighty 8 hiphop & soul from a lady’s perspective en stond met hen op #2 in Suriname met ‘Romeo and Juliet’.

James Taylor: Covers (92)
Inderdaad, een nieuw album van James Taylor en inderdaad, het staat vol met covers. Net als T.I. had James Taylor huisarrest en dus tijd genoeg voor het album. Had het huisarrest van T.I. een juridische achtergrond, James Taylor had meteorologisch tegenslag: in januari raakte hij ingesneeuwd in een tot studio omgebouwde schuur in Weston, Massachusetts. Taylor had tien dagen de tijd en nam twintig songs op. Twaalf daarvan zijn op dit album terechtgekomen. De bekendste nummers zijn ‘Suzanne’ (Leonard Cohen), ‘Hound dog’ (Elvis Presley), ‘On Broadway’ (the Drifters), ‘Summertime blues’ (Eddie Cochran) en ‘Not fade away’ (Buddy Holly).