Gordon: Sugar baby love (23)
Afgezien van zijn nummers met ondermeer de Toppers en Re-play, is het negen jaar geleden dat Gordon een eigen album uitbracht. En dat is toch wat hij het liefst doet: zingen. Zijn grote held is de Amerikaanse soulzanger Donny Hathaway, overleden in 1979. Aanvankelijk zou Gordon dan ook een heel album opnemen met nummers van Donny, maar dat bleek een beetje teveel van het goede, en dus zijn het er vijf geworden. Maar Donny is niet de zanger waardoor Gordon is gaan zingen. Dat is Whitney Houston. Door zelf zo hoog te gaan zingen en veel te repeteren, heeft hij zijn falsetstem ontwikkeld. En die komt nu heel goed van pas bij ‘Sugar baby love’, dat hij zong bij
Pauw & Witteman.
Het idee om dit nummer op te nemen komt van Yolanthe Cabau van Kasbergen. Toen beide in de auto onderweg waren naar het gastverblijf van Rik Felderhof, kwam deze #1-hit van the Rubettes uit 1974 langs. Daarop vroeg Yolanthe aan Gordon, of hij ook zo hoog kon zingen. Waarop gaf hij een demonstratie van zijn kunnen, waarop Yolanthe zei: “dat moet je opnemen en uitbrengen!”
voor de grap
De hoge stem in de originele versie van the Rubettes is van Paul da Vinci met een bereik van 3½ octaaf. Hij had de groep al had verlaten voor ‘Sugar baby love’ een grote hit werd. Wereldwijd zijn er zo’n 12 miljoen stuks van verkocht. Paul Brewer zoals hij echt heet, verklaarde in 1974 dat ze, toen nog sessiemuzikanten, het nummer min of meer voor de grap hadden opgenomen. Daarbij werd hem niet verteld dat de andere leden van plan waren een groep te vormen en ‘Sugar baby love’ uit te brengen. Paul werd geadviseerd een platencontract te tekenen bij een andere maatschappij. Dat deed hij en toen het nummer uitkwam en een gigant van een hit werd, kon hij geen kant meer op. En dus werd naar buiten verkondigd dat hij de groep had verlaten voor het opstarten van een solocarrière. Zelf scoorde hij toen nog een #4-hit met ‘Your baby ain't your baby anymore’.
twee formaties
Je kunt je dan ook goed voorstellen dat het nooit meer goed is gekomen met the Rubettes. Met het gevolg, dat na tussenkomst van de rechter, er nu twee groepen rondtouren met de naam the Rubettes. Alan Williams, de man die je zogenaamd hoog ziet zingen, als the Rubettes featuring Alan Williams. En Paul da Vinci, de man die écht hoog kan zingen als the Rubettes feat. Bill Hurd. Bill Hurd was één van de oorspronkelijke leden en speelt keyboards.
een ezel …
Nog een pijnlijk feitje rond Paul da Vinci (midden op de foto). Rond 1981 was het opnemen van medleys populair. Denk maar aan de successen van Stars on 45. De Britse producer Ken Gold wilde daarop een medley opnemen met jaren ’60 nummers. Daarvoor benaderde hij sessiemuzikant Paul Brewer die de nummers ‘Back to the sixties’ en ‘Back to the sixties part 2’ inzong, dat werd uitgebracht als Tight fit. Beide kregen een notering in de Britse hitlijst. Vervolgens werd Paul een jaar later gevraagd om het nummer ‘The lion sleeps tonight’ in te zingen. Hij sloeg het af, waarop sessiezanger Roy Ward het inzong, daarvoor £50.00 ontving. Het nummer bereikte de eerste plaats in de Britse en Nederlandse hitlijst ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten