vrijdag 14 oktober 2016

Hitflits: #1-album blijft in Fijnaart, maar gaat van O’3GNE naar Frans Bauer

Vorige week scoorden de drie zussen van O’3GNE met We Got This hun allereerste #1-album. Ze zijn echter niet, zoals we vorige week meldden, de eerste zussen met een #1-notering, dat waren Ruth, Anita en June van the Pointer Sisters in 1979 met Energy. Het eerste album zonder hun zuster Bonnie die de groep in 1977 had verlaten.

Lisa, Amy & Shelley Vol uit Fijnaaart zijn echter wel de eerste Nederlandse zussen met een #1-album, ook een prestatie. Deze week is O’3GNE de eerste plaats al weer kwijt aan een andere inwoner van Fijnaart: Frans Bauer met het album Geluk Hoop En Liefde.

terug naar het begin

Na zijn vorige #1-notering, Lieve Schat in 2014, volgens Bauer ‘het beste album dat hij ooit had gemaakt’, is hij weer terug bij het levenslied. Maar niet meer bij Emile Hartkamp & Norus Padidar, met wie hij elf #1-albums scoorde. Sinds Gloednieuw in 2011, schrijft Frans Bauer zijn teksten zelf met Laurens Van Wessel. De releaseparty van Geluk Hoop En Liefde trok vorige week vrijdag zo’n 2500 fans. Samen met diverse signeersessies kon een #1-notering hem niet meer ontgaan. Het album verkoopt bijna twee zoveel als 538 Hitzone 79.

De Kinderen voorbij

Geluk Hoop En Liefde is het vijftiende #1-album voor Frans Bauer. Daarmee passeert hij de Kinderen voor Kinderen die er tot nu toe veertien scoorden. Het meeste #1-albums staat nog steeds op naam van BZN: negentien stuks. In een ander lijstje prijkt Bauer ook op de tweede plaats: die van het meeste aantal #1-albums direct op de eerste plaats. De #1 in die lijst, is met twaalf noteringen, Anouk. Haar dertiende is onderweg.

Met releases van Beth Hart, Kings of Leon en Jonna Fraser (vandaag), Anouk, (21/10) en Kensington (28/10), zal het nog moeilijk worden voor de Kinderen voor Kinderen om met hun album Deel 37 – Voor Altijd Jong!, Frans Bauer dit jaar te evenaren. Misschien lukt het ze in november, na de tv-special.

zelfde titel

Het is niet de eerste keer dat de titel Geluk Hoop En Liefde een #1-notering oplevert. Op 2 februari 2013 kwamen Los Angeles, the Voices ook al binnen op de eerste plaats met een album met die titel. Ook Nederlandstalig. En dan blijken er nog meer #1-albums te zijn met dezelfde titel, maar van een andere artiest. We zetten ze even op een rijtje:
-          Geluk Hoop En Liefde, Los Angeles, the Voices (2013), Frans Bauer (2016)
-          Home Again, René Froger (1998), Michael Kiwanuka (2012)
-          Parade, Spandau Ballet (1984), Prince & the Revolution (1986)
-          Imagine, John Lennon (1971), Armin van Buuren (2008)
Greatest Hits albums en projecten als Symphonica in Rosso zijn buiten beschouwing gelaten.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Frans Bauer: Geloof Hoop En Liefde
2. (9)   Justin Bieber: Purpose
3. (3)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
4. EW  Green Day: Revolution Radio
5. (5)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2

O’G3NE maakt een flinke duikeling in de tweede week. Hun album We Got This zakt van de eerste naar de zesde plaats, maar maakt nog niet de grootste val dit jaar. Dat deed Ancora op 24 september met het album Door Weer En Wind, door in de tweede week naar de zevende plaats te zakken.

Dan volgen hier nog de overige (15!) eerste weeks noteringen van deze week
#8 Norah Jones: Day Breaks
#10 Alter Bridge: The Last Hero
#12 Barry Gibb: In The Now
#14 OneRepublic: Oh My My
#15 Wolter Kroes: Formidabel
#16 Blaudzun: Jupiter, Pt. 1
#32 White Lies: Friends
#33 Lucie Horsch / Amsterdam Vivaldi Players: Vivaldi
#51 Seasick Steve: Keepin’ The Horse Between Me And The Ground
#60 Meshuggah: The Violent Sleep Of Reason
#68 Bangtan Boys: 방탄소년단 Wings
#69 Sum 41: 13 Voices
#82 Melissa Etheridge: Memphis Rock And Soul
#92 Bazart: Echo
#94 Daniil Trifonov: Transcendental – Daniil Trifonov Plays Franz Liszt

SINGLE TOP 5

1. (1)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You (vijfde week op #1)
2. (2)   the Chainsmokers feat. Halsey: Closer (verschil wordt groter, nu bijna 10%)
3. (3)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water
4. (5)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love
5. (8)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy

In de vierde week bereikt ‘My Way’ van Calvin Harris de top 10, door te stijgen van de veertiende naar de tiende plaats. Het levert Harris zijn zevende top 10-notering op.

Justin Bieber was in het land en dat zullen we weten ook

Vorig weekend gaf Justin Bieber twee concerten in ons land. Hoewel de critici zeer kritisch waren ‘hij had toch op z’n minst net of kunnen doen alsóf hij een leuke avond had’, lazen we ergens, waren de fans laaiend enthousiast, ondanks dat Bieber veel nummers playbackte. En diezelfde fans zorgen voor een opleving van zijn muziek:
#54 (78) Love Yourself
#57 (83) Sorry
#59 What Do You Mean? (verdwenen op 6 augustus, na 44 weken)
#98 Company (stond tot en met 23 januari 10 weken genoteerd met als hoogste notering #14)
Daarnaast staat Bieber ook nog met anderen genoteerd op de eerste en derde plaats en stijgt zijn album Purpose terug naar de tweede plaats.

En dan nog de negen eerste weeks noteringen:
#18 Bruno Mars: 24K Magic
#58 James Arthur: Say You Won’t Let Go
#61 Frenna: Plug
#67 Bizzey feat. Mula B & Louis: Challas
#75 Lil’ Kleine: Ff Nieuwe Sandalen Halen – Vakantie Remix door Mula B
#84 Major Lazer & Showtek: Believer
#94 4U: Bitter Taste
#95 Rochelle feat. Kalibwoy: Way Up
#97 Bokoesam: Djembé

Alweer een nieuwe lijstaanvoerder in de Album Top 100. Daarvoor en andere noteringen kun je zondag weer terecht bij de uitzending van de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. Ergens dit weekend melden wij ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 9 oktober 2016

Megaman bij week 41 – 8 oktober 2016

Justin Bieber deed voor tweede keer Nederland aan

En verder in deze Megaman:
-          Niall Horan eerste 1D-lid die ook solo scoort, wie volgt?
-          Jayh feat. SBMG & Broederliefde verspreiden lachgas
-          Phoebe Ryan kon geen keuze maken
-          Broccoli blijkt niet alleen een groente te zijn

Dat Shawn Mendes niet langer dan één week de Album Top 100 zou aanvoeren, hadden we wel gedacht. Maar dat drie zussen die eerste plaats zouden overnemen en daarmee hitgeschiedenis schrijven, niet. Lees er alles over in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber deed voor tweede keer Nederland aan

#1 DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You
     *** vierde week op #1 ***

Dit weekend stond Justin Bieber in het Gelredome in Arnhem. Het was niet de eerste keer dat Bieber ons land aandeed voor een concert. Op 13 april 2013 vond zijn eerste concert plaats in … het Gelredome.
Het eerste concert op zaterdag is gemengd ontvangen. De show was feestelijk, veel dans, vuurwerk en in de toegift een koude douche. Maar wat vooral stak, was dat Bieber veel nummer playbackte. De nummers die hij wel zelf zong, klonken volgens recensenten, goed met trillingen in zijn stem. Maar dat waren dan ook enkele (piano)ballads. ‘Let Me Love You’, zijn #1-hit, voor de vierde week de bovenste beste in de Single Top 100, zat daar niet bij.

Niall Horan eerste 1D-lid die ook solo scoort, wie volgt?

#33 Niall Horan: This Town
       *** hoogste eerste weeks ***

Na Zayn Malik met ‘Pillow Talk’ (#9 in februari) en ‘Like I Would’ (#44 in maart), is Niall Horan het tweede One Direction lid dat buiten de groep scoort. Het enige verschil tussen beide is dat Zayn al sinds maart 2015 geen deel meer uitmaakt van de Britse band. De overgebleven bandleden hebben sinds januari 2016 een sabbatical genomen, die tot zeker ergens in 2017 zal duren. En dus hebben de vier resterende leden alle tijd om aan een eigen carrière te werken.

De eerste is de 23-jarige Niall James Horan, het enige niet Britse lid, want hij is geboren in Mullinger, Ierland. In 2010 deed hij auditie voor de zevende editie van de Britse X Factor. Verderop haalde hij de categorie zangers van 16-28 jaar niet. Maar nadat gast-jurylid Nicole Scherzinger, voormalig lid van the Pussycat Dolls, voorstelde om hem te voegen bij de groep, die op dat moment bestond uit Harry Styles, Zayn Malik, Liam Payne en Louis Tomlinson, was zijn kostje gekocht en One Direction geboren. Naill schreef aan drie van de 21 hits van One Direction; ‘Story Of My Life’ kwam het verst: #3 in 2013.

Jayh feat. SBMG & Broederliefde promoten lachgas

#58 Jayh feat. SBMG & Broederliefde: Ballon

Leuk, een ballonvaart! Ook als je hoogtevrees hebt. Maar dat bedoelen Jayh feat. SBMG & Broederliefde vast niet met hun nummer ‘Ballon’, voorloper van het album Leef van Jayh.

lachgas

Deze ‘Ballon’ slaat op de huidige rage: ballonnetjes met lachgas. Dit gas wordt soms gebruikt als verdovingsmiddel bij operaties en recreatief als roesmiddel. Al in de jaren ’90 kon je op party’s ballonnen kopen die gevuld waren met  distikstofmonoxide, de scheikundige naam voor lachgas.
Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg. Sinds juli van dit jaar valt lachgas onder de Warenwet en niet meer onder de Geneesmiddelenwet. Het gebruik is legaal en niet aantoonbaar met behulp van drugstesten. Kijk voor gebruik naar de werking én de risico’s (altijd vanuit de ballon, nooit vanuit een fles lachgas tot je nemen!) op de site van het Drugsinfoteam.

festival

‘Ballon’ Jay feat. SBMG & Broederliefde is naast de diXte, deze week op FunX, het thema van de vierde editie van het Urban Music Festival, dat op 4 november wordt gehouden in het Klokgebouw in Eindhoven. Daar treedt de crème de la crème van de Nederlandse hiphopscene op, waaronder Jonna Fraser, Cho en natuurlijk de artiesten van ‘Ballon’: Jayh feat. SBMG & Broederliefde. Daarnaast is er een oldschool podium waarop onder andere the Partysquad, Def Rhymz en K-liber los gaan.

Phoebe Ryan kon geen keuze maken

#60 the Chainsmokers feat. Phoebe Ryan: All We Know

‘Closer’ van the Chainsmokers feat. Halsey zit al twee weken lang ‘Let Me Love You’, de #1-hit van DJ Snake feat. Justin Bieber in de nek te hijgen. Wellicht binnenkort wel de nieuwe #1 in de Single Top 100. Of wordt het ‘All We Know’, de opvolger van ‘Closer’, dat the Chainsmokers opnamen met Phoebe Ryan?

Phoebe Holiday Ryan, geboren in Dallas, Texas op 21 september 1990, groeide op in Rumson, New Jersey. Tijdens haar schooltijd zat ze in een coverband die nummers van the Grateful Dead speelde.

geen keuze maken

Phoebe Ryan schreef nummers voor onder andere rapper Skizzy Mars en zangeres Bea Miller, bekend van American X Factor. Op een gegeven moment vroeg Ryan zich af wat te doen: nummers voor anderen schrijven of zelf nummers zingen. Uiteindelijk koos ze niet, maar doet ze beide. In 2015 bracht ze haar EP Mine uit. Zowel Tove Lo als Taylor Swift zetten het titelnummer op hun lijst met favorieten. Voor Glory, het laatste album van Britney Spears, schreef Phoebe Ryan het nummer ‘Man On The Moon’.

Broccoli blijkt niet alleen een groente te zijn

#87 D.R.A.M. feat. Lil Yachty: Broccoli

In ruim drie maanden tijd is de videoclip van ‘Broccoli’ door D.R.A.M. feat. Lil Yachty bijna 45 miljoen (!) keer bekeken. Dat zullen voornamelijk mannelijke kijkers zijn, want de vrouwen komen er niet goed van af. Als ze in beeld komen, dan ‘bubblingen’ ze, ofwel schudden met de billen. Ook de teksten zijn alles behalve vrouwvriendelijk, waaruit blijkt dat ‘Broccoli’ niet alleen één van onze favoriete groenten is, maar ook een drug.

Verantwoordelijk voor ‘Broccoli’ zijn D.R.A.M. feat. Lil Yachty. Achter D.R.A.M. zit de op 3 augustus 1988 in Duitsland geboren Shelley Marshaun Massenburg-Smith. Zijn Amerikaanse moeder was gestationeerd op een basis in toen nog West-Duitsland. Smith groeide op in Hampton, Virginia. Gospelmuziek heeft hem sterk beïnvloed. Zelf zong hij in het plaatselijke kerkkoor en zijn moeder had een eigen gospelgroep. Buiten de kerk luisterde hij veel naar de soulmuziek van Al Green.

Beyoncé

Tijdens het voortgezet onderwijs schreef Smith zijn eerste raps. Studeren was niet aan hem besteed, muziek meer. In 2014 verscheen zijn eerste mixtape #1EPICSUMMER, met daarop het nummer ‘Cha Cha’, dat bekend werd toen Beyoncé het nummer oppikte. Het jaar daarop verscheen de EP nogmaals, nu onder de titel #1Epic. Zijn artiestennaam D.R.A.M. is een acroniem van Does Really Ass Music. Deze maand verschijnt zijn album Big Bay D.R.A.M.

De andere artiest op ‘Broccoli’ is Lil Yachty. Miles Parks McCollum (Mableton, Georgia, 23 augustus 1997) is degene die zich achter Yachty verschuilt. Vorig jaar bracht hij zijn EP Summer Songs uit, in maart verscheen Lil Boat, zijn eerste mixtape en hij is druk bezig met zijn eerste album.