vrijdag 27 februari 2009

Hitflits: Jan Smit is André van Duin net voor

Vanavond is de eerste aflevering van de Dik voor Mekaar show van André van Duin & Ferry de Groot. ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin vormt daar de opmaat naar toe, bereikte vorige week de eerste plaats, maar moet deze plaats nu al weer inleveren. Dat betekent dus dat ‘Je naam in de sterren’, de 22ste hitsingle van Jan Smit, binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. Het overwicht op ‘De balletjes van de Koningin’ is slechts 2%, en dat alleen dankzij de fysieke cd-single van ‘Je naam in de sterren’. Dat nummer gaat over de overleden vader van zijn vriendin Yolanthe Kabau van Casbergen. Het nummer is de negende #1-hit voor Jan en zijn zesde die op #1 binnenkomt, waarmee hij gelijk staat met Marco Borsato.

Dankzij de feestremix die DJ Joep & Michiel maakten van ‘Verliefdheid’, stijgt Jordy van Loon door van 9 naar #6. Nog een oude bekende in de top 10, is ‘Get on your boots’ van U2, dat in de vijfde week van 58 naar #9 stijgt. Tot deze week stond het nummer alleen genoteerd op basis van de download, en bereikte daarmee op 31 januari de vijfde plaats. Ook terug bij de bovenste tien is ‘Nie prate nie & nie zingen nie’ van de Gebroeders Ko, dat van 12 naar #10 stijgt. Op 17 januari stond het nummer een weekje op de zevende plaats genoteerd.

Op #12 komt ‘Shine’ van de Toppers, onze inzending voor het Eurovisie songfestival in mei in Moskou, binnen. Over veertien dagen verschijnen speciaal om indruk te maken in Europa, twee remixen van het nummer. Drie keer 12 = 36, en dat is precies de positie waar ‘Amigo … adios kleine vriend’ van Jannes binnenkomt. Ook bij de bovenste 50 zijn Taylor Swift met ‘Love story’ (op #42), Jim met ‘Met jou’ (op #48) en René Schuurmans met ‘Blij dat ik leef’ (op #50).

In het onderste deel komen Beyoncé met ‘Halo’ (op #65), Kyteman met ‘She blew like trumpets’ (op #68) en Addie Timmermans met ‘Rocky’ (op #89) binnen. De echte Fons, acteur/zanger Albert van Benthem, mocht het nummer niet opnemen, maar ene Fons wel, en scoort met ‘Viva Casablaca’ op #89. Albert zakt met ‘Viva, viva Casanova’ van 13 naar #26. Wouter Hamel sluit de rijen op #99 met ‘In between’.

Vandaag ligt ‘No line on the horizon’ van U2 in de winkels. Het album is meer dan 60.000 keer uitgeleverd. Platina dus en zal zeker volgende week op #1 binnenkomen. Bovendien gaan ze dit jaar weer op tournee! En dus kunnen Nick & Simon gerust een tweede week bijschrijven voor ‘Luister’ in de Album Top 100. Want ‘Joseph and the amazing technocolor dreamcoat’ van de Nederlandse cast, nieuw op #2, vormt helemaal geen bedreiging. Het verschil tussen beide albums is mmer dan 50%. En dat geldt ook voor ‘Invaders must die’ van the Prodigy, dat binnenkomt op een derde plek. Net buiten de top 10, op #11, komt ‘The hermit sessions’ van Kyteman binnen.

Onderin zien we de albums binnenkomen van Joe Bonamassa met ‘Ballad of John Henry’ (op #23), Tina Turner met ‘Platinum collection’ (op #35), Lamb of God met ‘Wrath’ (op #52), Gerard van Maasakkers met ‘Jubileum’ op #77), Alele Diane met ‘To be still’ (op #83), Julian Thomas met ’35 some months’ (op #92), Jonas brothers met ‘The 3-d concert experience’ (op #93) en Ricky Koole met ‘Harmonium live’ (op #97).

Net op het nippertje scoort Jan Smit zijn negende #1-hit, als hoogste van slechts elf binnenkomers. In de Album Top 100 zijn ook elf binnenkomers, en dat is voor de albumlijst tamelijk veel. Genoeg te doen dus voor ons, en het resultaat daarvan lees je na het weekend in een nieuwe Megaman.

woensdag 25 februari 2009

Midweek: Jan Smit ziet al sterretjes

Hoewel Jan Smit met ‘Je naam in de sterren’ bovenaan prijkt, is het nog niet helemaal zeker of hij daar aanstaande vrijdag ook nog staat. Dat hangt af van wat ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin nog gaat doen de komende dagen.

Wat nu al zeker is, dat Jannes geen #1 komt. Zijn nieuwe single ‘Amigo … adios kleine vriend’ zal ergens tussen de 30 en 40 binnenkomen. Ook de Toppers hoeven (nog) niet te rekenen op een hoge binnenkomst met ‘Shine’.

Wat dat betreft verwachten we hogere noteringen van Jim met ‘Met jou’, Kyteman met ‘She blew like trumpets’ en de Amerikaanse countryster Taylor Swift met ‘Love story’.

Komende vrijdag komt het ‘No line on the horizon’ van U2 uit. En dus blijven Nick & Simon nog een weekje #1 met hun album ‘Luister’. Het musicalalbum ‘Joseph and the amazing technocolor dreamcoat’ van de Nederlandse cast, met hoofdrolspeler Freek Bartels, wordt de hoogste binnenkomer op #2. Ook ‘Invaders must die’, het nieuwe album van the Prodigy, gooit hoge ogen.

Lager in de lijst zien we albums van Kyteman (‘The hermit sessions’), Joe Bonamassa (‘Ballad of John Henry’), en een live album van Dik hout (‘Live in het Luxor theater’).

Het carnaval is voorbij, maar nog lang niet in de Single Top 100. Gelukkig vindt er al weer wat verversing plaats in de vorm van een aantal leuke plaatjes. Meer daarover aanstaande vrijdag in een nieuwe Hitflits.

maandag 23 februari 2009

Megaman bij week 8 – 21 februari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin André van Duin de oudste artiest is met een #1-hit, Kevin Rudolf nu zelf in de schijnwerpers staat, Fouradi populair is in Suriname, Eminem een downloadrecord vestigt, Ferry Corsten hulp krijgt van een zangeres, Nederlandse band remix maakt voor the Prodigy en Mooi wark het hele jaar carnaval viert. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 is ‘Luister’ al binnen één week platina. Je leest het in de albumsnippers.

Verjaardagscadeau voor André van Duin

André van Duin: De balletjes van de koningin (1) *** eerste week op #1 ***

Een mooier cadeau had André van Duin zich afgelopen vrijdag, 20 februari, niet kunnen voorstellen. Op die dag werd Adrianus Marinus Kyvon namelijk 62 en werd bekend dat zijn single ‘De balletjes van de Koningin’ gestegen was van de achtste naar de eerste plaats van de Single Top 100. Met zijn 62 jaar, is hij nu de oudste artiest ooit met een #1-hit in Nederland. Op #2 staat Elton John, bijna 56 jaar ten tijde van ‘Sorry seems to be the hardest word’, samen met Blue op 8 februari 2003. En op de derde plaats staat Rob de Nijs, bijna 54 toen hij op 28 september 1996 met ‘Banger hart’ zijn eerste #1-hit scoorde.

!! 26/2: correctie op bovenstaande:
Elton John is niet op de een na oudste artiest met een #1-hit. Dat moet zijn Boer Koekoek, die op 16 februari 1974 op #1 kwam met ‘Den Uyl is in den olie’, samen met Vader Abraham. Boer Koekoek, echte naam: Hendrik Koekoek, leefde van 22 mei 1912 - 8 februari 1987. En dat maakt hem op 16 februari 1974 dus bijna 62 jaar oud. Wederom bedankt Martijn Poortvliet voor deze oplettendheid. André van Duin blijft met 62 jaar + 1 dag de oudste artiest met een #1-hit, Elton John komt nu op een derde plaats en Rob de Nijs staat vierde.

Hoewel George Baker bijna 57 was toen hij meezong op ‘I wanna be a one day fly’ van ‘One day fly’, dat #1 kwam op 19 mei 2001, telt hij toch niet mee als één van de oudste acts met een #1-hit. Ondanks zijn bijdrage aan het nummer, kreeg hij geen credit op ‘I wanna be a one day fly’. Dank aan Frank Zweers en Martijn Poortvliet die ons attent maakten op de oude garde!

feesthits

Net op tijd voor de carnaval, dat afgelopen vrijdag van start is gegaan, stijgt ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin naar de eerste plaats. We verwachten echter niet dat het nummer deze dagen veel te horen zal zijn onder de grote rivieren. Daar maken ze al jaren hun eigen carnavalsliedjes, waarin vaak de plaatselijke gebeurtenissen worden bezongen. De meeste feestliedjes die sinds het midden van de jaren ’70 de hitparade halen, zijn dan ook geen echte carnavalliedjes. ‘De balletjes van de Koningin’ is dus gewoon de grootste feesthit dit jaar (van zo’n 25 feestnummers!).

En dat lukt André van Duin dus opnieuw. Na de feesthits ‘Willempie’ (1976), ‘k Heb hele grote bloemkoole’ (1979) en ‘Pizza lied (effe wachte …)’ (1993/1994) en zijn andere #1-hits, ‘Nederland, die heeft de bal’ (1980) en ‘Als je huilt/Bim bam’ (1982), scoort André met ‘De balletjes van de Koningin’ zijn zesde #1-hit. Daarmee stijgt André naar de vierde plaats in de lijst van de meeste Nederlandse #1-hits. Bovenaan staat natuurlijk Marco Borsato met veertien #1-hits.

plagiaat? Het goede nieuws rond de #1 van ‘De balletjes van de Koningin’ werd afgelopen weekend enigszins oversluierd door een bericht over plagiaat, waarover wij werden getipt door Adriaan A.T. Hout. Het nummer zou veel lijken op ‘Hoeveel hoedjes heeft de Koningin’ van Dolf Brouwers uit 1991. In het NCRV programma ‘Cappuccino’, meldde een luisteraar dit en was een stukje van het nummer te horen. Hoewel het erg kort was, menen wij dat de melodie van ‘De balletjes van de Koningin’ veel weg heeft van ‘Hoeveel hoedjes heeft de Koningin’. Volgens het label, hebben Jochem van Tijn & Eric Fluitsma de muziek van ‘De balletjes van de Koningin’ geschreven. De tekst is van André van Duin zelf. Oordeel zelf, het betreffende fragment zit in het derde uur, ongeveer halverwege. Wellicht is er iemand die het hele nummer heeft en dit op YouTube wilt zetten. Laat het ons dan ook even weten!

Dik voor Mekaar

Zoals bekend is ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin, de opmaat voor de Dik voor Mekaar show die aanstaande vrijdag, 27 februari, van start gaat. Daarin zal niet alleen de theaterversie van dit legendarische radioprogramma te zien zijn. André zal ook weer diverse typetjes spelen, zoals Herman Blijker en Ramses Shaffy. Zijn alter ego Jan Wijdbeens gaat weer op bezoek bij bekende Nederlanders. Ook zijn Mijnheer en Mevrouw de Bok (Corrie van Gorp) van de partij. Daarnaast gaat Mijnheer de Groot op zoek naar interessante uitvindingen en neemt Twan de stuntman de meest spectaculaire uitdagingen aan. Voor het programma zijn 6 opnames gemaakt in het theater en 25 op locatie. Voorlopig zijn er 12 afleveringen gepland.

Kevin Rudolf nu zelf in de schijnwerpers

Kevin Rudolf feat. Lil’ Wayne: Let it rock (30) *** hoogste eersteweeks ***

In Amerika was rapper Lil’ Wayne de op één na succesvolste artiest van 2008, dankzij onder andere het nummer ‘Lollipop’ feat. Static major, dat vijf weken bovenaan stond van de Billboard Hot 100. Bij ons kwam ‘Lollipop’ in juni 2008 niet verder dan #39. Het geeft even aan hoe populair rap (nog) is in Amerika, en hier al lang niet meer. Maar wellicht dat Lil’ Wayne dankzij Kevin Rudolf wel eens zijn grootste hit bij ons gaat scoren.

Met ‘Let it rock’ en het album ‘In the city’ breekt Kevin Rudolf uit de anonimiteit. Tot nu toe hield deze uit New York City afkomstige producer en singer/songwriter, zich voornamelijk bezig met anderen. Artiesten als Nelly Furtado, Black eyed peas, Kanye West en Justin Timberlake werkten reeds met hem samen.’Let it rock’ was op 14 februari het officiële lied van het NBA All-Star Game.

Fouradi populair tot in Suriname

Fouradi feat. Kim-Lian: Gemengde gevoelens (43)

Het is alweer drie jaar geleden dat Kim-Lian in de hitparade stond. Dat was in 2006 met ‘In vain’, dat tot #33 kwam. In tussentijd is ze vooral druk geweest met haar band, presenteren bij Jetex, de musicals ‘Doe maar’ en ‘Fame’ en niet te vergeten moeder worden van dochter Ronja Emma op 27 mei 2008. Nu speelt Kim-Lian de hoofdrol in ‘Footloose’ en zingt ze ‘Gemengde gevoelens’ samen met Fouradi.

Het nummer schreef ze samen met Mitch ‘Crown’ Kroon en de broers Mohamed en Brahim Fouradi. Het nummer is de voorloper van het album ‘De favoriete schoonzoons’ van Fouradi dat binnenkort uitkomt. Ook de broers zijn actief buiten de muziek om. Ze presenteren onder andere de kinderprogramma’s ‘Proefdier’ en ‘Villa achterwerk’. En zaterdagavond hebben ze op FunX hun eigen radioprogramma ‘FunX Five Fouradio’. Bij ons moeten ze hem nog halen, maar met ‘Mijn lady’ scoren ze in Suriname een #1-hit!

Richard Hekkert schrijft verdriet van zich af

Richard Hekkert: Ik mis je zo (51)

1996 is het jaar waarin Richard Hekkert serieus is gaan zingen. Een tijd lang stond hij bekend als René Froger imitator. En in juni 2004 mocht Richard zelfs komen optreden tijdens de ArenA concerten van René zelf. Omdat Froger het Hazes-nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ niet zelf wilde uitbrengen, maakte Richard, ook een groot bewonderaar van André Hazes, er een danceversie van . Het was echter ‘Het haringlied’ wat Richard in 2003 zijn eerste hitje opleverde: twee weken met als hoogste notering #75.

Dan doet ‘Ik mis je’, binnen op #51, het nu al stukken beter. Daar is ook wel een reden voor. Richard schreef het nummer ter nagedachtenis aan zijn vriend Marcel Hassink, die op 27 september 2007 is overleden. ‘Ik mis je’ gaat over de dag dat hij hoorde dat zijn partner was overleden. Het tweede nummer heet ‘Het wordt nooit meer zoals het was’. De opbrengst van beide nummers gaat naar de Hersenstichting Nederland.

Eminem vestigt downloadrecord

Eminem, Dr. Dre & 50 cent: Crack a bottle (56)

Zal ‘Crack a bottle’ de terugkeer betekenen van Eminem? In Amerika vestigde de download een nieuw record: op 12 februari werden er niet minder dan 412.000 van gedownload, wat hem zijn tweede #1-hit opleverde na ‘Lose yourself’ uit 2002. Het oude downloadrecord stond op naam ‘Live your life’ van T.I. featuring Rihanna met 334.000 downloads. Zijn voorlaatste notering was ‘Smack that’ (#10 in 2006), een nummer dat hij opnam met Akon. Op ‘Crack a bottle’ is Eminem weer terug bij Dr. Dré, waarmee hij zijn eerste successen behaalde. Het nummer, waaraan naast de dokter, ook 50 cent meewerkt, is de voorloper van het album ‘Relapse’, dat dit eerste kwartaal wordt verwacht. Overigens zal het nummer ook terecht komen op ‘Before I self destruct’, het nieuwe album van 50 cent.

Frank Hoek en Nol Roos eten van twee walletjes

Franz und Freddy: Tanze mit Mir in den Morgen (62)
Bad brothers & Jesse: Haar bloesje was te klein (92)


Slim bekeken van Frank Hoek en Nol Roos! Gelijktijdig brengen ze twee plaatjes uit. Eentje als ‘twee rasechte Schlagerfreunde’ Franz und Freddy en eentje als ‘de feestvierende’ Bad brothers. Altijd prijs dus in deze (carnaval)tijd. Franz und Freddy houden zich bezig met oude Duitse Schlagers. Vorige week stond hun album ‘Super Schlagerparade Teil 2’ even op de 96ste plaats van de Album Top 100. Daarvan is ‘Tanze mit Mir in den Morgen’ de single, een #1-hit van de Duitse zanger Gerhard Wendland samen met het koor en orkest van Hein Alisch uit 1962. Gerhard overleed in 1996 op tachtig jarige leeftijd.
Met ‘Haar bloesje was te klein’ en als tweede track ‘Zijn broekje was te klein (Nichten versie)’, gaan de heren Hoes en Roos een totaal andere kant op, die van de dubbelzinnige liedjes die veel te horen zijn in dit jaargetijde. Het levert de twee hun negende hit op als Bad brothers. Overigens zijn het geen eigen nummers. ‘Zijn broekje was te klein’ heet origineel ‘Roende Heidi’ van Gèr Gedoan. En dus zal ook de tweede track ‘Zijn broekje was te klein (Nichten versie)’, een ander origineel kennen: ‘Nichten’, gebaseerd op een oud Oostenrijks volkswijsje.

Op ‘Haar bloesje was te klein’ worden de Bad brothers geholpen door Jesse uit Geertruidenberg. Hij rolde bij toeval het zangersvak in, toen hij tijdens een stapavond de microfoon pakte. Dat viel in de smaak en sindsdien pakt hij de zaken wat serieuzer aan. Vorig jaar bracht Jesse drie singles uit, waarvan eentje geschreven door de Gebroeders Ko. Het is niet vreemd dat Jesse een nummer opnam met de Bad brothers, want Nol Roos is zijn manager!

Rotterdamse dj probeert het alleen

Alvita: Freaky motherf*cker (65)

Met DJ Scalix vormt DJ Alvita het duo Tweakstarz. Maar Freaky motherf*cker doet de zeventienjarige Ryan Romero uit Rotterdam helemaal alleen. Het nummer is echter niet van hem, maar van Moodymann uit 2005.

Salemme wil liefde met anderen delen

Salemme: All that she wants (85)

Salemme boekte drie jaar geleden haar eerste hitje: ‘Oh my God’, samen met R. Kay, goed voor een 80ste plaats. Vervolgens flopte de opvolger ‘Wrap me up’ volkomen. ‘All that she wants’ moet haar doorbraak gaan betekenen. Het nummer is een cover van de Zweedse groep Ace of base, die daarmee een #3-hit scoorde in 1993. We vragen ons af of de producers wel weten dat Ace Of Base zelf met een aantal remixen komt, waaronder het nummer ‘Wheel of fortune 2009’. Of wil Salemme daar gewoon op meeliften?

Salemme Giaux (Tilburg, 9 november 1982), werd een maand te vroeg geboren. Op haar vierde ging ze samen met haar zusje op ballet. Op haar achtste zong ze de hele dag en stond ze dansend voor de spiegelwand in de gymzaal van haar vader die in de tuin was gebouwd. Op de middelbare school volgde ze twee jaar lang de musicalopleiding, waar ze zich ontwikkelde in zingen, dansen en acteren. Ze speelde onder meer in ‘Westenwind’ en ‘GTST’ en was te zien in reclamespots van Remia en Amstelbier Twee jaar geleden speelde ze Chica Long in de Nederlandse horrorfilm ‘Horizonica’. Haar kredo luidt: “Wie gelooft in liefde houdt genoeg van zichzelf om het met anderen te delen”.

Ferry Corsten krijgt hulp van Amerikaanse zangeres

Ferry Corsten feat. Betsie Larkin: Made of love (88)

Op ‘Made of love’ krijgt Ferry Corsten vocale hulp van de Amerikaanse zangeres Betsie Larkin uit New York City. Op zijn album ‘Twice in a blue’ uit 2008 zong ze ook al mee op het nummer ‘Feel you’. Betsie is niet alleen zangeres, maar schrijft ook zelf liedjes. Ze begon haar zangcarrière in Boston bij een synthesizer band. Na 2002 startte Betsie een nieuw project op, Mariposa. In 2006 verhuisde ze naar New York en begon te werken aan een eigen album, dat begin 2007 is uitgekomen. Haar volgende single ligt al klaar: ‘Stong creature’, niet met Ferry Corsten, maar met Kenneth Thomas.

Nu al 5 versies van Vliegerlied

the Block: Het vliegerlied (89)

Bij de samenstelling van deze Megaman, kwamen we niet minder dan vijf Nederlandse versies tegen van ‘Fliegerlied (So a schöner Tag)’, een kinderliedje uit 2002, van de Duitse band DONIKKL. Tot deze week lukte het alleen Roel C. Verburg om er ook een hitnotering uit te slaan: zijn ‘Wat is dit een mooie dag (vliegerlied)’, stijgt in de derde week van 52 naar #48. Deze week komt daar een tweede cover bij, the Block met ‘Het vliegerlied’.

Achter the Block zit een oude bekende: Dennis Franke, geboren in Groningen in 1969, maar sinds 1978 wonend in Eelde. In zijn jeugd deed hij veel aan sport, schaatsen, wielrennen en turnen, en werd tweede op het nationaal jeugdkampioenschap. Op zijn tiende begon Dennis als zingende dj. In 1990 richtte hij Dennis Franke en de Golfbrekers op, en nam in 1993 het nummer ‘Jij bent de zon op’, van de Vlaamse zanger Bart van den Bossche, op. Dennis scoorde er geen hit mee, maar Jop (uit ‘De bus’) wel, hij kwam er zelfs in 2000 mee tot de eerste plaats. De single had hij ingezongen in de Franke studio’s in Eelde. Na Dennis Franke en de Golfbrekers, dat in 2002 stopte, richtte Franke een nieuwe band op: Tof! Tevens runt hij met zijn broer, het boekingskantoor Franke & Franke Showprodukties.
Voor het ‘Het vliegerlied’ keek Dennis weer over de grens, en kwam terecht in Duitsland, waar ‘Das Vliegerlied’ zeer populair is in de uitvoering van Tim Toupet. Zoals met veel liedjes, ontstond de Nederlandstalige versie van ‘Het vliegerlied’ als een geintje. Gewoon bedoeld om een feestje te bouwen in café the Block van Richard Brink.. In combinatie met het dansje, is de grap wat uit de hand gelopen. Er kwamen reacties uit het hele land, zelfs uit België. Voor Dennis is dit een mooie gelegenheid, want binnenkort komt zijn eigen album uit.

O ja, naast Roel C. Verburg en the Block, zijn er ook nog Nederlandse versies van ‘Het vliegerlied’ van Radlers (als ‘Super sjoene daag’), Dikdakkers en Roy Ramonds (als ‘De reiger’).

Groningse band levert remix van ‘Omen’

the Prodigy: Omen (90)

‘Omen’ is het eerste hitfeit in vier jaar voor de Britse groep the Prodigy. De voorlaatste hit had de groep in 2005 met ‘Voodoo people (Pendulum remix) / Out of space’, dat tot #59 kwam. The Prodigy is sinds 1990 de groep van Liam Paris Howlett (21 augustus 1971) op keyboards, Keith Flint (27 maart 1969) danst en zingt, beide geboren in Braintree, Essex en Maximum Reality (geboren als Keith ‘Keeti’ Palmer in Peterborough op 21 maart 1967), MC en zanger. Het echte succes boekte de groep in de jaren ’90. Drie top 10-noteringen leverde het op, waaronder twee keer #3, voor ‘Out of space’ (in 1993) en ‘No good (start the dance)’ (in 1994). Wereldwijd verkocht de band zo’n zestien miljoen albums. Afgelopen weekend verscheen het vijfde album ‘Invaders must die’, waarvan ‘Omen’ de tweede single is. Het titelnummer was alleen als gratis download beschikbaar. ‘Omen’ is mede geproduceerd door James Rushent, zanger van de band Does it offend you, yeah? De cd-single van ‘Omen’ bevat een remix gemaakt door de Groningse band Noisia.

Ruido Kardana hielp DJ Jose met produceren

Funkastarz feat. Carlos Barbosa: Rock this (93)

Voor Carlos Barbosa (echte naam: Carlos Baasaron), is ‘Rock this’ al zijn vierde notering in nog geen jaar tijd. ‘That Amsterdam sound’, dat hij samen maakte met Junior Rodgers & Glenn B, kwam daarvan het hoogste: #54 in april 2008. Op ‘Rock this’ debuteert Funkastarz, twee dj’s: DJ Tomstarr en Ruido Kardana. DJ Thomstarr heet in het echt Tom Dekkers, en is geboren op 23 februari 1982 in Beverwijk. Hij is al vanaf zijn achttiende aan het dj-en. Begin 2008 ging hij serieus met muziek aan de slag en is hij ook gaan produceren. Op verzoek van een clubeigenaar begon Ruido Kardana, echte naam Richard, al op zestienjarige leeftijd met platen draaien. Hij heeft in diverse clubs gedraaid, waaronder the IT en the Escape in Amsterdam. In 2006 vroeg Jos Klaster (=DJ Jose) hem om te helpen met de remix van ‘Love you more’ van Racoon. De remix werd goed ontvangen, waarop de twee er ook eentje maakten van ‘Don’t cha cha’ van Pussycat dolls.

Starkoo XL weer even gewoon Starkoo

Starkoo feat. DJ Henry: Hoe sterk is de eenzame fietser (94)

Het is niet de eerste keer dat een liedje een andere titel krijgt dan de oorspronkelijke titel. In 1981 bracht Doe maar het nummer ‘Sinds een dag of twee’ uit, dat echter als ’32 jaar’ in het geheugen bleef hangen. De titel werd er zelfs om veranderd. Zeven jaar eerder had Boudewijn de Groot een nummer geschreven over zijn zoon Jimmy. Het nummer was de eerste single van de elpee ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’. Dat is ook de eerste regel die Boudewijn zingt en sindsdien noemt iedereen het nummer ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ in plaats van ‘Jimmy’. Boudewijn kwam er in november 1973 mee tot de zevende plek.

Marco Rietbergen (Amersfoort, 11 oktober 1968) begint eind jaren ’80 met zingen. Hij volgt zanglessen en doet mee aan talentenjachten. In 1991 begint hij in Haarlem zijn eigen café, waar hij zelf liedjes zingt. Eind jaren ’90 werkt hij vijf jaar in‘Bolle Jan’, het café van de vader van René Froger. Vervolgens maakt hij de overstap naar de Après-skihut in Rotterdam. Daar ontmoet hij een andere Marco, de producer Marco Steenbergen en samen zetten ze het project Starkoo op, dat eind 2000 een feit is. Starkoo scoort diverse hits met voornamelijk Nederlandstalige covers in een feestjasje. ‘Zo ver weg’ komt in 2002 het verst: #31.

In 2007 stelt Marco zijn eigen band samen: Starkoo XL en scoort een hit met ‘Nagels in mijn vel’ (#73), afkomstig van het album ‘Ik ben wie ik ben’. Op 14 oktober 2008 geeft de groep het mega-concert ‘Partypop in je moerstaal’ in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Momenteel zijn ze bezig met hun uitgebreide najaar- en wintertour.

Op ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ is Marco weer even gewoon Starkoo. Hij maakte het nummer samen met DJ Henry, die als deel van Happy hour crew hits scoorde met ‘Goeiemoggel!’ (#17 in 2007) en ‘Super smoker’ (#53 in 2008) en als halve Feest squad met ‘Het moet nie gekker worre’ (#89 in januari). DJ Henry heet voluit Henry Gerritsen en komt uit Doesburg. DJ Henry is de vaste dj van de ‘Westendorf on tour show’ en samen met DJ Kicken heef hij ‘The crazy Kicken show’.

Voor Feestdj Marco begon het met Duitse muziek

Feestdj Marco: Parapapa (95)

Deze week moet ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca de eerste plaats afstaan aan ‘De balletjes van de Koningin’ van André van Duin (zie ook daar). ‘Rap das armas’ van Rockstarzz feat. Antoine Montana stijgt in de dertiende week van 61 naar #52 en ‘Paprika (Parapapa)’ van DJ Maurice pres. Boldheadz feat. DJ Jan gaat van 68 naar #55. Kortom, er stonden al twee nummers in de Single Top 100 die hun herkomst kennen bij het nummer van Cidinho e Doca. Deze week komt daar eentje bij: ‘Parapapa’ van Feestdj Marco op #95.

Daarachter gaat Marco Troost (Geervliet, 6 augustus 1978) schuil. Voor hem begon het allemaal met het nummer ‘Santa Maria’ van Roland Kaiser, waarop hij als jong ventje begon te dansen. Op zijn negende zong hij wekelijks de complete hitparade mee. Tijdens zijn studie ‘Sportief recreatief agogisch werk’ in Zwolle, sloeg de vonk over. Op een avond zag hij dj Jeroen van der Voort bezig met zijn eigen drive-in show, en dat leek Marco ook wel wat. Daarop ging hij in Geertvliet kinderdisco’s organiseren. Na zijn studie werkte hij een seizoen lang als skileraar in Gerlos en later werd hij daar de vaste dj van de Cin cin, wat voor hem het opstapje was voor zijn alter ego Feestdj Marco. In 2005 bracht hij met DJ Jesse onder de naam Feestexpress het plaatje ‘Tjoeke tjakke’ uit. En twee jaar geleden probeerde hij het als Feestdj Marco met ‘Brand new day’. Beide singles flopten, maar de aanhouder wint, want deze week scoort hij zijn eerste hit met ‘Parapapa’.

Naast al deze versies is er nog een vierde: ‘We zitten in de kroeg (rapapapaa)’ van de Feestmasters. Wellicht binnenkort in dit theater.

zondag 22 februari 2009

Kanye West al weer toe aan nieuwe single

Kanye West: Heartless (96)

‘Heartless’ is na ‘Love lockdown’ (#10 in december 2008), de tweede hitsingle van het album ‘808s & heartbreak’ van Kanye West. Vorige week bereikte het een nieuw hoogtepunt in de Billboard Hot 100: #2. En dan te bedenken dat daar volgende maand ‘See you in my nightmares’ met rapper Lil’ Wayne uitkomt. Als ‘Heartless’ bij ons net zo’n lange adem heeft als in Amerika, dan zal het nog wel even duren eer wij single #3 in de Single Top 100 kunnen verwelkomen.

Mooi wark viert het hele jaar carnaval

Mooi wark: Laot maor gaon (98)

De hits van Mooi wark volgen elkaar wel heel snel op. In januari kwamen ze met ‘Wij goan noar huus’, dat twee weken genoteerd met als hoogste plaats #35. En nu is er al weer de nieuwe single, ‘Laot maor gaon’, binnen op #98 en hun achtste notering. De reden is niet het carnaval, want voor Mooi wark is het het hele jaar carnaval! Op 6 februari is in Assen de ‘Rock & rotzooi’ tour van start gegaan, waarvoor ze de hulp inriepen van Hans Kazan en Magic Unlimited. Zij ontwierpen speciaal twee illusie-acts en repeteerden deze ook gezamenlijk met de band. De tour omvat meer dan honderd optredens. Voorlopig zal drummer Dennis Hendriks daar niet bijzijn; zijn polsen zijn overbelast en daardoor mag hij een poosje niet drummen. John Roffel van Jovink en de Voederbietels, zal hem die tijd vervangen. ‘Laot maor gaon’ is de voorloper van een nieuw album dat in het voorjaar wordt uitgebracht.

Album Top 100: 'Luister' binnen één week al platina

Nick & Simon: Luister (1) *** hoogste eersteweeks ***
Nog voordat het album ‘Luister’ in de winkels lag, had het al de gouden status bereikt: er waren meer dan 30.000 stuks van besteld. Afgelopen donderdag, 19 februari, was dit aantal boven de 60.000 gekomen. En dus kregen Nick & Simon tijdens de ‘Gouden uren’, uit handen van Radio 2 dj Daniël Dekker, een platina schijf uitgereikt. Als dank voor de vele aandacht door de TROS, en met name in het programma van Daniël Dekker, kreeg hij ook een platina plaat uitgereikt. Het zal je dan ook niet verbazen dat ‘Luister’ op de eerste plaats binnenkomt, met een gigantisch overwicht van bijna 85% op de #2, ‘19’ van Adele.
‘Luister’ is het derde album van het Volendamse duo en hun tweede #1-album. ‘Nick & Simon’ kwam precies twee jaar geleden, op 20 februari 2007, tot een zesde plek, in de 27ste week. ‘Vandaag’ deed het op 29 september 2007 sneller: in de eerste week kwam het binnen op #1. Sindsdien is het dubbelplatina, met een verkoop van meer dan 150.000 exemplaren. ‘Luister’ zal die kant ook wel opgaan. Het album is er in verschillende configuraties. Een enkele cd, een digipack met DVD met zes nummers. Daarnaast zit er bij de cd ook een extra dik boekje met alle teksten. Wie had dat gedacht van de twee jongens die op zestienjarige leeftijd voor het eerst samen optraden tijdens een kerstuitvoering op school (zie foto).

Gino Vannelli: A good thing (33)
‘People gotta move’ is nog steeds één van de beste én populairste nummers van de Canadese zanger Gino Vannelli (Montreal, Quebec, 16 juni 1952). Het nummer is afkomstig van zijn album ‘Powerful people’ uit 1974. Toch scoorde Gino er geen hit mee. Pas in 1985 brak hij op singlegebied door met ‘It hurts to be in love’, dat tot #9 kwam. Sinds het begin van deze eeuw heeft Gino twee werkadressen: eentje in Canada en eentje in Amersfoort. Het meerendeel van de teksten voor ‘A good thing’, zijn zestiende album, heeft hij dan ook hier geschreven. Naast de negen nummers krijg je er ook nog een bundel bij met 23 gedichten.

Morrisey: Years of refusal (52)
Op 22 mei wordt Steven Patrick Morrissey 50 jaar. In de jaren ’80 was hij de zanger van the Smiths. Vanaf 1987 hield hij het daar voor gezien en een jaar later kwam hij met ‘Viva hate’, zijn eerste soloalbum. ‘Years of refusal’ in inmiddels zijn tiende soloalbum, waarvan hij zelf zegt dat het zijn beste album is. Het album, waaraan zangeres Chrissie Hynde meewerkt, is eind 2007 gedurende zes weken opgenomen in de Conway studio’s in Los Angeles.

Armin van Buuren: Imagine – the remixes (56)
Vorig jaar verscheen het album ‘Imagine’ van Armin van Buuren, dat binnenknalde op de eerste plaats. Het album stond net geen halfjaar genoteerd. Armin komt nu met een remix van het album, ‘Imagine – the remixes’, en moet voorlopig genoegen nemen met een 56ste plaats.

Nog meer goed nieuws voor Armin. Hij is voor drie Edisons genomineerd: ‘beste artiest’, ‘Imagine’ – beste album’ en ‘In and out of love’, het duet met Sharon den Andel, voor ‘beste liedje’. Op 22 maart wordt de winnaar bekend gemaakt in het World Trade Center in Rotterdam. Stemmen kan op hier.

Maar het houdt niet op voor Armin. Want op 23 april zijn er weer de 3FM Awards. Met ‘In and out of love’ is hij daar genomineerd in de categorie ‘beste single’. Ook daarop kan nog gestemd worden.

Empire of the sun: Walking on a dream (70)
Het success van de single ‘Walking on a dream’ van het Australische duo Empire of the sun, blijft voor alsnog achter bij de verwachtingen. Het nummer zakt in de tweede week van 29 naar #70. De liefhebbers gaan waarschijnlijk liever voor het hele album van Luke Steele en Nick Littlemore.

Stef Ekkel: Lekker gezellig (73)
Hitsingles kunnen bepalend zijn voor het succes van een album. ‘Sierra madre’ van Stef Ekkel lijkt echter alweer op de terugweg, het nummer zakt deze week van 54 naar #91. Dus zal er binnenkort wel een nieuwe single uitkomen, waardoor zijn album ‘Lekker gezellig’ een langer leven gegund wordt. Voorlopig eersteweeks op #73.

Beirut: March of the Zapotec and real people Holland (93)
Twee jaar geleden, in 2007, maakten we voor het eerst kennis met Beirut, de band van Zachary Francis Condon (Santa Fe, 13 februari 1986). Toen kwam het album ‘The flying club cup’ tot #54. ‘March of the Zapotec and real people Holland’, nieuw binnen op #93, is eigenlijk geen album. Het is een dubbel-EP, die bestaat uit twee miniplaten. Op de eerste, ‘March of the Zapotec’ staat Mexicaanse volksmuziek uit de staat Oaxaca. Condon heeft een reis gemaakt door dit gebied, wat hem inspireerde tot het opnemen van deze EP. Het tweede deel, ‘Holland’ bevat voornamelijk elektronische muziek, dat op naam komt van Real people, een pseudoniem van Condon.

Autumn: Altitude (94)
Dit jaar beleeft de Friese band Autumn hun vijftien jaar. In 2002 bracht de band het eerste album, ‘When lust envokes the curse’, uit. Dat album redde het destijds niet. Beter ging het in 2004 met ‘Summer’s end’ dat een weekje op #60 stond. Twee jaar geleden kwam de groep van Marjan Welman (zang), Jan Grijpstra (drums), Jerome Vrielink (bas), Jens van der Valk (gitaar/zang), Mats van der valk (Grunt/gitaar) en Jan Munnik (toetsen), met het album ‘My new time’ dat twee weken genoteerd stond, met als hoogste plaats #72. Wij zien het dan ook donker in voor ‘Altitude’, het vierde album van Autumn, dat slechts binnenkomt op #94.