maandag 23 februari 2009

Starkoo XL weer even gewoon Starkoo

Starkoo feat. DJ Henry: Hoe sterk is de eenzame fietser (94)

Het is niet de eerste keer dat een liedje een andere titel krijgt dan de oorspronkelijke titel. In 1981 bracht Doe maar het nummer ‘Sinds een dag of twee’ uit, dat echter als ’32 jaar’ in het geheugen bleef hangen. De titel werd er zelfs om veranderd. Zeven jaar eerder had Boudewijn de Groot een nummer geschreven over zijn zoon Jimmy. Het nummer was de eerste single van de elpee ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’. Dat is ook de eerste regel die Boudewijn zingt en sindsdien noemt iedereen het nummer ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ in plaats van ‘Jimmy’. Boudewijn kwam er in november 1973 mee tot de zevende plek.

Marco Rietbergen (Amersfoort, 11 oktober 1968) begint eind jaren ’80 met zingen. Hij volgt zanglessen en doet mee aan talentenjachten. In 1991 begint hij in Haarlem zijn eigen café, waar hij zelf liedjes zingt. Eind jaren ’90 werkt hij vijf jaar in‘Bolle Jan’, het café van de vader van René Froger. Vervolgens maakt hij de overstap naar de Après-skihut in Rotterdam. Daar ontmoet hij een andere Marco, de producer Marco Steenbergen en samen zetten ze het project Starkoo op, dat eind 2000 een feit is. Starkoo scoort diverse hits met voornamelijk Nederlandstalige covers in een feestjasje. ‘Zo ver weg’ komt in 2002 het verst: #31.

In 2007 stelt Marco zijn eigen band samen: Starkoo XL en scoort een hit met ‘Nagels in mijn vel’ (#73), afkomstig van het album ‘Ik ben wie ik ben’. Op 14 oktober 2008 geeft de groep het mega-concert ‘Partypop in je moerstaal’ in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Momenteel zijn ze bezig met hun uitgebreide najaar- en wintertour.

Op ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ is Marco weer even gewoon Starkoo. Hij maakte het nummer samen met DJ Henry, die als deel van Happy hour crew hits scoorde met ‘Goeiemoggel!’ (#17 in 2007) en ‘Super smoker’ (#53 in 2008) en als halve Feest squad met ‘Het moet nie gekker worre’ (#89 in januari). DJ Henry heet voluit Henry Gerritsen en komt uit Doesburg. DJ Henry is de vaste dj van de ‘Westendorf on tour show’ en samen met DJ Kicken heef hij ‘The crazy Kicken show’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten