vrijdag 15 februari 2008

Hitflits: Amy blijft vier bovenaan; run op Benny Neyman albums

And the winner is … wederom Amy Winehouse Voor de vijfde week staat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse op de eerste plaats van de Single Top 100. Op slechts 5% volgt wederom ‘Bleeding love’ van Leona Lewis. Ook de #3, ‘Father and friend’ van Alain Clarke, is dezelfde als vorige week. Een kanshebber voor een top 3-positie is ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk, dat zes plaatsen winst boekt en daarmee op de vierde plaats belandt. De download van ‘I’ll be waiting’ van Lenny Kravitz zorgt voor en opleving: het nummer stijgt in de achtste week van 25 naar #9.

Twee nummers van een film staan aan de rand van de top 10. Gestegen van 33 naar #11 is Stuk’ het thema van de film ‘Alibi’, uitgevoerd door Partysquad feat. Dio, Sef, Sjaak & Reverse. En op #13 scoort van Velzen nu al zijn grootste hit met ‘When summer ends’, het thema van de film ‘Zomer hitte.

Behalve van Velzen op #13, zijn er nog elf echte binnenkomers. Daaronder zitten zeker drie covers: ‘Donker om je heen’, het duet van ‘André Hazes & Wolter Kroes op #16, ‘You don’t love me (no, no, no)’ van Sidney Samson and Skitzofrenix op #32 en ‘Lick it’ van 2nefuse op #53.

Het heeft even geduurd, maar het ziet er naar uit dat ‘Baby blue’ van Stevie Ann eindelijk een hit wordt; het nummer stijgt van 79 naar #43. Ook winst is er voor Vangrail met ‘Alleen met jou’ (van 73 naar #39) en Mêlee met ‘Built to last’ (van 81 naar #34)

Opnieuw is er een Feyenoord nummer: ‘Wij zijn Feyenoord’ van Feyenoord forever op #84. De meest verrassende binnenkomer deze week is ‘Exit’ van U2 op #48. Het nummer afkomstig van het album ‘The Joshua tree’ werd gebruikt in het programma van Peter R. de Vries en is na veel aanvragen nu ook als download beschikbaar. Het is de 43ste hit voor de Ieren.

En de andere binnenkomers zijn: Leaf met een nieuwe versie van ‘New song’ op #54. Dancenummers van Boris Goodunuv met ‘Propaganda nazdorowje’ op #33, ‘What planet you on’ van Bodyrox and Luciana op #55, El guapo met ‘Clockwise’ op 89 en ‘Potential break up song’ van Aly & Aj op #90. Haar broertje, Michael, entert de albumlijst op #2. Zus Janet Jackson begint bescheiden in de singlelijst met ‘Feedback’ op #94. Na succes in Vlaanderen krijgt Milow ook hier succes; ‘You don’t know’ komt binnen op #96. En Paramore met ‘Misery business’ sluit de rijen op #100.

Ook in de Mega Album Top 100 is er nog niemand die Amy Winehouse een toontje lager kan laten zingen. Voor de vijfde week staat haar album ‘Back to black’ op de eerste plaats. Zelfs Michael Jackson heeft daar met ‘Thriller (25th anniversary edition)’ niets aan kunnen veranderen; het album verkoopt nog niet de helft van ‘Back to black’.

Door de dood van Benny Neyman op donderdag 7 februari, is de aandacht voor zijn muziek flink toegenomen. Veel mensen hebben daarop zijn laatste album ‘Onverwacht’ gekocht, dat op #14 op herhaling gaat. Drie plaatsen daaronder, op #17, komt het verzamelalbum ‘Allermooiste’ binnen.

Na twee singlehits is er dan eindelijk een heel album van Mega Mindy: ‘Muziek uit de tv-serie’ komt binnen op #23. Dertien plaatsen lager, op #36, is er sinds vijf jaar weer nieuw werk van de Nederlandse groep Silkstone met ‘Here in your world’. Ook nieuw werk, maar dan sinds drie jaar, is er van Simple plan. Zij komen met het gelijknamige album binnen op #43. Arid is er met ‘All things come in waves’ (op #62), ‘De Nederlandse Fame’ van Musicalcast Fame (op #68) en ‘100 mooiste liedjes’ van Willeke Alberti (op #75).

Aanstaande maandag kun je een nieuwe Megaman tegemoet zien. Daarin laten we horen waar de covers hun origineel vandaan hebben en lees je alles over de binnenkomers in de Single Top 100 en Album Top 100. Mis ‘m niet!

woensdag 13 februari 2008

Midweek: wordt het ‘Bleeding love’ of toch ‘Valerie’?

Het wordt nog spannend aanstaande vrijdag. De strijd gaat tussen ‘Bleeding love’ van Leona Lewis en ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse. ‘Bleeding love’ verkoopt in de winkels beter dan ‘Valerie’. De vraag is echter of die winst voldoende zal zijn om de download van ‘Valerie’ voor te zijn.

Van Velzen met ‘When summer ends’ (het themanummer uit de film ‘Zomerhitte) gaat hoog binnenkomen. Hoger dan ‘Donker om je heen’ van André Hazes en Wolter Kroes, dat blij mag zijn met een top 20-positie! Andere nummers die zeker van een notering kunnen zijn: Sidney Samson and Skitzofrenix met ‘You don’t love me (no no no)’, ‘What planet you on’ van Bodyrox an Luciana, 2nefuse met ‘Lick it’, Leaf met ‘New song’.en Jack Johnson met ‘If I had eyes’. Feyenoord forever met ‘Wij zijn Feyenoord’ maakt kans om binnen te komen.

En dan nog een bijzondere binnenkomer. ‘Exit’ van U2, nu al bijna bij de bovenste 50, zal vrijdag zeker hoge ogen gooien. Het nummer is gebruikt in het spraakmakende programma van Peter R. de Vries over Joran van der Sloot. En dat heeft een ware run op deze voormalige albumtrack weten te ontketenen.


In de Mega Album Top 100 hoeft Amy nog niet voor haar #1-positie te vrezen met ‘Back to black’. ‘Thriller (25th anniversary edition)’ is weliswaar de hoogste binnenkomer, maar moet nog een strijd leveren om de tweede plaats met ‘It’s time for a love revolution’ van Lenny Kravitz.

Het overlijden van Benny Neyman vorige week donderdag heeft een run veroorzaakt op zijn albums. Zijn laatste album ‘Onverwacht’ staat inmiddels aan de rand van de top 10 en het verzamelalbum ‘Allermooiste’ verwachten we bij de bovenste 30.

‘Here in your world’ van Silkstone, ‘Simple plan’ van Simple plan, ‘All things come in waves’ van Arid, ‘Vampire weekend’ van Vampire weekend en ‘100 mooiste liedjes van’ Willy & Willeke Alberti komplementeren de andere binnenkomers.

Vrijdag aanstaande lees je in de Hitflits welke voorspellingen zijn uitgekomen en welke niet!

zondag 10 februari 2008

Megaman 9 februari 2008

Welkom bij de Megaman van 9 februari 2008, waarin Amy toch op de Grammies te zien was, de grootste konijnenhit wordt gescoord, Moke profijt heeft bij tbs, René Froger zijn 50ste hit scoort en zijn snor laat staan en Vangrail op een briefkaart staat. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe Megaman.

Amy toch op Grammy awards

Ze was er wel en ook weer niet, afgelopen zondagnacht bij de vijftigste uitreiking van de Grammy awards in Los Angeles. Aanvankelijk was het visum wat Amy Winehouse nodig had om Amerika in te komen, geweigerd wegens een arrestatie in Noorwegen voor drugsbezit. Vrijdag, 8 februari, kwam die toestemming toch, maar toen had ze haar besluit al genomen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. En dus gaf ze in Londen een kort optreden, dat dankzij een satellietverbinding te zien was in Los Angeles. Zo was ze toch een beetje aanwezig op dit grote muziekfeest.

En feest was het zeker voor haar, want van de zes nominaties, kon ze er uiteindelijk vijf verzilveren, voor beste single en beste plaat van het jaar (‘Rehab’), beste nieuwe artiest, beste vrouwelijke pop en beste popalbum (‘Back to black’). Kanye West was een goede tweede met vier Grammies.

laatste week voor 'Valerie'?

Intussen gaat ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse nog steeds aan kop van de Single Top 100. Het nummer staat nu voor de vierde week bovenaan. Hoewel het nummer nog steeds de bestverkochte download is, zou dat niet voldoende geweest zijn om #1 te blijven. Het nummer wordt dan ook gered door een flinke toename van de verkoop van de cd-single die nu door meerdere cd-zaken geïmporteerd wordt. Een beetje zaak bestelt hem zo voor je, kosten nog geen € 5,--. Op de cd-single staan drie versies van ‘Valerie’ en een live versie van het nummer ‘California’ van Mark Ronson met Alex Greenwald. Overigens zou het wel eens de laatste week op #1 voor ‘Valerie’ kunnen zijn, want afgelopen vrijdag is ‘Donker om je heen’, het duet van Wolter Kroes met André Hazes verschenen. En we weten wat er met die andere Hazes-duetten is gebeurd …

De naam is Winehouse, Amy Winehouse

In april wordt officieel bekend gemaakt wie het themanummer van ‘Quantum of solace’, de nieuwste James Bond film gaat zingen. De enige persoon die daar nog iets aan kan veranderen, is … Amy Winehouse! Als zij tot april van de drugs afblijft, dan mag ze het nummer schrijven en zingen. Aanvankelijk wilden de bazen achter deze film niets te maken hebben met haar, omdat ze te vaak negatief in het nieuws is door haar drugsverslaving. Inmiddels zijn ze van gedachten veranderd nu Amy aan het afkicken is en genomineerd was voor zes Grammy Awards.

De andere kant van Amy Winehouse (2)

Vorige week kwam de download track van ‘Valerie’ door Amy Winehouse alleen binnen op de negende plaats. Deze week verliest de track twee plaatsen en belandt op de elfde plaats. Ook hier zijn op onze blog veel vragen over binnen gekomen. ‘Hoe kan het dat deze track nu pas een aparte notering krijgt en werd de track voorheen gewoon meegeteld met ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse? Wij vroegen het aan Michel Admiraal, chartsmanager bij GfK Mega Charts, samensteller van de Nederlandse hitlijsten.

Michel: “Wij volgen het fysieke en digitale releasebeleid van de maatschappijen, als een release digitaal wordt aangeboden worden de verkopen meegenomen. De single van Amy Winehouse is wat later aangeboden waardoor pas later in de lijst. Het gaat dus om de digitale single die op de platforms te koop is, geen albumtrack derhalve.”

Hier uit blijkt dat GfK Mega Charts de track niet eerder heeft meegeteld, ook al wordt dat beweerd. Zij gaan af op de platenmaatschappijen die het ‘sein’ geven wanneer een track kan worden meegeteld. Je kunt het er niet mee eens zijn dat de samenstellers zo te werk gaan, maar je kunt ze er niet van betichten met twee maten te meten.

(nog) Geen derde #1 voor Kane

Kane: Catwalk criminal (4)

Vorige week kwam ‘Catwalk criminal’ van Kane net niet binnen op de eerste plaats; het verschil was slechts 2%! Zo dicht als ze vorige week bij de #1 zaten, zo ver zijn ze er deze week van verwijderd. Want het nummer zakt naar de vierde plaats, en verkoopt bijna de helft minder dan de huidige #1, ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse. De daling wordt niet alleen veroorzaakt door het achterblijven van de fysieke cd-singles (40% op ‘Watermensen’ van 3js), maar ook door de download van ‘Catwalk criminal’. Deze zakt in de Mega Download Top 50 naar de zestiende plaats, 70% achter de diezelfde ‘Valerie’.

aka the Junkies: Bij de konijnen af

aka the Junkies: Konijntje (6)

Met een verschil van zes plaatsen is ‘Konijntje’ van aka the Junkies de grootste Nederlandstalige konijnenhit. Tot deze week was dat Henkie, die er in 2006 een #12-hit uithaalde met ‘Lief klein konijntje’. Twee jaar daarvoor waren het Fred en Aad die met ‘Mijn konijn en ik’ het spits afbeten, maar niet verder kwamen dan #87. Maar eigenlijk was Maria Verano de eerste in 1981 met ‘Get up’ (#14). Haar echte naam is namelijk Maria Konijn!

Ontstaan van ‘Konijntje’

Na een feestje van Willie Wartaal in ‘de Meander’, waar Arjuna Schiks draaide, togen de twee naar de flat van Willie om daar muziek te gaan maken. Willie zat boven in zijn eigen studiootje, Arjuna beneden. Op een gegeven moment zei Willie “Misschien moeten we gewoon samen kutmuziek gaan maken”. Daarop ging Arjuna naar boven en een half uur later hadden ze de beat van ‘Konijntje’. Vervolgens heeft Willie de tekst bedacht.

3Js digitaal niet populair

3Js: Watermensen (7)

De halve week stond ‘Watermensen’ van 3Js bovenaan de midweek, de voorlopige Single Top 100. Toen echter de downloads werden meegeteld zakte het nummer snel weg en uiteindelijk moet het genoegen nemen met een zevende plaats. Weliswaar een plaatsje hoger als vorige week, waarmee het nog een grotere hit is geworden. Maar toch is het jammer dat de download van ‘Watermensen’ ver achter blijft bij de fysieke cd-single, waardoor ze (voorlopig) hun eerste #1-hit mislopen. Wel stijgt het gelijknamige album ook deze week door, nu van 60 naar #49.

Anouk heeft het te druk voor een clip

Anouk: I don’t wanna hurt (10)

Vorige week ging ‘I don’t wanna hurt’ van Anouk op #21 op herhaling na een weekje afwezigheid. En deze week zien we dat de fans haar geenszins hebben laten vallen, want het nummer stijgt naar de tiende plaats. Daarmee behaalt Anouk haar negende top 10-notering binnen. Drie daarvan haalden de tweede plaats. Ook ‘I don’t wanna hurt’ zal daar geen verandering in aanbrengen. En daar draagt Anouk zelf aan bij, want bij het nummer is geen videoclip gemaakt. Dus dat betekent in ieder geval geen media aandacht op de clipstations.

Anouk heeft het veel te druk met de concerten in het Gelredome in Arnhem over twee maanden. Ze oefent daarvoor in kleine zalen met een nieuwe band. Zo stond ze al in de Oosterpoort in Groningen, de Melkweg in Amsterdam en het Paard in den Haag. Nadat ze in september haar oude band aan de kant had gezet heeft ze audities gehouden voor de nieuwe band. Met deze band, bestaande uit de gitaristen Angelo de Rijke en Memru Renjaan, toetsenist Thijs Boontjes, bassist Boaz Kroon en drummer Oscar Kraal, moet ze nog ingespeeld raken. Volgens Anouk zijn ze in de eerste plaats op ‘uiterlijk’ geselecteerd. “Dat spelen komt wel goed: gewoon even drillen.”

In november bereikte haar vorige single ‘Good God’ bij ons de derde plek. Zo’n vaart loopt het nog niet in Vlaanderen. Daar is ‘Good God’ haar tiende hitsingle, en bereikt na twaalf weken de dertiende plaats bereikt. In diezelfde lijst komt Jeroen van der Boom op #20 binnen met ‘Éen wereld’.

Moke heeft profijt bij tbs

Moke: Heart without a home (titelsong van de film ‘Tbs’)(44)

Het gaat de Amsterdamse band Moke voor de wind. In 2007 stonden ze met drie singles genoteerd in de Single Top 100: ‘Last chance’ (#55), ‘Here comes the summer’ (#94) en ‘This plan’ (#75), dat gebruikt werd in een reclamefilmpje van Toyota. Tevens verscheen het debuutalbum ‘Shorland’ (#26 in april). Sinds het najaar zijn ze de huisband van ‘De wereld draait door’. Iedere laatste vrijdag vormen ze het muzikale intermezzo.

Eind vorig jaar werd de band benaderd om de titelsong voor de film ‘Tbs’ te schrijven. Daarop gingen zanger Felix Maginn, drummer Rob Klerkx (beide ex-Supersub), gitarist Phil Tilli (ex-Tröckener kecks) en toetsenist Eddy Steeneken (ex-Flemming) aan de gang. De tekst van ‘Heart without a home’ schreef zanger Felix in zijn eentje. Zijn geliefde oom had een bijnaam, Moke, en daar is de band dan ook naar vernoemd. In het weekend van 30 mei staat Moke op Pinkpop, evenals een andere Nederlandse band Racoon.

De film ‘Tbs’ gaat over een ontsnapte tbs-er (Theo Maassen), die ontsnapt en een meisje gijzelt (Lisa Smit). De film is op 31 januari in première gegaan en na één week staat het op de vierde plaats van best bezochte films, achter drie buitenlandse films.

Ernesto vs Bastian op Trance energy

Ernesto vs Bastian: Thrill (45)

Op 23 februari vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de vijftiende editie plaats van ‘Trance energy’, hét dancefeest voor liefhebbers van trance muziek. Dit jaar wordt het thema geleverd door Ernesto (Ernst van der Meij, 11 jun 1970) en Bastian (Edwin Koelewijn, 27 mei 1967). Sinds 2001 werken ze samen als Ernesto vs Bastian, en scoorden de hits ‘You’ve got my love’ (#42 in 2002) en ‘Dark side of the moon’ (#43 in 2005). ‘Thrill zou, met het oog op het komende trancefeest, hun grootste hit kunnen worden.

Marc Broussard nog niet goed genoeg voor eigen album

Marc Broussard: Come in form the cold (61)

Vorige week kwam ‘S.O.S.: save our soul’, het derde album van Marc Broussard de Mega Album Top 100 binnen op #58 en dankzij veel rtv-optredens de afgelopen week stijgt het deze week naar #34. Van dat album komt zijn single. Éen van zijn optredens was ‘Mooi! Weer de Leeuw’, waar hij ‘Come in from the cold’, een oud nummer van Joni Mitchell, zong. Op dat album staan bijna uitsluitend covers omdat hij volgens de platenmaatschappij, ‘kwalitatief gezien nog niet goed genoeg is voor een heel eigen album’.

Marc Broussard, geboren op 14 januari 1982 in Louisiana, groeide op in een muzikale familie. Zijn vader was de beroemde Hall of fame gitarist Ted Broussard, dus Marc kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Zijn oom raadde hem aan om bij het maken van muziek alle invloeden te gebruiken en die te combineren. Het leidde in 2002 tot een paar opnames waaronder de single ‘The wanderer’, een liedje over je zelf ontdekken. In 2004 verscheen het album ‘Carencro’, dat een eerbetoon was aan de muzikanten uit Carencro in Louisiana. In 2005 ging Marc een andere kant op, hij wilde de authentieke soul weer tot leven brengen. En dus nam hij nummers van ondermeer Otis Redding, Marvin Gaye en Stevie Wonder op.

Ralvero: dance uit Roosendaal

Ralvero: Wicked (62)

Achter Ralvero gaat Ralf Baartmans uit Roosendaal schuil. Met Wicked maakt hij deze week zijn hitparadedebuut.

Tien jaar suikermeisjes

Sugababes: Change (64)

Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Britse Sugababes begonnen. Mutya Buena en Siobhán Donaghy werkten los van elkaar met manager Ron Tom. Toen ze elkaar dan ook in 1998 op een feestje tegenkwamen samen met Keisha Buchanan, die al jaren bevriend was met Mutya, besloten de drie, gemiddeld dertien jaar jong, om de krachten te bundelen en samen een meidengroep te starten. Aanvankelijk heetten ze Sugababies, vernoemd naar de bijnaam van de school van Keisha’s ‘Sugar baby’. Vlak voor de release van de single ‘Overload’ werd de naam veranderd in Sugababes. Waarschijnlijk ook omdat er al een groep was met de naam Sugababies.

1/3 Sugababe

Van de originele line-up is alleen nog Keisha Buchanan over. Siobhán Donaghy werd eind 2001 vervangen door Heidi Range. En eind december 2005 stapte Mutya uit de groep, omdat ze meer tijd wilde hebben voor haar dochtertje en vriend. Het bleef echter knagen en vorig jaar begon Mutya een solocarrière, wat haar een hit opleverde met ‘Real girl’. Amelle Berrabah werd haar vervangster. Sinds 2000 hebben de Sugababes vijftien hits gescoord waaronder zeven top 10-moteringen. ‘Change’ hun zestiende notering, schreven de meiden zelf samen met Niara Scarlett, Lars H. Jensen en hun producer Martin M. Larsson. Het nummer is afkomstig van het gelijknamige vijfde album dat in oktober slechts één week genoteerd stond op #69.

Maar er is nieuw werk op komst. Heidi: “Ik kan nog niet veel kwijt over welke kant de ‘babes’ opgaan. We willen een keer iets heel anders doen. We hebben wel plannen, maar pas als we in de studio zijn, weten we echt wat we willen. Op dit moment houden we even een pauze. Ik heb onlangs een huis gekocht samen met mijn vriend, dus ik ben vooral aan het klussen en de andere meiden gaan lekker samen op vakantie. Het is fijn om ook je eigen ding te doen naast Sugababes. Zo kan ik mezelf nu helemaal verliezen in de inrichting van mijn huis. Maar ik mis ze dan wel hoor. Wij zijn hechte vriendinnen, en ik kan niet wachten om de studio weer in te gaan.”

Moby danst er weer op los

Moby: Disco lies (70)

In januari 1992 hoorden we voor het eerst van Moby met wat tot op vandaag nog steeds zijn grootste hit is: ‘Go’, goed voor een negende plaats. Daarna kwamen de hits met pieken en dalen, maar een top 10-notering zat er niet meer in. Wij verwachten ook niet dat ‘Disco lies’, zijn zestiende notering, daar verandering aan zal brengen. Daar is zijn huidige muziek niet voldoende toegankelijk meer voor. Het zal hem echter weinig deren. Van zijn album ‘Pray’ uit 1999 zijn wereldwijd negen miljoen stuks verkocht.

Moby is geboren als Richard Melville Hall in Harlem, New York City, op 11 september 1965. Van zijn ouders krijgt hij de bijnaam ‘Moby’ mee, vernoemd het boek Moby Dick van zijn oud-oud-oud-oud-oom Herman Melville, over een bijna niet te vangen walvis. De muziek van Moby is niet alleen om op te dansen. In zijn nummers wil hij je ook nog wat vertellen over politiek, religie en vegetarisme

Op 4 oktober 2007 kondigde Moby een nieuw album aan. ‘Last nigt’, zijn zevende album, zal eind maart verschijnen. De eerste single was ‘Alice’ dat hier niets heeft gedaan. Op de tweede ‘Disco lies’ zijn de vocalen van de Amerikaanse Sylvia Gordon, van de groep Kudu.

Vangrail per briefkaart

Vangrail: Alleen met jou (73)

‘Alleen met jou’ is de zesde hitsingle van de Fries/Groningse formatie Vangrail. Ze debuteerden in 2005 met de single ‘Lam in Amsterdam’, geproduceerd in de studio van Nico Outhuyse en Syb van der Ploeg, dat een weekje op #79 stond. Daarna volgden ‘Jij hoort bij mij’ (#65), ‘Heerlijke heerlijkheid’ (#49), ‘Ik hunker naar jou’ (#33), allen in 2006. Er zat dus duidelijk een stijgende lijn in hun hits, die echter vorig jaar september werd doorbroken met ‘Overal’, dat slechts tot #76 kwam. Dus wellicht dat ze met ‘Alleen met jou, binnen op #73, weer de stijgende lijn kunnen voortzetten. Die kans is wel aanwezig want de single is niet hetzelfde nummer als op het album ‘Vroeg of laat’ staat. Bovendien is er nog iets speciaals aan de fysieke cd-single.

Valentijn

‘Allen met jou’ is de eerste ballad die ze uitbrengen, waarmee ze de andere kant van de band willen laten zien. Het plaatje is verpakt in een retro-stijl gehulde hoes die tevens een unieke briefkaart vormt. Zanger Raynaud: “Dat is een idee van onze manager, Tjerk de Vries, die vond dat we een leuke originele actie moesten bedenken. Hij vond dat ‘Alleen met jou’ enigzins te maken heeft met Valentijn. Toch is het niet speciaal een valentijnskaart, het is een speciale boodschap die je altijd naar iemand kan opsturen. Deze single moest eruit springen, hij is heel anders dan een normale single.”

Op 22 en 23 februari staat Vangrail in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Tijdens hun shows gaan ze voor het eerst de nummers akoestisch brengen. Raynaud: “Dat hebben we nog nooit eerder gedaan en we willen dat misschien ook gaan uitbreiden in de theatertour. We gaan dan in de live shows kijken hoe het aan slaat en als het deze zomer goed aan slaat willen we in de winter hiermee ook de theaters in.”

Vangrail bestaat uit Raynaud Ritsma (zang), Jasper Kuipers (gitaar), Stephen Huizen (drums), Ronald de Boer (bas) en Wiebe de Jong (toetsen). De nummers voor het album ‘Vroeg of laat’ hebben ze niet zelf geschreven. Daarvoor heeft de band onder meer Jan Tekstra (ex-De Kast, ex-Marco Borsato band), Henk Westbroek en René Meister (het Goede doel), Ricardo Schuengel (ex-Volumia), enkele leden van de band Lichter Laaie, de Jongens Van Dijk, Ferry van Leeuwen en Ton Dijkman (Marco Borsato band) benaderd. De huidige single ‘Alleen met jou’ is geschreven door Rowin Schumm, Wil Boerboom en Tjaart Venema van de band Lichter laaie.

Vijftigste hit voor René Froger die snor laat staan

René Froger: Jij moet verder (77)

In 1985 verscheen het eerste singletje van René Froger: ‘Ik zie het wel zitten’ met op de b-kant (ja dat kon bij vinyl) ‘Let’t think about living’. In 1989, na vijf Engelstalige hitsingles, maakte hij een uitstapje met het Goede doel naar het Nederlands met ‘Alles kan een mens gelukkig maken’, dat zijn grootste hit werd: #1. Vervolgens ging René verder in het Engels, tot eind 2006, toen hij een #2-notering scoorde met ‘Kon het elke dag maar kerstmis zijn’, samen met Kus, Chris & Viviënne. Vorig jaar schakelde René definitief over op het Nederlands met ‘Doe maar gewoon’ (#2 in oktober) en het gelijknamige album (#8 in november). Met ‘Jij moet verder’, zijn vijftigste hit, volgt nu de ultieme test voor René Froger. Zal hij er in slagen om hiermee succesvol te blijven in het Nederlands en zijn vijftiende top 10-hit te scoren? De tekst van het nummer schreef René zelf, de muziek is van Ray Sullivan die als Gilbert O’ Sullivan met ‘Nothing rhymed’ in 1971 zijn eerste hit scoorde (#1).


René laat snor staan

Samen met tal van andere bekende Nederlanders als Dennis van der Geest, Eddie Zoeÿ, Mike Starink, voert René Froger actie tegen kanker, door in de maand februari zijn snor te laten staan. Met de actie ‘Fight the good fight. Fight cancer’ willen deze personen fondsen werven voor kankeronderzoek. Het idee hierachter is dat als je je een maand niet scheert, geld uitspaart. En dat geld kan dan voor ‘Fight the good fight. Fight cancer’ worden gebruikt. Tevens heeft deze actie tot doel meer bewustzijn te creeëren over kanker. Door nu deze bnn-ers te sponsoren kun je hier een steentje aan bijdragen. Er zijn ook bnn-ers die niet meedoen aan deze snorren-actie, waaronder Paul de Leeuw en Albert Verlinde. Zij hebben toegezegd om in plaats daarvan geld te doneren. Overigens zijn er ook vrouwen onder de bnn-ers die hun ‘snor’ willen laten staan. Nu al hebben Katja Schuurman, Kristel Zweers en Fatima Moreira de Melo zich daarvoor aangemeld.

Tour afgeblazen

De geplande theatertournee die deze maand van start zou gaan, is uitgesteld tot het najaar. René hierover op zijn website: “Eén van de hoofdredenen is dat het verwachtingspatroon bij de mensen zo hoog ligt dat ik er alles aan doe om ook daadwerkelijk aan dit patroon te kunnen voldoen. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd en ik heb de laatste maanden veel tijd gestoken in de Ahoy’ concerten. Daarbij moest ik ook nog veel tijd besteden aan de promotie van mijn nieuwe cd waardoor ik uiteindelijk een beetje klem kwam te zitten met de voorbereiding en organisatie van de geplande tour. Om de gewenste kwaliteit en het niveau te kunnen bereiken hebben we gewoon meer tijd nodig. Ook heb ik geleerd om op tijd even op adem te komen voor een volgende aanloop naar een nieuw hoogtepunt. Ervaring heeft mij dit geleerd! Dit zijn de enige echte redenen waarom de tour is verplaatst, dus moet ik alle andere door derden verzonnen verhaaltjes naar het rijk der fabelen verwijzen. Nogmaals excuses voor dit ongemak.”

Is Mêlee de nieuwe Keane?

Melée: Built to last (81)

Het lange wachten op de nieuwe Keane wordt goedgemaakt door de band Mêlée uit het Californische Orange County met ‘Built to last’. De band werd in 2003 opgericht door Chris Cron (zang/keyboard), Ricky Sans (gitaar/zang), Ryan Malloy (bas/zang) en Mike Nader (drums). In eigen beheer namen ze twee albums op. Van ‘Everyday behaviour’ werden zo’n 20.000 stuks verkocht. Voor Nederlandse begrippen een hoop, voor Amerikaanse begrippen, een leuk begin. Maar sinds bij Warner Brothers, een grote platenmaatschappij dus. Daar werd ‘Devils & angels’ uitgebracht, geproduceerd door Howard Benson (bekend van ondermeer My chemical romance en Daughtry, dus ook geen kleintje), en de hitsingle ‘Built to last’, deze week de Paradeplaat op Radio 2.
.

Feestje voor de Carrousel people

Carrousel people: Kom van die kruk af (88)

In Uden zit het feestcafé ‘De Carrousel’ dat in 2008 tien jaar bestaat. Dat wordt op 6 maart uitgebreid gevierd. Joop van Zandvoort en Jan van San runnen dit café sinds februari 1998, en zo nu en dan nemen ze als de Carrousel people een plaatje op. In 2004 was het raak met ‘Mijn beste vrienden’ (#47) en een jaar later met ‘We zien het hier niet zitten! (We gaan naar Amerika!!)’ (#84). Dit keer proberen ze het opnieuw met ‘Kom van die kruk af’. Het nummer komt uit 1970, werd geschreven door Rinus van Gaalen en Rijk de Gooijer en opgenomen door Johnny & Rijk. Daar hebben we geen opname van kunnen vinden, wel van ‘Goudgele strand (van Ameland)’, een unieke opname uit 1958. Dit om je een indruk te geven wat voor een ‘Paar apart’ Johnny & Rijk waren.

Gmaduro terug als dj

Gmaduro: Girl u know (91)

‘Girl u know’ werd geschreven en geproduceerd door Gmaduro zelf. Het nummer is uitgebracht op B-Bass recordings, het label van Carlos Baasaron en Gleen Beense. Dit in tegenstelling tot wat wij eerder berichten, dat het nummer ook geschreven zou zijn door Baasaron en Beense. Met dank aan deze informatie van Gmaduro zelf en excuses voor de verkeerde berichtgeving.

Gmaduro komt van Willemstad, Curacao, waar hij is geboren op 3 november 1976 als Gino Maduro. Op zijn tweede verhuisde de familie Maduro naar Nederland. Gino was altijd gefascineerd van de muziek begin jaren ’90. In die jaren begon hij als dj met het draaien van klassieke R&B en moderne urban muziek. Na een aantal jaren was de uitdaging weg, maar met de huidige dancemuziek is die weer terug en dus nam hij ‘Girl u know’ op en scoort daarmee op #91. Hij wil zich nu meer toeleggen op housemuziek, met een vleugje latin, electro, tech en minimal.

Gio schrijft zijn eigen hit

Gio: Denk aan jou (92)

De eerste zes singles die Giovanni Jap-Ngie (Utrecht, 7 feb 1986) uitbracht waren alle in het Engels, met als uitschieter ‘Fantasy girl’ (#12 in 2005). Nadat Gio een aantal nummers had opgenomen met Partysquad! en Ali B, die zeer goed werden ontvangen, besloot hij in 2007 definitief over te gaan op het Nederlands. ‘Zonder jou’ was daarvan het eerste eigen resultaat, in september goed voor een 39ste plaats. ‘Denk aan jou’, schreef hij zelf met Tony Verdult, doet hij het weer alleen. Tony heeft ook nummers geschreven voor D-ground (‘You gotta be’, #13 in 2006) en nam vorig jaar als Tony Verdult vs Cedric le noir het nummer ‘Don’t you know’ op.

Met le Le is de Jeugd van tegenwoordig bijna kompleet

le Le: Skinny jeans (96)

Achter le Le gaan Pièt Par’a (illustrator/grafisch ontwerper Pieter Janssen) , Rimer London (Riemer Veerman en drummer van Comtron) en P. Fabergé (Pepijn Laren, van de Jeugd van tegenwoordig). Het schijnt dat er zelfs al een heel album is opgenomen, waar echter de hitsingle ‘Skinny jeans’ niet op komt te staan. Slim dus. Willie Wartaal, collega van Pepijn in ‘de Jeugd van tegenwoordig’, staat precies negentig plaatsen hoger, op #6, met ‘Konijntje’ als aka the Junkies. Nu nog een solohit voor Fieze Fur en de Jeugd van tegenwoordig is kompleet!

Album Top 100: terugkeer van Claw boys claw

In de Album Top 100 slaat Amy wederom een aanval af, mist Lenny Kravitz zijn tweede #1-album en keert Claw boys claw na een stilte van 11 jaar weer terug.

Amy Winehouse: Back to black (1)
Ze kreeg een grammy voor beste album, dus de aandacht voor ‘Back to black’ blijft nog wel even. Voor de vierde week staat het album van Amy Winehouse bovenaan de Mega Album Top 100. Opnieuw heeft ze een aanval kunnen afslaan, nu van Lenny Kravitz, die met zijn album op #2 binnenkomt. We zijn benieuwd of Amy volgende week ook nog de aanval van Michael Jackson kan pareren; afgelopen weekend verscheen de “25th anniversary edition’ van ‘Thriller’.

Lenny Kravitz: It’s time for a love revolution (2)
Vorige week was ‘10111001’ van Ayreon de hoogste binnenkomer op de tweede plek. Zoals verwacht zakt het album deze week, maar naar een zeventiende plek is wel een hele val. We verwachten niet dat de #2 van deze week, ‘It’s time for a love revolution’ van Lenny Kravitz, volgende week ook zo’n grote val zal maken. Het is Lenny zijn negende album en achtste top 10-album. Zijn best genoteerde album is nog altijd ‘Circus’ uit 1995, dat een weekje op de eerste plaats stond.

Jack Johnson: Sleep through the static (4)
Drie albums en alle drie top 10, voorwaar geen resultaat voor de 32-jarige Jack Hody Johnson uit Hawaï. Met ‘In between dreams’ debuteerde hij in 2005, dat 87 weken genoteerd stond en pas in de 21ste week de hoogste notering behaalde: #8. Vervolgens verscheen twee jaar geleden het album ‘Sing-a-longs and lullabies for the film Curious George’ van Jack Johnson & Friends, dat al na drie weken de hoogste stand behaalde: #9. ‘Sleep through the static’, binnen op #4, is dus zijn bestgenoteerde album. En niet alleen bij ons, want in de Britse albumlijst kwam het op #1 binnen! In de afgelopen week zijn er daar 53.736 stuks van verkocht. ‘Sleep through the static’ is daar zijn tweede #1-album na ‘In between days’ in maart 2006.

Mooi wark: Bok ‘m d’r op (9)
Vijf hitsingles (hoogste notering #35) en één album (‘Gewoon idioot’ kwam in juni 2006 tot #53), dat is de score tot deze week van Mooi wark. In het zestiende jaar van hun bestaan kan het dak er af in Drenthe waar ze vandaan komen, want het album ‘Bok ‘m d’r op’ komt op de negende plaats binnen. Twaalf nummers staan er op, als daar geen top 10-hit bij zit!

Claw boys claw: Pajarna day (22)
Eerlijk gezegd wisten we niet Claw boys claw nog bestond. Na het album ‘Will-o-the-wisp’ uit 1997 bleef het angstvallig stil rond de band van zanger Peter te Bos en gitarist John Cameron. Vier jaar daarvoor, in 1993, scoorden de band een hit met ‘Rosie’ dat tot #26 kwam. Vorig jaar pakten ze de draad weer op en traden ze weer op. En deze maand verscheen het album ‘Pajarna day’, dat ook op vinyl verkrijgbaar is.

Mary J. Blige: Growing pains (31)
De ‘Queen of hip-hop soul’ is één van de benamingen die Mary Jane Blige regelmatig te horen krijgt. ‘Growing pains’ is haar achtste studio album en negende album dat een notering krijgt. Aan het album werd meegewerkt door Ludacris. Usher en Busta Rhymes. Volgens Mary kijkt ze met het album niet terug, maar naar het heden, wie ze nu is, sterk geworden door hetgeen ze heeft meegemaakt.

10cc: Collected (33)
‘Collected’ is al het vijfde verzamelalbum van 10cc. In 1982 verscheen ‘Ten out of ten’. Drie jaar later ‘The complete hit album’, zes jaar later gevolgd door ‘The very best of 10cc’. Vijftien haar geleden kwam ‘Alive: the very best of’ uit. ‘Collected’ bestaat uit drie cd’s met 51 nummers waaronder ook ‘Neanderthal man’, de eerste single die Lol Crème, Kevin Godley, Eric Stewart en Graham Gouldman in 1972 opnamen.

Willy DeVille: Pistola (37)
Hitsingles scoort William Borsay (Stamford, Connecticut, 25 augustus 1950) oftewel Willy DeVille al lang niet meer. Maar sinds 1993 heeft Willy al wel vijf succesvolle albums gehad, inclusief het album ‘Pistola’ dat deze week op #37 binnenkomt.

Sheryl Crow: Detours (58)
Sinds drie jaar is er weer een nieuw album van Sheryl Suzanne Crow. Op ‘Detours’, haar zevende albumnotering, is producer Bill Bottrell weer terug, die ook haar debuut ‘Tuesday night music club’ produceerde. Van dat album zijn wereldwijd 5 miljoen stuks verkocht, dus succes verzekerd? We zijn wel vijftien jaar verder en het is de vraag of ‘Detours’ datzelfde nog eens kan doen. Het album is opgenomen op haar eigen boerderij in Nashville. Voor Sheryl is ‘Detours’ haar meest eerlijke album, dat over politieke bewustwording gaat.

Lizz Wright: The orchard (88)
De vader van Lizz Wright (Hahira, Georgia, 22 januari 1980) is naast dominee, ook pianist en orkestleider in zijn kerk. Dus het zat er eigenlijk wel in dat Lizz in de muziek zou belanden. Ze won verschillende gospelzangwedstrijden. Na een tijdje bij de groep Spirit te hebben gezeten, bracht ze in 2002 het jazzalbum ‘Salt’ uit. In 2005 gevolgd door ‘Dreaming wide awake’ dat bij ons niet verder kwam dan #96. Ook haar derde album ‘The orchard’ is uitgebracht op Verve, het vermaarde jazzlabel.

Nada surf: Lucky (98)
Eind 1996 kwam de Amerikaanse formatie Nada surf met de verrassende hitsingle ‘Popular’ dat tot #54 kwam. In 1992 werd de groep opgericht door Matthew Caws (gitaar, zang), Ira Elliot (drums) en Daniel Lorca (bass). ‘Lucky’ is inmiddels het vijfde album.