vrijdag 7 juli 2023

Hitflits: Dead Club City, eerste nummer 1-album voor Nothing But Thieves

Hoger dan een vijfde plaats zat er nog niet in voor de Britse rockband Nothing But Thieves. Dat was in 2021 met hun album Moral Panic. Daar gaan ze deze week flink overheen met hun album Dead Club City, want dat is de nieuwe nummer 1 in de Album Top 100 én Vinyl 33. Het album werd al vooraf gegaan door de singles ‘Welcome To The DCC’ (geen notering, wel zeer populair op de diverse radiostations) en ‘Overcome’ (deze week op nummer 45). Beide nummers waren Megahit op 3FM.
Dat was ‘Impossible’ in september 2020 ook, de 1370e 3FM Megahit in de historie, en de afgelopen week opnieuw. Aanleiding was de 1500e Megahit, vorige week, het nummer ‘(It Goes Like) Nanana van Peggy Gou. Daarop kregen de luisteraars de gelegenheid om de 1501e Megahit te kiezen uit de lijst van 1500 Megahits en dat werd opnieuw ‘Impossible’. Een nummer dat de band zeker zal spelen tijdens hun optreden op Lowlands, in augustus. En anders wel tijdens hun concert op 23 februari 2024 in de Ziggo Dome in Amsterdam.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Nothing But Thieves: Dead Club City (77) *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Harry Styles: Harry’s House (17), op 62,01%
3. EW  Lil Uzi Vert: Pink Tape (0)
4. (3)   Taylor Swift: Midnights (16)
5. (2)   the Weeknd: Starboy (5)
6. HH  the Rolling Stones: Totally Stripped – Live At The Paradiso 1995 (100)
Dit album stond in 2020 twee weken genoteerd en haalde toen de tweede plaats. Het album was speciaal op oranje vinyl uitgebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘The Rolling Stones – Unzipped’ in het Groninger Museum. Vanwege Corona ging de tentoonstelling niet door. Nu, drie jaar later, gaat deze wel door en is het album opnieuw uitgebracht en gaat het op herhaling op nummer 6 in de Album Top 100 en op nummer 2 in de Vinyl 33.

Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#26 Lucinda Williams: Stories From A Rock ‘n Roll Heart (100)
Op haar vijftiende studioalbum verwerkt de inmiddels 70-jarige Lucinda Gayl Williams, een hersenbloeding die ze in 2020 had. Op het nummer ‘New York Comeback’ zingt fan Bruce Springsteen mee in de achtergrond.
 

#41 Ch!pz: Greatest H!tz
(100)
Tussen 2003 – 2007 scoorde de groep Ch!pz tien hits, waaronder vijf nummer 1-noteringen. In 2011 was de koek op, maar sinds 2018 is het viertal weer actief. Op het album Greatest H!tz staan, op 3 nummers na, dezelfde nummers als op het verzamelalbum  The H!tz Collection (nummer 10 in 2007). Bijzonder aan Greatest H!tz is, dat de nummers voor het eerst op vinyl te koop zijn. Slechts 1000 exemplaren, oranje gekleurd, zijn er van geperst. In de Vinyl 33 komt de elpee binnen op de derde plaats.
 
#35 Frank Zappa: Funky Nothingness (100)
#70 Ateez: The World EP .2: Outlaw (100)
 
#87 Grian Chatten: Chaos For The Fly (81)
Grian Chatten is de leadzanger van de Ierse band Fontaines D.C., waarmee hij drie keer scoorde. De acht nummers op Chaos For The Fly nam Chatten in twee weken op met Dan Carey, producer van Fontaines D.C., maar ook van onder andere Foals en Wet Leg. 

SINGLES
 
Vorige week misten we ‘People’,  de nummer 1-notering van Libianca. Deze week blijft het nummer de bovenste beste in de Single Top 100. Eigenlijk gaat het om de versie waarop de Ierse zanger Cian Ducrot zingt, want die versie scoort al weken veel beter dan het origineel van Libianca. Verhouding: 56-44. Alle versies bij elkaar (er zijn nog zeker 4 andere remixen) leveren een eerste plaats op voor ‘People’.
 
Het nummer had daar 25 weken voor nodig, een record binnen één hitrun. Tot deze week was 22 weken het hoogste aantal. Dat had ‘To Make You Feel My Love’ van Adele er in 2009 voor nodig.
 
‘People’, deels gezongen in het Kameroens, is de eerste wereldhit voor Libianca Kenzonkinboum Fonji, kortweg Libianca, geboren in Minneapolis, Minnesoto. Op haar vierde vertrok ze met haar moeder en broertje naar Bamenda, Kameroen, waar haar ouders vandaan komen. Haar vader bleef in Amerika. Ze begon op haar zesde met zingen en maakte in Kameroen deel uit van een meidengroep.
Op haar dertiende keerde Libianca terug naar Amerika, waar ze medicijnen studeerde. Intussen betaalde haar moeder de zanglessen en trad haar vader op als manager. De muziek bleef aan haar trekken, waarna ze zich in 2021 opgaf voor de 21e editie van ‘The Voice’, waar ze het tot de play-offs redde.
 
depressie
 
‘People’ schreef Libianca in november 2022, na een ‘Thanksgiving-feest’. Ze zat al een tijdje niet lekker in haar vel en drank hielp om zich tijdelijk beter te voelen. Het feest ging echter  aan haar voorbij. Daarop besloot ze de studio in te duiken en de ellende van haar af te schrijven. ‘People’ beschrijft hoe ze zich voelde en dat bleek haar redding. Niet alleen van haar, maar ook voor anderen. Ze kreeg diverse reacties van mensen die het dankzij het liedje weer zagen zitten. Ze weten dat ze niet de enige zijn.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Libianca: People         *** tweede week op nummer 1 ***
2. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder, op 4,33%
3. (3)   Dave & Central Cee: Sprinter
4. (4)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
5. (13) Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana
 
Met grote passen komt ‘(It Goes Like) Nanana van Peggy Gou aangesneld. De standen: 45-13-5. Na Psy met ‘Gangdam Style’ (nummer 1 in 2012) is Gou pas de tweede act uit Zuid-Korea dat bij ons een top 10-hit scoort. En misschien binnenkort ook de tweede met een nummer 1-notering.
 
Dan volgen nu nog de eerste weeks noteringen:
#7 Olivia Rodrigo: Vampire
#62 Fatah feat. Lijpe: Struggle
#71 Rondé: Break My Heart
#75 Nathan Dawe & Joel Corru & Ella Henderson: 0800 Heaven
 
#95 Anotr / Abel Balder: Relax My Eyes
Op de valreep maken twee acts hun debuut. De eerste is het producerduo ANOTR, dat bestaat uit Jesse van der Heijden en Oguzhan Guney. Van hun album The Reset uit 2022 komt het nummer ‘Relax My Eyes’. Daarvoor vroegen ze de 29-jarige Abel Romijn alias Abel Balder. In eerste instantie voor zijn gitaarspel, maar al snel bleek dat Romijn ook over het juiste stemgeluid te beschikken.
 

De komende week melden we ons nog met het halfjaaroverzicht.