vrijdag 13 september 2019

Hitflits: te weinig streams nekken Ilse Delange; Post Malone pakt #1-album

Evenals met Beerbongs & Bentleys in 2018, scoort de Amerikaanse rapper Post Malone ook dit jaar een #1-album. Dat doet de 24-jarige Austin Richard Post, zoals hij in het echt heet, met Hollywood’s Bleeding. Al in juni 2018, ruim een maand na de release van Beerbongs & Bentleys, begon Post Malone aan Hollywood’s Bleeding, zijn derde studioalbum.
Aan het album werkten diverse muzikanten en rappers mee, waaronder Ozzy Osbourne, Young Thug, Travis Scott en Halsey. Naast de singles ‘Wow’, ‘Goodbye’ en ‘Circles’, die aan het album vooraf gingen, krijgen alle17 tracks ook een notering in de Single Top 100 (zie daar).

ALBUM TOP 5

1. EW  Post Malone: Hollywood’s Bleeding
2. EW  Ilse DeLange: Gravel & Dust (op ruim 43%)
3. (2)   Ed Sheeran: No.6 Collaborations Project
4. (1)   Chivv: 2 Borden, 1 Tafel
5. (4)   Lana Del Rey: Norman Fucking Rockwell!

Niet minder dan 43% verschillen Hollywood’s Bleeding van Post Malone en Gravel & Dust van Ilse Delange. In het begin van de week waren de rollen echter omgedraaid en voerde Delange de voorlopige Album Top 100 aan. Op woensdag was het echter voorbij en namen de streams van Hollywood’s Bleeding van rapper Post Malone het van haar over.
De nummers van Gravel & Dust schreef Ilse DeLange toen ze werkte aan haar vorige album Ilse Delange (#3 in 2018). Dat album was een popalbum. Op Gravel & Dust keert ze terug bij de Amerikaanse rootsmuziek, een mix van country, blues en folk. Delange startte haar carrière met het countryalbum World Of Hurt (zes keer #1 in 1998).

held

Zonder blikken of blozen stuurde Ilse DeLange een mailtje naar de Amerikaanse producer T Bone Burnett, één van haar helden. Raising Sand van Robert Plant & Alison Krauss vind ze fantastisch. Ilse: “Bij hem is alles altijd heel sferisch en niet over geproduceerd. Hij zoekt de kracht van de openheid in een song. Dat wilde ik heel graag. Zelf vind ik dat soms nog wel eens moeilijk.”
Burnett reageerde al de volgende dag en twee maanden later toog ze naar Nashville om samen met hem te werken aan Gravel & Dust, haar negende studioalbum, dat wel de eerste plaats pakt in de Vinyl 33.

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week:

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Melanie Martinez: K-12
Voluit heet ze: Melanie Adele Martinez, geboren in New York. In 2012 deed ze mee aan het derde seizoen van The Voice US. In 2015 bracht ze haar debuutalbum uit, Cry Baby (#65 in 2016). K-12 is een conceptalbum, waarvoor ze zelf de nummers schreef. Het hoort bij de gelijknamige film, waarvoor ze zelf het script schreef.

#28 Status Quo: Backbone
Eerste album van deze Britse rockgroep zonder gitarist/zanger Rick Parfitt, die vorig jaar overleed. De groep is versterkt met gitarist Richie Malone en een nieuwe drummer, Leon Cave.

#32 Marike Jager: Hey Are You OK
#46 Niska: Mr. Sal
#47 Iggy Pop: Free
#96 Tones And I: The Kids Are Coming EP

SINGLES

Voorlopig hoeft Snelle zich nog geen zorgen te maken, ‘Reünie’ pakt zonder moeite een derde week bovenaan de Single Top 100. Maar met rasse schreden nadert ‘Dance Monkey’ van de Australische zangeres Tones and I. De stijging vorige week (van de 55e naar de 31e plaats), was geen eenmalig iets, want het nummer sprint door naar de zevende plaats en het einde is nog lang niet in zicht! The Kids Are Coming, haar debuut EP, komt binnen op #96 van de Album Top 100.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Snelle: Reünie (derde week op #1)
2. (2)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita (op bijna 25%)
3. (3)   Josylvio eat. Mula B & Yung Felix: Waarom Zoeken Naar Liefde
4. (4)   DJ Snake & J Balvin feat. Tyga: Loco Contigo
5. (16) Post Malone feat. Young Thug: Goodbyes

In die Album Top 100 knalt Post Malone binnen met zijn album Hollywood’s Bleeding. Alle zeventien tracks krijgen ook een notering in de Single Top 100. Hij is daarmee de achttiende act die dat lukt. De voorlaatste was Boef met de EP 93, eind 2018. Dat was niet zo moeilijk, want het betroffen slechts acht tracks. Zelfs met het uitbrengen, twee weken later, van een deluxe editie van 93, met drie extra nummers, bleven het er acht. Dus met recht mogen we zeggen dat de zeventien tracks van Post Malone een prestatie is. We zijn alleen benieuwd hoeveel daar volgende week van overblijven.

Naast de 13 nieuwe tracks van Post Malone, komen nog drie andere nummers binnen:
#67 Camila Cabello: Liar
#73 Bryce: Waarom (= Rotterdamse rapper, niet te verwarren met de Amerikaanse zanger Bryce Vine)
#84 Zack Ink: Waggie