zaterdag 12 mei 2018

Albumflitsen bij week 19 - 12 mei 2018

Afgelopen vrijdag zagen we in de Hitflits dat SFB met Reset The Level III opnieuw een #1-album scoorde. Wat er verder in de Album Top 100 gebeurde, lees je hier terug in de albumflitsen van deze week.

#6 DeWolff: Thrust
DeWolff, vernoemd naar het personage Winston Wolfe uit de film ‘Pulp Fiction’, bestond in 2017 tien jaar. In die jaren behaalden alle albums van het Limburgse trio, bestaande uit Pablo (gitaar, zang) en Luka (drums) van de Poel en Robin Piso (Hammond), een notering, waarvan twee de top 10 bereikten. In 2014 was dat met Grand Southern Electric (#6) en twee jaar later met Roux-Ga-Roux (#7). En nu, weer twee jaar later, met Thrust, ook goed voor een zesde plaats.

#17 Rae Sremmurd, Swae Lee & Slim Jxmmi: Sr3mm
Het lijkt alsof er op het album Sr3mm drie uitvoerenden meedoen: Rae Sremmurd, Swae Lee & Slim Jxmmi. Het zijn er echter twee: de broers Swae Lee & Slim Jxmmi, die samen het hiphop duo Rae Sremmurd vormen. Sr3mm is echter een driedubbelalbum. Het eerste album is van het duo zelf, het tweede van Swae Lee en het derde van Slim Jxmmi. Altijd goedkoper dat drie keer een album uitbrengen, waarvan je maar moet afwachten of het succes heeft.

#22 Leon Bridges: Good Thing
Het is alweer drie jaar geleden dat de in Atlanta, Georgia op 13 juli 1989 geboren Todd Michael ‘Leon’ Bridges, kon stoppen met afwassen, waarmee hij zijn geld verdiende, naast het optreden in bars en cafés. In 2015 verscheen zijn debuutalbum Coming Home dat wereldwijd hoge noteringen haalde, waaronder een tiende plek in ons land. En nu is er dan het tweede (moeilijke) album Good Thing. Opnieuw schreef Bridges alle nummers zelf, dan wel met anderen.

#56 Jon Hopkins: Singularity
In de Album Top 100 is Jon Hopkins een debutant, maar in de Verzamellijst had hij al in 2015 een notering met LateNightTales (#19). Jonathan Julian "Jon" Hopkins (Kongston upon thames, Surrey, 15 augustus 1979) is een Britse producer annex muzikant. Hij speelde keyboards voor landgenote Imogen Heap en produceerde albums van onder andere Brian Eno en Coldplay. Over Singularity, zijn vijfde studioalbum, zegt Hopkins dat hij al vijftien jaar geleden wist dat hij dit album wilde maken. Singularity is een album van een uur gecomponeerd als een film, met scènes die elkaar versterken.

#64 Dimmu Borgir: Eonian
In de 25 jaar dat de Noorse symfonische black metal band Dimmu Borgir bestaat, haalden zes albums een notering in Nederland. Hoogtepunt was in 2007 met In Sorte Diaboli dat de 37e plaats bereikte. Eonian, bij ons hun zesde notering, maar al hun tiende studioalbum, is het eerste sinds Abracadabra (#100 in 2010). Alle tien nummers op Eonian zijn geschreven door Shagrath (zang) en Silenoz en Galdar (beide gitaristen). Daray (drums) en Gerloz (keyboards) zijn de andere leden van de band.

#77 Shinedown: Attention Attention
Uit Jacksonville, Arizona, komt de Amerikaanse rockband Shinedown. Oprichter in 2001 was Brent Smith. Sinds 2001 bracht de band zes albums uit, waarvan Amaryllis (#85 in 2012) en Threat To Survival (#50 in 2015) een notering kregen in onze albumlijst. Attention Attention is een conceptalbum en volgt een individu in zijn mentale, emotionele en fysieke reis die leidt tot het verdwijnen van zijn grootste angsten en demonen.

#81 Parkway Drive: Reverence
Reverence is alweer het zesde studioalbum van de metalband Parkway Drive, uit Byron Bay, New South Wales, Australië. Volgens frontman Winston McCall is Reverence het meest eerlijke en persoonlijke album dat ze ooit hebben gemaakt. “Het is geboren door pijn, opoffering en overtuiging, met als uiteindelijk doel niet alleen uit te breiden waar Parkway Drive voor staat, maar ook wie we zijn als mensen.“ In 2015 bereikte hun album Ire de 75e plaats.

#82 DJ Koze: Knock Knock
In 2016 scoorde DJ Koze al eens, maar dan in de Verzamellijst met het album Presents Pampa Vol. 1, dat het een weekje op #20 stond. Toch is Knock Knock, deze week binnen op #82, niet zijn eerste volledige album. Dat verscheen al in 2005: Kosie Comes Around. Daarna bracht de als Stefan Kozalla, in Flesburg, Schleswig-Holstein, in 1972 geboren dj in 2013 het album Amygdala uit.

vrijdag 11 mei 2018

Hitflits: Calvin Harris scoort met ‘One Kiss’ eerste #1-hit. SFB toe aan tweede #1-album

Het belangrijkste nieuws van deze vrijdag is natuurlijk dat Waylon met ‘Outlaw In ‘Em’ door is naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Donderdagavond kreeg het liedje, onze 60e inzending, voldoende punten (hoeveel weten we na de finale) om zaterdag met 25 andere landen te strijden om de eerste plaats.
Een eerste plaats zal er niet inzitten voor Waylon, zelf gaat hij voor een top 5-positie. Zijn #1-album The World Can Wait zakt een plaatsje en staat nu op de twaalfde plaats in de Album Top 100. In de Vinyl 33 valt het album vanaf de eerste plaats geheel buiten de lijst. De finaleplek die donderdag werd behaald, is tekort om ‘Outlaw In ‘Em’ op herhaling te laten gaan. Wellicht volgende week. Over naar het overige hitnieuws van deze week:

Calvin Harris op jacht naar eerste #1-hit

Met de aankondiging vorige week donderdag van de nieuwe single van Boef, leken de kansen voor ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa verkeken. Maar wat blijkt, de fans van Boef, die afgelopen dinsdag vier FunX-awards in de wacht sleepte, lopen niet echt warm voor zijn nummer ‘Draai Het Om’, want het komt slechts binnen op de derde plaats. Daarmee was de eerste hindernis geslecht.

Vervolgens moesten Calvin Harris & Dua Lipa Esko, Josylvio & Hansie nog voor blijven. Hun ‘Hey Meisje’, dat in het begin van de week de eerste plaats af moest staan aan ‘One Kiss’, kroop halverwege de week (Esko won een FunX-award voor beste producer) langzaam terug naar de eerste plaats.

‘One Kiss’ net iets sterker dan ‘Hey Meisje’

Uiteindelijk blijkt ‘One Kiss’ net te sterk te zijn voor ‘Hey Meisje’, en staat er sinds vier maanden (!) weer een popplaat op de eerste plaats van de Single Top 100. ‘Perfect’ van Ed Sheeran & Beyoncé was op 13 januari de voorlaatste pophit, waarna acht Nederlandstalige hiphopnummers en een Engelstalig rapnummer de boventoon voerden.
Drie keer een derde plaats en twee keer een tweede. Meer zat er tot deze week niet in voor Calvin Harris. Maar deze week lukt het de Schotse dj dan eindelijk met ‘One Kiss’, dat in de vijfde week naar de eerste plaats stijgt. Harris maakte het nummer niet alleen, maar met de Britse zangeres Dua Lipa, die met ‘One Kiss’ na ‘New Rules’ (in september 2017), haar tweede #1-hit scoort.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss
2. (1)   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje (op 1,22%)
3. EW  Boef: Draai Het Om
4. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney
5. (10) SFB / Murda/ Spanker: Shutdown

In de Album Top 100 komt Reset The Level III van SFB binnen op de eerste plaats (zie daar). En zoals we gewend zijn, krijgen tracks van het album ook een notering in de Single Top 100. Het lukt SFB zelfs met alle twaalf tracks en daarmee is SFB de veertiende in de rij. Hier volgen hun twaalf tracks:
#5 (10) Shutdown, met Murda & Spanker
#18 (18) Drip, met Dopebwoy & Leafs
#21 Mandingo
#32 Niet Normaal, met Zefanio
#40 (75) Machine, met Philly Moré & F1rstman
#44 Geen Seconde Rust
#45 Sirene, met Jonna Fraser
#58 Cash, met Josylvio
#56 (92) One Time feat. Ronnie Flex
#65 Murderer
#73 Appel
#83 Veel Toneel, met Rabby Racks

Naast de negen nieuwe albumtracks van SFB, komen er nog tien andere nummers binnen, en dat zijn de volgende:
#41 Ali B: Bentayga
#48 Shawn Mendes feat. Khalid: Youth
#64 Valsbezig: Buk
#75 Sigala & Paloma Faith: Lullaby
#85 King Princess: 1950
#90 Childish Gambino: This Is America
#92 Kyle feat. Heehlani: Playinwitme
#94 Khalid feat. Ty Dolla $ign & 6Clack: OTW
#95 Cashmere Cat, Major Lazer & Tory Lanez: Miss You
#99 Jacin Trill: Clout

ALBUMS

Zoals je gezien hebt, krijgen alle twaalf tracks van Reset The Level III, het tweede album van SFB een notering in de Single Top 100. Samen zijn ruim zeven miljoen keer gestreamd, wat het collectief een eerste plaats oplevert met het album. Niet hun eerste, want 77 Nachten stond op 15 juli 2017 ook al een weekje op de eerste plaats van de Album Top 100. Deze week staat 77 Nachten op de 24e plaats, gestegen vanaf de 31e plek.

ALBUM TOP 5

1. EW  SFB: Reset The Level III
2. (1)   Post Malone: Beerbongs & Bentleys (op bijna 25%)
3. (3)   Esko: Beats By Esko
4. (2)   Lijpe x Ismo: Tijdloos
5. (4)   Josylvio: Hello Cash

Rest nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#6 DeWolff: Thrust (evenaring van Grand Southern Electric uit 2016)
#17 Rae Sremmurd, Swae Lee & Slim Jxmmi: Sr3mm
#22 Leon Bridges: Good Thing
#56 Jon Hopkins: Singularity
#64 Dimmu Borgir: Eonian
#77 Shinedown: Attention Attention
#81 Parkway Drive: Reverence
#82 DJ Koze: Knock Knock

Morgen zal Waylon z’n uiterste best doen om met ‘Outlaw In ‘Em’ hoog te eindigen tijdens de 63e finale van het Eurovisie Songfestival in Lissabon. De concurrentie is moordend, dus het wordt een harde strijd. Zaterdagnacht weten we welk land deze editie wint. Later melden wij ons met een nieuwe Megaman.

zondag 6 mei 2018

Albumflitsen bij week 18 - 5 mei 2018

Afgelopen vrijdag pakte opnieuw een rapper/hiphopper de eerste plaats in de Album Top 100, alleen was het dit keer geen Nederhopper, maar de Amerikaanse rapper Post Malone. Hij was twee Nederhoppers te snel af. Wie? Je leest het in de Albumflitsen van deze week, waarin de oudjes het nog goed doen en Janelle Monáe nog met Prince samenwerkte.

#2 Lijpe x Ismo: Tijdloos
Zowel Lijpe als Ismo bracht vier albums uit voordat ze besloten de krachten te bundelen op Tijdloos. In 2013 deden de twee rappers samen een sessie bij het label Zonamo Underground, die volgens kenners legendarisch was, ‘de honger spatte van het beeldscherm’. Hoewel beiden vervolgens hun eigen weg gingen, werkten ze toch regelmatig samen op tracks. Grootste hit tot nu toe: ‘Puur’ (#22 in 2016).

De samenwerking op Tijdloos levert de hiphoppers een tweede plaats op en dat is winst voor Ismo (=Ismail Houllich). Tot deze week kwam hij niet hoger dan de vierde plaats, in 2017 met De Waarheid 2. Voor Lijpe (=Abdel Achahbar) is de tweede plaats na een eerste plaats in 2017 voor Zandloper een kleine teleurstelling. Maar ja, dan moet je ook niet in dezelfde week als Post Malone een album uitbrengen, want die pikt met ruim 50% overwicht de eerste plaats in met zijn album Beerbongs & Bentleys.

#15 Helene Fischer: Live – Die Arena-Tournee
Tijdens haar ‘Arena-Tournee 2017/2018’ deed Helene Fischer 13 steden aan, gaf 63 concerten en bediende zo’n 700.000 fans met haar muziek. Die fans kunnen nu nagenieten met de dubbel-cd Live – Die Arena-Tournee en de DVD. Vanaf juni vervolgt de Duitse Schlagerzangeres haar tournee, en doet ze ook ons land aan. Op 15 september staat ze in het Gelredome in Arnhem.

#17 Anne-Marie: Speak Your Mind
Vier hits heeft de 27-jarige Anne-Marie Rose Nicholson op haar naam staan, waaronder twee top 4-noteringen: ‘Rockabye’ met Clean Bandit feat. Sean Paul (#1 in 2016) en ‘Friends’ met Marsmello (#4 in maart, deze week op #8). Tien van de twaalf nummers op haar debuutalbum Speak Your Mind schreef ze met anderen. De deluxe versie (alleen digitaal beschikbaar), bevat nog vijf extra nummers, waaronder ‘Rockabye’. Hit #5 is in aantocht: ‘2002’, mede geschreven door Julia Michaels én Ed Sheeran. Voor Sheeran verzorgt ze momenteel zijn voorprogramma.

#20 Janelle Monaé: Dirty Computer
Na ‘We Are Young’ met Fun.  (#10 in 2012) zat er geen hit meer in voor de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe Robinson. Wel verscheen in 2013 het album The Electric Lady, dat bij ons tot de 28e plaats kwam.

In februari van dit jaar was er opeens de single ‘Make Me Feel’ van Janelle Monáe, met Prince-invloeden. Niet vreemd, want vlak voor zijn dood in 2016 werkte hij mee aan haar derde album Dirty Computer.
Ondanks het enthousiasme van menig radiomaker en de steun van  achtereenvolgens NPO Radio 2 (twee weken was het Gerard Ekdom’s 5-sterrenplaat) en 3FM (Megahit), werd het geen hit. Of dat er in zit voor één van de dertien andere nummers, is afwachten. Zeker is dat er niet op een muzikant is gekeken bij het opnemen van het album, want wij telden zo’n veertig muzikanten, waaronder Pharrell Williams, Brian Wilson en Stevie Wonder.

#29 Van Morrison and Joey Defrance: You’re Driving Me Crazy
Het is een beetje de week van de oudjes. Op #86 krijgen we een 85-jarige zanger, en nu op #29 hebben we te maken met de 72-jarige Sir George Ivan Morrison. Op You're Driving Me Crazy, zijn 39e studioalbum, brengt de Ierse muzikant bewerkingen van blues en jazz standards van onder andere Cole Porter, maar ook uit zijn eigen collectie. Het titelnummer ‘You're Driving Me Crazy’ is een nummer uit 1930, geschreven door Walter Donaldson en in datzelfde jaar op de plaat gezet door onder andere Lee Morse.
Van Morrison maakte het album met Hammond orgelspeler en trompettist Joey DeFrancesco (47) en zijn eigen band. DeFrancesco kreeg op zijn zestiende al een platencontract en werkte met musici als Miles Davis, John McLaughlin, Grover Washington Jr., Ray Charles en Bette Midler.

#86 Willie Nelson: Last Man Standing
Als je jarig bent krijg je cadeaus. Maar het kan ook andersom: je geeft cadeaus. Dat is wat de Amerikaanse countryzanger Willie Nelson misschien wel voor ogen had met Last Man Standing, zijn 67e studioalbum, dat twee dagen voor zijn 85e verjaardag uitkwam. De nummers schreef hij samen met zijn producer Buddy Cannon. De twee werken al sinds 2008 samen en hebben een unieke manier van op afstand samenwerken, waarbij ze ideeën voor teksten op geschreven melodieën op en neer appen.

#87 Michelle David: The Gospel Sessions Vol. 3
Hoewel Onno Smit (Beans & Fatback) en Paul Willemsen (Lefties Soul Connection) sinds The Gospel Sessions Vol. 2 (#52 in 2016) niet meer apart worden genoemd, zijn ze nog steeds betrokken bij de albums van Michelle David. Volgens Smit horen de nummers op The Gospel Sessions Vol. 2 bij het leven van de in 1966 geboren Michelle Teri Robin Douthit in Winston-Salem, North Carolina. In 1994 verhuisde ze naar Nederland en sinds 2002 maakt ze deel uit van Big, Black & Beautiful.
Onno Smit (links op de foto) over de drie albums: “Volume I en II waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden van wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Volume III hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van Gospel, gewikkeld in een dekentje van Soul, Blues, Jazz and Afrobeat. It’s a record that will blast from your speakers in Technicolor!” Volgens Michelle David is The Gospel Sessions Vol. 3 haar meest persoonlijke album.