zondag 6 mei 2018

Albumflitsen bij week 18 - 5 mei 2018

Afgelopen vrijdag pakte opnieuw een rapper/hiphopper de eerste plaats in de Album Top 100, alleen was het dit keer geen Nederhopper, maar de Amerikaanse rapper Post Malone. Hij was twee Nederhoppers te snel af. Wie? Je leest het in de Albumflitsen van deze week, waarin de oudjes het nog goed doen en Janelle Monáe nog met Prince samenwerkte.

#2 Lijpe x Ismo: Tijdloos
Zowel Lijpe als Ismo bracht vier albums uit voordat ze besloten de krachten te bundelen op Tijdloos. In 2013 deden de twee rappers samen een sessie bij het label Zonamo Underground, die volgens kenners legendarisch was, ‘de honger spatte van het beeldscherm’. Hoewel beiden vervolgens hun eigen weg gingen, werkten ze toch regelmatig samen op tracks. Grootste hit tot nu toe: ‘Puur’ (#22 in 2016).

De samenwerking op Tijdloos levert de hiphoppers een tweede plaats op en dat is winst voor Ismo (=Ismail Houllich). Tot deze week kwam hij niet hoger dan de vierde plaats, in 2017 met De Waarheid 2. Voor Lijpe (=Abdel Achahbar) is de tweede plaats na een eerste plaats in 2017 voor Zandloper een kleine teleurstelling. Maar ja, dan moet je ook niet in dezelfde week als Post Malone een album uitbrengen, want die pikt met ruim 50% overwicht de eerste plaats in met zijn album Beerbongs & Bentleys.

#15 Helene Fischer: Live – Die Arena-Tournee
Tijdens haar ‘Arena-Tournee 2017/2018’ deed Helene Fischer 13 steden aan, gaf 63 concerten en bediende zo’n 700.000 fans met haar muziek. Die fans kunnen nu nagenieten met de dubbel-cd Live – Die Arena-Tournee en de DVD. Vanaf juni vervolgt de Duitse Schlagerzangeres haar tournee, en doet ze ook ons land aan. Op 15 september staat ze in het Gelredome in Arnhem.

#17 Anne-Marie: Speak Your Mind
Vier hits heeft de 27-jarige Anne-Marie Rose Nicholson op haar naam staan, waaronder twee top 4-noteringen: ‘Rockabye’ met Clean Bandit feat. Sean Paul (#1 in 2016) en ‘Friends’ met Marsmello (#4 in maart, deze week op #8). Tien van de twaalf nummers op haar debuutalbum Speak Your Mind schreef ze met anderen. De deluxe versie (alleen digitaal beschikbaar), bevat nog vijf extra nummers, waaronder ‘Rockabye’. Hit #5 is in aantocht: ‘2002’, mede geschreven door Julia Michaels én Ed Sheeran. Voor Sheeran verzorgt ze momenteel zijn voorprogramma.

#20 Janelle Monaé: Dirty Computer
Na ‘We Are Young’ met Fun.  (#10 in 2012) zat er geen hit meer in voor de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe Robinson. Wel verscheen in 2013 het album The Electric Lady, dat bij ons tot de 28e plaats kwam.

In februari van dit jaar was er opeens de single ‘Make Me Feel’ van Janelle Monáe, met Prince-invloeden. Niet vreemd, want vlak voor zijn dood in 2016 werkte hij mee aan haar derde album Dirty Computer.
Ondanks het enthousiasme van menig radiomaker en de steun van  achtereenvolgens NPO Radio 2 (twee weken was het Gerard Ekdom’s 5-sterrenplaat) en 3FM (Megahit), werd het geen hit. Of dat er in zit voor één van de dertien andere nummers, is afwachten. Zeker is dat er niet op een muzikant is gekeken bij het opnemen van het album, want wij telden zo’n veertig muzikanten, waaronder Pharrell Williams, Brian Wilson en Stevie Wonder.

#29 Van Morrison and Joey Defrance: You’re Driving Me Crazy
Het is een beetje de week van de oudjes. Op #86 krijgen we een 85-jarige zanger, en nu op #29 hebben we te maken met de 72-jarige Sir George Ivan Morrison. Op You're Driving Me Crazy, zijn 39e studioalbum, brengt de Ierse muzikant bewerkingen van blues en jazz standards van onder andere Cole Porter, maar ook uit zijn eigen collectie. Het titelnummer ‘You're Driving Me Crazy’ is een nummer uit 1930, geschreven door Walter Donaldson en in datzelfde jaar op de plaat gezet door onder andere Lee Morse.
Van Morrison maakte het album met Hammond orgelspeler en trompettist Joey DeFrancesco (47) en zijn eigen band. DeFrancesco kreeg op zijn zestiende al een platencontract en werkte met musici als Miles Davis, John McLaughlin, Grover Washington Jr., Ray Charles en Bette Midler.

#86 Willie Nelson: Last Man Standing
Als je jarig bent krijg je cadeaus. Maar het kan ook andersom: je geeft cadeaus. Dat is wat de Amerikaanse countryzanger Willie Nelson misschien wel voor ogen had met Last Man Standing, zijn 67e studioalbum, dat twee dagen voor zijn 85e verjaardag uitkwam. De nummers schreef hij samen met zijn producer Buddy Cannon. De twee werken al sinds 2008 samen en hebben een unieke manier van op afstand samenwerken, waarbij ze ideeën voor teksten op geschreven melodieën op en neer appen.

#87 Michelle David: The Gospel Sessions Vol. 3
Hoewel Onno Smit (Beans & Fatback) en Paul Willemsen (Lefties Soul Connection) sinds The Gospel Sessions Vol. 2 (#52 in 2016) niet meer apart worden genoemd, zijn ze nog steeds betrokken bij de albums van Michelle David. Volgens Smit horen de nummers op The Gospel Sessions Vol. 2 bij het leven van de in 1966 geboren Michelle Teri Robin Douthit in Winston-Salem, North Carolina. In 1994 verhuisde ze naar Nederland en sinds 2002 maakt ze deel uit van Big, Black & Beautiful.
Onno Smit (links op de foto) over de drie albums: “Volume I en II waren voor ons een zoektocht en een reis naar het vinden van wortels van de muziek waar wij van houden, maar ook naar het vinden van ons geluid, onze stem. Op Volume III hebben we die gevonden. Zowel live als in de studio. Het is onze interpretatie van Gospel, gewikkeld in een dekentje van Soul, Blues, Jazz and Afrobeat. It’s a record that will blast from your speakers in Technicolor!” Volgens Michelle David is The Gospel Sessions Vol. 3 haar meest persoonlijke album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten