vrijdag 23 mei 2008

Hitflits: Bijna dubbelslag voor Amy MacDonald

De nieuwe #1 (en nu een echte en geen terugkomer) in de Single Top 100 is de Schotse zangeres Amy MacDonald met ‘This is the life’. Het is de eerste Schotse #1 sinds ‘Love is all around’ van Wet wet wet in 1994. Madonna feat. Justin Timberlake & Timbaland met ‘4 minutes (to save the world)’ volgt op 20% en 7% daarachter op #3 staat ‘Wit licht’ van Marco Borsato.

Hoogste eersteweeks is Belle Perez met ‘Dime que te quieres’ op #17, waarmee ze sinds twee jaar weer een top 20-hit scoort. De groep Exit kwam in 1982 niet verder dan een vijftigste plaats met ‘Kom bij me terug’. Maar René Schuurmans weet er anno 2008 een #25-hit uit te slepen.

Acht jaar geleden debuteerde Jody Bernal met dé zomerhit van 2000: ‘Que si que no’, dat vijftien weken op de eerste plaats stond. Vijf jaar geleden scoorde hij zijn laatst hit: ‘Dance dance dance’, samen met ‘Alessandra da Silva(#45). Maar Jody is er weer helemaal klaar voor en als het weer een beetje meewerkt, zit er misschien wel weer een (grote) zomerhit voor hem in met ‘Shiki boom boom’, samen met Baychev. Ze zijn nieuw op #35. En dan tenslotte Twinzz, het zestal dat de gelijknamige talentenjacht won. Zij debuteren op #39 met ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’.

Het scheelde slechts 4% of Amy MacDonald had ook een #1 gehad in de Album Top 100. Maar dat komt volgende week wel goed met ‘This is the life’. Voor de tweede week gaat Kane aan kop met ‘Everythingyouwant’, evenveel als ‘Fearless’ in 2005. Madonna, die met ‘Hard candy’ de gehele week een aanval deed op de eerste plaats van Kane, moet met een verschil van 8% genoegen nemen met een derde plaats.

Het is een rustige week qua eersteweeks albums. Slechts vier albums zijn echt nieuw deze week. Jason Mraz voert dit kwartet aan met ‘We sing, we dance, we steal’ op #12. ‘Bobby’, een eerbetoon aan Bobby Bland, door Hucknall, zien we binnenkomen op #26. 3 Doors down komt met het gelijknamige album binnen op #59. En de laagste binnenkomer is Nina June met ‘Little dreams’ op #86.

Zeventien binnenkomers in de Single Top 100 en slechts vier in de Album Top 100. Alles bij elkaar genoeg voor een nieuwe Megaman, die je aanstaande maandag hier weer kunt verwachten.

woensdag 21 mei 2008

Midweek: Amy MacDonald sterker dan Anouk

De cd-single van ‘Modern World’ van Anouk verkoopt genoeg voor een eerste plaats. Maar doordat haar download niet verder komt dan de 29ste plaats, gaat de Schotse Amy MacDonald met ‘This is the life’ aan de haal met de eerste plaats. De strijd om de hoogste binnenkomer is nog wel gaande en die gaat tussen Belle Perez met ‘Dime que te quieres en Jody Bernal feat. Baychev met ‘Shiki boom boom’.

Onder de andere verwachte binnenkomers zitten veel Nederlandse acts: Twinzz, de winnaars van de gelijknamige talentenjacht met ‘De eerste dag (van de rest van je leven)’, René Schuurmans met ‘Kom bij me terug’, een oud nummer van Exit, King Amir die het na ‘Samir’s theme’ opnieuw probeert met ‘The whistle’, Charlène met ‘Mijn cupido’, Ios met ‘Morgen’ en Dennis Jones met ‘De zon die zal schijnen’.

Madonna die in de Single Top 100 haar #1-single kwijtraakt aan Amy MacDonald, doet in de Album Top 100 een aanval op de eerste plaats van Kane met ‘Everythingyouwant’. Beide albums kruipen naar elkaar toe. Dus het zal er om spannen wie het uiteindelijk wint. ‘I’m yours’, de single van Jason Mraz is aan een nieuw offensief begonnen. Zijn album ‘We sing, we dance, we steel’ is nu ook uit en verwachten we in de buurt van de top 10. Simply red is niet meer, maar zanger Mick Hucknall gaat gewoon door met een ode aan Bobby Bland op het album ‘Bobby’ onder de naam Hucknall.

Meer weten over de definitieve standen? Dat kan aanstaande vrijdag, als we de belangrijkste highlights van de nieuwe standen op een rijtje zetten in een nieuwe Hitflits.

maandag 19 mei 2008

Megaman bij week 20 – 10 mei 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Madonna de eerste plaats herovert, 3js een kinderliedje zingen, er ook nog voor Coldplay wordt betaald, Regi hulp krijgt van een meisjeskoor en Yael Naim de grootste zakker aller tijden scoort. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Madonna voor derde keer naar #1 met ‘4 minutes’

Madonna featuring JT & Timbaland: 4 minutes (1) *** derde week op #1 ***

Een kat heeft zeven levens, Madonna is met ‘4 minutes’ inmiddels aan haar derde leven toe. Al twee keer zakte de single weg vanaf de eerste plaats, maar telkens wist de track terug te stuiteren naar #1. Met als chartrun 1 – 2 – 3 – 1 – 2 – 2 – 1 is het nog maar de derde plaat die binnen één chartrun drie keer op #1 weet te komen. De enige twee singles die dat ook lukte, waren ‘Geef mij je angst’ van Guus Meeuwis en ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling. Die laatste klom zelfs, als baas boven baas, vier keer naar de eerste plaats toe!

Er wordt gesuggereerd dat Madonna haar eerste plaatsen te danken heeft aan opkooppraktijken; het massaal aanschaffen van de download door één persoon. De Megaman ziet echter nog wel logischer verklaringen. Zo had Madonna haar binnenkomst op #1 uiteraard te danken aan het verschijnen van de langverwachte download. Drie weken later klom ze terug naar #1 bij het verschijnen van de fysieke single; toen kwamen ook de niet-computeraars haar in de winkel tegen. Deze week is haar #1-positie niet zozeer haar eigen verdienste, maar dankt ze haar terugkeer aan de top vooral aan het instorten van de verkopen van Marco Borsato.

Een klein rekensommetje kan die laatste stelling verduidelijken. Conclusie hieruit: alle platen uit de top 7 van deze week boeken stevige winst ten opzichte Borsato (kolom 9). Procentueel gezien groeien alle platen zelfs harder dan Madonna (kolom 10). In feite is dus de hele top 7, met uitzondering van Borsato, dichter in de buurt van Madonna gekomen deze week (kolom 12).

Afwezigheid Marco nekt ‘Wit licht’

Marco Borsato: Wit licht (2)

Nog geen record dus voor Marco Borsato... 56 weken al stond een Borsato-single op #1, slechts één weekje achter de 57 weken lijstaanvoering die the Beatles in het moderne hitparadetijdperk (vanaf 1965) presteerden. Het leek een makkie te gaan worden voor Marco: nog een derde week #1 voor ‘Wit licht’ erbij en het klusje was geklaard. Maar dat viel tegen: al na twee weken op #1 moet ‘Wit licht’ achteruit. Van de voorgaande elf Borsato-#1-hits stonden er tien langer op #1 dan deze; alleen ‘Waarom nou jij’ hield het slechts één week bovenaan uit. Ook in de Vlaamse Ultratop Top 50 is ‘Wit licht’ op de terugweg, en zakt naar de twaalfde plaats. Daar kwam het nummer echter niet hoger dan de derde plek.

Marco niet beschikbaar

Het tij zal niet meer worden gekeerd. Simpel omdat Marco niet beschikbaar is om zijn nummer te promoten. Hij zit immers in Afrika voor de opnames van de film ‘Wit licht’, die in december in première moet gaan. Blijkbaar dacht men dat een nummer ook zonder de inzet van Marco een groot succes kan worden. Voor twee weken ging dat inderdaad op!

3Js: Yolanthe heeft een kindje

3Js: Wiegelied (8) *** hoogste eersteweeks ***

We kennen de 3Js nu een jaar en inmiddels zijn de drie Volendammers al aan hun vijfde hit toe. Hun eerste drie hits volgden telkens het zelfde patroon: hoog binnenkomen, maar daarna meteen gaan dalen. Pas met ‘Watermensen’, in februari van dit jaar: verging het hen beter: die single kwam binnen op #9 en steeg de week daarop naar #7. Waarna alsnog met sneltreinvaart de weg naar beneden werd ingezet.

De binnenkomst op #8 voor ‘Wiegelied’ is in ieder geval hun hoogste entreepositie. ‘Wiegelied’ is voor Jan Dulles (zang), Jaap Kwakman (gitaar) en Jaap de Witte (gitaar) hun derde top 10-hit. ‘Wiegelied’ heeft in ieder geval een opvallende clip: half Volendam komt er voor opdraven. In de clip spelen diverse bekenden mee : Jan Smit (als Elvis Presley), Yolanthe Cabau van Kasbergen (als jonge moeder), Jack Tuijp, Jan Koning, Vincent Veerman, Waffel, Jenny Smit, Ruud Smit, Jaap Buijs en Cor Veer. Deze clip en een ‘making of’ staan als bonus op de nieuwe single van de 3Js, die ook drie unieke livetracks bevat.

Alphabeat: Denen op weg naar eerste #1 in bijna 10 jaar

Alphabeat: Fascination (9)

Vorige week gingen ze al aardig de goede kant op (van 80 naar #55), maar deze week zetten ze er écht de pas in: de Deense groep Alphabeat knalt ineens door naar #9. Na een top 10-hit in eigen land en in Groot-Brittannië is het nu dus ook bij ons raak.

Met achtendertig hitscorende acts in zestig jaar Nederlandse hitgeschiedenis zijn de Denen nou niet de meest succesvolle muziekmakers ter wereld. Alphabeat is de dertiende Deense act die de top 10 bereikt. Tot nu toe heeft Denemarken twee #1-hits op hun naam staan: in 1960, dus al weer bijna een halve eeuw geleden, was dat Papa Bue’s Viking jazz band met ‘Schlafe mein Prinzchen’. En in 1999 was het Toy-box met 'Best friend' dat #1 kwam.

Voorgaande versie van dit bericht maakte geen melding van Toy-box met 'Best friend'. We hebben dit inmiddels aangepast. Met dank aan Martijn de Chartsman.

Alain Clark is niet bang om zich bloot te geven

Alain Clark: Blow me away (14)

Het gaat Alain Clarke voor de wind. Z’n album ‘Live it out’ heeft de platina status bereikt. ‘Blow me away’ is de derde single die van dat album afkomstig is. ‘This ain’t gonna work’ bleef vorig jaar oktober nog net buiten de top 10 steken, maar ‘Father and friend’ verging het begin dit jaar beter: het duet tussen vader en zoon Clark reikte tot #2 en staat deze week, na twintig weken notering, nog altijd op #22 genoteerd.

De single ‘Blow me away’ is net als het hele album ‘Live it out’ een plaat geworden waarop Alain zich blootgeeft. “Iemand die goed luistert, weet wie ik ben. Nee, dat vind ik niet eng. Ik heb de keuze al lang geleden gemaakt om dat te delen met mijn luisteraars. Ik vind het wel een fijn idee zelfs, dat ik muziek daarvoor kan gebruiken. Niet zozeer om mensen te beïnvloeden, maar wel fijn dat ze zich met mij kunnen identificeren.”

Coldplay op MTV Movie video awards

Coldplay: Violet hill (18)

Wellicht had je ‘Violet hill’ van Coldplay veel hoger verwacht dan een achttiende plek in de Single Top 100. Het verschil met de 3FM Top 50, waar het nummer vorige week op #1 binnenkwam, wordt veroorzaakt door de factor airplay die voor die lijst wel meetelt en niet voor de Single Top 100. En dan alleen airplay op TMF en vooral 3FM, waar het nummer de Megahit was. Met andere woorden 3FM bepaalt nog meer dan voorheen wat er in hun lijst komt. Zelfs een #1-hit hebben ze in de hand. Verkoop is daar niet meer voor nodig, want de download telt pas vanaf deze week mee, en een fysieke single is er nog niet. Terug naar onze eigen hitparade waarin alleen fysieke verkopen en downloads meetellen. 3FM gaat zijn eigen gang maar.

Geen ongeluk

‘Violet hill’ is de dertiende hit voor Coldplay. Zeker geen ongeluksgetal, want het is nu al hun op drie na grootste hit. ‘Talk’ kwam in 2005 tot #1, ‘Clocks’ in 2003 tot #2 en ‘Speed of sound’ in 2005 tot #6. Het nummer is de voorloper van het vierde album ‘Viva la vida or death and all his friends’ dat op 12 juni verschijnt, en geproduceerd is door Brian Eno. Op 1 juni geeft de band een voorproefje tijdens de MTV Movie Awards in Californië. Vanaf 28 juni gaat Coldplay op wereldtournee, die van start gaat in Philadelphia en tot ver in 2009 duurt, en de band zeker ook naar ons land zal brengen. Je kunt zelfs gratis kaarten winnen voor concerten in Londen en New York. Ga maar eens langs bij hun site.

Gratis en voor niets

Dat ‘Violet hill’ nog op een achttiende plek binnenkomt, mag in deze tijd van (illegale) downloads bijzonder worden genoemd. De track was een week lang gratis te downloaden en gelijk de eerste dag, 29 april 2008, is dat 600.000 keer gedaan. In de resterende dagen hebben nog meer dan 2 miljoen mensen de track gedownload. Sinds 6 mei moet er voor betaald worden en dat levert hun die achttiende plek op. In Groot-Brittannië komt de track binnen op een negende plek (15.025 betaalde downloads) en dat is helemaal bijzonder. Want daar werd afgelopen week de cd-single met als tweede track het nummer ‘A spell a rebel yell’, gratis meegegeven bij het muziekweekblad de New Musical Expres. De Britten moeten het daar dan ook meedoen, want behalve de download, komt het nummer daar niet op cd-single uit. Bij ons verschijnt wel een cd-single met als tweede track ‘Lost (alternate version)’.

Yves LaRock haalt Jaba voor het voetlicht

Yves LaRock feat. Jaba: By your side (25)

Ha, daar hebben we de Zwitser Yves Cheminade weer, die mislukte als voetballer (de wil was er, maar het talent ontbrak), maar via de hiphop gelukkig werd in de housemuziek onder de naam Yves LaRock. In 2005 scoorde hij een hit met ‘Zookey Lift your leg up’, featuring Roland Richards (#36). Toen was hij nog bang als eendagsvlieg de hitgeschiedenis in te gaan. “Iedereen kent mij van mijn hit ‘Zookey’, maar ik haat het als mensen mij als ééndagsvlieg betitelen. Mijn grote droom is dan om te laten zien dat ik meer dan dat ben en dus meer hits kan produceren. Daarnaast wil ik ook nog graag samenwerken met veel mensen uit de industrie, ik heb geen specifieke voorkeur, ik sta open voor alles en iedereen. Door samen te werken met verschillende artiesten kan je je horizon verbreden en jezelf verder ontwikkelen en dat is heel belangrijk voor mij.” Dat veranderde met ‘Rise up’ dat in augustus 2007 tot #5 kwam. Als de zomer een beetje wil vlotten, zou ook ‘By your side’ tot grote hoogte kunnen komen. Op deze track wordt Yves bijgestaan door Jaba, oftewel Jaba Gawan Seiler. Hij heeft meegeschreven aan ‘Rise up’, waarop hij ook te horen is. Dit keer krijgt hij terecht een credit voor ‘By your side’.

Leona Lewis had pech

Leona Lewis: Better in time (48)

Elf plaatsen hoger staat haar debuuthit ‘Bleeding love’ nog (een weekje op #1 in maart), maar op #48 komt Leona Lewis’ nieuwe single al binnen, ‘Better in time’. In Engeland had ze pech, daar bleef ‘Better in time’ op #2 steken, slechts driehonderd exemplaren minder verkopend dan Duffy met ‘Mercy’ (een verschil van minder dan een procent). In Amerika had ze nog meer pech, daar stond ie –voorlopig althans- slechts één weekje genoteerd, op #62.

Met Racoon in een ruimteschip

Racoon: Clean again (65)

‘Lucky all my life’ was de eerste single van het #2-album ‘Before you leave’; die debuuthit bereikte in maart de zeventiende plek. De Goessenaren (of zijn het Goessers?) van Racoon proberen het nu met ‘Clean again’. De clip is in ieder geval opvallend: speelt zich af op een ruimteschip waarop een meisje ronddoolt. “Op een bepaald moment wordt ze door haar eigen geweten achtervolgd en moet ze dat geweten bevechten”, vertelt regisseur Erik de Bruyn.

Regi krijgt hulp van meisjeskoor

Regi feat. Scala: I fail (81)

Van Sylver horen we al sinds 2003 niets meer en de hoogtijdagen van Milk inc. lijken ook voorbij. Hun laatste grote hit dateert van een jaartje geleden met ‘Sunrise’ (#13); in januari 2008 kwam ‘Tonight’ niet verder dan #44. De overeenkomst tussen beide Vlaamse acts is producer Regi Penxten, geboren op 4 maart 1976 in Hasselt. Zijn eerste project was in 1997, de act 2 in da bush. In 2004 kroop hij zelf achter de apparatuur en scoorde bij onze zuiderburen een top 3-hit met ‘Lonely’ als Trancelucent feat. Regi. Een jaar later deed hij in het z’n eentje op ‘No music’ (#6). In 2006 nam Regi de Nederlandse zangeres Lianne van der Groen onder zijn hoede. Haar eerste single ‘Friday’ had hij speciaal voor haar geschreven. Vorig jaar bracht hij het nummer ‘I fail’ uit dat een #5-hit werd in Vlaanderen. In september gevolgd door het album ‘REGistrated’, dat bij ons op 2 juni wordt uitgebracht.

meisjeskoor

Op ‘I fail’ krijgt hij de hulp van het meisjeskoor Scala uit Aarschot. Scala is opgezet door de broers Steven en Stijn Kolacny, die met stemmen wilden werken. De eerste repetitie was op 2 april 1996 met 18 leden. Na veel repeteren en deelnames aan voornamelijk klassieke koorfestivals, werd Scala ‘Koor van het land 1999 – 2000’. Vervolgens wonnen ze het ene na het anderen muziekfestival in binnen en buitenland. Maar de broers wilden een andere weg inslaan en begonnen zelf arrangementen te maken van pop en rocksongs. Op 1 december 2000 verscheen van het inmiddels 40-koppige koor de cd ‘Scala on the rocks’. Meer cd’s volgden en daarmee de bekendheid tot in Parijs toe. Sinds 2005 schrijft Steven meer eigen nummers en werkt hij samen met de Vlaamse rockzanger Koen Buynse van de band Zornik, die ook meeschreef aan ‘I fail’. In maart 2007 leidde deze samenwerking tot de cd ‘One-winged angel’. Inmiddels zijn er zo’n 200 meisjes in de leeftijd 16 – 26 jaar, lid van het koor.

Jeffrey Heesen zingt in zijn kroeg

Jeffrey Heesen: Blijf vannacht bij mij (85)

Zeventien jaar is hij nog maar, en afkomstig uit Oss. De vader van Jeffrey Heesen speelde als zanger/ gitarist in een paar amusements- en rock ‘n’ roll-bandjes in de regio, dus Jeffrey klom al jong achter het instrumentarium. Op z’n vijfde begon hij met accordeon spelen. Op z’n twaalfde won Jeffrey, als hoofdprijs van een talentenjacht, de opname van een single en een videoclip. De single ‘Hey lieve meid’ werd echter nog niet het doorslaande succes waar de Ossenaar op zat te wachten. Ook singles met prachtige namen als ‘Kom toch bij me terug’ en ‘Als de bouzouky’s klinken’ zorgden niet voor de doorbraak.

Die doorbraak komt er dit jaar wél onder supervisie van producer Jack Kunkels. Geen wonder, want Kunkels is natuurlijk niet voor niets zelf al wereldberoemd via zijn single ‘Gooi die remmen los’. De Megaman kent ’t niet, maar hij zal vast wel de enige zijn.

‘Blijf vannacht bij mij’ is een echte discoplaat geworden, maar dan in het Nederlands. Jeffrey speelt ‘m ook als hij optreedt met bigband Bosco. Maar misschien kun je Jeffrey ook wel aan het werk zien in het café van de familie Heesen, ’t Kruugske in Oss.

Jack McManus studeerde gelijk met Amy Winehouse

Jack McManus: Bang on the piano (87)

Komt Elvis Costello uit de kast om is Jack een broer van hem? Geen van beide. Jack McManus is geen familie van Declan Patrick McManus, de echte naam van Elvis Costello. Jack McManus (1984) komt uit het Britse Bromley in Kent en speelt al vanaf zijn achtste drums, piano en trompet. Zijn vader ondersteunde rockgroepen waaronder Pink floyd tijdens de ‘The wall’ wereldtournee. Ondanks deze muzikale bagage was een muzikale carrière voor Jack helemaal niet zo vanzelfsprekend, want eigenlijk wilde hij proftennisser worden. Hij speelde zelfs een wedstrijd tijdens een internationaal toernooi. Maar toen hij ging studeren aan de ‘Brit school of performing arts’ viel het kwartje. Aan die school studeerden onder anderen Kate Nash, Adele en the Kooks. Jacks studeerde in hetzelfde jaar af als Amy Winehouse. Vervolgens schreef hij mee aan het nummer ‘From thje rooftops’ van Groove armada. En inmiddels ligt zijn debuutalbum ‘Either side of midnight’ in de winkels, waarvan ‘Bang on the piano’ de eerste single is.

the Breeze scoort na kwart eeuw eindelijk debuuthit

the Breeze: What I like about you (92)

Alles wat ‘What I like about you’ van the Romantics in 1980 zo leuk maakte, is verdwenen in deze cover van the Breeze. Dus geen meerstemmige koortjes, geen handgeklap, geen snerpende mondharmonica en geen strakke drums. Wat overblijft is een rommelige gitaarbrij en een zanger met een accent. En een videoclip met de strak in haar vel zittende Peronella van Kastel, dat dan weer wel.

The Breeze bestaat al sinds 1984, maar is pas na een kwart eeuw toe aan zijn debuuthit. De hardrockband uit Gelderland bestaat uit zanger/gitarist Nick Helmond, bassist Niels van Eldijk en drummer Hein van Kastel. Ze krijgen door de jaren heen hier en daar wat aandacht, via voorprogramma’s bij onder andere de New adventures, Uriah heep, Saxon, Thin Lizzy, Tröckener kecks en Kane. In 2005 leek het echter gebeurd met de koopman, want toen gingen hun complete geluidsinstallatie en instrumentarium in de fik. Maar de bandleden hebben dat diepe dal overleefd en scoren nu zowaar op hun ouwe dag een echte hit! Hopelijk voor de band overleven ze dit dal ook.

Dicky ongevraagd op sekssites

Dicky and Friends: Héé héé héé hij moet er in … (94)

Na ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes (op #50) en Gebroeders Ko met ‘Wiener Schnitzel’ (op #83), is ‘Héé héé héé hij moet er in’ van Dicky & Friends, de derde hit die een link heeft met voetbal en daarmee het EK 2008, dat volgende maand van start gaat. Dicky = Dick Treesie en onder Friends herkennen we in de videoclip ene Johan Vlemmix. Wie de grootste EK-hit gaat scoren is over zo’n twee maanden bekend, als we de balans kunnen opmaken van de verrichtingen van het Nederlands elftal. TV Oranje heeft nu al vast 38 kandidaten op een rij gezet, waarop je kunt stemmen. Onder de koplopers zien we Dicky & Friends nog niet, dus daar moet nog hard aan gewerkt worden. 38 kandidaten, 3 voetbal-hits, dus er staat ons nog heel wat te wachten …

EK-kaartjes te winnen op sekssites

Voor een bepaalde groep mensen roept de titel ‘Héé héé héé hij moet er in’ associaties op die echter niets met voetbal te maken. De hoes van het plaatje staat namelijk op diverse erotische websites afgebeeld met voornamelijk seksadvertenties. Op deze sites maakt de bezoeker via een prijsvraag kans op kaartjes voor EK-wedstrijden. De hoesfoto van de single van Dicky wordt gebruikt om mensen te attenderen op de prijsvraag. Dicky heeft geen idee hoe de foto daar is terecht gekomen, maar ligt er niet echt wakker van. Stappen tegen de eigenaar van de sites neemt hij dan ook niet. Dicky: “Ik moet er vreselijk om lachen. Het is een voetballiedje, maar de titel zou ook iets anders kunnen suggereren en daar springen ze handig op in.”

Yael Naim: hardste zakker aller tijden

Yael Naim: New soul (99)

Ooit eens een baksteen zien zakken? Nou, deze zakt nog harder hoor! ‘New soul’ is door Apple-baas Steve Jobs persoonlijk uitverkozen als herkenningsmelodie voor de lancering van de Macbook Air. Dat bracht de single vorige week nieuw op #12 in de Single Top 100. Hopelijk gaat de Apple langer mee dan de single, want ‘New soul’ gaat deze week onverbiddelijk onderuit naar #99.

Dat betekent dus 87 plaatsen verlies, en dat is veruit het grootste verlies dat ooit door een single is geleden. Slechts één keer eerder maakte een plaat meer dan tachtig plaatsen verlies. Dat was pas vorige maand: op 5 april ging Quincy 81 plaatsen naar beneden met ‘Slapeloze nachten’, van 16 naar #97. Zie hier de top 10 van snelste zakkers aller tijden, note bene allemaal uit de afgelopen vijf jaar.

Ayreon vs Avantasia begraven strijdbijl

Ayreon vs Avantasia: Elected (100)

‘Elected’ draait al een aantal weken mee in de midweeklijsten, maar viel telkens af bij de weeklijst. Deze week slaagt het nummer er in om de Single Top 100 binnen te komen. Al is het maar op #100, binnen is binnen! Na zes albumnoteringen, scoort Ayreon (=Arjen Anthony Lucassen, Hilversum. 3 april 1960) zijn eerste singlehit. Voor Ayreon, gestart in 1998. speelde Arjen in de rockband Vengeance. In 1998 verscheen het eerste Ayreon project ‘Into the electric castle’. ‘Elected’ is een samenwerking tussen Ayreon en Avantasia.

Achter Avantasia gaat Tobias Sammet, zanger van de Duitse metalband Edguy, schuil. Tobias is geboren in het plaatsje Fulda op 21 november 1977. In 2000, acht jaar na de start van Edguy, bracht Tobias zijn eerste album uit onder de naam Avantasia. Op 2 februari 2008, in dezelfde week dat Ayreon met ‘01011001’ het meest succesvolle album scoorde (#2), kwam ‘The scaregrow’ van Avantasia binnen op #65.

Met dank aan Alice Cooper

‘Elected’ staat niet op een album van Ayreon en ook niet op dat van Avantasia. Toen Arjen het album hoorde van Avantasia, hoorde hij de stem van Alice Cooper. Alice is zíjn favoriete artiest, en dus stuurde hij Tobias een ‘haitmail’, die echter nooit schijnt aangekomen te zijn. Op zijn beurt was Tobias ‘woest’ op Arjen, omdat het hem gelukt was Bruce Dickinson te strikken voor een nummer. Dus werd het tijd om elkaar maar eens te ontmoeten, en toen bleken de twee helemaal niet zo boos op elkaar te zijn. Integendeel, ze kregen meer waardering voor elkaars werk en besloten samen een nummer op te nemen. Beide fan van Alice Cooper? Dan ligt een nummer van hem wel voor de hand, en dus kozen ze voor ‘Elected’, waarmee Alice in 1972 zijn hitcarrière begon (#5 in januari 1973).

Album Top 100: Kane bijna gestopt

In de Album Top 100 heeft Kane er weer zin in, is Wolter Kroes ook na zijn concerten ‘Niet normaal meer’, heeft James Hunter Van Morrison niet meer nodig en scoren drie blauwe mannen een albumhit. Dit en meer.

Kane: Everythingyouwant (1)
Natuurlijk is het geen verassing dat ‘Everythingyouwant’ van Kane op #1 binnenkomt. Dennis van Leeuwen & Dinand Woesthoff verwijzen daarmee Madonna met ‘Hard candy’ (voorlopig?) naar de tweede plek. ‘Everythingyouwant’ verkoopt ruim 3x zoveel als ‘Hard candy’. Bijna was er geen nieuw album meer geweest en daarmee het einde van Kane. Want ondanks het succes van het vorige album ‘Fearless’ (#1 in 2005), de singles ‘Something to say’ en ‘Fearless’ (beide #1), en optredens op het Malieveld in Ahoy en in de ArenA, kwam voor Dinand het moment van ‘dit was het wel’. Dinand in Trouw: “Het is niks voor mij om het succes en mezelf te gaan uitmelken. Zowel als muzikant en als mens maak je een ontwikkeling door. Ik had makkelijk nog vijf hits kunnen scoren met nummers die klinken als ‘Rain down on me’. Maar dan is de lol er voor mij snel vanaf.”

op zoek naar dat ene liedje

En dus trokken de twee naar Amerika om daar op zoek te gaan naar een ‘nieuw geluid’. Dennis: “Terug naar de essentie, op zoek naar dat ene liedje.” Ze gingen op pad, van Los Angeles naar New York en Philadelphia. En verbleven daar steeds zo’n tien tot zestien dagen in de studio en vlogen weer terug. Hielden jamsessies met diverse beroemde muzikanten. Dennis en Dinand maakte eerst de liedjes en zochten er toen de muzikanten bij. ‘Everythingyouwant’ is een reactie op het therapeutische album ‘Fearless’. Dinand: ‘Het is het tegenovergestelde van die duistere, donkere sound. Dit is een plaat waar je energie van krijgt!” Het album is na ‘What if’ (2003) en ‘Fearless’ (2005), het derde #1-album van Kane en uitgebracht op het eigen label ‘Kane records’. Op 28 juni staat Kane in de Kuip in Rotterdam.

Neil Diamond: Home before dark (7)
Het mag wel bijzonder heten dat een oude rot in het vak, Neil Lesley Diamond werd in januari 67 jaar, een moderne artiest als Madonna van de eerste plaats weet te verdrijven. Dat doet deze veteraan met zijn album ‘Home before dark’ in de Amerikaanse albumlijst. In de eerste week gingen daar 145.840 stuks van over de toonbank. Hoewel Neil Diamond al sinds mensenheugenis muziek maakt (zijn eerste album ‘The feel of Neil Diamond’ verscheen in 1966), heeft hij nog nooit de eerste plaats bereikt in Amerika. Daarnaast is hij nu de oudst levende artiest met een #1-album, waarmee hij Bob Dylan met zijn album ‘Modern times’ uit september 2007, voorbij gaat. Bob Dylan was toen slechts 65 …

Ook in de Britse albumlijst komt het album ‘Home before dark’ binnen op de eerste plaats. Daar is het na ‘The greatest hits 1966 – 1992’ uit 1992, zijn tweede #1-album. In ons land heeft Neil Diamond ook twee #1-albums op zijn naam staan: ‘Beautiful noise’ (1996) en ‘Love at the Greek’ (1997). ‘Home before dark’ is voor ons een weerzien met Neil Diamond sinds ’12 songs’ dat in maart 2006 twee weken op #10 stond. Aanstaande zaterdag start zijn wereldtournee in Ahoy in Rotterdam, waar hij de dag daarop ook nog staat.

Wolter Kroes: Niet normaal meer (15)
Na afloop van de concerten in februari in de Heineken Music Hall in Amsterdam, kregen de bezoekers de cd ‘Niet normaal meer’ mee naar huis. Het album dat binnenkomt op de vijftiende plaats is echter niet dezelfde als toen gratis werd weggegeven. Het hitalbum bevat meer nummers en daarnaast krijg je er een dvd bij met live beelden van de concerten, clips en een fotogallerij. Wolter Kroes meldt op zijn website ‘heel trots te zijn op het resultaat. Voor 100% heb ik mijn hart en ziel in dit album gestopt.”

Sara Bareilles: Little voice (31)
De Megaman kan het zo onderhand niet meer uit elkaar houden… Adele, Duffy, Amy MacDonald, Leona Lewis, Colbie Caillat, nu weer Sara Bareilles en even verderop komt Martha Wainwright ook nog om de hoek kijken. De Amerikaanse Sara brengt met ‘Little voice’ haar tweede album uit. Haar debuut, ‘Careful confessions’, verscheen vier jaar terug in eigen beheer. Daarmee trok ze de aandacht van platenmaatschappij Epic. Bij deze dus haar eerste ‘grote’ plaat, die in Nederland meedrijft op het succes van de #17-hit ‘Love song’.

Milow: Coming of age (36)
Bij muziek uit België denken we tegenwoordig al snel aan K3 en Mega Mindy, maar gelukkig komt er ook nog wel iets fatsoenlijks uit Vlaanderen. Milow (artiestennaam van Jonathan Vandenbroeck ) is een singer-songwriter uit Leuven en ‘Coming of age’ is, na ‘The bigger picture’, zijn tweede album. In Nederland maakte hij de afgelopen weken naam als voorprogramma van Racoon.

James Hunter: The hard way (43)
46 jaar is hij inmiddels, afkomstig uit Londen en hij gaat al een kwart eeuw mee in de muziekbiz. Hoog tijd dus om James Hunter te leren kennen. In de jaren ’90 was Hunter voornamelijk op pad als begeleider van Van Morrison. Dit jaar gaat hij toeren met countrylegende Willie Nelson. En in de studio werkte hij voor ‘The hard way’ samen met niemand minder dan New Orleans-legende Allen Toussaint. Toussaint vloog er zelfs voor naar Engeland om mee te kunnen spelen op de opnames. De plaat is geproduceerd door Liam Watson, die hiervoor ook al bij de White stripes achter de knoppen zat. Geen slechte score voor een kerel uit Colchester!

Testament: The formation of damnation (47)
Met de groep Testament belanden we in de trashmetal-regionen. Fans hebben na het album ‘The gathering’ negen jaar moeten wachten op nieuw materiaal van deze mannen, maar nu is het groot feest: Testament is namelijk herenigd in hun sterkste line up, dus met gitarist Alex Skolnick en bassist Greg Christian. En zanger Chuck Billy, die enige tijd uit de running is geweest, is ook weer genezen. Een succesvolle comeback dus!

Josh Groban: Awake (live) (51)
Joshua Winslow Groban (Los Angeles, 27 februari 1981), brak door dankzij zijn zangleraar die contacten onderhield met producer en tekstschrijver David Foster. Hij liet Foster een demo horen, waarna deze Josh selecteerde voor deelname aan een groot muziekevenement. In 2006 verscheen van Josh het album ‘Awake’ dat bij ons tot #25 kwam. Op 28 augustus gaf Josh een concert in Salt Lake city, dat nu op cd+dvd verschenen is, getiteld ‘Awake (live)’.

Dusty Springfield: 40 original hits (60)
Ze wordt aangeprezen als de inspiratiebron voor Duffy en Amy Winehouse. En dat valt trouwens moeilijk te ontkennen. Vandaar dat we met dit dubbelalbum weer even terug mogen naar het échte werk. De ’40 original hits’ bestrijken de periode van 1962 tot 1971, haar toptijd dus. Springfield stond, met haar omfloerste, soulfulle stem, bekend als de beste blanke soulzangeres, met bijnamen als ‘white negress’ en ‘white queen of soul’. Wil je Dusty niet alleen horen, maar ook zien, dan is er bovendien een dvd uit met 61 opnamen. Bovendien verschijnen er dit jaar zelfs twee speelfilms over haar leven, waarvan een met Nicole Kidman in de hoofdrol. Mary O’Brien, want dat was Dusty’s echte naam, stierf in 1999 aan borstkanker, bijna zestig jaar oud.

Estelle: Shine (61)
De single ‘American boy’ van Estelle feat. Kanye West stijgt deze week naar de vijfde plek. Voor de liefhebbers is er nu een heel album van haar: ‘Shine’. De nummers werden geproduceerd door John Legend, Kanye West, Will.i.am, Wyclef Jean, Mark Ronson en E-boogie (het alter ego van Estelle zelf). Naast Kany West zingt ze ook nummers met onder andere rapper Cee-loo en John Legend. ‘Estelle’ is niet het eerste album van Fanta Estelle Swaray, geboren op 18 januari 1980 in West-Londen. In 2004 verscheen haar debuutalbum ‘The 18th day’.

Blue man group: How to be a megastar (65)
Dé Blue man group bestaat niet. Over de hele wereld maken zo’n 60 personen deel uit van het gezelschap. Tijdens optredens zijn daarvan slechts drie in zwarte kleding en totaal blauw geschminkt te zien. De groep is ontstaan toen drie vrienden, Chris Wink, Matt Goldman en Phil Stanton, in de ’80-er jaren in de straten van New York voorbijgangers onderhielden met optredens. Van de straat ging het naar het theater, en vervolgens stonden de drie tien avonden in de ‘Tonight show’ van Jay Leno. DJ Tiësto werd in 2007 tijdens zijn ‘Elements of life’ concert in het Gelredome in Nijmegen begeleidt door the Blue man group. Als je nog nooit wat van the Blue man group gehoord of gezien hebt, klik dan hier, of koop een kaartje voor het concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam op 4 november.

Death cab for cutie: Narrow stairs (67)
De Amerikaanse indierockband Death cab for a cutie werd in 1997 opgericht. Het begon als een soloproject van zanger/tekstschrijver Ben Gibbard. Samen met Chris Walla (gitaar, keyboards),Nick Harmer (bas) en Nathan Good (drums) vormde hij een jaar later Death cab for cutie. De naam ontlenen ze aan het gelijknamige nummer van de Bonzo dog doo-dah band van het album ‘Gorilla’ uit 1967, dat de band speelde in de film ‘Magical mystery tour’ van the Beatles. Tien jaar geleden verscheen ‘Something about airplanes’, het eerste album van Death cab zoals de band vaak door de fans wordt genoemd. ‘Narrow stairs’ is echter pas het eerste album dat een notering krijgt in de Nederlandse Album Top 100.

Isobel Campbell & Mark Lanegan: Sunday at Devil dirt (69)
Met ‘Sunday at Devil dirt’ geven Campbell en Lanegan een vervolg aan hun samenwerking uit 2006, toen ze gezamenlijk het album ‘Ballad of the broken seas’ uitbrachten. Isobel kennen we als zangeres en celliste van Belle & Sebastian, Mark als zanger van the Screaming trees en Queens of the stone age. Na een tournee met z’n twee vorig jaar, nam Lanegan samen met Greg Dulli (zanger van Afghan whigs) een album op als the Gutter twins. Campbell, die in 2002 uit Belle & Sebastian stapte, nam ondertussen een solo-album op (haar derde inmiddels). Nu zijn de Schotse zangeres en de Amerikaanse zanger dus ten tweede male samen, en volgende maand komen ze naar de Benelux om hun nieuwe nummers live ten gehore te brengen.

Martha Wainwright: I know you’re married but I’ve got feelings too (84)
Ze komt uit een beroemde familie en ze krijgt een prijs voor mooiste albumtitel van het jaar. Martha Wainwright is de dochter van zanger Loudon Wainwright III en zangeres Kate McGarrigle en dus de zus van zanger Rufus Wainwright, die zelf nog maar kort geleden genoteerd stond. Martha, geboren op 8 mei 1976, is bij deze toe aan haar tweede album, na haar titelloze debuut uit 2005.