vrijdag 15 oktober 2021

Hitflits: remixen houden ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ op de eerste plaats; Kevin pakt eerste plek terug in albumlijst

Voor de derde week voert ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene de  Single top 100 aan. Van het nummer ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ zijn diverse remixen uitgebracht en die zorgen er samen voor dat het nummer de eerste plaats behoudt. Twee remixen steken er qua streams bovenuit:
* De tiktok remix feat. Dj Yo! & AX'EL)
Dj Yo! is rapper Michael Pair uit Atlanta, Georgia, geïnspireerd door de hiphop van the Sugar Hill HGang. Axel is een producer uit de republiek Mauritius
* De Noord-Afrikaanse remix feat. ElGrande Toto
Hierachter gaat de 25-jarige Taha Fahssi uit Casablaca, Marokko, schuil
Zonder de genoemde remixen zou ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene rond de tiende plaats staan en was ‘Pepas’ van Farruko teruggestegen naar de eerste plaats.
 
remixen
 
Het is niet de eerste keer dat een remix of het samenvoegen van versies een eerste plaats oplevert. Wij noemen drie voorbeelden. Achter de plus (+) staat de extra versie/remix:
-          2009: ‘Mir Rowsu (Tuintje In Mijn Hart)’ door Damaru
+ ‘Mi Rowsu (Ik Heb Een Tuintje In Mijn Hart)’ door Damaru & Jan Smit
-          2011: ‘Vem Dançar Kuduro’ door Lucenzo feat Don Omar
+ ‘Danza Kuduro’ door Lucenzo feat. Big Ali – cover versus origineel
-          2017: ‘Despacito’ door Louis Fonsi & Daddy Yankee
+ Justin Bieber
 
Het zal wel de laatste week bovenaan worden voor alle versies van ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’, want vandaag, vrijdag 15 oktober, is ‘Ease On Me’, de nieuwe single van Adele uitgekomen, dat de komende week op NPO Radio 2 (TopSong) en Q-Music (Alarmschijf) veel gedraaid zal worden. In no-time nestelde het nummer zich vanochtend bovenaan de downloadlijsten én de streamlijsten. Een #1-notering, de zesde, kan haar bijna niet meer ontgaan. Volgende week meer daarover.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah) (derde week op #1)
2. (3)   Farruko: Pepas (op 16,31%)
3. (2)   Bilal Wahib: Ibiza
4. (9)   Kevin feat. Yade Lauren: Samen
5. (4)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt

Alleen lukte het haar niet meer sinds ‘Don’t Start Me Now’ (#5 in 2019), maar in duet wel: het scoren van een top 10-hit. ‘Cold Heart’ van Elton John & Dua Lipa, boekt in de negende week vier plaatsen winst en komt uit op een negende plaats. Voor Dua Lipa is het haar zesde top 10-notering. Elton John komt uit op negen, verdeeld over vijf decennia. Alleen in de jaren 2010-2020 scoorde hij er geen. In de Britse hitparade wel en daardoor is hij de eerste act die zes decennia achtereen een top 10-hit scoort.
 
Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#17 $hirak feat. Jonna Fraser & Lil Kleine: Done Done
 
#42 Flemming: Amsterdam
In het Engels was Freddie Viguurs Flemming al succesvol als zanger van ‘Miss You’ door Tungevaag, Sick Individuals, Marf (#71 in mei). Maar toen hij een writers block kreeg en zijn manager de suggestie deed ‘probeer eens Nederlands te schrijven’, leverde dat al snel twee liedjes op, waaronder ‘Amsterdam’. Flemming (25), vergelijkt zijn stijl met die van Ed Sheeran en Shawn Mendes.
Over het nummer ‘Amsterdam’ zegt Flemming, afkomstig uit het Brabantse Vugt: “Ik heb dit nummer samen met Marcus Adema (= Marf) in de auto geschreven onderweg naar een schrijfsessie in Amsterdam.  Ondanks mijn Bossche roots blijft Amsterdam voor mij een bijzondere en inspirerende plek.”
 
#48 Måneskin: Mammamia
Nee, dit is geen cover van de gelijknamige #12-hit van ABBA uit 1975. ‘Mammamia’, al de vijfde notering dit jaar voor Måneskin, is de voorloper van een nieuw album. Aanstaande dinsdag, 19 oktober, geeft de Italiaanse groep een exclusief concert voor 3FM in een zaal in Amsterdam. Kaartjes voor deze 3FM-exclusieve, met slechts 50 fans, zijn nog te winnen op de zender. De week daarop volgt een exclusieve van Oscar & the Wolff.
 
#67 COR & Reverse feat. Frenna: Hier Ver Vandaan
#79 3Robi: Bue Bye
#81 Purple Disco Machine feat. Eyelar: Dopamine
 
#99 Meau: Dat Heb Jij Gedaan
Ere wie ere toekomt en dat is 3FM dj Timur Perlin. Vanaf het begin, zomer 2020,  heeft hij zangeres Meau gesteund door haar liedjes te draaien in zijn lunchprogramma ‘Timur’. Uiteindelijk heeft hij zichzelf opgeworpen als haar ‘plugger’, de persoon die er voor moet zorgen dat plaatjes van een artiest worden gedraaid door de diverse dj’s. Zijn beloning na een week succesvol pluggen op onder andere Radio 2 en bij Spotify: drie snickers en een kinderbueno.
 
Voluit heet ze Meau Hewitt, geboren op 10 mei 2000 in Blaricum. Meau maakte drie jaar deel uit van Kinderen voor Kinderen, zong bij ‘The Passion’ en ‘The Voice of Holland’. Eerde dit jaar rondde Meau de opleiding af aan de Herman Brood Academie in Utrecht. In juni bracht Meau de EP Kalmte uit. Naast een eigen clubtour, doet ze dit najaar het voorprogramma van Suzan & Freek.
Overigens slaat de titel ‘Dat Heb Jij Gedaan’ niet op Timur Perlin en zijn pluggerswerk, maar op een ex van Meau. Ze zingt daarin onder andere:
 
“Want dat klote gevoel dat toen is ontstaan
Dat gaat nooit meer weg en dat heb jij gedaan”
 
ALBUMS
 
Het was te verwachten dat Spijt Is Iets Voor Later van Racoon het niet langer dan één week bovenaan de Album Top 100 zou volhouden. Toch valt de terugval in de tweede week nog reuze mee: slechts naar de tweede plaats en een relatief verlies van zo’n 13%. Dat is dan ook voor een groot deel te danken aan de vinylversie die opnieuw de Vinyl 33 aanvoert.
 
De nieuwe #1 in de albumlijst is een oude bekende: Kevin met Grote Versnelling. Vorige week moest Kevin de heren van Racoon even voor laten gaan, maar deze week pakt hij de eerste plaats weer terug. Het zijn echter niet de verkopen van het fysieke album dat vorige week uitkwam die daarvoor zorgen. Vooralsnog maken die nog maar 1% uit van het totaal. Het zijn nog steeds de digitale verkopen die voor de eerste plaats zorgen.
 
In totaal staat Grote Versnelling van Kevin voor de derde week op de eerste plaats en dat is een persoonlijk record. Zijn drie vorige #1-albums, moesten allen na twee weken de eerste plaats opgeven.
 
Overigens is het wel de laatste week voor Grote Versnelling van Kevin op #1, want vandaag verscheen Music Of The Spheres van Coldplay, dat zeker volgende week de eerste plaats zal opeisen.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (2)   Kevin: Grote Versnelling (1% fysiek, terug op #1 / derde week op #1l)
2. (1)   Racoon: Spijt Is Iets Voor Later (op 12,95%, 57% fysiek)
3. (4)   Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42
4. (5)   Olivia Rodrigo: Sour
5. (7)   Doja Cat: Planet Her
 
In de dertigste week sprint het album Justice van de 32e naar de 8e plaats. De aanleiding is de release een week geleden van The Complete Edition. Vooralsnog alleen digitaal, zijn er drie nummers aan Justice toegevoegd: ‘Red Eye’, ‘Angels Speak’ en ‘Hailey’. Nummers die al wel op speciale (Japanse) uitgaven stonden.
 
Over naar de nieuwe noteringen van deze week:
#16 Don Toliver: Life Of A Don
#27 Sam Fender: Seventeen Going Under
#29 James Blake: Friends That Break Your Heart
 
#86 Sleepy Hallow: Still Sleep?
Achter Sleepy Hallow zit de 21-jarige Tegan Joshua Anthony Chambers uit Jamaica
 
Tot zover deze Hitflits. Wijzen we je nog even op de kwartaalflits met een terugblik op het derde kwartaal. Je vind deze rechts bovenaan onder Aanbevolen post.

zondag 10 oktober 2021

Kwartaalflits: Blijven Slapen van Snelle en Maan dubbel platina; drie albums strijden om de eerste plaats

Nog even en het hitjaar 2021 loopt ten einde en maakt GfK Dutch Charts de definitieve jaarlijsten op. Tot die tijd moeten we het stellen met voorlopige jaarlijsten, gebaseerd op de percentages die wekelijks bij de singles en albumlijsten staan vermeld.
 
Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles) hebben daar een rekenmethode voor ontwikkeld, die  lijsten oplevert die zeer dicht de werkelijkheid benaderen. Voor deze kwartaalflits zijn de data van digitale en fysieke verkopen van singles en albums gebruikt, die dateren van 1 januari (week 1) tot en met 30 september (week 39).
 
SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1. Tevens wordt de positie vermeld dat het nummer (eventueel) in het tweede kwartaal innam
 
#1 (2)  Snelle & Maan: Blijven Slapen (100) NL
#2 (3)  Tiesto: The Business (88) NL
#3 (5)  Riton & Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Doamine re-edit) (87)
#4 (1)  Olivia Rodrigo: Drivers License (81)
#5 (4)  Nathan Evans: Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix) (79)
#6 (9)  Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (74)
#7 (10) Suzan & Freek: Goud (74) NL
#8 (-)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name) (72)
#9 (-)   Olivia Rodrigo: Good 4 U (72)
#10 (6) the Kid Laroi: Without You (71)
 
In juli meldden we al in de halfjaarflits dat‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan, nog slechts 2% verwijderd van de eerste plek. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat het duo nu de voorlopige jaarlijst aanvoert. ‘Blijven Slapen’ is inmiddels meer dan 34 miljoen keer gestreamd, genoeg voor twee keer platina.
De komende weken zal de voorsprong van ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan alleen maar groter worden op de #2. Wie dat wordt is nog afwachten, want zowel ‘The Business’ van Tiesto (#2) als ‘Friday (Doamine re-edit)’ van Riton & Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman (#3) zitten dicht bij elkaar.
 
Opvallend is wel dat ‘Drivers Licence’ van Olivia Rodrigo, twee kwartalen bovenaan, naar de vierde plaats zakt. Toch heeft Rodrigo niet te klagen, want ‘Good 4 U’, haar tweede #1-notering dit jaar, komt binnen op de negende plaats. En ook haar album Sour doet het erg goed (zie onder Albums)
 
Voor de definitieve jaarlijst verwachten we dat ‘Stay’ van the Kid Laroi & Justin Bieber (nu op #14) en ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran (op #16), wel eens bij de bovenste tien kunnen eindigen.
 
ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1. Tevens wordt de positie vermeld dat het album (eventueel) in het tweede kwartaal innam
 
#1 (8)  Olivia Rodrigo: Sour (100)
#2 (2)  Dua Lipa: Future Nostalgia (99,85)
#3 (1)  Justin Bieber: Justice (99,71)
#4 (3)  Snelle: Lars (73) NL
#5 (5)  the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (71)
#6 (4)  Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (67)
#7 (7)  Harry Styles: Fine Line (56)
#8 (6)  the Weeknd: After Hours (56)
#9 (-)   Måneskin: Teatro d ‘Ira – Vol. 1 (53)
#10 (9) Kevin: Animal Stories (50) NL
 
Zoals je ziet liggen de bovenste drie noteringen zeer dicht bij elkaar. Afgerond naar boven zouden ze zelfs allen op #1 staan, iets dat nog niet eerder is voorgekomen! Zoals gezegd betreffen dit voorlopige, niet officiële, jaarcijfers. We zijn benieuwd naar de officiële jaarlijsten eind dit jaar.
 
Wat we wel kunnen stellen, is dat Justice van Justin Bieber niet de #1 van 2021 wordt. Het album stond over het eerste halfjaar nog bovenaan, maar verliest aan kracht. In de weeklijst bungelt het rond de dertigste plaats. Future Nostalgia van Dua Lipa daarentegen staat op #10 en Sour van Olivia Rodrigo op #5. De strijd om de eerste plaats zal dan ook tussen deze dames gaan. Of toch niet?
 
nog een kanshebber
 
Aanstaande vrijdag, 15 oktober, verschijnt ‘Ease On Me’, het eerste nieuwe werk van Adele in zes jaar tijd. De releasedatum van haar nieuwe album (33?), is nog niet bekend. Maar als deze, net als in 2015, in november valt, maakt ze kans om daarmee opnieuw het album van het jaar te scoren. In 2015 deed ze dat met slechts vier weken op de teller met 25.
 
Britse overzichten

Een week na onze overzichten, komt ook de OCC, de instantie die in Groot-Brittannië de (voorlopige) jaarlijsten opmaakt, met kwartaalcijfers. In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die dat van de OCC wel.
 
SINGLES (incl. streams), met tussen haakjes aantallen in duizenden, tenzij anders aangegeven
 
#1 (1) OLIVIA RODRIGO: DRIVERS LICENSE (1,19 miljoen)
#2 (10) OLIVIA RODRIGO: GOOD 4 U (1,15 miljoen)
#3 (-) ED SHEERAN: BAD HABITS (1,14 miljoen)
#4 (5) WEEKND: SAVE YOUR TEARS (963)
#5 (4) LIL NAS X: MONTERO (CALL ME BY YOUR NAME) (917)
#6 (6) DUA LIPA: LEVITATING
#7 (8) TION WAYNE & RUSS MILLIONS: BODY (832)
#8 (2) NATHAN EVANS/220KID/BILLEN TED: WELLERMAN
#9 (7) RITON/NIGHTCRAWLERS/MUFASA: FRIDAY (975)
#10 (-) WEEKND: BLINDING LIGHTS
 
Onbetwist aan kop staat ‘Drivers Licence’ van Oliva Rodrigo. Het nummer is 142 miljoen keer gestreamd en omgerekend naar downloads, levert dat een aantal op van 660.465 stuks. Tel daarbij de ruim 500.000 downloads en je komt uit op een totaal van 1,19 miljoen.
‘Good 4 U’ sprint naar de tweede plaats, maar zal die plek niet kunnen handhaven tot het einde van het jaar. ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran, nu op 1,14 miljoen en nog in de huidige Britse top 10, zal ‘Good 4 U’ zeker voorbij gaan.

ALBUMS (incl. streams), aantallen in duizenden
 
#1 (1) OLIVIA RODRIGO: SOUR (320)
#2 (2) DUA LIPA: FUTURE NOSTALGIA (192)
#3 (4) QUEEN: GREATEST HITS
#4 (5) DAVE: WE'RE ALL ALONE IN THIS TOGETHER
#5 (10) ED SHEERAN: DIVIDE
#6 (6) FLEETWOOD MAC: 50 YEARS - DON'T STOP
#7 (7) WEEKND: THE HIGHLIGHTS
#8 (3) HARRY STYLES: FINE LINE
#9 (9) ELTON JOHN: DIAMONDS
#10 (5) POP SMOKE: SHOOT FOR THE STARS AIM FOR THE MOON
 
In het derde kwartaal is Sour van Olivia Rodrigo zo’n kwart miljoen keer aangeschaft, fysiek dan wel digitaal. Dat zal zeker te danken zijn aan de vinylversie die in augustus verscheen. Future Nostalgia van Dua Lipa boekte slechts zo’n 60.000 stuks winst. Het album uit 2020, is na 80 weken, is al lang over het hoogtepunt heen.

Tot zover deze derde kwartaalflits. Over een week of twaalf volgt de jaarflits met de officiële jaarlijsten.  Blijf ons volgen met de wekelijkse Hitflits en je hoeft niets meer te missen.