donderdag 12 maart 2009

Midweek/Hitflits: Jan Smit & U2 houden stand

Een dag later dan je van ons gewend bent, maar dat heeft een reden. Morgen verschijnt er geen Hitflits en de komende week geen Megaman, want die staat dan op de lange latten in Frankrijk. En hij kan geen twee dingen tegelijk. Deze midweek is ook een klein beetje een Hitflits, op de lijsten die morgen, vrijdag 13 maart, bekend worden. Maar let wel: onderstaande is gebaseerd op voorlopige noteringen!

Het ziet er naar uit Jan Smit zijn eerste plaats kan behouden met ‘Je naam in de sterren’. Deze week is het tweede deel uitgebracht, met nog meer unieke live opnames, en dat in combinatie met een aantal signeersessies, geeft hem nu al een voorsprong van meer dan 10% op ‘Miracle’ van Ilse DeLange, dat van 3 naar #2 stijgt. Op 21 maart staat Ilse in een uitverkocht Ahoy, dus die tweede #1 komt vast nog wel. Ook Lady Gaga komt er met ‘Poker face’ niet aan te pas, zij stijgt van 14 naar #3, waarmee ze een plaatsje hoger komt dan haar vorige single ‘Just dance’. En dat betekent dat Krezip met ‘Sweet goodbye’s’ een plaatsje winst boekt, van 5 naar #4.

Bij de stijgers zien we flinke winsten voor Sidney Samson met ‘Riverside’ (van 31 naar #17), Chuckie met ‘Aftershock (can’t fight the feeling)’ (van 41 naar #25) en als klapper Flo rida feat. Ke$ha met ‘Right round’ (van 89 naar #18). Ook winst verwachten we van ‘Shine’ van de Toppers; afgelopen week verscheen daarvan de remix.

Qua binnenkomers is er veel onzekerheid. Zeker lijken Stefan van Zoggel
met ‘Vanavond wordt mijn avond’, Jelle Amersfoort met ‘Als ze lacht’ en Markus Schulz met ‘The new world’ van een notering. Zeer onzeker is het voor Racoon met ‘My town’ en Dicecream feat. Derenzo met ‘Niemand doet als zij’. Daarentegen verwachten we toch eindelijk wel eens ‘This is my life’ van Miss Montreal binnen. En een zeer verrassende binnenkomer zou wel eens ‘Gang bang’ van de Duitse band Boogie pimps kunnen worden. Je ziet, we houden nog al wat slagen om de arm. De donderdag als midweek is vaker een zeer rustige, maar ook onzekere dag. Downloads drukken een zwaar stempel op de Single Top 100. Dus het nummer wat vandaag nog is gedownload, kan vrijdag al in de lijst staan.

Over naar de Album Top 100. De #1-positie van ‘No line on the horizon’ van U2 loopt nog geen enkel gevaar. Het album verkoopt nog altijd 2/3 van de #2, ‘Luister’ van Nick & Simon. ‘19’ van Adele blijft op een derde plaats. Niet alleen de single ‘Viva la vida’ is een volhouder, ook het album ‘Viva la vida or death and all his friends’ van Coldplay weet van geen wijken. Het album stijgt in de 39ste week opnieuw de top 10 in, van 11 naar #5. Kyteman lukt het met ‘The hermit sessions’ niet om de winst van vorige week vast te houden. Het album dreigt nu al buiten de top 10 te vallen.

Hoogste binnenkomer, net buiten de top 10, wordt ‘Roll on’ van J.J. Cale. Andere eerste weeks albums zijn er van Madelaine Peyroux met ‘Bare bones’, Taylor Swift met ‘Fearless’, Nynke Laverman met ‘Nomade’, Chris Cornell met ‘Scream’, Alesha Dixon met ‘The Alesha show’, Lucas & Gea met ‘Country’, Starsailor met ‘All the plans’ en net op de rand ‘Written in chalk’ van Buddy Miller & Jullie.

Vorig weekend trad Sabrina Starke op in ‘Mooi Weer de Leeuw’. Ze zong niet alleen samen met James Morrison het nummer ‘Broken strings’. Maar even later ook haar nieuwe single ‘Foolish’. Vervolgens kreeg ze maandagochtend uit handen van Giel Beelen in diens ochtendshow, een gouden album voor de verkoop van meer dan 15.000 exemplaren van ‘Yellow brick road’. Alles bij elkaar leidt tot een toegenomen belangstelling voor het album dat nu al op #20 staat, een stijging van dertien plaatsen.

Vrijdag worden de definitieve lijsten bekend, en dan weet je wat er van ‘onze verwachtingen’ is uitgekomen. Maar voor U2 en Jan Smit durven we onze hand wel in (koud)vuur te steken. Check de nieuwste lijsten dan op Dutch Charts, en je weet het! Hals und Beinbruch, melden we ons weer over twee weken!

zondag 8 maart 2009

Megaman bij week 10 – 7 maart 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit zijn Gouden Harp te vroeg krijgt en Krezip net op tijd, Lady Gaga ook een eigen kledinglijn wil, Chuckie is uitgedroomd, Depeche mode eindelijk betaalbaar is en Hansen Thomas met zijn nieuwe single emoties losmaakt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 boekt U2 een negende #1-notering. Je leest het in de albumsnippers.

Download redt single Jan Smit

Jan Smit: Je naam staat in de sterren (1) *** tweede week op #1 ***

We hadden niet verwacht dat ‘Je naam staat in de sterren’ van Jan Smit deze week nog op #1 zou staan van de Single Top 100. Het nummer redde het vorige week maar net (op 2%), en gedurende deze week rukte Adele met haar single ‘Make you feel my love’ telkens verder op (zie de midweek). Donderdag was het verschil tussen de twee nummers nog maar 3%. Maar uiteindelijk overwint Jan toch met een ruim verschil van 9%. Dat dankt hij dan wel aan de download van ‘Je naam staat in de sterren’, (#19 in de Download Top 50), want de fysieke cd-single alleen had het niet gered. Daarentegen moet Adele het voornamelijk van de download van ‘Make you feel my love’ hebben, en staat daar dan ook mee op de eerste plaats. Aanstaande woensdag verschijnt de tweede fysieke configuratie van ‘Je naam staat in de sterren’, met nog meer unieke versies van live nummers en de live uitvoering van de clip. Dus die derde week kon er ook nog wel eens inzitten! Aanstaande woensdag, 11 maart, is Jan een uur lang onderwerp van ‘RTL Boulevard’, half 9 op RTL-4.

edelmetaal

Nog meer goed nieuws voor Jan Smit. Want afgelopen donderdag, 5 maart 2009, kreeg hij een gouden Harp. Jan: “Ik ben enorm trots dat ik op mijn 23ste al een oeuvreprijs mag ontvangen. In vergelijking met Bløf, vindt ik het echter veel te vroeg.” De jury, voorgezeten door Frits Spits, eren Jan Smit om ‘de schijnbare eenvoud van de thema's die Jan in zijn teksten gebruikt’. Daarmee bereikt hij volgens de jury een groot publiek: ‘Jong en oud herkent zich in de oer-Hollandse pop van Jan Smit’. Marco Borsato, zelf in het bezit van een Gouden Harp, reikte de prijs uit aan Jan Smit. De feestelijke uitreiking, live uitgezonden door de TROS op Nederland 3, werd gepresenteerd door zijn vriendin, Yolanthe Cabau van Kasbergen. Meer over het Harpenfestijn, lees je onder Krezip.

Dubbelgoud voor Krezip

Krezip: Sweet goodbye’s (5)

Het is dubbel feest bij Krezip. Hun afscheidssingle ‘Sweet goodbye’s’ schiet de top 10 in. De download van het nummer gaat in de derde week van 18 naar #3, en dat levert hen per saldo een vijfde plek op in de Single Top 100, gestegen vanaf #25. ‘Sweet goodbye’s’ is daarmee hun vijfde top 10-hit en vierde top 5-notering.

dubbel goud

Het echte feest barste natuurlijk afgelopen donderdag, 5 maart, al los, toen ze uit handen van Ilse Delange een Gouden Harp kregen uitgereikt. Zangeres Jacqueline was dolgelukkig met deze prijs. Volgens het juryrapport krijgt Krezip de prijs als bekroning op een unieke carrière en een glansrijk afscheidsjaar. Maar daar bleef het niet bij, want van het verzamelalbum ‘best of’ zijn meer dan 30.000 verkocht, ook goed voor goud dus. En die kregen ze dan ook die avond.

Andere Gouden Harpen werden uitgereikt aan Gerard van Maasakkers (uit handen van Guus Meeuwis), Within temptation (door Jerney Kaagman, de vertrekkend directeur van Buma/Cultuur) en Jan Smit. De Gouden Harp is een oeuvreprijs voor artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De prijs wordt sinds 1962 jaarlijks uitgereikt.

prijzen! prijzen! prijzen!

Tijdens het Buma Harpengala 2009 in Hilversum, vielen nog meer artiesten in de prijzen. Zo werden Room eleven, Ziggi en Typhoon onderscheiden met een Zilveren Harp, dat een aanmoedigingsprijs is voor artiesten waar de jury een grote toekomst voor verwacht. En niet geheel onverwachts, kreeg André Rieu, uit handen van Ivo Niehe, de Exportprijs. Voor de vierde keer is hij er in geslaagd de grootste omzet te behalen in het buitenland. Mede dankzij 715.000 concertkaartjes. Een tweede Exportprijs ging naar producer Giorgio Tuinfort, bekend van zijn werk voor Gwen Stefani, Dr. Dré en Akon, en in eigen land Lange Frans & Baas B.

Jim zingt beste Latin popliedje

Jim: Door jou (9)

‘Door jou’ van Jim boekt in de tweede week een geweldige winst, en daar zal in ieder geval Mirjam heel blij mee zijn. Het nummer stijgt van 48 naar #9, en dat levert Jim zijn zevende top 10-notering op. Het nummer is een vertaling van ‘Azul’, titelnummer van het zevende album van de Mexicaanse zanger Cristian Castro uit 2001. Hij kreeg er destijds een Grammy voor in de categorie ‘beste Latin pop album’. Het nummer is vertaald door Allard Blom, die er Door jou van maakte. Allard heeft diverse musicals vertaald, waaronder ‘Gréase’, ‘Annie’, ‘Fame’, ‘Piaf’ en ‘Footloose’. Zijn grote wens is een musical maken rond Xaviera Hollander, de ‘happy hooker’.

Lady Gaga begint eigen kledinglijn

Lady Gaga: Pokerface (14) *** hoogste eersteweeks ***

‘Just dance’ van Lady Gaga stond na detien weken nog maar op de zeventiende plaats. Uiteindelijk kwam het nummer, deze week op #6, tot een vierde plaats. Met de binnenkomst van ‘Poker face’ op #14, zal die vierde plaats zeker overtroffen worden. In de Britse hitparade is het nummer op de derde plaats blijven staan. ‘Just dance’ behaalde daar eerder dit jaar wel de eerste plaats.

(on)gekleed

In navolging van onder andere Usher en Rihanna, wil Lady Gaga ook een eigen kledinglijn. Iets dat haar vriend en producer Akon helemaal ziet zitten: “Mensen keuren haar af omwille van haar kledij, maar ik vind haar hot. Iedereen wil er eigenlijk zoals zij uitzien. Ze loopt door Londen in haar ondergoed en je zal zien: binnenkort lopen alle vrouwen zo rond”. Hij zal nog gek opkijken als Lady Gaga het aanbod om te poseren in de Playboy, alsnog aanneemt!

Eindelijk nieuw werk van DJ Jean

DJ Jean: Play that beat (20)

Na twee jaar is er weer echt nieuw werk van Jan Engelaar, oftewel DJ Jean. Vorig jaar verscheen nog ‘The lauch relaunched’ dat evenals het origineel uit 1999, de tweede plaats bereikte. Maar wellicht gaat ‘Play that beat’ daar wel over heen. Tegenwoordig werkt DJ Jean veel samen met DJ Hardwell, oftewel Robbert van de Corput, waarmee hij ook ‘Play that beat’, zijn elfde notering maakte.

Nu al grootste hit voor Sidney Samson

Sidney Samson: Riverside (31)

In één klap scoort Sidney Samson zijn grootste hit met Riverside. Het nummer komt binnen op #31, en dat is precies één plaatsje hoger als ‘You don’t love me (No, no, no)’, zijn samenwerking met Skitzofrenix feat. Knowledge & Lady Bee, dat een jaar geleden tot #32 kwam. Sidney Samson, geboren op 2 oktober 1981, begon op dertienjarige leeftijd met dj-en. In het begin was het voornamelijk R&B en hip-hop, maar sinds 1999 is hij overgegaan op housemuziek. Sinds 2003 is hij de resident-dj van ‘The Matrixx’ in Nijmegen, en produceert nummers voor anderen. Zo is ‘Bring that beat back’ van Don & Johnson, #74 in 2002, van zijn hand. Met ‘Nobody rock!’ (#62 in 2006) scoorde Sidney zijn eerste eigen hit.

Dirk Meeldijk komt met nieuwe versie én clip

Dirk Meeldijk: Ik hou van het leven (35)

Ik hou van het leven’ van Dirk Meeldijk (Heemstede, 3 oktober 1958) stond al eerder genoteerd: zeven weken met als hoogste notering #68, eind december 2007. Het nummer bleek de afgelopen tijd niet aan populariteit te hebben ingeboet, mede dankzij de vele lokale en regionale radiostations. En dus werd er een nieuwe versie opgenomen, maar nu met DJ Goldfinger op accordeon. Maar als je liever de versie uit 2007 hebt, dan kan dat, want dat is track 2 op de cd-single. Vorig jaar werd er zelfs een nieuwe clip gemaakt, opgenomen in Hillegom, en inmiddels zo’n 20.000 keer bekeken. ‘Ik hou van het leven’ komt oorspronkelijk uit het Duits en heet ‘Ich liebe das Leben’, in 1976 een #18-hit voor Vicky Leandros.

Chuckie is uitgedroomd

Chuckie: Aftershock (can’t fight the feeling) (41)

Hoewel wij niet echt van deze muziek houden, vinden we dat Chuckie met ‘Aftershock (can’t fight the feeling)’, voor deze muziekstroming, boven het maaiveld uitsteekt. Voor Clyde Sergio Narain (Paramaribo, 25 juni 1978) zoals Chuckie echt heet, begon het allemaal toen één van zijn vrienden dj werd. Dat wekte ook zijn interesse en dus begon hij op zijn dertiende thuis te experimenteren met het remixen. In 1993 kon hij beginnen als dj in de Haagse club Voltage. Chuckie maakte voor diverse acts remixen en scoorde vier hits, waarvan ‘En nu ga je dansen klootzak’ feat. Lloyd & QF & Big mix and Immorales, in 2005 het verst kwamen: #19. Wellicht dat ‘ Aftershock (can’t fight the feeling)’, binnen op #41, wel zijn grootste hit gaat worden.

droom komt uit

Eind december 2008 zette hij de RAI in Amsterdam op zijn kop met zijn show tijdens het ‘Dirty Dutch evenement’. Maar de mooiste herinneringen heeft hij aan zijn optreden op Sensation 2008. Toen kwam voor hem een droom uit. In 2000 was hij aanwezig tijdens het allereerste Sensation dansfeest in de Amsterdam ArenA, en toen wist hij dat hij ooit zelf achter de dj-tafel zou komen te staan. Op 5 juli 2008 was het eindelijk zover.

Depeche mode eindelijk betaalbaar (omdat het feest is)

Depeche mode: Wrong (49)

Een nieuw album (‘Sounds of the universe’, release 20 april) en een nieuwe tour ‘Tour of the universe’, waaronder een aantal grote stadionconcerten in Duitsland, zorgen er voor dat de Britse groep Depeche mode binnenkort weer optreedt in Nederland. Op zondag 31 mei zal de groep de tweede dag afsluiten van de veertigste editie van Pinkpop. Want volgens Jan Smeets, Mister Pinkpop, mag een band als Depeche mode niet ontbreken in de 40 jarige geschiedenis van Pinkpop. Zij zijn de absolute megasterren van de electropop, met meer dan 50 miljoen verkochte albums en meer dan 10 miljoen concertbezoekers wereldwijd. Tot dit jaar behoorden ze echter tot het rijtje onbetaalbare grootheden. Maar op het jubileum, waarvoor zo’n € 4 miljoen beschikbaar is, mogen ze volgens hem gewoonweg niet ontbreken. En dus is er zwaar onderhandeld. Depeche mode is ontstaan uit de band French look, met Vince Clark en Martin Gore. Andrew Fletcher, die eerder met Vince in de groep No romance in China zat, sloot zich aan bij Vince en Martin, waarop de naam veranderde in Composition of sound. In 1980 voegde David Gahan zich bij het drietal en veranderde de naam definitief in Depeche mode, vernoemd naar het Franse modetijdschrift ‘Dépêche mode’. Na ‘Speak and spell’, het eerste album uit 1981, verliet Vince Clark de groep en begon met Alison Moyet de groep Yazoo en later met Andy Bell, Erasure. Martin Gore werd vanaf dat moment de belangrijkste liedjesschrijver.

alleen download

In ons land scoorde Depeche mode in 1982 het eerste succes met ‘See you’, dat een weekje op #49 stond. Van al hun hits bereikten er drie de top 10: ‘People are people’ (#8 in 1984), ‘Just can’t get enough (live)’ (#10 in 1985) en ‘Enjoy the silence’ (#5 in 1990). ‘Wrong’ is de 31ste notering, en wordt pas op 6 april fysiek uitgebracht. De voorlaatste keer dat ze optraden in Nederland, was in 2006 in de Rotterdamse Ahoy.

Hansen Thomas maakt emoties los

Hansen Tomas: Beeld zonder geluid (55)

Eind 2008 tradt Hansen Tomas, of eigenlijk Hans Tomassen (Apeldoorn, 1 maart 1987) op tijdens een bijeenkomst van het thuisfront van uitgezonden militairen. Na dit optreden kreeg hij ontzettend veel reacties. Dat leidde tot een speciale versie van ‘Beeld zonder geluid’, waarin achtergebleven familieleden van uitgezonden militairen aan het woord komen. Deze versie staat niet op de cd-single, maar kun je terugluisteren op het internet. ‘Beeld zonder geluid’ is geschreven door Alain Clark en Han Kooreneef en gaat over het (tijdelijk) missen van geliefden. Het is de opvolger van ‘1000 en 1 gedachten’ (#16) en de derde single van zijn album ‘Stad en land’ (#44), beide in augustus 2008. Deze en volgende maand doet Hansen een tour samen met Nikki.

Wim Florack werkte op de kermis

Wil Florack: Alles alles alles (69)

Met ‘Wat een geluk dat ik een engel ben’ stond Wim Florack in juni 2008 een weekje op #85. ‘Alles alles alles’ start op #69, dus dat betekent sowieso een winst van zestien plaatsen. Wim Florack (Oosterhout, 14 december 1989) stond al op zijn tiende voor de spiegel te zingen. Samen met drie andere jongens vormde hij de groep Starlight team en was op menig familiefeestje te vinden, waar zijn zwager Frank de muziek verzorgde. Doordat Wim echter meer tijd aan de muziek besteedde dan aan zijn school, kwam er een einde aan; eerst de school afmaken. Maar daarna, inmiddels zestien jaar oud, kon hij zich weer op het zingen toeleggen. Op de Tilburgse kermis regelde hij een deal om een single met clip op te nemen: ‘Angelina’. Als tegenprestatie moest Wim diverse klusjes doen op de kermis. Dat had hij daar wel voor over want het zingen is zijn lust.

Seductive wil president worden

Seductive: Here we go (73)

Achter Seductive gaat de 21-jarige Sander Koetze schuil. In september 2008 bracht hij zijn eerste nummers uit: ‘The kingdom’ en ‘Underground sound’. Nummers die het in het danscircuit goed deden. Met ‘Here we go’ maakt Seductive zowaar de overstap naar de hitparade, ook al is het met dit repertoire slechts voor één week. Sander beschrijft zichzelf als volgt: ‘als housemuziek een volk is, dan wil ik daar de president van zijn’.

Asino geeft zich bloot

Asino: Gimme some more (78)

Als artiest zijn we Asino nog niet eerder tegengekomen in de Single Top 100. Hij maakte al wel producties voor anderen, zoals de remix van ‘Bleep it!’ van Quintin. Maar omdat hij nu ook nummers wil uitbrengen onder zijn eigen naam, mag iedereen weten dat hij zijn volledige naam Asino di Medico luidt en dat hij is geboren op 2 augustus 1981 in Drachten. Samen met Mickey-T vormt hij the Brothers funk. Samen scoorden ze een hitje met ‘It’s your bitch’ als Mike-S vs Ed Mission (#27 in 2008). ‘Gimme some more’ is uitgebracht op Made, een sublabel van het bekende danslabel Spinnin’ records.

Sharam brengt het Wilde Westen op de bühne

Sharam feat. Mario Vazquez: Get wild (79)

Vier hits scoorde Deep dish, waarvan ‘Flashdance’, #10 in 2004, de grootste was. Na 2006 hebben we weinig vernomen van Ali ‘Dubfire’ Shirazinia, maar des temeer van Sharam Tayebi. Hij scoorde de hits ‘PATT (Party all the time)’ (#36 in 2006) en ‘The one’, samen met Daniel Bedingfield (#28 in 2008). Op ‘Get wild’ krijgt Sharam hulp van Mario Vazquez. Het nummer is afkomstig van het album ‘Get wild’ dat in twee formaten verschijnt. Een gewone cd en een dubbel cd getiteld ‘Wild dish’ en ‘Side dash’, met in totaal 22 nummers. Er komt ook een tour ‘Get wild – the live show’, waarbij Sharam ook fragmenten zal vertonen van spaghetti westerns, waar hij de muziek voor maakte.

Over fragmenten gesproken. ‘Get wild’ bevat delen van ‘You got it’ van Jodeci featuring Redman, afkomstig van hun tweede album ‘Diary of a mad band’ uit 1993.

T.I. zingt over doodgeschoten vriend

T.I. feat. Justin Timberlake: Dead and gone (87)

Het is de tweede keer dat T.I. (= Clifford Joseph Harris Jr.) and Justin Timberlake samen een hit scoren. In 2006 was het raak met ‘My love’ dat tot #19 kwam. ‘Dead and gone
’, dat ze samen schreven met Robin Tadross, is afkomstig van het album ‘Paper trail’, het zesde album van T.I.. Justin Timberlake is met ‘Dead and gone’ al toe aan zijn vijftiende notering, waaronder een #1-notering voor ‘4 minutes’, vorig jaar met Madonna. T.I. staat op zes, en bereikte vier jaar geleden met ‘Soldier’ van Destiny’s child and Lil Wayne een dertiende plaats. ‘Dead and gone’ gaat over Philant Johnson, een goede vriend van T.I. die op 3 mei 2006 is overleden. Dat gebeurde na een optreden in Cincinnati, waarbij de begeleiders van T.I. betrokken raakten bij een schietincident, waarbij ook nog drie gewonden vielen.

Downloadrecord al weer verbroken

Flo rida feat. Ke$ha: Right round (89)

Nog maar twee weken geleden boekten Eminem feat. Dr. Dré & 50 cent in Amerika een downloadrecord met het nummer ‘Crack a bottle’. De track werd in één week 412.000 keer gedownload. De afgelopen week werd dit record verbrijzeld door ‘Right round’ van Flo rida feat. Ke$ha. Die track werd 663.603 keer gedownload, meer dan 200.000 keer het oude record van ‘Crack a bottle’! Daarnaast kwam ‘Right round’ afgelopen zondag binnen op de eerste plaats van de Britse hitparade. We weten dat in ieder geval één persoon hier heel erg blij mee zal zijn: Peter ‘Pete’ Burns, zanger van Dead or alive. ‘Right round’ is namelijk gebaseerd op hun #4-hit uit 1985: ‘You spin me round (like a record)’, geschreven door diezelfde Pete Burns.

Right round’ wordt nu gecoverd door Flo rida feat. Ke$ha. Flo rida kennen we nog van ‘Low’ feat. T-Pain (#55 in 2008). ‘Right round’ is afkomstig van het tweede album ‘R.o.o.t.s.’ van Flo rida, wiens echte naam Tramar Dillard luidt. Ke$ha is een nieuwe ster. Ze is niet alleen zangeres maar ook componist. Volledig heet ze Kesha Sebert, geboren in 1987 in Nashville. Tegenwoordig woont en werkt ze in Los Angeles, Californië. Je zou haar kunnen kennen, want ze was te zien in de videoclip ‘I kissed a girl’ van Katy Perry. Daarnaast zingt ze mee op ‘Lace and leather’ van Britney Spears. ‘Right round’ met Flo rida is dus even een uitstapje voor Ke$ha, die druk bezig is met haar eigen album, samen met Dr. Luke en Max Martin.

In de Britse hitparade kreeg ‘You spin me round (like a record)’ drie keer een notering. In maart 1985 bereikte het nummer, na zeventien weken, de eerste plaats. Het was destijds de eerste #1 voor het producertrio Stock, Aitken & Waterman. In 2003 kwam de remix tot #23. Maar drie jaar geleden, in 2006, bereikte een nieuwe remix, de ‘Youthquake version’ de vijfde plek. Peter Burns, die dat jaar vijfde werd in het tv-programma ‘Celebrity big brother’, had geen enkel goed woord over voor die versie. ‘Het is als of je op je 46ste een schooluniform draagt’, volledig uit de tijd dus.

DJ Maurice: een dozijn coverhits

DJ Maurice: Let’s get loud (91)

Het carnaval is voorbij en dus nemen we deze week afscheid van ‘Paprika (parapapa)’ van DJ Maurice pres. Boldheadz feat. DJ Jan. DJ Maurice (= Maurice Huismans), had echter al weer een nieuwe productie klaar liggen: ‘Let’s get loud’. Evenals als zijn elf vorige (feest) hits is dat geen origineel nummer, maar was in 2000 een #3-hit voor Jennifer Lopez.

Valerius wordt breed gesteund

Valerius: She doesn’t know (92)

Na onder andere Ninthe, Darryl, DeNnis, Good things end, Jeremy’s, Maj Farah, the Girls, Ilanois is het nu de beurt aan Valerius, als voormalig Kweekvijver talent, om een hit te scoren. In het programma ‘TMF kweekvijver’ wordt iedere twee maanden gezocht naar nieuw talent op het gebied van muziek, regie en organisatie. Valerius is een project van de broers Kay en Jesse Nambiar. Nadat zij een tijdje hadden geoefend met gitaarspelen, besloten ze om een band te beginnen. Neef Ivar (bas) en vriend Gregory Patrick (drums) voegden zich bij de broers en daarmee was Valerius een feit. De groep is vernoemd naar het gelijknamige plein in Amsterdam, waar ze vaak rondhingen toen ze nog op school zaten. In 2004 belandden ze in de Earforce studio, waar ze de kans kregen om onder leding van Reinder van Zalk, verder te werken aan hun eigen nummers. In 2007 bombardeerde 3FM de band tot ‘serious talent’ en vorig jaar werd de band opgepikt door de TMF Kweekvijver. ‘She doesn’t know’ is hun eerste hitsingle.

Russische MC helpt Nederlandse dj’s

Nouveaubeats feat. Vika Kova: Sick in the hat (98)

MC Vika Kovalik kennen we nog van ‘Climax in my head’ van 2 Dirty dat vorig jaar tot #61 kwam. Ze komt uit Rusland waar ze het Conservatorium heeft gevolgd en een nationaal songfestival gewonnen.

Tegenwoordig woont ze in Amsterdam, waar ze in menige club optreedt als MC, maar ook als zangeres, zowel in het Engels als het Russisch. Je zou haar kunnen kennen van grote evenementen als Innercity, Sensation en Mysteryland. Iedere zaterdagavond heeft ze op Deep FM haar eigen radioprogramma.

Op ‘Sick in the hat’ doet ze het dit keer met Nouveaubeats. Dat zijn de heren Niels Brooimans en Pepijn Gaalman. Zij besloten in 2007 hun krachten te bundelen onder de naam NouveauBeats. Hun eerste succes boekten ze twee jaar geleden met ‘Can u handle’ dat tot #63 kwam.

Feel it in de remix

Tamperer feat. Maya: Feel it 2009 (100)

Als er een ‘Feel it 2009’ versie is, dan moet er dus ook een eerdere versie van ‘Feel it’ zijn. Die stamt uit 1998, en stond in mei twee keer achtereen op de tiende plaats van de toenmalige Mega Top 100. Sindsdien zijn er diverse remixen van verschenen, maar geen daarvan haalde opnieuw een notering. Tot deze week dus, want ‘Feel it 2009’ is de hekkensluiter op #100. Er is een cd-single uitgebracht met niet minder dan zes versies van ‘Feel it’, waaronder het origineel. Origineel? Daarvoor moeten we nog verder terug, naar 1981. Want ‘Feel it’ bevat een sample van ‘Can you feel it’ van the Jacksons, dat destijds tot de derde plaats kwam. Twee jaar geleden namen Gerard*René*Gordon feat. John Marks ‘Can you feel it?’ op en bereikten, net als ‘Feel it’ in 1998, de tiende plaats.

The Tamperer is een project van de Italiaanse producers Mario Fargetta en Alex Farolfi en de Amerikaanse zangeres Maya Days. ‘Feel it’ werd, behoudens het gebruik van de sample van ‘Can you feel it’ van the Jacksons, geschreven door de Amerikanen Steve Gittelman en Jim Dyke. Twee hits volgden daarna nog: in 1998 ‘If you buy this record your life will be better’ (#18) en in 2000 ‘Hammer to the heart’ (#88).

Album Top 100: Negende #1-album voor U2

U2: No line on the horizon (1) *** hoogste eerste weeks ***
Op dinsdag 17 februari 2009 kon het album ‘No line on the horizon’ van U2 enige tijd in hoge kwaliteit gedownload worden via ‘Get music’, het officiële downloadplatform van Universal Music in Australië. Korte tijd later waren de elf tracks overal op het internet te vinden, waar het door miljoenen moet zijn gedownload. Het voortijdig uitlekken was voor Universal geen aanleiding om het album eerder uit te brengen, dan de geplande datum, vrijdag 27 februari. Dat kan niet zomaar, omdat er wereldwijd afspraken zijn gemaakt. Wel jammer natuurlijk voor die radiostations die de primeur was beloofd. Hoewel je je dat in deze internettijd kunt afvragen of dat nog wel nodig is. Ondanks de zogenaamde streetdate van 27 februari, waren er toch een aantal cd-winkels (naar het schijnt van Music House), die het album op donderdag 26 februari al verkochten. Het is echter de vraag of dat er meer dan 100 geweest zijn, want dan had het album al een notering moeten krijgen.

platina

‘No line on the horizon’ is het negende #1-album van U2 en het eerste studioalbum sinds ‘How to dismantle an atomic bomb’ uit 2004. Van die negen #1-noteringen, waaronder ook de twee verzamelalbums ‘The best of 1980 – 1990’ en ‘The best of 1990 – 2000’, hadden ‘The unforgettable fire’ (uit 1984) en ‘Zooropa’ (uit 1993) er twee weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken, de andere één week. Het verschil tussen ‘No line on the horizon’ en ‘Luister’ van Nick & Simon is meer dan 80%. ‘No line on the horizon’ verkoopt in de eerste week de volledige album top 30. de handel heeft op voorhand meer dan 60.000 stuks van ‘No line on the horizon’ besteld, hetgeen de groep al een platina plak oplevert.

extraatjes

Speciaal voor de Nederlandse markt is er een 64-pagina’s tellend boekje samengesteld ‘U2 & NL – U2 in Nederland 1980 – 2009’. Dat zou het fysieke album aantrekkelijk moeten maken. Alleen blijkt dat je het boekje, dat in een oplage van 45.000 stuks is verspreid, gewoon gratis kunt meenemen, zonder daarvoor een exemplaar van ‘No line on the horizon’ te moeten aanschaffen. Maar de echte U2-fan gaat natuurlijk voor de box, waarin naast de cd, een boekje, een poster en een DVD met de film ‘Lineair’ van Anton Corbijn, met korte film bij alle nummers van het album. Er zijn dan ook niet minder dan vijf configuraties van ‘No line on the horizon’, waaronder een vinyl album! De platenmaatschappij verwacht zeker 100.000 exemplaren van ‘No line on the horizon’ te verkopen. Met een wereldtournee, die op 30 juni begint in Barcelona en de groep ook naar ons land zal brengen, zal 2009 en 2010 grotendeels in het teken staan van ‘No line on the horizon’.

Original soundtrack feat. A.R. Rahman: Slumdog millionaire (67)
De film ‘Slumdog millonair’ heeft al meer dan € 170 miljoen opgebracht. Met de acht Oscars die de film onlangs kreeg, zal dat alleen maar meer worden. De kosten van de film waren € 12 miljoen … En dan te bedenken dat de film bijna op de plank was blijven liggen omdat er geen studio er wat in zag. Maar via het festivalcircuit bouwde de film vorig jaar een reputatie op als publiekslieveling. Intussen had een andere studio de film overgenomen en besteedde ruim € 20 miljoen aan promotie. De film gaat over een Indiase straatjongen die alle vragen in een tv-quiz goed weet te beantwoorden en daarmee de hoofdprijs wint.

Op de soundtrack staan dertien nummers, waaronder twee versies van ‘Paper planes’ van M.i.a. Maar de meeste nummers zijn afkomstig van Allah Rakkha Rahman (Madras, Tamil Nadu, India, 6 januari 1966). Hij heeft al voor meerdere soundtracks de muziek geschreven, waaronder 130 Bollywood films, films die in Bombay zijn gemaakt. In 2002 maakte hij de muziek voor de musical ‘Boombay dreams’, dat geproduceerd werd door de Brit Andrew Lloyd Webber. Daarmee was Rahman zijn naam ook in het westen bekend. Sinds 2006 schrijft hij dan ook muziek voor Britse filmprojecten. In 2007 componeerde hij samen met de Schotse componist Craig Armstrong de muziek voor ‘Elizabeth: The golden age’. Daarnaast geeft Rahman ook concerten wereldwijd.

The whitest boy alive: Rules (69)
Sinds 2003 bestaat de band the Whitest boy alive. De groep is gevestigd in Berlijn en is opgericht door de Noor Erlend Øye (zang/gitaar). Verder bestaat de groep uit Marcin Öz (bas), Sebastian Maschat (drums) en Daniel Nentwig (piano/synthesizer). In 2006 verscheen het debuutalbum ‘Dreams’. Wellicht dat je ze twee jaar geleden hebt gezien op Lowlands. Het album ‘Rules’ is ‘als thuiskomen van een heel lange vakantie en dat iemand dan je lievelingseten heeft gekookt’, lazen wij. Eet smakelijk!

Steven Wilson: Insurgentes (78)
Net als Elle bandita (zie onder #81), zat Steven Wilson in een bandje alvorens hij solo ging. Alleen het verschil met Elle bandita, is dat de band van Steven nog steeds bestaat. Steven John Wilson (Kingston upon thames, 3 november 1967) is oprichter van de band Porcupine tree, die in september met een nieuw album komt. Met ‘Insurgenties’ gaat een lang gekoesterde wens van Steven Wilson in vervulling: een soloalbum. De opnames vonden plaats in diverse studio’s, onder andere in Mexico, Japan en Israël tussen januari en augustus 2008. De titel ‘Insurgentes’ verwijst naar ‘Avenida de los Insurgentes’, de langste weg in Mexico city.

Elle bandita: Queen of fools (81)
De naam klinkt exotisch, iets ver hier vandaan. Maar Elle bandita komt gewoon uit Holland, en heet Ryanne Stephanie van Dorst (Vlaardingen, 11 september 1984). Van 2002 – 2004 was ze gitariste in de meidenband Bad candy, een initiatief van zanger Barry Hay van the Golden earring. In 2005 voegt ze zich bij de Rotterdamse groep the Riplets, die er eind 2008 meekappen.

solo

Al in 2006 had Ryanne als haar alter ego Elle bandita de EP ‘Love juice’ uitgebracht, waarop ze vooral punkachtige liedjes bracht. Op ‘Queen of fools’ is het experiment met synthesizer en drumcomputer voorbij. Elle heeft dan ook een nieuwe outfit, nieuw haar en een band. ‘Queen of fools’ is opgenomen in Amsterdam en in Katwijk. Elle: “Producer Reyn Ouwehand begreep precies wat ik wilde bereiken. Ik wilde muziekstijlen mengen: hardrock met elektro bijvoorbeeld. Reyn heeft een arsenaal aan instrumenten, ik ging helemaal los.” Hoe dat live klinkt, kun je op 2 april zelf ervaren als ze optreedt in Vera, het poppodium in Groningen. Je weet wel, waar U2 op 16 februari 1980 hun tweede Nederlandse optreden gaf, en waarvan iedereen zegt daarbij aanwezig te zijn geweest …