zondag 8 maart 2009

Album Top 100: Negende #1-album voor U2

U2: No line on the horizon (1) *** hoogste eerste weeks ***
Op dinsdag 17 februari 2009 kon het album ‘No line on the horizon’ van U2 enige tijd in hoge kwaliteit gedownload worden via ‘Get music’, het officiële downloadplatform van Universal Music in Australië. Korte tijd later waren de elf tracks overal op het internet te vinden, waar het door miljoenen moet zijn gedownload. Het voortijdig uitlekken was voor Universal geen aanleiding om het album eerder uit te brengen, dan de geplande datum, vrijdag 27 februari. Dat kan niet zomaar, omdat er wereldwijd afspraken zijn gemaakt. Wel jammer natuurlijk voor die radiostations die de primeur was beloofd. Hoewel je je dat in deze internettijd kunt afvragen of dat nog wel nodig is. Ondanks de zogenaamde streetdate van 27 februari, waren er toch een aantal cd-winkels (naar het schijnt van Music House), die het album op donderdag 26 februari al verkochten. Het is echter de vraag of dat er meer dan 100 geweest zijn, want dan had het album al een notering moeten krijgen.

platina

‘No line on the horizon’ is het negende #1-album van U2 en het eerste studioalbum sinds ‘How to dismantle an atomic bomb’ uit 2004. Van die negen #1-noteringen, waaronder ook de twee verzamelalbums ‘The best of 1980 – 1990’ en ‘The best of 1990 – 2000’, hadden ‘The unforgettable fire’ (uit 1984) en ‘Zooropa’ (uit 1993) er twee weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken, de andere één week. Het verschil tussen ‘No line on the horizon’ en ‘Luister’ van Nick & Simon is meer dan 80%. ‘No line on the horizon’ verkoopt in de eerste week de volledige album top 30. de handel heeft op voorhand meer dan 60.000 stuks van ‘No line on the horizon’ besteld, hetgeen de groep al een platina plak oplevert.

extraatjes

Speciaal voor de Nederlandse markt is er een 64-pagina’s tellend boekje samengesteld ‘U2 & NL – U2 in Nederland 1980 – 2009’. Dat zou het fysieke album aantrekkelijk moeten maken. Alleen blijkt dat je het boekje, dat in een oplage van 45.000 stuks is verspreid, gewoon gratis kunt meenemen, zonder daarvoor een exemplaar van ‘No line on the horizon’ te moeten aanschaffen. Maar de echte U2-fan gaat natuurlijk voor de box, waarin naast de cd, een boekje, een poster en een DVD met de film ‘Lineair’ van Anton Corbijn, met korte film bij alle nummers van het album. Er zijn dan ook niet minder dan vijf configuraties van ‘No line on the horizon’, waaronder een vinyl album! De platenmaatschappij verwacht zeker 100.000 exemplaren van ‘No line on the horizon’ te verkopen. Met een wereldtournee, die op 30 juni begint in Barcelona en de groep ook naar ons land zal brengen, zal 2009 en 2010 grotendeels in het teken staan van ‘No line on the horizon’.

Original soundtrack feat. A.R. Rahman: Slumdog millionaire (67)
De film ‘Slumdog millonair’ heeft al meer dan € 170 miljoen opgebracht. Met de acht Oscars die de film onlangs kreeg, zal dat alleen maar meer worden. De kosten van de film waren € 12 miljoen … En dan te bedenken dat de film bijna op de plank was blijven liggen omdat er geen studio er wat in zag. Maar via het festivalcircuit bouwde de film vorig jaar een reputatie op als publiekslieveling. Intussen had een andere studio de film overgenomen en besteedde ruim € 20 miljoen aan promotie. De film gaat over een Indiase straatjongen die alle vragen in een tv-quiz goed weet te beantwoorden en daarmee de hoofdprijs wint.

Op de soundtrack staan dertien nummers, waaronder twee versies van ‘Paper planes’ van M.i.a. Maar de meeste nummers zijn afkomstig van Allah Rakkha Rahman (Madras, Tamil Nadu, India, 6 januari 1966). Hij heeft al voor meerdere soundtracks de muziek geschreven, waaronder 130 Bollywood films, films die in Bombay zijn gemaakt. In 2002 maakte hij de muziek voor de musical ‘Boombay dreams’, dat geproduceerd werd door de Brit Andrew Lloyd Webber. Daarmee was Rahman zijn naam ook in het westen bekend. Sinds 2006 schrijft hij dan ook muziek voor Britse filmprojecten. In 2007 componeerde hij samen met de Schotse componist Craig Armstrong de muziek voor ‘Elizabeth: The golden age’. Daarnaast geeft Rahman ook concerten wereldwijd.

The whitest boy alive: Rules (69)
Sinds 2003 bestaat de band the Whitest boy alive. De groep is gevestigd in Berlijn en is opgericht door de Noor Erlend Øye (zang/gitaar). Verder bestaat de groep uit Marcin Öz (bas), Sebastian Maschat (drums) en Daniel Nentwig (piano/synthesizer). In 2006 verscheen het debuutalbum ‘Dreams’. Wellicht dat je ze twee jaar geleden hebt gezien op Lowlands. Het album ‘Rules’ is ‘als thuiskomen van een heel lange vakantie en dat iemand dan je lievelingseten heeft gekookt’, lazen wij. Eet smakelijk!

Steven Wilson: Insurgentes (78)
Net als Elle bandita (zie onder #81), zat Steven Wilson in een bandje alvorens hij solo ging. Alleen het verschil met Elle bandita, is dat de band van Steven nog steeds bestaat. Steven John Wilson (Kingston upon thames, 3 november 1967) is oprichter van de band Porcupine tree, die in september met een nieuw album komt. Met ‘Insurgenties’ gaat een lang gekoesterde wens van Steven Wilson in vervulling: een soloalbum. De opnames vonden plaats in diverse studio’s, onder andere in Mexico, Japan en Israël tussen januari en augustus 2008. De titel ‘Insurgentes’ verwijst naar ‘Avenida de los Insurgentes’, de langste weg in Mexico city.

Elle bandita: Queen of fools (81)
De naam klinkt exotisch, iets ver hier vandaan. Maar Elle bandita komt gewoon uit Holland, en heet Ryanne Stephanie van Dorst (Vlaardingen, 11 september 1984). Van 2002 – 2004 was ze gitariste in de meidenband Bad candy, een initiatief van zanger Barry Hay van the Golden earring. In 2005 voegt ze zich bij de Rotterdamse groep the Riplets, die er eind 2008 meekappen.

solo

Al in 2006 had Ryanne als haar alter ego Elle bandita de EP ‘Love juice’ uitgebracht, waarop ze vooral punkachtige liedjes bracht. Op ‘Queen of fools’ is het experiment met synthesizer en drumcomputer voorbij. Elle heeft dan ook een nieuwe outfit, nieuw haar en een band. ‘Queen of fools’ is opgenomen in Amsterdam en in Katwijk. Elle: “Producer Reyn Ouwehand begreep precies wat ik wilde bereiken. Ik wilde muziekstijlen mengen: hardrock met elektro bijvoorbeeld. Reyn heeft een arsenaal aan instrumenten, ik ging helemaal los.” Hoe dat live klinkt, kun je op 2 april zelf ervaren als ze optreedt in Vera, het poppodium in Groningen. Je weet wel, waar U2 op 16 februari 1980 hun tweede Nederlandse optreden gaf, en waarvan iedereen zegt daarbij aanwezig te zijn geweest …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten