vrijdag 21 juli 2017

Hitlits: Lil’ Kleine neemt voor de helft de leiding over in de hitlijsten

Vorige week moest Lil’ Kleine in single én albumlijst zijn eerst plaats inleveren. In de Album Top 100 aan 77 Nachten van SFB en in de Single Top 100 was het opnieuw ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber dat de eerste plaats opeiste.
Maar deze week neemt Kleine in de albumlijst al weer de leiding over. Zijn album Alleen zet na drie weken de zegetocht weer voort en gaat nu een zesde week in. ‘Despacito’, met 4,6 miljard streams, het meest gestreamde nummer wereldwijd, blijft ternauwernood de bovenste beste in de singlelijst.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Lil’ Kleine: Alleen
2. (1)   SFB: 77 Nachten (op bijna 16%)
3. (3)   Ronnie Flex: Rémi
4. (4)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. (6)   Boef: Slaaptekort
De volledige top 5 bestaat uit voormalige #1-albums

Na vandaag heeft  ook het Noorden vakantie. Het aantal nieuwe albums zal dan ook snel afblijven. Maar eerst nog tien eerste weeks noteringen:
#9 Jozo: Voorhees
#14 French Montana: Jungle Rules
#39 Vamps: Night & Day Night Edition
#48 Oh Wonder: Ultralife
#55 Mura Masa: Mura Masa
#61 Paul Simon: The Concert in Hyde Park
#66 Soundtrack: Baby Driver
#93 Status Quo: The Last Night of the Electrics
#96 James Watts: Joy
#99 Wizkid: Sounds From The Other Side

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (achtste week op #1)
2. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk (op ruim 2%)
3. (3)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
4. (5)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (6)   Dopebwoy feat. Chivv & 3Robi: Cartier

He he, voor het eerst in drie weken komt er geen Nederlandstalig hiphopalbum hoog binnen, waarvan ook gelijk de tracks een notering krijgen. Hierdoor krijgt nieuw, andersoortige muziek, ook een kans om te scoren. De volgende acht  is dat gelukt en krijgen een notering deze week:
#49 Selena Gomez feat. Gucci Mane: Fetish
#50 Sevn Alias: Nachtmerrie
#72 Dua Lipa: New Rules
#76 Outsiders, JeBroer, the Darkraver: Vaderland
#81 ZEDD & Liam Payne: Get Low
#89 Demi Lovato: Sorry Not Sorry
#100 Murda: Culé

grote afwezige

‘Miracles (Someone Special)’ van Coldplay & Big Sean was de afgelopen week Alarmschijf, Top Song én Megahit en komt dan ook binnen op de achtste plaats van de Airplay Top 50.
Aangezien airplay, in tegenstelling tot de Top 40 en de Mega Top 50,  niet meetelt voor de Single Top 100 en het aantal streams én downloads erg tegenvalt, haalt het nummer het deze week net niet. ‘Miracles (Someone Special)’ staat op #103  in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer. Wellicht lukt het volgende week wel.

Ook al ligt Nederland de komende weken op z’n gat, wij gaan door. En dus staat er dit weekend gewoon weer een Megaman voor je klaar. Zaterdag volgen eerst nog de albumflitsen. Dus voor iedereen is er wat!

zondag 16 juli 2017

Megaman bij week 28 – 15 juli 2017

Downloads helpen Despacito terug op de eerste plaats

En verder in deze Megaman:
-          tien noteringen er bij voor SFB dankzij albumstreams
-          Ronnie Flex haalde Tabitha terug naar Nederland
-          Willy William kan het niet alleen
-          Jody Bernal zong ‘La Colegiala’ al in zijn kindertijd
-          Armin van Buuren luistert naar fluitende schilders
-          Nederlandse hiphoppers/ rappers doen het (meestal) samen
-          Ari Staprans wil ook zelf hits scoren

Alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100, kun je nog eens nalezen in de Albumflitsen van zaterdag en/of de Hitflits van vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Downloads helpen Despacito terug op #1

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** terug op #1 / zevende week op #1 ***

Vorige week zat Lil’ Kleine zichzelf nog op de hielen. Zijn ‘Loterij’ feat. Ronnie Flex hijgde zijn ‘Krantenwijk’ feat. Boef in de nek. Deze week is ‘Krantenwijk’ na vijf weken de eerste plaats kwijt. Niet aan ‘Loterij’, maar aan een nummer dat al eerder op de eerste plaats stond: ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber, dat nu voor de zevende week bovenaan de Single Top 100 staat. ‘Despacito’ stond al van 29 april tot en met 27 mei en op 24 juni op de eerste plaats.
Het is opvallend dat de remix met Justin Bieber bijna twee keer zoveel is gestreamd dan de originele versie van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee. Maar bij de downloads is het net andersom. De koper heeft dan toch liever de originele versie, en dat blijkt dan ook uit de airplay. Want waar hoor je de versie met Bieber nog??

download populairder dan stream

Hoewel het aantal streams van zowel ‘Krantenwijk’ als ‘Loterij’ (net) boven dat van beide versies van ‘Despacito’ ligt, is het de download van ‘Despacito’ dat de doorslag geeft. Sinds weken is het dan ook niet de stream, maar de download dat bepaalt wat bovenaan de Single Top 100 staat.

tien noteringen er bij voor SFB dankzij albumstreams

#5 SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
     *** hoogste eerste weeks ***

Zolang albumtracks nog een notering krijgen in de Single Top 100 kunnen krijgen, zitten we vast aan hiphop van Nederlandse bodem. Want het zijn voornamelijk die acts die daar garen bij spinnen, ook al is het maar voor één of twee weken. Hoezo populair?

Deze week mogen KM, Jonna Fraser en Priceless, de drie heren van SFB (Strictly Family Business) in de handjes knijpen dat de regels nog ongewijzigd zijn, zodat alle veertien tracks van hun album 77 Nachten deze week een notering krijgen. Daarmee is SFB de tiende act die dat lukt en is 77 Nachten het elfde album.
Het zal echter een kwestie van tijd zijn dat ook in Nederland de regels in navolging van de Britse hitparade twee weken geleden, voor het meetellen van albumstreams ingrijpend worden aangepast. We hopen dat ‘anoniem’ en meerdere volgers van de Megaman, het geduld kunnen opbrengen om dit af te wachten. Maar laat een ding duidelijk zijn: ook wij zijn niet blij met de (wekelijkse) invasie van Nederlandse hiphoppers die met hun albumtracks een notering krijgen die ten koste gaat van veel nieuwe muziek.

tien extra tracks

Dan volgen nu de tracks van 77 Nachten die dus niet in de Single Top 100 thuishoren:
#5 SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
#20 Hope & Pray feat. Lijpe & Boef
#30 Pon Road feat. Sevn Alias
#43 Heethoofd
#47 Dem Say
#50 Only One feat. Tabitha
#51 25 To Life feat. Jayh
#53 Santa Boma
#58 Yes!
#62 Swith Sides feat. Jonna Fraser

Naast deze albumstracks staat SFB ook nog genoteerd met de volgende vier nummers:
#4 (6)  Way It Goes
#28 (24) On Lock
#31 (66) Don’t You Know
#41 (87) Badman Flex feat. Jonna Fraser
Dankzij de tien albumtracks staat het totaal aantal notering van SFB nu op 33.

In de rap en hiphopwereld is het gebruikelijk dat collega’s meedoen op nummers, waardoor het één grote familie lijkt. Oude bekenden als Lijpe, Boef, Sevn Alias, Jayh en, Jonna Fraser doen mee op de tracks van SFB. Er zit echter één onbekende tussen: Tabitha. Vorige week debuteerde ze al op drie nummers van het album Rémi van Ronnie Flex, waarvan er deze week nog twee genoteerd staan. Toen paste het even niet, dus maken we het deze week meer dan goed, zie onder #13.

Ronnie Flex haalde Tabitha terug naar Nederland

#13 Ronnie Flex feat. Tabitha: Is Dit Over / #77 Red Me

Vorige week maandag viel ons Tabitha al op toen ze in het programma ‘RTL Summernight’ samen met Ronnie Flex het nummer ‘Is Dit Over’ zong. Naast het feit dat Flex eindelijk eens zonder autotune was te horen, was het Tabitha die met haar stem de show stal. Sinds januari toert ze samen met Ronnie Flex als deel van diens Deuxperience Band.

Amerikaanse carrière

Tabitha Foen-A-Foe is geboren op 22 juli 1989 in Leiden. Haar vader is van Surinaamse en Chinese afkomst, haar moeder is Nederlandse. Het overlijden van haar vader in 2001, slechts 42 jaar, verwerkte de 12-jarige Tabitha door het schrijven van teksten op beats die ze vond op YouTube.
Ze volgde de Pop Academie in Rotterdam, waar ze Ronnie Flex tegen het lijf liep. De vier jaar durende opleiding rondde ze in twee jaar af, waarna ze naar Los Angeles vertrok om zich te richten op een buitenlandse carrière. Onder leiding van de Amerikaanse componist/producer Timothy Bloom (Chris Brown, Ne-Yo) werkte ze daar in 2016 aan nummers en  het album No Fiction.

van Engelstalig naar Nederlandstalig

Zingen in het Nederlands was dus niet echt haar ding. Maar toen Ronnie haar vroeg of ze wilde meewerken aan zijn Nederlandstalig album Rémi, twijfelde ze geen moment en kwam terug naar Nederland. Tabitha: “Ronnie heeft echt een heel groot hart. Ik vind het echt supertof dat hij me heeft gevraagd voor zijn album, dat had hij niet hoeven doen. Ik heb er niet over getwijfeld.”

Willy William kan het niet alleen

#38 J. Balvin & Willy William: Mi Gente

Het leek er even op dat Willy William, na zijn #10-hit in 2016 met ‘Ego’ een eendagsvlieg zou worden. Niets is minder waar, want deze week is hij weer terug met ‘Mi Gente’, samen met J. Balvin, die daarmee zijn derde notering scoort.

Willy William nam ‘Mi Gente’ eerder dit jaar ook al op, alleen toen heette het nog ‘Voodoo Song’. Al na drie maanden, herschreef William het nummer met onder anderen J. Balvin en Mohombi, noemde het ‘Mi Gente’ dat ‘mijn volk’ betekent en en nam het opnieuw op, nu met J. Balvin. Behalve een andere titel, wordt het nummer nu in het Spaans gezongen, tegen eerst Frans.

Jody Bernal zong ‘La Colegiala’ al in zijn kindertijd

#71 The Boy Next Door, Fresh Coast feat. Jody Bernal: La Colegiala

Al zeventien jaar heeft Jody Bernal met ‘Que Si Que No’ het record van langs genoteerde #1-hit op zijn naam staan. In 2000 stond het nummer vijftien weken onafgebroken op de eerste plaats en werd de hit van het jaar. In het overzicht van het eerste decennium staat het op de derde plaats. Hoewel Bernal sinds 2000 nog negen hits scoorde, zat daar nooit een #1-hit bij. De afgelopen jaren is hij vooral actief als dj.

Na ‘Dame Tu Venemo’ (#20 in 2010) is ‘La Colegiala’ het eerste succes voor Jody Bernal in zeven jaar. Het idee om het nummer, dat al drie keer eerder een hit was, nieuw leven in te blazen, is afkomstig van de dj’s The Boy Next Door en Fresh Coast.

De naam The Boy Next Door dankt Lex van Berkel uit Tilburg, min of meer aan zijn buurman die hem een keer meenam om te draaien, maar niemand onthield zijn naam, dus werd het al gauw ‘de buurjongen van’. Van Berkel had een tijdje geleden het origineel van ‘La Colegiala’ gedownload, waar hij delen van uithaalde en een remix maakte. Vervolgens rondde  Arthur Snippe uit Gouda, ofwel Fresh Coast en ook bekend als Art Inc.het nummer af en zette het op SoundCloud, waar het zeer goed werd ontvangen.


Een tijdje later had van Berkel samen met Linda Gommers van Bad Manor, één van zijn managers, een afspraak bij Spinnin’ Records. Daar liet hij zijn versie van ‘La Colegiala’ horen, waarop Spinnin’ Records hem vroeg om het nummer opnieuw te maken met Fresh Coast. Via Dedicated Management, het management van Lex, dat goed bevriend is met Jody Bernal, werd Bernal benaderd voor de Spaanstalige vocalen. Bernal was blij verrast,  want ‘La Colegiala’ kende hij nog uit zijn kindertijd. In 2000 had hij het nummer ook al opgenomen voor zijn album ‘Que Si Que No’. Dus het klikte direct.

vierde keer

La Colegiala’ krijgt nu voor de vierde keer een notering. Het nummer is geschreven door de Peruaanse componist Walter Léon Aguilar voorzijn groep Los Ilusionistas, die het in 1977 opnamen. De drie andere hitversies zijn:
1984: Gary Low (#28)
1990: Sandra Reemer (#25)
2010: Belle Perez (#79)
In de jaren ’80 werd ‘La Colegiala’ gebruikt in reclamespotjes voor Nescafé koffie.

Armin van Buuren luistert naar fluitende schilders

#75 Armin van Buuren feat. Josh Cumbee: Sunny Days

Als je de vocalen op een nummer van Armin van Buuren voor je rekening mag nemen, ben je verzekerd van succes. Chris Jones (‘Going Wrong’ met DJ Shah, #5 in 2008) en Trevor Guthrie (‘This Is What It Feels Like’, #2 in 2013) kunnen daarover meepraten. 
Op ‘Sunny Days’ is Josh Cumbee, geboren in Anaheim, California, de gelukkige. Het bespelen van muziekinstrumenten leerde hij van zijn vader. Het was echter alles behalve dance muziek waarmee hij opgroeide. Cumbee luisterde thuis vooral naar U2, OneRepublic en Coldplay. Met AFSHeeN vormt Cumbee het productieduo NONFICTION. Samen schreven ze nummers voor tal van artiesten, van Madonna en Janet Jackson tot Chris Brown, Sean Paul en Take That.

fluitende schilders

De basis voor ‘Sunny Days’ werd gelegd door Armin van Buuren. Hij vroeg zich af wat een schilder zou fluiten, dus begon hij een stukje te fluiten en noemde het ‘Sunny Days’. Vervolgens werd in een studio in Los Angeles, waarbij naast van Buuren, Cumbee, de managers van beiden, AFSHeeN, én componist Toby Gadd (Starmaker, Fergie, John Legend) aanwezig waren, het nummer verder afgerond. Binnen twintig minuten was het af. Nu nog ‘Sunny Days’. Maar die zijn onderweg, met misschien wel 30 graden op woensdag!

Nederlandse hiphoppers/ rappers doen het (meestal) samen

#74 Kosso feat. Ali B & Boef: Money Voor Mij
#85 LouiVos: Meijers
#89 Bizzey, Yung Felix & Josylvio feat. 3Robi: Badman Ollo

De tracks van Kosso en LouiVos komen van hun albums Nooit Te Laat (#5 deze week) en
Vostape Vol. 1: Congo Johnny Depp (op #7). ‘Badman Ollo’ is een nieuw nummer van Bizzey, Yung Felix & Josylvio feat. 3Robi. Bizzey en Yung Felix scoorden al eerder met ‘Doe Je Dans’ met Jozo, Adje & YOUNGBAEKANSIE (#97 in februari). De samenwerking met 3Robi op ‘Badman Ollo’ is nieuw. Ze zullen wel gedacht hebben, hoe meer zielen …

Ari Staprans wil ook zelf hits scoren

#92 Lauv: I Like Me Better

Als uitvoerend artiest is Lauv nog een onbekende, maar als componist heeft hij al furore gemaakt. Het nummer ‘No Promises’ van Cheat Codes feat. Demi Lovato, #35 in juni, deze week op #57, is mede van zijn hand. Als componist gebruikt hij dan ook zijn eigen naam, Ari Staprans.

Ari Staprans, geboren op 8 augustus 1994 in San Francisco, reisde door het Amerikaanse land, leerde piano, viool en gitaar spelen en regelde zijn eigen optredens. Na zijn studie muziek aan de universiteit van New York, ging hij werken voor muziekuitgeverij Prescription Songs en schreef nummers voor andere artiesten, met als grote inspirator Paul Simon. In 2015 bracht Staprans als Lauv de EP Lost In The Light uit. ‘I Like Me Better’ is wereldwijd zijn eerste notering.