vrijdag 29 mei 2009

Hitflits: Lisa (nog) niet te verslaan

Het belangrijkste nieuws van deze week is dat ‘Halleluja’ van Lisa zich heel goed staande weet te houden. Het nummer gaat moeiteloos een derde week in als de eerste de beste van de Single Top 100. ‘Fairytale’ van Alexander Ruback, de #2 van vorige week, heeft het (nog) niet gered. Hij moet zelfs een plaatsje inleveren. De nieuwe #2 van deze week, is de #12 van vorige week: ‘Outta here’ van Esmée Denters. Het verschil met de #1 van Lisa is 64%, dus Esmée komt (voorlopig) niet in de buurt van de eerste plaats. Ook nieuw bij de bovenste tien, vanaf #23, is ‘Puzzle me’ van Ilse DeLange. Afgelopen week kwam de tweede versie van het nummer uit, kompleet met live nummers.

Echt nieuw op #32, is Oohchic, het project van DJ Diva La-ona & DJ Johnny Kelvin, met ‘Let the whole world love’. ‘Unexpected’ kwam eind vorig jaar tot de derde plek. Maar Stereo is vast van plan om dat te evenaren met ‘Last forever’, dat het voorlopig met een 33ste plaats moet stellen. Even daaronder, op #39, scoort Fedde la grand een nieuwe hit met ‘Scared of me’ feat. Mitch crown. En nog net binnen de 50, op #46, is Rob van Daal met ‘De maan en de sterren’.

Grote stijgers zijn er van Annagrace met ‘Let the feelings go’ (van 82 naar #26), Falco Luneau met ‘Nobody’ (van 45 naar #28) en John Legend met ‘This time’ (van 88 naar #43, met dank aan de 3FM Megahit)

Resten de andere binnenkomers:
#57 – Groovewatchers: ‘Sexy girl’
#63 – Chris de Roo: ‘Wat een ander ook zegt’
#66 – Neil Hendriks: ‘Geen dag zonder jou’
#69 – Mando Diao: ‘Dance with somebody’
#81 – Alle 13 jaanke: ‘Moskieto’
#84 – the Script: ‘Breakeven’
#87 – Kursat Kalez: ‘Alles met jou/Aska gelmelk’
#88 – Axwell, Steve Angelo, Sebastian Ingrosso, Laidback Luke feat. Deborah Cox: ‘Leave the world behind’
#89 – Stef Ekkel: ‘Ik schrijf je naam’
#99 – Hadise: ‘Dum tek tek’

In de Album Top 100 is het ook volop Nederlands. Voor de derde week voert Guus Meeuwis deze aan met ‘NW8’. Binnen op #6 is ‘Outta here’ van Esmée Denters en op #7 zien we ‘Colucci era’ van de Fakkelbrigade. Maar de hoogste binnenkomer, op #2, is weggelegd voor een de Italiaanse zanger Eros Ramazzotti met zijn album ‘Ali e radici’.

De andere binnenkomers zijn:
#29 – Simple minds: ‘Graffiti soul’
#47 – Room eleven: ‘Life in Carré’
#49 – Grizzly bear: ‘Veckatimest’
#50 – Iron maiden: ‘Flight 666’
#60 – Vink: ‘Sort of revolution’
#73 – Marilyn manson: ‘The high end of low’
#82 – Madness: ‘The liberty of Norton Folgate’

Die laatste binnenkomer, Madness dus, is één van de vele acts tijdens de 40ste editie van het Pinkpop festival, dat dit weekend wordt gehouden in Landgraaf. Mocht je daar nog naar toe gaan, heel veel plezier. Wij horen het wel op de radio (3FM), zien het op internet (3 voor 12) of op tv (Nl. 3) … als we niet ergens in de zon vertoeven. Want het wordt ook nog eens een zonnig weekend! Geniet er van en voor je het weet zijn wij er weer met een nieuwe Megaman.

dinsdag 26 mei 2009

Megaman bij week 21 – 23 mei 2009

Lisa te sterk voor de concurrentie

Lisa: Halleluja (1) *** tweede week op #1 ***

Niet echt een verrassing: ‘Halleluja’ van Lisa blijft deze week op de eerste plaats staan. Voor velen echter wel, het overwicht op de #2: 67%. En als Alexander Ryback er niet was geweest was het verschil rond de 80% geweest. ‘Halleluja’ is dus allesbehalve de zoveelste snelle #1 van een Idols of X-factor-kandidaat. Ook de andere ‘Halleluja’ versies doen het nog goed in de Single Top 100. Het origineel van Leonard Cohen staat op #39 (van #27) en de bekendste cover door Jeff Buckley op #16 (van #3). Ze zakken beide, maar niet zo hard als menigeen had verwacht. Met andere woorden, het nummer ‘Halleluja’ heeft een blijvende waarde, en dat zie je alleen terug in de Single Top 100.

Nederlandse versies

En wellicht dat er binnenkort nog een versie bijkomt, in het Nederlands gezongen. Want Angela Groothuizen zingt het nummer al een tijdje tijdens haar theatertournee ‘Klein’. Vorige week zong ze het nummer in het programma het Metropole orkest ontmoet met het Metropole orkest. Daarnaast hebben ook Jan Rot (op zijn album ‘Halleluja’) en Nynke Laverman (op het album ‘De Partisanen: Cohen in het Fries’), Nederlandse versies van ‘Halleluja’ op hun repertoire staan.

Alexander Rybeck zorgt voor derde Noorse overwinning

Alexander Ryback: Fairytale (2) *** hoogste eersteweeks ***

Al ver voor het Eurovisie Festival was Alexander Ryback, de Noorse deelnemer, de grote favoriet. Nog voor de nationale finale op 21 februari, die hij glorieus won, stond het door hem zelf geschreven liedje ‘Fairytale’ op de eerste plaats van de Noorse hitparade, waar het acht weken lang bleef staan. Deze week steeg ‘Fairytale’ terug naar de eerste plaats van de Noorse hitparade. Terwijl op een tweede plaats ‘Funny little world’, de opvolger al binnenkomt. In de tweede halve finale, waar onze Toppers streden voor een plaats bij de eerste tien om zodoende mee te kunnen doen aan de finale (maar er slechts 11 kregen en op de zeventiende plaats eindigden), werd ‘Fairytale’ ook #1 met 201 punten. En tijdens de finale op 16 mei 2009 kreeg hij van de 42 landen die punten gaven, het record aantal van 387 punten. Kortom, ‘Fairytale’ is door zeer veel landen gesteund.

Alexander Ryback (Wit-Rusland, 13 mei 1986) komt uit een muzikale familie. Zijn Russische vader Ihar Aliaksandravitsj Rybak, is een bekende violist en zijn Noorse moeder Natallia Valiantsinauna Rybak, een bekende pianiste. Beiden studeerden aan het Conservatorium van Minsk in Wit-Rusland. Toen Alexander vier jaar was, emigreerden zijn ouders naar Noorwegen. Hij speelt al sinds zijn vijfde piano en viool. Sinds zijn tiende studeert hij muziek aan het Barrat due institute of music in Oslo, Zweden. In 2004 kreeg hij de Anders Jahre cultuurprijs. Een jaar later deed hij mee aan Idol: Jakten på en superstjerne, de Noorse editie van Idols, waar hij de halve finale haalde. In 2006 won hij wel ‘Kjempesjansen’, een andere talentenjacht van de Noorse tv met het zelfgeschreven ‘Foolin’’. Ook deed hij mee aan verschillende musicals. Met ‘Fairytale’ bezorgde Alexander Noorwegen derde Eurovisie overwinning na Bobbysocks met ‘La det swinge’ (in 1985) en Secret garden met ‘Nocturne’ (in 1995).

‘Fairytale’ is de grootste Songfestivalhit sinds … ‘Shine’ van de Toppers, dat op 21 maart ook de tweede plaats bereikte, en daar vier weken voor nodig had. Maar als we kijken naar Eurovisie winnaars, dan is zo’n grote hit als die van Alexander Ryback, niet meer voorgekomen sinds ‘J’aime la vie’ van Sandra Kim uit 1986, dat ook de tweede plaats bereikte en het festival won voor België. Mocht ‘Fairytale’ de eerste plaats bereiken in de Single Top 100, dan zullen we zien welke #1-hits het Eurovisie Songfesival heeft voort gebracht.

Sjon & Sjeffrie hopen op een lange hete zomer

Sjon & Sjeffrie: Lange hete zomer (27)

Sjon & Sjeffrie zijn een duo dat spectaculaire optredens verzorgt in het pretpark Walibi world. Vooral hun Discosjowww, waarbij live karaoke videobeelden worden gemixt op de beste meezinghits, is immens populair. Achter het duo zitten ‘Sjon’, Jeffrey Erens en ‘Sjeffrie’, Johnny Ruisch. Met ‘Lange hete zomer’, waarvan de videoclip in Walibi world is opgenomen, hopen ze dé zomerhit van 2009 te scoren. Het hoeft alleen nog maar een ‘Lange hete zomer’ te worden.

Falco volgt zijn hart

Falco Luneau: Nobody (45)

Na 3FM Serious talent, de Kweekvijver van TMF en Slam FM’s ‘Spotlight’, heeft Radio 538 nu eindelijk ook een eigen talentenvijver: het ‘538 Demo duel’. Op 12 januari 2009 startte de zoektocht van de zender naar nieuw talent in het programma van Barry Paff en Frank Dane. Ruim drie maanden later, op 17 april, vochten veertien finalisten om de eerste plaats, die werd gewonnen door Falco de Jong Lubeau met het nummer ‘Nobody’. De jury, bestaande uit Jeroen Nieuwenhuize, Edwin Jansen en Tony van de Berkt Jr, was unaniem over de winnaar. De prijs: een platendeal. Doordat zijn Nederlandse moeder verliefd werd op een Oostenrijkse skileraar, groeide Falco de Jong Luneau (7 augustus 1984), op in Brand, een klein dorpje in de bergen van Oostenrijk. Al op jonge leeftijd begon hij met zingen. Voordat hij er serieus werk van maakte, voltooide hij zijn studie en werkte als staalbouw- en lasserspecialist in het buitenland. In Conga hoorde iemand hem zingen en vond dat Falco zijn hart moest volgen. Vanaf dat moment werd hij zijn passie en zette Falco er alles voor opzij. ‘Nobody’ is dan ook in die tijd ontstaan. In 2006 deed hij mee aan de derde editie van ‘Starmania’, de Oostenrijkse versie van Idols en werd zevende. Na het programma vormde hij met drie andere finalisten de groep Jetzt anders! Na een paar kleine successen viel de groep uit elkaar en begon Falco zijn eigen band Offpiss’d. Falco woont sinds april in Leeuwarden. Vlak daarvoor is de band uit elkaar gegaan. Wel zijn de overige leden op zoek naar een nieuwe zanger in Oostenrijk.

Het is niet de eerste keer dat een zanger met de naam Falco succes heeft in ons land. In de jaren ’80 scoorde de Oostenrijkse zanger Falco vier hits, waaronder een #2 notering voor ‘Rock me Amadeus (Canadian/American ’86-mix)’ en een #1-hit met ‘Jeanny part 1’, beide in 1986. Die artiest had echter Falco als artiestennaam; zijn echte naam was Johann (Hans) Hölzel. Falco de Jong Luneau heet van zichzelf Falco!

Zingt de Feestfabriek voor haar beurt?

de Feestfabriek: Minister Klink (die heeft verloren) (69)

Op 12 mei 2009 heeft het Gerechtshof in s’-Hertogenbosch café Victoria in Breda vrijgesproken van overtreding van de Tabakswet. Volgens het Hof ontbreekt in de Tabakswet een deugdelijke wettelijke grondslag. Daarmee is (voorlopig) het rookverbod in kleine cafés zonder personeel van de baan. Reden voor deze cafés om de vlag buiten te hangen, eh de asbakken weer op de bar te zetten.

Nog voor de uitspraak namen Wim Honsbeek en Eric Fasseur als de Feestfabriek het nummer ‘Minister Klink (die heeft verloren)’ op. Wim is geen uitbater van een café, maar zanger, acteur en eigenaar van een aantal zaken (geen horeca!) in Leiden: een tattoo & piercing studio, een dart shop, een druk shop en zijn eigen opnamestudio, waarin hij ook liedjes opneemt voor anderen. In 1986 nam Wim zijn eerste plaatje ‘Geef mij maar een Nederlands lied’ op. Tien jaar later speelde hij in diverse soaps, waaronder Koos in GTST, een man die smerige zaakjes mocht opknappen. En op de cd ‘Willem dildo’ zingt Wim, onder het pseudoniem Willem de Stoute, liedjes met een knipoog.

De andere zanger op ‘Minister Klink (die heeft verloren)’, is Eric Fasseur, bekend in Leiden en omgeving. De tekst van het liedje schreef Wim samen met Ron van Tol, zanger van de Leidse sleutelgaten, die hits scoorden met ‘Joke stop met koken’ (#5 in 1983) en ‘Allemaal deuken’ (#39 in 1984). Daarnaast schreef Ron hits voor onder andere de Twee pinten en Jan ten Hoopen.

Het Openbaar Ministerie is tegen de uitspraak van 12 mei in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Minister Ab Klink, verantwoordelijk voor de Tabakswet, en een meerderheid van de Tweede Kamer, willen nu zo snel mogelijk de mazen in de wet dichten. Dus het is maar de vraag wie er heeft verloren.

the Noisettes gaan voor drie hits dit jaar

Noisettes: Don’t upset the rhythm (go baby go) (75)

Een van de lekkerste platen van dit moment is voor ons ‘Don’t upset the rhythm (go baby go)’ van the Noisettes. Het nummer draaide al enige weken mee op 3FM en dus was het niet verwonderlijk dat het onlangs tot Megahit werd uitgeroepen. The Noisettes is een trio uit Londen, bestaande uit zangeres Shingai Shoniwa, gitarist Dan Smith en drummer Jamie Morrison. Dan en Shingai maakten deel uit van de band Sonarfly en schreven al nummers samen. Vervolgens liepen ze Jamie tegen het lijf (die ook al de nodige bandjes achter de rug had), en daarmee was eind 2003 the Noisettes geboren. In 2005 brachten ze hun eerste EP ‘Three moods of the Noisettes’ uit. Begin 2006 kwamen ze met hun eerste single ‘Iwe’. ‘Don’t upset the rhythm (go baby go)’ is inmiddels hun zevende single. En de volgende twee volgen nog dit jaar: ‘Never forget you’ (in juni) en ‘Every now and then’ (in augustus). Releasedata wel onder voorbehoud, want wij lopen met ‘Don’t upset the rhythm (go baby go)’ al twee maanden achter!

Leen is al twintig jaar bezig

Leen: Blijf wie je bent (79)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen de Gebroeders Ko (binnen op #98) en Leen (binnen op #79)? Antwoord: beide acts komen uit Raamsdonksveer. Leen Zijlmans is geboren in 1956 en is al meer dan twintig jaar actief als zanger. Negen jaar geleden bracht Leen zijn eerste album uit ‘Moments to remember’. Daarna volgden ‘Ik kan niet zeggen wat ik voel’, ‘Leen komt naar je toe’ en ‘Pluk de dag’. En nu scoort hij met ‘Blijf wie je bent’ zijn eerste singlehit. Het nummer is tevens de titel van zijn vijfde album.

Kate Ryan heeft iets met ogen

Kate Ryan: Your eyes (80)

‘Your eyes’ is de achtste hitsingle voor Katrien Verbeeck, oftewel Kate Ryan. Het nummer moet je niet verwarren met ‘In your eyes’ dat ze in 2002 opnam voor haar album ‘Different’. Het scheelt immers slechts een woordje: ‘in’. ‘Your eyes’ is de vierde single van het album ‘Free’, dat vorig jaar verscheen. Deze week sluit Kate een korte Canadese tournee af.

Er is leven na Ian van Dahl

Annagrace: Let the feelings go (82)

Bij ons kwam het Belgische project Ian van Dahl nooit verder dan de 43ste plaats. Dat was in 2001 met ‘Castles in the sky’. In eigen land ging het beter af (#35), maar een top 10-notering zat er niet in. De echte hits werden gescoord in de Britse hitparade. ‘Castles in the sky’ kwam daar tot de derde plaats. En ook de opvolgers, ‘Will I?’ (#5) en ‘Reason’ (#8) werden daar zeer goed ontvangen. Vorig jaar ging Ian van Dahl verder onder de naam Annagrace. De eerste single ‘You make me feel’ is hier in Nederland aan de aandacht ontsnapt, maar dat wordt met ‘Let the feelings go’ weer wat goed gemaakt. Het nummer zal zelfs in Amerika worden uitgebracht. Achter Annagrace zitten Peter Luts en Annemarie Coenen.

Opnieuw een cover van Patrick!

Patrick!: Dansen met z’n twee (84)

Eind 2008 debuteerde Patrick Steenwijk (Willemsoord, 23 november 1976) met de single ‘Nu of nooit’, dat tot #39 gaat. Dat nummer was geen eigen nummer, maar een cover van Jos Covée, die ook nummers schrijft voor anderen, waaronder Gerard Joling. Ook ‘Dansen met zijn twee’ is geen nieuw nummer. Avanti, een band uit Utrecht en omgeving, scoorde er in 1986 een hit mee (#43). Maar toen was Patrick nog niet geboren ...

Gebroeders Ko doen het weer op eigen kracht

Gebroeders Ko: Wil jij wat van mij drinken? (98)

Met ‘Nie prate nie & nie zingen nie’ (#7 in januari) speelden de Gebroeders Ko handig in op de KPN-reclame rond Fons. De kijkers en luisteraars van Omroep Brabant verkozen het nummer zelfs tot enige echte ‘Carnavalskraker 2009’. ‘Wil jij wat van mij drinken?’ heeft geen link met een reclamespot en dus moeten de Gebroeders Ko het op eigen kracht zien te redden. In het verleden is dat hun al diverse keren gelukt, dus dat zal nu ook wel weer, met hun 23ste notering inmiddels, goed komen. Slim als ze zijn, hebben ze als tweede track ook een meezinger: ‘Waar de Hollanders zijn’. Geheid succes dus!

Kevin Smit debuteert

Kevin Smit: Jij (100)

Kevin Smit was de vierde finalist van de TROS talentenjacht ‘De weg naar Thialf’, die uiteindelijk op 22 september 2007 gewonnen werd door Ronnie van Bemmel’. Sindsdien heeft Ronnie al twee hits op zijn naam staan, dus wordt het tijd voor de andere finalisten. De tweede in de rij is Kevin Smit geboren op 25 juli 1991 in Hoogeveen. Zijn carrière begon in 2006 met een optreden op de Pulledagen, een jaarlijkse markt, in Hoogeveen. Het optreden daar smaakte naar meer en met de hulp van Edwin van Hoevelaak nam hij de single ‘morgen wordt alles anders’ op. Daarna kwam de TROS talentenjacht en volgde de single ‘Ben jij een droom’. Vorig jaar verscheen ‘Ik wil het niet weten’ en met ‘Jij’ maakt Kevin zijn debuut. De aanhouder wint tenslotte. Het nummer is de voorbode van het album ‘Morgen wordt alles anders’. Nu Linsey en Mirella, de andere finalisten van ‘De weg naar Thialf’ nog!