dinsdag 26 mei 2009

Alexander Rybeck zorgt voor derde Noorse overwinning

Alexander Ryback: Fairytale (2) *** hoogste eersteweeks ***

Al ver voor het Eurovisie Festival was Alexander Ryback, de Noorse deelnemer, de grote favoriet. Nog voor de nationale finale op 21 februari, die hij glorieus won, stond het door hem zelf geschreven liedje ‘Fairytale’ op de eerste plaats van de Noorse hitparade, waar het acht weken lang bleef staan. Deze week steeg ‘Fairytale’ terug naar de eerste plaats van de Noorse hitparade. Terwijl op een tweede plaats ‘Funny little world’, de opvolger al binnenkomt. In de tweede halve finale, waar onze Toppers streden voor een plaats bij de eerste tien om zodoende mee te kunnen doen aan de finale (maar er slechts 11 kregen en op de zeventiende plaats eindigden), werd ‘Fairytale’ ook #1 met 201 punten. En tijdens de finale op 16 mei 2009 kreeg hij van de 42 landen die punten gaven, het record aantal van 387 punten. Kortom, ‘Fairytale’ is door zeer veel landen gesteund.

Alexander Ryback (Wit-Rusland, 13 mei 1986) komt uit een muzikale familie. Zijn Russische vader Ihar Aliaksandravitsj Rybak, is een bekende violist en zijn Noorse moeder Natallia Valiantsinauna Rybak, een bekende pianiste. Beiden studeerden aan het Conservatorium van Minsk in Wit-Rusland. Toen Alexander vier jaar was, emigreerden zijn ouders naar Noorwegen. Hij speelt al sinds zijn vijfde piano en viool. Sinds zijn tiende studeert hij muziek aan het Barrat due institute of music in Oslo, Zweden. In 2004 kreeg hij de Anders Jahre cultuurprijs. Een jaar later deed hij mee aan Idol: Jakten på en superstjerne, de Noorse editie van Idols, waar hij de halve finale haalde. In 2006 won hij wel ‘Kjempesjansen’, een andere talentenjacht van de Noorse tv met het zelfgeschreven ‘Foolin’’. Ook deed hij mee aan verschillende musicals. Met ‘Fairytale’ bezorgde Alexander Noorwegen derde Eurovisie overwinning na Bobbysocks met ‘La det swinge’ (in 1985) en Secret garden met ‘Nocturne’ (in 1995).

‘Fairytale’ is de grootste Songfestivalhit sinds … ‘Shine’ van de Toppers, dat op 21 maart ook de tweede plaats bereikte, en daar vier weken voor nodig had. Maar als we kijken naar Eurovisie winnaars, dan is zo’n grote hit als die van Alexander Ryback, niet meer voorgekomen sinds ‘J’aime la vie’ van Sandra Kim uit 1986, dat ook de tweede plaats bereikte en het festival won voor België. Mocht ‘Fairytale’ de eerste plaats bereiken in de Single Top 100, dan zullen we zien welke #1-hits het Eurovisie Songfesival heeft voort gebracht.

1 opmerking:

  1. Waarom stuurt Nederland dan geen liedje in dat al een grote hit is in eigen land en misschien ook al een beetje aanslaat in het buitenland? Tegen de tijd dat het Songfestival begint kent iedereen het nummer (net als bij Fairytale) en win je al op voorhand.

    BeantwoordenVerwijderen