vrijdag 7 maart 2014

Hitflits: de Dijk sluit rustjaar af met #1-album

Tijdens de ‘Breder Dan Klassiek-tournee’ in januari, met het Nederlands strijkorkest Amsterdam Sinfonietta, bleek dat de liedjes van de Dijk ook in een andere setting goed tot hun recht komen. Onder aanvoering van violiste en artistiek leidster Candida Thompson waren hun liedjes opnieuw gearrangeerd. Daarnaast had zanger Huub van der Lubbe teksten vertaald van klassieke werken van Franz Schubert en Pjotr Tsjaikovski.
Een week geleden trad het gezelschap op in RTL4 Late Night en dat zorgt er mede voor dat het album ‘Dijkers & strijkers’ binnen knalt op de eerste plaats van de Album Top 100. Na ‘Het beste van’ (in 1998), ‘Muzikanten dansen niet’ (in 2002) en ‘Scherp de zeis’ (in 2011) is ‘Dijkers & strijkers’ de vierde #1-notering voor de Dijk.

rustjaar

In januari 2013 begon de groep aan een sabbatical. Los van elkaar hebben de leden diverse projecten gedaan en nam van der Lubbe de cd ‘Simpel verlangen’ op. In november kondigden ze het eerste concert aan op 5 april in de Heineken Music Hall onder de noemer ‘Eindelijk weer de Dijk’. Een betere afsluiting of begin van een nieuw tijdperk, een #1-notering voor het album, had de Dijk zich niet kunnen indenken. De fans zijn hen niet vergeten!

TOP 3

  1. E.W. de Dijk en Amsterdam Sinfonietta: Dijkers & strijkers
  2. E.W. Pharrell Williams: G I R L, in de Britse albumlijst komt het op #1 binnen en verkoopt zo’n 50.000 stuks, vijf keer meer dan ‘Halcyon’ van Ellie Goulding
  3. E.W. Miss Montreal: Irrational, derde top 10-notering na ‘So … anything else?’ (#10 in 2010) en ‘I am hunter’ (#5 in 2012)
‘D’ van Daniel Lohues, vorige week binnen op #1, zakt naar #4.

Het restant eerste weeks noteringen zijn de volgende:
#15 Lea Michelle: Louder
#16 Mike Oldfield: Man on the rocks
#25 Rick Ross: Mastermind
#36 Myriam West: Form now on
#43 Rufus Wainwright: The best of Rufus Wainwright – Vibrate
#50 Catrin Finch & Seckou Keita: Clychau dibon
#55 Tinariwen: Emmaar
#61 Robert Ellis: The lights from the chemical plant
#67 Real estate: Atlas
#69 Blood red shoes: Blood red shoes
#76 Admiral Freebee: The great scam
#93 Drive-by truckers: English oceans

Acda en de Munnik stopt

Afgelopen dinsdag maakten Thomas Acda en Paul de Munnik van het gelijknamige duo, in De Wereld Draait Door, bekend dat ze er volgend jaar mee stoppen. Als gevolg hiervan gaat hun album ‘Alle singles’ op herhaling op #70. In het programma vertelden ze dat het na 20 jaar genoeg is geweest. Vandaag kwam, althans volgens het AD,  de ware reden naar buiten: Paul heeft een buitenechtelijke zoon (geboren in 2011) en nu wil zijn vrouw (die hem is trouw gebleven), dat hij stopt en niet langer in het middelpunt staat. Mocht het waar zijn, dan zal Paul de showbizz niet zo snel missen, want daar had hij sowieso al een haat-liefde verhouding mee.

Acda en de Munnik zijn goed voor 25 singlehits onder die naam en 2 als onderdeel van de Poema’s plus 14 albumnoteringen, waaronder vier #1-hits. Het duo doet nog een afscheidstournee die begint in november en duurt tot en met maart 2015. En dan is het echt over en uit voor Acda en de Munnik.

SINGLES

Ruim een week presenteerde Coldplay het nummer ‘Midnight’. Even dacht iedereen dat het de nieuwe single was, maar het nummer bleek slechts een opwarmertje te zijn voor het nieuwe album ‘Ghost stories’ dat 19 mei verschijnt. Afgelopen maandag verscheen ‘Magic’, weer een nieuw nummer van de band en dat is wel hun nieuwe single. Hadden ze het vorige week vrijdag vrijgegeven, dan had ‘Magic’ wellicht op #1 gestaan. Nu is het op #8 de hoogste eerste weeks deze week en levert het Coldplay de negende top 10-notering op.

TOP 3

1. (1)   Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (tweede week)
2. (2)   Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse
3. (3)   John Legend: All of me

Terwijl bij ons ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne voor de tweede week aan kop gaat, boekt zangeres Glynne dit weekend al haar tweede Britse #1-notering. Dat doet ze met ‘My love’ van Route 94’ met wie ze het nummer vorig jaar opnam. Op basis van vijf verkoopdagen zijn er nu al bijna 100.000 stuks van verkocht.

Alvorens we overgaan naar de nieuwe noteringen van deze week, eerst een paar opvallende verschuivingen:
#39 (4) Anouk: You & I
#36 (86) Jayh: Mooie dag
#47 (61) Djumbo: Hands up
#83 (98) the Chainsmokers: #selfie

Over naar het restant eerste weeks noteringen, waaronder toch nog een verdwaald feestplaatje:
#40 B-brave: Als je van mij bent
#42 Waylon: Grasping song (derde hit dankzij the Hit)
#51 Henk Dissel: Alle hoeken
#52 Pharrell Williams: Marilyn Monroe
#61 DJ Maurice feat. Parla & Pardoux: Liberté 2014
#91 Veul Gère & Ferry van de Zaande: De gròzzie van mèn buurvrouw (derin, deruit) (de minst slechte carnavalsplaat volgens Giel Beelen)

We gaan een prachtig lenteweekend tegemoet, kunnen we eindelijk weer eens zonder jas in de tuin zitten. Wellicht dat we zelfs buiten kunnen werken aan de Megaman, die maandag weer voor je klaar staat. Morgenmiddag plaatst 3FM op hun nieuwspagina de albumsnippers.

maandag 3 maart 2014

Megaman bij week 9 – 1 maart 2014

Vrijdag presenteerden we in de Hitflits als eerste de nieuwste standen. Nu duiken we in de achtergronden van de nieuwste hits. Daarin nemen we ook 4 van de 5 nieuwe noteringen van de vorige week mee, toen we even niet in staat waren om een Megaman te plaatsen.

En verder in deze Megaman: Clean bandit pakt ook bij ons de eerste plaats, Anouk maakt een uitstapje, Gebroeders Ko scoren weer grootste carnavalshit, eerste twee hits dankzij the Hit en jubilea voor Dennie Christian en Johan van Heeren.

Daniël Lohues scoort met 'D' zijn eerste #1-album. Op de nieuwspagina van 3FM lees je er alles over in de albumflitsen. Over 4 dagen melden we ons al weer, dan met een nieuwe Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Clean bandit pakt ook bij ons de eerste plaats

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be

Van begin af aan was duidelijk dat 'Rather be' van Clean bandit feat. Jess Glynne een grote hit zou worden. Het nummer werd direct breed gesteund door de diverse radiostations en  verkozen tot zowel Megahit als Alarmschijf. Het was dus een kwestie van tijd wanneer het de eerste plaats zou bereiken, in navolging van Groot-Brittannië. Daar voerde het vier weken de singlelijst aan en dat zou in Nederland ook wel eens kunnen gebeuren.

Hoewel het begin deze week nog even een andere kant op leek te gaan, want op maandag en dinsdag voerde 'You & I' van Anouk de voorlopige Single Top 100 aan. Zij moet echter genoegen nemen met een vierde plaats (zie ook daar).

'Rather be' van Clean bandit feat. Jess Glynne is de eerste #1 in bijna een jaar tijd van een Britse act. De voorlaatste Britse #1 was 'One way or another / Teenage kicks' van One direction op 23 februari 2013.

Katy Perry was voor ‘Dark horse’ geïnspireerd door hekserij

#2 Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse

Met een #3-hit voor ‘I kissed a girl’ zette Katy Perry zich in 2008 direct op de kaart. Daarna volgden diverse hits, maar geen daarvan kwam boven de derde plaats uit. Daar bracht Katy twee weken geleden al verandering in door met ‘Dark horse’ feat. Juicy J naar #2 te stijgen. De download van ‘All of me’ van John Legend was nog net iets te sterk. Vorige week waren de rollen omgedraaid en pakte ‘Dark horse’ wel de eerste plaats en dat leverde Katy Perry na 17 hits in ruim 4 jaar eindelijk een #1-hit op.

verbaasd

In de Amerikaanse singlelijst is ‘Dark horse’ al haar negende #1-notering Toen het nummer naar #1 steeg was Katy Perry zeer verbaasd: “This No. 1 is the most unexpected one I've ever had. ‘Dark horse’ has been a dark horse of a song, since August when the KatyCats [MM: zo noemen de fans van Katy Perry zich] voted to release it early on iTunes, before 'PRISM' [MM: album van Katy Perry] even came out. I'm so thrilled and grateful to have these moments.”

Met negen #1-hits in de Amerikaanse singlelijst staat Perry nu op gelijke hoogte met the Bee Gees, Elton John, Paul McCartney (solo) en Usher. Het meeste aantal #1-hits in de Billboard Hot 100 staat nog steeds op naam van the Beatles met 20 stuks. Een goede tweede is Mariah Carey met 18 stuks en een gedeelde derde plaats is er voor Michael Jackson en Rihanna, elk met 13 #1-hits.

dankbaar

Jordan Michael Houston alias Juicy J mag Katy Perry wel dankbaar zijn, dat ze hem voor het nummer vroeg, want het levert hem internationale bekendheid op. Juicy J richtte in 1991 het hiphop collectief Three 6 mafia op en scoorde vorig jaar een hitje met ‘Lolly’, samen met Major Lazer & Justin Bieber (#68 in september). Perry vroeg haar producer Dr. Luke, rapper Juicy J er bij te halen, omdat ze vond dat hij bij het nummer paste. Naast Perry werkte Juicy J ook samen met Miley Cyrus en Justin Timberlake.

hekserij

De eerste versie van ‘Dark horse’ schreef Katy Perry thuis in Santa Barbara met singer-songwriter Sarah Theresa Hudson. Perry zegt geïnspireerd te zijn door de fantasiefilm ‘The craft’ uit 1996. De film gaat over vier tienermeisjes die hekserij nastreven en dat voor hun eigen gewin gebruiken. In de film wordt een jongen gewaarschuwd die dreigt verliefd te worden op één van de meisjes: ‘weet waar je aan begint, want anders kon het wel eens je laatste liefde zijn!’

Anouk maakt een uitstapje

#4 Anouk: You & I *** hoogste eerste weeks ***

Ruim een jaar geleden stuurde Afrojack een beat naar Anouk. Ze ging daarmee aan de gang, voegde een tekst toe en samen namen ze het nummer 'You & I' op. In de koortjes hoor je Jenny Willemstijn oftewel zangeres Jenny Lane. Zij werkt al langer met Anouk en is onder andere achtergrondzangeres op het album 'For bitter or worse'.

uitstapje

Deze maand verschijnt 'Symphonica in Rosso', de registratie van de concerten die Anouk  vorig jaar gaf in het Gelredome in Arnhem. Een nieuw album komt pas na de zomer. Daarvoor heeft Anouk al wel zeven nummers klaar liggen. Zo heeft ze een track met Nikki opgenomen en is ze bezig met Yellow claw. 'You & I' is even een uitstapje, want ze wilde een goede popsong uitbrengen en zo zullen er meer volgen.

Carnaval / Après-ski hits (slot)

Vorige week kwam er geen enkele feesthit bij, maar deze week, op de valreep dus, want dit is het weekend van carnaval, scoort er nog eentje. Daarmee is het totaal aantal feesthits uitgekomen op 14 stuks, waarvan er deze week nog 9 staan genoteerd.

De grootste werd ook dit jaar gescoord door de Gebroeders Ko. 'Drink als een pils' met la Bomba, zakt in de zevende week naar de 17e plaats, maar heeft #7 gestaan. Vorig jaar brachten de Gebroeders Ko twee versies van hetzelfde nummer uit: 'De blauwe stier'. Die met  DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas kwam tot #41, maar met Factor 12 daar nog weer bij, kwam het nummer tot de 4e plaats.

Grootste hit voor het Feestteam

#21 het Feestteam feat. Bij Igmar: Stuiterbal

'Als we DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas eens vragen voor ons feestnummer, dan scoren we vast een top 10-notering, want zij hebben vorig jaar meegeholpen aan het succes van 'De blauwe stier''. En dus vroegen Stan van den Dobbelsteen en Frank de Bruijn alias het Feestteam, de beide feestdj's voor hun single 'Zolang we nog in leven zijn'. Het hielp echter weinig, want hoger dan #75 kwam het nummer niet.

Vervolgens kwam het Feestteam met  'As ge dot bent', dat al iets beter scoorde: #53. Deze week speelt het duo hun laatste troef uit: 'Stuiterbal' feat. Bij Igmar en scoren daarmee het hoogste: #21, geen top 10 dus, maar wel hun grootste hit!

doelgroep

Igmar Felicia (Amersfoort, 11 september 1990) is dj bij Slam FM en is sinds januari iedere avond te horen met het programma 'Bij Igmar'. In 2013 was hij genomineerd voor een Marconi Award voor aanstormend talent. Op 19 februari werd Igmar tijdens zijn programma gebeld door Stan van den Dobbelsteen, die een geniaal idee had voor een carnavalsnummer. Stan vertelde over het plan om 'Stuiterbal' op te nemen en vroeg of Slam FM mee wilde doen, want het nummer zou passen in de doelgroep van het radiostation: echt kunnen knallen met carnaval.

Igmar vond het goed, wilde wel helpen, maar ook eens een keer zelf een carnavalshit scoren. Stan zegde toe dat het te regelen was en uiteindelijk leidde het tot de opname van 'Stuiterbal' door het Feestteam en het team van 'Bij Igmar', dat naast Igmar bestaat uit Rens Goselink en Joep Schrijvers.

Hoewel Stan tijdens het telefoongesprek zei dat het om een eigen liedje ging, is 'Stuiterbal' een variatie op 'Stuuterbal' van de SRV-Männer, dat ze geschreven hadden voor Vastelaovend 2014 en begin februari uitbrachten. 'Stuiterbal' is dan ook een last-minute project van het Feestteam, met het doel om nog snel voor het carnaval een hit te scoren, hun derde dit feestseizoen.

Kraantje pappie wil weer hossen

#50 Kraantje pappie feat. MC Jiggy Djé: Feesttent

Met ‘Feesttent’ scoort Kraantje pappie feat. MC Jiggy Djé misschien wel de leukste feesthit van dit jaar. Strikt genomen valt het nummer niet onder dat genre, want het had ook in een andere periode van het jaar kunnen worden uitgebracht. Dit in tegenstelling tot de negen nummers die elders in de lijst staan.

‘Feesttent’ is niet de eerste samenwerking tussen Kraantje pappie en MC Jiggy Djé. In 2010 namen ze het nummer ‘Joint de Ark, Oké’ op. Jiggy Djé, werkelijke naam Vincent Patty (Leusden, 26 januari 1981), begon al op zijn tiende met rappen. Hij maakte deel uit van
DAC, waarmee hij twee albums opnam. Sinds oktober 2006 heeft hij zijn eigen label, Noah’s Ark, waarop hij in december 2006 het gelijknamige album uitbracht.

Ook Kraantje pappie (=Alex van Zouwen, Rozenburg, 1 juli 1986), brengt zijn muziek uit op Noah’s Ark, waarmee MC Jiggy Djé dus naast gastartiest op ‘Feesttent’, ook nog eens zijn baas is.  ‘Crane II’ is het tweede album van Kraan dat op 17 maart uitkomt. Jiggy Djé heeft duidelijke ideeën over het album. Zo wil hij eigenlijk niet dat ‘Feesttent’ er op komt. Hoewel Kraan zijn labelbaas heel serieus neemt, is hij het niet altijd met hem eens en komt ‘Feesttent’ gewoon op het album.

hossen

‘Feesttent’ is niet echt een nummer dat je van Kraantje pappie zou verwachten. Toch past het wel bij hem, want ook Kraan houdt van een feestje. Kraan: “Ik ben een Groninger (Alex heeft onder andere gewoond in Rozenburg en Haarlem, maar ziet Groningen, waar hij studeerde, en zijn muziekcarrière begon als zijn standplaats). Om ons heen proeven we de Hollandse muziekcultuur. Sinds ‘Waar is Kraan?’ (#24 in 2012) heb ik in heel veel feesttenten opgetreden. Ik zou dan ook graag weer ieder jaar willen hossen in een feesttent tijdens de Zuidlaardermarkt (paardenmarkt die wordt gehouden op de derde dinsdag in oktober), en zo kwam ik op ‘Feesttent’.”

eerste twee hits dankzij the Hit

Vorige week maandag startte RTL5 hoopvol met een nieuwe talentenjacht 'The hit', dat gepresenteerd wordt door Dennis Weening. In 'The hit' kunnen liedjesschrijvers hun liedje 'pitchen' door bekende artiesten Voor elke aflevering heeft de Britse producer Steve Lillywhite (bekend van onder andere U2 , the Killers, Counting crows) zes liedjes uitgekozen. Meer dan 1000 liedjes waren ingestuurd. Twee populaire artiesten mogen uit de zes nummers twee kiezen, waarna ze met de schrijvers kijken wat er nog aan het liedje verandert moet worden. Vervolgens kiezen de artiesten één liedje dat door hen wordt opgenomen en nog diezelfde avond wordt uitgebracht.

#25 Sidney Samson & Eva Simons: Celebrate the rain

In de eerste aflevering pitchten vriend Sidney Samson en en vriendin Eva Simons 'Celebrate the rain' van Mijke Breepoel en 'Closer to you' van Reitse Giesbers. Mijke was uiteindelijk de gelukkige, want haar compositie had Eva ingezongen in de Soundmix studio in Amsterdam geproduceerd door Sidney. Eva over de keuze van het nummer: “Het zit heel goed in mijn bereik, dat ik het heel goed zing en ik vind de tekst heel goed, want iedereen heeft wel wat met de regen.” Voor Reitse Giesbers heeft the Hit nog een staartje, want Sidney zal het nummer van hem alsnog produceren en zal daar een andere zanger(es) voor zoeken.
#92 Ben Saunders: Focus on love

Ben Saunders, in 2011 de allereerste winnaar van The voice of Holland, koos voor 'Focus on love' van Quincy Adolphin en 'Shooting star' van Justin Mercelina. Quincy sprong een gat in de lucht toen hij Ben Saunders zijn liedje 'Focus on love' hoorde zingen. Saunders heeft het liedje met producer Arnoud Krapman (Within temptation) opgenomen in de Wisseloord studio's in Hilversum.Quincy over 'Focus on love': “Het is geen liedje over een bepaald persoon. Het is voor iedereen. Als je een relatie hebt moet je focussen op de dingen je samen houd.” Ben twijfelde lang welk liedje hij zou kiezen en ging uiteindelijk op zijn gevoel af en koos voor 'Focus on love'.

Iers

'The hit' is van oorsprong een Iers concept. Op 26 juli 2013 startte het Ierse tv-station RTÉ One met de talentenjacht. Het programma leverde acht hits op waaronder een #1-notering van Finbar Furey met 'The last great love song'. Het format is ook verkocht aan China, Oekraïne, Rusland en Finland.

Top of  flop?

Hoopvol was RTL5 over de kijkcijfers van 'The hit', maar die vielen met 255.000 kijkers zwaar tegen. En dus is het programma, waarvan alle afleveringen al zijn opgenomen, direct verhuisd naar de zondagavond, in de hoop dat er dan meer jongeren kijken en het programma niet alsnog een flop wordt. Wij denken dat het niet zozeer ligt een het tijdstip, maar veel meer aan de uitwerking van het format. Veel kijkers hebben dit als rommelig ervaren en haakten al na enkele minuten af. Bovendien wordt wel heel vaak geroepen wat de nieuwe single van die en die is: binnen 30 seconden 3 keer. Dat gaat op een gegeven moment tegen zitten. Zondag keken er 156.000 mensen, dus de verplaatsing heeft allerminst positief uitgepakt.

Zondagavond koos Waylon voor 'Grasping song' van Danny Keetels en en Desray voor 'My heart' van Bas Silos. Het nummer van Waylon is direct veel gedownload en zullen we volgende week zeker tegen komen bij de nieuwe noteringen.

In de resterende zes uitzendingen is het de beurt aan DJ  Chuckie & Sandra van Nieuwland, George Baker & Stevie Ann, Rob de Nijs & Charly Luske & Brownie Dutch,  Rowwen hèze & Xander de Buisonjé, Sabrina Starke & Niels Geusebroek, Lisa Lois & Will and the People. Een leuke opsteker voor de artiesten, om op deze manier weer een (grote) hit te scoren!

Grootste hit voor W&W

#27 W&W: Bigfoot

Op 20 februari was het groot feest in huize van Hanegem, want vader Willem werd 70 jaar. Van Hanegem is voormalig profvoetballer en werd die dag geëerd met een eigen tribune in De Kuip in Rotterdam. Zijn zoon Willem Jr. is inmiddels ook aardig bekend aan het worden, niet vanwege zijn voetbalspel maar door de muziekproducties die hij maakt met Ward van der Harst. Samen vormen ze sinds 2007 het duo W&W, en scoren met 'Bigfoot' hun vierde en grootste hit.

Olivier Heldens mocht fans Avicii opwarmen

#53 Oliver Heldens: Gecko

Terwijl W&W het al zo'n beetje hebben gemaakt, begint het voor Oliver Heldens nog maar net. Met W&W heeft hij in ieder geval één ding gemeen (buiten de muziek) en dat is dat Oliver ook uit Rotterdam komt. Heldens (1 februari 1995) maakte vorig jaar een remix van 'Feel good' van Robin Thicke. Ruim een week geleden, op zaterdag 22 februari 2014, mocht Heldens het voorprogramma verzorgen van Avicii. Slechts twee dagen van te voren kreeg hij dat te horen! 'Gecko' is uitgebracht op Musical Freedom, het platenlabel van Tiësto. De 19-jarige Heldens is na Martin Garrix die vorig jaar met 'Animals' een wereldhit scoorde, de tweede jonge dj uit Nederland die internationaal meetelt. Garrix wordt 14 mei 18.

Eindelijk eerste notering voor nieuw Djumbo-lid

#61 Djumbo: Hands up

Sinds 15 januari 2011 maakt Samantha Klumper deel uit van de meidengroep Djumbo. Van het succes dat haar voorgangster Svenja van Beek ten deel viel (11 noteringen, waaronder vier top 10-hits) kan Klumper voorlopig alleen maar dromen, want ‘Hands up’ is nog maar de eerste notering in de nieuwe bezetting. Van Beek stapte eind 2010 uit de groep omdat er interne strubbelingen waren.

Samantha Klumper (Ugchelen, 12 januari 1987) volgde de Lucias Marthas Dansacademie in Groningen. Ze werkte als freelance zangeres en danseres. Samantha is geen onbekende in muziekland, want van 2008 – 2010 maakte ze deel uit van de meidengroep Centerfold, dat in die bezetting een hit scoorde met ‘Take me’ (#7 in 2009). Eind 2010 deed ze mee aan het derde seizoen van Popstars en kwam tot de tweede liveshow. De droom om verder te kunnen in de muziek, kwam uit toen ze gevraagd werd voor Djumbo.
De groep Djumbo werd in 2004 opgezet door de supermarktketen Jumbo, speciaal voor de ‘Jumbo festatie’, een jaarlijkse feestweek in november speciaal voor klanten en personeel. Naast Samantha (links op de foto) bestaat Djumbo uit Lindsy Schuman (1 november 1983) en Lotte Prijs (29 mei 1984). Beide meiden kennen elkaar van de dansschool ‘Bruce Dance Factory’ in Eindhoven, waar ze samen met Svenja van Beek deel uitmaakten van het demonstratieteam. In die tijd zongen ze ook met de liedjes mee, en daar hoorde een producer een nieuwe meidengroep in, maar dan gericht op kinderen. Want zo’n succes als het Belgische K3 wilde hij ook wel, waarop hij Djmubo bedacht.

Hands up’ is een cover van Ottawan (#5 in 1981).

Vinzzent scoort met nummer dat niet als single was bedoeld

#66 Vinzzent: Vrijdag is vrij

Evenals in 2013 is Vinzzent er dit jaar vroeg bij met een notering. Op 19 januari 2013 kwam ‘De liefde leeft in mij’ binnen en bereikte vijf weken later, op 20 februari, de 20e plaats. 'Vrijdag is vrij' kwam vorige week binnen op #83. Die lijst is gedateerd op 22 februari 2014, precies een jaar geleden nadat hij zijn vorige hit scoorde.

Vrijdag is vrij’ is, zoals de meeste van zijn nummers, niet origineel van hem. Het origineel komt uit Oostenrijk,  heet ‘Rock mi’ en is van  de Alpenrebellen, uitgebracht in 1996. Een jaar later volgde een Limburgse versie door Ziesjoem met de titel ‘Lekker menneke’.

Beide nummers zijn echter niet de aanleiding om er een Nederlandstalige versie van te maken. Dat is de versie die het zestal van Voxxclub uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland er van maakte in 2013. Vervolgens schreef Cees Stolk de Nederlandse tekst.

Overigens zou ‘Vrijdag is vrij’ helemaal niet op single uitkomen. Het nummer was enkel bestemd voor vakantiegangers in de Moskitobar in Westendorf in Oostenrijk, waar Vinzzent het nummer vorig jaar had gezongen. Doordat ook andere mensen het nummer hoorden en lieten weten het leuk te vinden, nam Vinzzent het alsnog op en scoort daarmee zijn veertiende notering.

Maar welke versie je ook beluisterd. De basis is natuurlijk ‘We will rock you’ van Queen!

Dennie Christian viert 40-jarig jubileum een jaar later

#81 Dennie Christian: Mijn Rosanna

In 1981 trouwde Dennie Christian met Roswitha Smid. Kort daarna bracht hij het nummer 'Mijn Roswitha' uit. Betekent de nieuwe single 'Mijn Rosanna' nu, dat Christian een andere vrouw heeft? Welnee, met Roswitha is hij al jaren gelukkig getrouwd en heeft hij een dochter en een zoon. 'Mijn Rosanna' is gewoon een vlot nummer van Dennie die dit jaar zijn 40-jarig artiestenjubileum viert. Vreemd, want in 1973 verscheen zijn eerste single ' Jede große Liebe hat ein Happy-End' en pas in 1975 scoorde hij met 'Rosamunde' zijn eerste hit.

Voor de zomer staat een dubbel-cd gepland met natuurlijk zijn grootste hits, maar ook een aantal nieuwe nummers. Daaronder verrassende duetten.

Johan Heeren kreeg geen werkvergunning

#85 Johan Heeren: Ik moet jou vergeten

Naast Dennie Christian (zie onder #81) die dit jaar zijn 40-jarig artiestenjubileum viert, wordt er dit jaar ook een feestje gevierd in huize Heeren. Johan Heeren zit namelijk al 15 jaar in het vak! 'Ik moet jou vergeten' (sommige mensen willen dat maar al te graag met dit nummer), is de voorloper van single rond de zomer en een speciaal album dit najaar.

Het stond echter helemaal niet vast dat Johan Heeren de muziek in zou duiken. Hij was namelijk zeer actief als bodybuilder. Toch koos hij voor de muziek en brak door na het winnen van een  karaoke-wedstrijd, waarna hij een cd-single mocht opnemen. Daarop zong hij nummers van Elvis Presley, zijn grote idool. De cd belandde ook bij een Amerikaanse muziekliefhebber, die hem uitnodigde om daar naar toe te komen. Vier maanden bracht Johan daar door, volgde workshops en deed optredens. Het is dat hij geen werkvergunning kon krijgen, anders zat hij er nu nog!

Jayh beleefde een mooie dag in de HMH

#86 Jayh: Mooie dag

'Een mooie dag' zal het vorige week maandag, 24 februari, zeker geweest zijn voor Jayh, want toen mocht hij het voorprogramma verzorgen van Jason Derulo in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Jayh, volledige naam Jaouad Ait Taleb Nasser, geboren op 18 januari 1982 in Amsterdam, leerde in de kerk piano, keyboard en basgitaar spelen. Na zes hits waarop Jayh gast was bij andere zangers/rappers, komt hij nu met zijn eerste eigen single 'Mooie dag'. Het nummer is geproduceerd door Soulsearchin (Lange Frans, the Opposites, Greatminds).

Hayley Williams gaat nog een keer vreemd

#88 Zedd feat. Hayley Williams of Paramore: Stay the night

Paramore scoorde twee hits: ‘Misey business’ (#56 in 2003) en ‘Brick by boring brick’ (#95 in 2010). Eind 2010 verlieten Josh en Zac Farro de groep omdat ze het (volgens een verklaring van de groep) ‘niet meer naar hun zin hadden. Het duurde tot vorig jaar dat de groep weer met een nieuw album kwam: ‘Paramore’ (#18). Qua hits is er sinds 2010 niets meer van Paramore vernomen. Van de zangeres, Hayley Nicole Williams, daarentegen wel. In datzelfde jaar scoorde zij een hit met B.O.B. en het nummer ‘Airplanes’ (#12). En nu doet ze het met Zedd op ‘Stay the night’.
Zedd zou je nog kunnen kennen van ‘Clarity’ feat. Foxes (#81 in 2013). Van het gelijknamige album uit 2012, verscheen in september 2013 een luxe editie, waarvan ‘Stay the night’ feat. Hayley Willams de eerste single is. Achter Zedd zit Anton Zaslavski (Saratov, Rusland, 2 september 1989). Hij groeide op in het Duitse Kaiserslautern. Zijn beide ouders zijn muzikanten, dus niet verwonderlijk dat hij er al vroeg bij was. Op zijn vierde speelde hij al piano en drumde hij. De interesse in elektronische muziek ontstond na het horen van het Franse duo Justice. Zedd maakte remixen voor onder andere Lady Gaga, Swedish house mafia en Black eyed peas.

Selfie is niet bedoelt voor het carnaval

#98 the Chainsmokers: #selfie

Op 17 december 2013 maakte Ton den Boon het officiële Van Dale Woord van het jaar 2013 bekend. Via diverse media konden mensen drie weken lang stemmen op een lijst van tien genomineerde woorden en uiteindelijk kreeg selfie met 32% de meeste stemmen. Ook in Groot-Brittannië en België werd selfie tot woord van het jaar gekozen. 'Een selfie is een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite'.

We dachten dan ook even dat the Chainsmokers een act was dat met '#selfie', hét woord van het jaar 2013 gebruikte voor het carnaval. Niets van dat alles, want the Chainsmokers is een Amerikaans duo, dat echt niets weet over het woord van het jaar. Verantwoordelijk voor '#selfie' zijn Andrew Taggart (1989) en Alex Pall (1985), twee producers uit Maine respectievelijk New York. Sinds 2012 werken de twee samen als the Chainsmokers en maken elektronische dancemuziek. Dat is wel wat anders dan carnaval!

Overigens wordt selfie wel gebruikt in een carnavalsnummer: 'Tinder' van DJ Arie ft. Robbert.