vrijdag 26 augustus 2011

Hitflits: Nick & Thomas zijn (nu) sterker dan Simon & Paul

Het was een rare week, die vorige week vrijdag begon met het gerucht dat Nick & Simon uit elkaar zouden zijn/gaan. Op maandag hoorden we dat daar geen sprake van was, maar dat ze met het oog op de Symphonica in Rosso concerten, beide een gelegenheidsduet hadden opgenomen met Acda en de Munnik, die dan ook zullen optreden. Beide nummers konden vanaf dinsdag worden gedownload en nu ging het er nog om wie het hoogste zou komen.

De strijd is gestreden en de winnaars zijn Nick Schilder en Thomas Acda met het nummer ‘Sterker nu dan ooit’, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. Simon Keizer & Paul de Munnik volgen op #2 met ‘Kijk me na’, met slechts 1,67% verschil!

‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Alien en ‘Danza Kuduro’, van Lucenzo feat. Don Omar moeten (tijdelijk?) een stapje terug doen. Beide nummers zakken na vijf weken op #1 naar de derde plaats en verkopen een derde minder dan de #1 van Nick & Thomas. ‘Titanium’ van David Guetta feat. Sia, dat vorige week nog van 61 naar #4 steeg, blijft vanwege de gelegenheidsnummers bovenin, staan.

‘Plage’ van Crystal fighters, stijgt dankzij hun optreden op Lowlands vorig weekend, terug de top 10 in en belandt in de 25e week op de negende plaats. Tijdens het festival kreeg de groep uit handen van Eric Corton een gouden plaat uitgereikt voor de verkoop van meer dan 10.000 downloads van ‘Plage’.

En wat is er verder nieuw in de lijst van deze week? Hier volgen alle eersteweeks noteringen:
#41 Alexandra Stan: Get back (a.s.a.p.)
#59 Rigby: Time
#77 Jamie Saunders: Als je naar me lacht
#80 Bob Offenberg: Als ze naar me kijkt
#81 Racoon: Too hit
#84 Jaman: Gewoon weer opnieuw
#91 The Partysquad feat. Rochelle and Jayh: Body language (ride)
#98 Natalie Kills feat. Will.i.am: Free
#99 Smoove & Turrell: Slow down
#100 Lenny Kravitz: Stand

Sinds vorige week vrijdag ligt ‘Black and white America’, het langverwachte album van Lenny Kravitz in de winkels. Even leek het er op dat de dagen van ‘21’ van Adele waren geteld, want op maandag stond het album van Kravitz op de eerste plaats van de voorlopige albumlijst. Het verschil met ‘21’ was slechts 1% en dat was al een voorbode dat het album van Kravitz de week niet zou eindigen bovenaan.
Uiteindelijk verkoopt ‘Black and white America’ ruim 40% minder dan ‘21’, dat nu voor de 26e week op de eerste plaats staat van de Album Top 100. En hierdoor blijft ‘Circus’ uit 1995 (voorlopig) zijn enige #1-album. Op 17 oktober geeft Lenny een concert in de Rotterdamse Ahoy.

De komende week zal Adele hard moeten vechten om de eerste plaats te behouden. Vanaf vandaag is ‘ I’m with you’, het tiende studioalbum van de Red hot chili peppers te koop en het is de vraag of ’21’ ook dat album aan kan. Volgende week weten het!

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende, met uitzondering van de Lowlands acts:
#5 De smurfen: Wij willen smurfen
#19 Barbra Streisand: What matters most
#27 Gotye: Making mirrors
#34 Brooke Fraser: Flags
#45 the Game: The r.e.d. album
#64 Lang Lang: Liszt – my piano hero
#99 Tydi: Shooting stars

, het leukste (pop)festival van het jaar is weer achter de rug en heeft z’n weerslag op de albumlijst, waarin niet minder dan 30 noteringen staan van acts die optraden op Lowlands. Het merendeel daarvan heeft zeker profijt gehad bij het optreden. Dertien albums gaan op herhaling, vijf zijn nieuw en de rest stijgt of daalt. Hier volgen alle stijgers, met de vermelding van de hoogste plaats tot nu toe.
#3 Selah Sue: Selah Sue (8-2)
#8 Agnes Obel: Philharmonics (56-9)
#14 Elbow: Build a rocket boys! (38-5)
#18 Seasick Steve: You can’t teach an old dog new tricks (91-18)
#29 Young the giant: Young the giant (83-29)
#32 Fink: Perfect darkness (96-32)
#33 Fleet foxes: Helplessness blues (58-5)
#58 de Staat: Machinery (88-4)

In de Album Top 100 staan alleen albums die niet ouder zijn dan twee jaar (met uitzondering van de albums van Amy Winehouse). Oudere albums komen terecht in de Backcatalog Top 50. Daarin staat ‘19’ van Adele nu 80 weken genoteerd, waarvan 42 weken bovenaan. Dat is eentje minder dan ‘Frank’ van Amy Winehouse en elf minder dan ‘Come away with me’ van Norah Jones. Dus ook in deze lijst zet Adele de duimschroeven aan. Wat de Lowlands acts betreft zijn het de volgende albums die winst hebben geboekt de afgelopen week:
#2 Elbow: The seldom seen kid (7)
#7 Fleet foxes: Fleet foxes
#19 Seasick Steve; I started out with nothing and I still got most of it left
#34 de Jeugd van tegenwoordig: Parels voor de zwijnen
#35 Fink: Sort of revolution
#40 de Staat: Wait for evoloution (op herhaling)

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend gaat met de Uitmarkt in Amsterdam, maar ook in talloze andere steden het nieuwe culturele seizoen van start gaat. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe, cultureel verantwoorde Megaman!

maandag 22 augustus 2011

Megaman bij week 34 – 20 augustus 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Lucenzo goud scoort, Jennifer Ewbank weinig heeft genoten van the Voice, nabestaanden van Bob Marley zich inzetten voor Afrikaanse kinderen en Foster the people Europese tournee afzegt. Dat en meer over de zes eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 gaat Adele een 25e week in op #1 en zingt een Fries liedjes in het Gronings.

Goud voor Lucenzo

Lucenzo feat. Don Omar: Danza kuduro
Lucenzo feat. Big Ali: Vem dançar kuduro (1) *** vijfde week op #1 ***


Voor de eerste keer in vijf weken tijd, is het verschil tussen de #1 en de #2 beneden de 25%. Die #1, ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali en ‘Danza kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar, staat nog altijd stevig bovenaan, maar verliest wel meer terrein.

Drie weken lang voelde Lucenzo de hete adem van Maroon 5 feat. Christina Aguilera met ‘Moves like Jagger’ in de nek. Deze week zakken zij naar de derde plaats en neemt Gotye feat. Kimbra de plek in met ‘Somebody that I used to know’. Vorige week steeg het duo van 33 naar #3, maar de hobbel naar #1 blijkt toch lastiger te zijn dan menigeen had gedacht. Zij vormen dan ook geen serieuze bedreiging meer voor de #1. Die komt wellicht van het gelegenheidsduo David Guetta feat. Sia met ‘Titanium’ dat van 61 naar #4 stijgt. Of zullen zij er ook niet in slagen de sprong naar #1 te maken? Volgende week weten we het!

goud

Hoewel er in de zomer normaliter minder muziek wordt aangeschaft, zijn er van de nummers van Lucenzo in totaal meer dan 10.000 gedownload en dat is genoeg voor een gouden downloadsingle. Aangezien Lucenzo druk is met touren langs diverse (dance)gelegenheden, zal Universal het edelmetaal op moeten sturen naar Frankrijk.

Zomerhits

Afgelopen week werd de jaarlijkse Zomer Top 50 bekend gemaakt. Zo’n 63.000 mensen (15.000 minder dan in 2010) hebben de afgelopen weken een stem uitgebracht op het nummer dat volgens hun dé grootste zomerhit is. De hits van Lucenzo eindigen daarin op de vierde plaats en de populairste zomerhit dit jaar is een #1-hit uit 2008: ‘All summer long’ van Kid Rock. Hij verstoot daarmee ‘We no speak Americano!’ van Yolanda be cool & DCup, dat naar de zesde plaats zakt. ‘Loca people’ van Sak Noel staat op #7 en ‘Plage’ van Crystal fighters, ook uit 2011, waarvan inmiddels meer dan 10.000 stuks zijn gedownload, komt binnen op plek 24.

De Zomerse Top 50, die jaarlijks door zo’n 150 lokale radiozenders in Nederland en België wordt uitgezonden, is een initiatief van Martijn de Lange die daar elf jaar geleden mee startte bij TV Enschede FM.

Vinzzent heeft wat met zomer en dromen

Vinzzent: Zomerdromen (20) *** hoogste eersteweeks ***

Het album ‘Dromenwereld’ van Vinzzent staat al zes weken genoteerd in de Album Top 100, deze week op #78; hoogste plaats is #23. ‘Zomerdromen’ is inmiddels de vijfde single van het album dat pas na de vierde hitsingle verscheen. Er van uitgaande dat een album zeker een jaar mee moet, zal er zeker nog een single van komen.
‘Zomerdromen’ is zijn elfde notering en de opvolger van ‘Wat een wonder’, dat in maart de 16e plaats bereikte. Onder die elf hits zitten twee nummers over de zomer: ‘Een zomer lang verliefd’ (#56 in 2007) en ‘Zomerdromen’ (#20). Naast ‘Zomerdromen’ is er nog een liedje over dromen: ‘Dromendans’ (#11 in 2010). Misschien zijn zomer en dromen wel de onderwerpen die Vinzzent het meest bezighouden en hem inspireren tot het schrijven/vertalen van deze nummers.

Jennifer Ewbank heeft weinig genoten van The voice of Holland

Jennifer Ewbank: Line in a song (25)

Over ruim een maand, op 23 september, start het tweede seizoen van The voice of Holland. Na een zeer succesvol eerste seizoen en dito Amerikaanse versie, zijn de verwachtingen voor het tweede seizoen hoog gespannen. De ‘blinde audities’ zijn inmiddels opgenomen en Angela Groothuijzen, één van de coaches liet al weten dat het nog lang geen uitgemaakte zaak is wie de talentenjacht dit keer gaat winnen. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen vanaf het begin af aan Ben Saunders de grote favoriet was.

Uit het eerste seizoen zijn Leonie Meijer, Shary-An Nivallac en Lenny Keylard al met nieuw materiaal gekomen. Daarvan heeft alleen Lenny Keylard een album uitgebracht: ‘Jay is the remedy love is the cure’, #7 in juli. Shary-An komt op 23 september met ‘Love me for who I am’ en Leonie volgt op 14 oktober met het Nederlandstalige album ‘Los’. Een week later volgt het debuutalbum van Jennifer Ewbank. Het wachten is nu nog op finalisten Kim de Boer en Pearl Jozefzoon. Laatstgenoemde zangeres doet het komende seizoen mee aan het NCRV-programma ‘Van Popster tot Operaster’.

Het album van Jennifer Ewbank stond gepland voor mei. De single ‘Line in a song’ liet ze eind maart al horen tijdens een ontmoeting met fans en zou in april worden uitgebracht. Dezelfde maand dat Ben Saunders met zijn eerste single & album kwam, dus niet zo gelukkig gekozen. Bovendien was er meer tijd nodig voor het schrijven van de nummers, die grotendeels door haar halfbroer John Ewbank worden geproduceerd. En dus is het hele project over de (natte) zomer heen getild.

Over The voice of Holland wil Jennifer nog kwijt dat ze er te weinig van heeft genoten. Dat wil ze dan ook de nieuwe lichting meegeven: “zorg dat je geniet van je deelname, beleef het bewuster dan ik het deed!” Ondanks de kritiek op haar iele stemgeluid die Jennifer over zich heen kreeg, is ze er sterker uitgekomen, waarvoor ze dankbaar is.

Nederlandse dj lift mee op succes Loca people

Horn E.: Bailando cachonda (I wanna f*ck) (88)

We hadden al ‘F*cking vet!!!’ van Britt (#11), nog best een geinige cover van ‘Loca people’ van Sak Noel (#1), beide in juli. Maar een zekere Horn E. vond het nodig om er nog een versie tegenaan te gooien. Riep Esther Sarita in ‘Loca people’ nog ‘what the fuck’, in dit nummer gaat het alleen maar over ‘I wanna f*ck’. ‘Bailando cachonda’ betekent dan ook letterlijk ‘geile dancing’. Dit nummer komt ongetwijfeld van een Nederlandse dj, die als Horn E. (hoe origineel) een graantje wil meepikken van het succes van ‘Loca people’. Zo’n 100 mensen helpen hem daarin mee, want door hun download komt het nummer binnen op #88.

zondag 21 augustus 2011

Nabestaanden Bob Marley zetten zich in voor Afrikaanse kinderen

Bob Marley & the Wailers: High tide or low tide: save the children (94)

In de Hoorn van Afrika dreigen miljoenen mensen, waaronder veel kinderen om te komen van honger en dorst. De stichting ‘Save the children’, die kinderen in nood helpt met voedsel en medicijnen, heeft een oproep gedaan om de kinderen in Afrika te redden.

De actie wordt ondersteund met het nummer ‘High tide or low tide’ van Bob Marley & the Wailers. Rita Marley, de weduwe van Bob geeft haar volledige steun aan de campagne:
“Not one child should be denied food nor water. Not one child should suffer. Along with Save the Children, we [must] stand up together as friends to put a stop to this, to feed our children and to save their lives.”

Daarnaast hebben diverse beroemdheden waaronder Beyoncé, Shakira, Bruno Mars, Madonna, Kanye West, Britney Spears, Jennifer Lopez, Coldplay, Lady Gaga, Tinie Tempah en Eminem, toegezegd het nummer op hun Facebook en Twitter pagina’s te zetten en zoveel mogelijk downloads te genereren.

‘High tide or low tide’ is een nummer uit 1973, uit de tijd dat the Wailers (de groep van Bob Marley) het album ‘Catch a fire’ opnamen. Op dat album staat het nummer ‘Stir it up’, dat in 1979 de eerste grote hit van Marley werd, twee jaar voor zijn dood. ‘High tide or low tide’ haalde de vinyl elpee echter niet, maar kwam pas in 2001 boven water toen de cd-versie verscheen, met als uitvoerende Bob Marley & the Wailers. In het nummer zingt Marley:
‘I said, I heard my mother
She said: "A child is born in this world,
He needs protection Wo-oh, mm
God, guide and protect us
When we're wrong, please correct us (when we're wrong, correct us),
And stand by me," yeah!

High seas or-a low seas,
I'm gonna be your friend;
He said, "I'm gonna be your friend"
And, baby, high tide or low tide,
I'll be by your side;
I'll be by your side’

Rock 4 Africa

Begin deze maand nam 3FM zenderbaas Wilbert Mutsaers het initiatief tot een concert voor Afrika: Rock 4 Africa. Als er voldoende raakvlak voor is (locatie, artiesten etc.), komt er ergens in september een concert. Intussen gaat de actie van de SHO op giro 555 gewoon door, waar tot nu toe bijna € 23 miljoen is binnengekomen.

Het is niet de eerste keer dat met een popnummer de aandacht wordt gevraagd voor de situatie in Afrika. In 1984 woedde in Ethiopië een hongersnood en kwamen Midge Ure en Bob Geldof met Band aid dat tegen kerst overal #1 stond met ‘Do they know it’s christmas?’. Met meer dan 1 miljoen exemplaren in één week, is dat nummer in Groot-Brittannië nog steeds de snelst verkopende single aller tijden. Daarna volgden onder anderen the Cars met ‘Drive’, USA for Africa met ‘We are the world’ en remakes van ‘Do they know it’s christmas?’ door Band aid II en Band aid 20 (voor Soedan/Darfur). Overigens stamt de eerste benefiethitsingle al uit 1971: ‘Bangladesh’ van George Harrison ten bate van de vluchtelingen daar.

Een handvol hits voor A3aan Drost

A3aan Drost: Rozenrood (95)

Anderhalf jaar geleden hadden nog maar weinigen van A3aan Drost, het alter ego van Adriaan Drost uit Steggerda, gehoord. Maar inmiddels is ‘Rozenrood’ zijn vijfde hitsingle, die zeer goed is ontvangen. Dus wellicht scoort Adriaan hiermee nog hoger dan plek 67, die hij in maart bereikte met ‘Huis op de wolken’. De carrière van Adriaan, die dit jaar 25 jaar in het vak zit, begon pas goed in 1992 met deelname aan de Soundmix Show, waarin hij het nummer ‘Vrienden voor het leven’ zong van Danny de Munk. Overigens is ‘Rozenrood’ geen Nederlandstalige cover van ‘Rosenrot’ van Rammstein.

Foster the people zegt Europese tournee af

Foster the people: Houdini (98)

Toen de dj’s van 3FM het nummer ‘Houdini’ van Foster the people vorige week verkozen tot Megahit, met het oog op hun optreden op het Lowlands festival dit weekend, konden ze nog niet bevroeden dat het concert van de band niet door zou gaan. Vijf dagen geleden, op 15 augustus 2011, maakte het Amerikaanse trio bekend dat de gehele Europese tournee is gecanceld.
Ze balen daar enorm van, omdat ze lang hebben uitgekeken om op treden op festivals als Pukkelpop en Lowlands, maar ook Parades de Coura (in Portugal), Tennats vital (in Ierland) en Ibiza rocks. Een reden voor het afzeggen van de tour is niet gegeven, maar gezien de aankondiging én het succes wat de band momenteel heeft, mag je er van uitgaan dat er echt iets aan de hand is. The Horrors mogen nu de honneurs waarnemen op Lowlands.

Geen tournee, betekent ook geen promotie voor het huidige album ‘Torches’, deze week gestegen naar de 64e plaats in de Album Top 100, tevens de hoogste plaats. Aanvankelijk zou ‘Helena beat’ de opvolger worden van ‘Pumped up kicks’ (#35 in juni, deze week op #65), maar voor Europa is gekozen voor ‘Houdini’. In het nummer komt echter het woord Houdini helemaal niet voor.

Album Top 100: Adele 25 weken bovenaan, Fries zingt Grönniger laidjes

In de Amerikaanse albumlijst bereikt ‘Watch the throne’ van Jay Z & Kanye West de eerste plaats. De vijfde voor West, de twaalfde voor Jay-Z. In de eerste week zijn er daar 436.037 stuks van verkocht, waarvan 321.000 digitaal. Ter vergelijking: in ons land werden er nog geen 1.000 stuks digitaal van verkocht wat het duo vorige week een derde plaats opleverde. Ondanks dat het album pas op vrijdag 12 augustus fysiek verkrijgbaar was, blijft het deze week op de derde plaats hangen en verkoopt nog geen derde van het #1-album: ‘21’ van Adele, dat nu voor de 25e week bovenaan de Album Top 100 staat.

Sinds afgelopen vrijdag ligt ‘Black and white America’, het nieuwe album van Lenny Kravitz in de winkels. Het is zijn eerste album in drie jaar en we zijn benieuwd of hij Adele van de eerste plaats kan stoten. In Amerika is dat Jay Z & Kanye West met ‘Watch the throne’ wel gelukt, daar stond haar album twaalf weken bovenaan en zakt nu in de 25e week naar de vierde plaats.

In de Single Top 100 kwamen twaalf nummers binnen, waaronder slechts zes eersteweeks noteringen. In de Album Top 100 liggen de aantallen op 11 respectievelijk 2 stuks. Van die twee is ‘Kinks Kollected – Complete history 1964 – 1994’ van the Kinks op #18 de hoogste. Het betreft een box met drie cd’s, met op cd-1 de periode 1964 – 1970, op cd-2 de periode 1969 – 1989 en op cd-3 albumtracks, b-kantjes en bijzondere opnames. Tevens is er een DVD verschenen met 20 clips.
The Kinks zijn vooral bekend van ‘Lola’ dat twee keer de eerste plaats haalde: in 1970 de studioversie en in 1980 de liveversie. De laatste hit van de groep stamt uit 1983: ‘Come dancing’ (#29) en het voorlaatste album uit 1991: ‘Greatest hits’ (#33). Tien jaar daarvoor verscheen ook al een verzamelalbum ‘The best of’ (#24), toen nog op vinyl. ‘Kinks Kollected – Complete history 1964 – 1994’, binnen op #18, scoort even hoog als ‘Schoolboys in disgrace’ uit 1975.

De andere eersteweeks notering deze week komt van Edwin Jongedijk met het album ‘Als ik de kaans zol kriegen’ op #80. Edwin is geboren in Friesland, groeide op in Drenthe en verhuisde zo’n tien jaar geleden naar het Groningse Nieuwe Pekela. Hij is zanger van de countryrock groep Taneytown dat Engelstalige nummers zingt en ondermeer optreedt in Duitsland en Amerika.

Twee jaar geleden was Edwin bezig met het schrijven van een nummer voor de band, maar dat kwam maar niet uit de verf. Opeens kwam een Gronings woord boven en daarna kwamen er meer en dat resulteerde in Groningse liedjes als ‘As ik de kaans zol kriegen’ dat zeer populair is bij de kijkers van RTV Noord. Dit jaar nam hij het gelijknamige album op in Studio Lobbes in Opende.

Ook werd Edwin dit jaar benaderd om samen met Groningse artiesten mee te werken aan het eerbetoon aan de Groningse zanger Ede Staal, die 25 jaar geleden overleed op 22 juli 1986. Samen met hen zong hij het nummer ‘As vaaier woorden’.

Fries volgt Groninger zanger op

Diezelfde Ede Staal stond vorige nog genoteerd met zijn album ‘As vaaier woorden’ op #64, gestegen van #81. De rekenmeesters van GfK Dutch Charts, dat de albumlijst samenstelt, hadden vergeten de ‘2-jaar’ regel toe te passen: ‘een album ouder dan twee jaar hoort niet (meer) thuis in de Album Top 100, maar in de Backcatalog Top 50’.

Deze week wordt deze ‘weeffout’ hersteld en verhuisd ‘As vaaier woorden’ alsnog naar de lijst met oudere albums en komt postuum binnen op #25. Aan de ene kant verdwijnt een album met Groningse liedjes (Ede Staal) en aan de andere kant komt er eentje binnen (van Edwin Jongedijk). Het bijzondere daaraan is echter dat Edwin van origine een Fries is!