vrijdag 26 augustus 2011

Hitflits: Nick & Thomas zijn (nu) sterker dan Simon & Paul

Het was een rare week, die vorige week vrijdag begon met het gerucht dat Nick & Simon uit elkaar zouden zijn/gaan. Op maandag hoorden we dat daar geen sprake van was, maar dat ze met het oog op de Symphonica in Rosso concerten, beide een gelegenheidsduet hadden opgenomen met Acda en de Munnik, die dan ook zullen optreden. Beide nummers konden vanaf dinsdag worden gedownload en nu ging het er nog om wie het hoogste zou komen.

De strijd is gestreden en de winnaars zijn Nick Schilder en Thomas Acda met het nummer ‘Sterker nu dan ooit’, dat binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. Simon Keizer & Paul de Munnik volgen op #2 met ‘Kijk me na’, met slechts 1,67% verschil!

‘Vem dancar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Alien en ‘Danza Kuduro’, van Lucenzo feat. Don Omar moeten (tijdelijk?) een stapje terug doen. Beide nummers zakken na vijf weken op #1 naar de derde plaats en verkopen een derde minder dan de #1 van Nick & Thomas. ‘Titanium’ van David Guetta feat. Sia, dat vorige week nog van 61 naar #4 steeg, blijft vanwege de gelegenheidsnummers bovenin, staan.

‘Plage’ van Crystal fighters, stijgt dankzij hun optreden op Lowlands vorig weekend, terug de top 10 in en belandt in de 25e week op de negende plaats. Tijdens het festival kreeg de groep uit handen van Eric Corton een gouden plaat uitgereikt voor de verkoop van meer dan 10.000 downloads van ‘Plage’.

En wat is er verder nieuw in de lijst van deze week? Hier volgen alle eersteweeks noteringen:
#41 Alexandra Stan: Get back (a.s.a.p.)
#59 Rigby: Time
#77 Jamie Saunders: Als je naar me lacht
#80 Bob Offenberg: Als ze naar me kijkt
#81 Racoon: Too hit
#84 Jaman: Gewoon weer opnieuw
#91 The Partysquad feat. Rochelle and Jayh: Body language (ride)
#98 Natalie Kills feat. Will.i.am: Free
#99 Smoove & Turrell: Slow down
#100 Lenny Kravitz: Stand

Sinds vorige week vrijdag ligt ‘Black and white America’, het langverwachte album van Lenny Kravitz in de winkels. Even leek het er op dat de dagen van ‘21’ van Adele waren geteld, want op maandag stond het album van Kravitz op de eerste plaats van de voorlopige albumlijst. Het verschil met ‘21’ was slechts 1% en dat was al een voorbode dat het album van Kravitz de week niet zou eindigen bovenaan.
Uiteindelijk verkoopt ‘Black and white America’ ruim 40% minder dan ‘21’, dat nu voor de 26e week op de eerste plaats staat van de Album Top 100. En hierdoor blijft ‘Circus’ uit 1995 (voorlopig) zijn enige #1-album. Op 17 oktober geeft Lenny een concert in de Rotterdamse Ahoy.

De komende week zal Adele hard moeten vechten om de eerste plaats te behouden. Vanaf vandaag is ‘ I’m with you’, het tiende studioalbum van de Red hot chili peppers te koop en het is de vraag of ’21’ ook dat album aan kan. Volgende week weten het!

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende, met uitzondering van de Lowlands acts:
#5 De smurfen: Wij willen smurfen
#19 Barbra Streisand: What matters most
#27 Gotye: Making mirrors
#34 Brooke Fraser: Flags
#45 the Game: The r.e.d. album
#64 Lang Lang: Liszt – my piano hero
#99 Tydi: Shooting stars

, het leukste (pop)festival van het jaar is weer achter de rug en heeft z’n weerslag op de albumlijst, waarin niet minder dan 30 noteringen staan van acts die optraden op Lowlands. Het merendeel daarvan heeft zeker profijt gehad bij het optreden. Dertien albums gaan op herhaling, vijf zijn nieuw en de rest stijgt of daalt. Hier volgen alle stijgers, met de vermelding van de hoogste plaats tot nu toe.
#3 Selah Sue: Selah Sue (8-2)
#8 Agnes Obel: Philharmonics (56-9)
#14 Elbow: Build a rocket boys! (38-5)
#18 Seasick Steve: You can’t teach an old dog new tricks (91-18)
#29 Young the giant: Young the giant (83-29)
#32 Fink: Perfect darkness (96-32)
#33 Fleet foxes: Helplessness blues (58-5)
#58 de Staat: Machinery (88-4)

In de Album Top 100 staan alleen albums die niet ouder zijn dan twee jaar (met uitzondering van de albums van Amy Winehouse). Oudere albums komen terecht in de Backcatalog Top 50. Daarin staat ‘19’ van Adele nu 80 weken genoteerd, waarvan 42 weken bovenaan. Dat is eentje minder dan ‘Frank’ van Amy Winehouse en elf minder dan ‘Come away with me’ van Norah Jones. Dus ook in deze lijst zet Adele de duimschroeven aan. Wat de Lowlands acts betreft zijn het de volgende albums die winst hebben geboekt de afgelopen week:
#2 Elbow: The seldom seen kid (7)
#7 Fleet foxes: Fleet foxes
#19 Seasick Steve; I started out with nothing and I still got most of it left
#34 de Jeugd van tegenwoordig: Parels voor de zwijnen
#35 Fink: Sort of revolution
#40 de Staat: Wait for evoloution (op herhaling)

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend gaat met de Uitmarkt in Amsterdam, maar ook in talloze andere steden het nieuwe culturele seizoen van start gaat. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe, cultureel verantwoorde Megaman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten