zondag 21 augustus 2011

Album Top 100: Adele 25 weken bovenaan, Fries zingt Grönniger laidjes

In de Amerikaanse albumlijst bereikt ‘Watch the throne’ van Jay Z & Kanye West de eerste plaats. De vijfde voor West, de twaalfde voor Jay-Z. In de eerste week zijn er daar 436.037 stuks van verkocht, waarvan 321.000 digitaal. Ter vergelijking: in ons land werden er nog geen 1.000 stuks digitaal van verkocht wat het duo vorige week een derde plaats opleverde. Ondanks dat het album pas op vrijdag 12 augustus fysiek verkrijgbaar was, blijft het deze week op de derde plaats hangen en verkoopt nog geen derde van het #1-album: ‘21’ van Adele, dat nu voor de 25e week bovenaan de Album Top 100 staat.

Sinds afgelopen vrijdag ligt ‘Black and white America’, het nieuwe album van Lenny Kravitz in de winkels. Het is zijn eerste album in drie jaar en we zijn benieuwd of hij Adele van de eerste plaats kan stoten. In Amerika is dat Jay Z & Kanye West met ‘Watch the throne’ wel gelukt, daar stond haar album twaalf weken bovenaan en zakt nu in de 25e week naar de vierde plaats.

In de Single Top 100 kwamen twaalf nummers binnen, waaronder slechts zes eersteweeks noteringen. In de Album Top 100 liggen de aantallen op 11 respectievelijk 2 stuks. Van die twee is ‘Kinks Kollected – Complete history 1964 – 1994’ van the Kinks op #18 de hoogste. Het betreft een box met drie cd’s, met op cd-1 de periode 1964 – 1970, op cd-2 de periode 1969 – 1989 en op cd-3 albumtracks, b-kantjes en bijzondere opnames. Tevens is er een DVD verschenen met 20 clips.
The Kinks zijn vooral bekend van ‘Lola’ dat twee keer de eerste plaats haalde: in 1970 de studioversie en in 1980 de liveversie. De laatste hit van de groep stamt uit 1983: ‘Come dancing’ (#29) en het voorlaatste album uit 1991: ‘Greatest hits’ (#33). Tien jaar daarvoor verscheen ook al een verzamelalbum ‘The best of’ (#24), toen nog op vinyl. ‘Kinks Kollected – Complete history 1964 – 1994’, binnen op #18, scoort even hoog als ‘Schoolboys in disgrace’ uit 1975.

De andere eersteweeks notering deze week komt van Edwin Jongedijk met het album ‘Als ik de kaans zol kriegen’ op #80. Edwin is geboren in Friesland, groeide op in Drenthe en verhuisde zo’n tien jaar geleden naar het Groningse Nieuwe Pekela. Hij is zanger van de countryrock groep Taneytown dat Engelstalige nummers zingt en ondermeer optreedt in Duitsland en Amerika.

Twee jaar geleden was Edwin bezig met het schrijven van een nummer voor de band, maar dat kwam maar niet uit de verf. Opeens kwam een Gronings woord boven en daarna kwamen er meer en dat resulteerde in Groningse liedjes als ‘As ik de kaans zol kriegen’ dat zeer populair is bij de kijkers van RTV Noord. Dit jaar nam hij het gelijknamige album op in Studio Lobbes in Opende.

Ook werd Edwin dit jaar benaderd om samen met Groningse artiesten mee te werken aan het eerbetoon aan de Groningse zanger Ede Staal, die 25 jaar geleden overleed op 22 juli 1986. Samen met hen zong hij het nummer ‘As vaaier woorden’.

Fries volgt Groninger zanger op

Diezelfde Ede Staal stond vorige nog genoteerd met zijn album ‘As vaaier woorden’ op #64, gestegen van #81. De rekenmeesters van GfK Dutch Charts, dat de albumlijst samenstelt, hadden vergeten de ‘2-jaar’ regel toe te passen: ‘een album ouder dan twee jaar hoort niet (meer) thuis in de Album Top 100, maar in de Backcatalog Top 50’.

Deze week wordt deze ‘weeffout’ hersteld en verhuisd ‘As vaaier woorden’ alsnog naar de lijst met oudere albums en komt postuum binnen op #25. Aan de ene kant verdwijnt een album met Groningse liedjes (Ede Staal) en aan de andere kant komt er eentje binnen (van Edwin Jongedijk). Het bijzondere daaraan is echter dat Edwin van origine een Fries is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten