vrijdag 28 juli 2017

Hitflits: dood zanger Linkin’ Park dreunt week later door in de hitlijsten

Donderdag 20 juli 2017 was een tragische dag in de popmuziek. Op die dag verkoos zanger Chester Bennington van de Amerikaanse rockband Linkin Park het eeuwige voor het heden. Bennington worstelde al jaren met een drugs- en alcoholprobleem. Hij was slechts 41 jaar.
Sinds zijn dood, nu ruim een week geleden, is er veel vraag naar de muziek van Linkin Park. One More Light, het zevende en laatste album van de band, gaat deze week op herhaling op de vijfde plaats. Nog maar twee weken geleden verdween het album na acht weken uit de lijst met een zevende plaats als hoogste positie. One More Light is vooral op vinyl aangeschaft, want in de Vinyl 33 gaat de elpee op herhaling op de zevende plaats. Naast dit album gaat The Hunting Party (#8 in 2014) op herhaling op de 54e plaats.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums staan vijf Linkin Park albums, waarvan de volgende drie op herhaling gaan:
#1 Hybrd Theory (tevens #1 in de Vinyl 33)
#2 Meteora
#6 .Minutes To Midnight
En dit zijn de twee nieuwe noteringen:
#14 Living Things
#33 A Thousand Suns

Ook in de Single Top 100 komen we Linkin Park tegen, met:
#49 In The End (#11 in 2001)
#75 Numb (#82 in 2003)
En nieuw op #100: ‘Heavy’ feat. Kiiara, dat in maart flopte.
In de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staan nog de volgende drie tracks:
#126 Numb / Encore met Jay-Z
#154 One More Light
#158 What I’ve Done

In ons land kregen twaalf albums van Linkin Park een notering, waarvan Living Things in 2012 de eerste plaats haalde. Zestien nummers bereikten de Single Top 100, met als grootste hit ‘Numb / Encore’ met Jay-Z (#5 in 2004).

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (zevende week op #1)
2. (2)   SFB: 77 Nachten (op ruim 30%)
3. (3)   Ronnie Flex: Rémi
4. (4)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. HH  Linkin Park: One More Light

Gaan we over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#6 Lana Del Rey: Lust For Life
#8 Rico & Sticks: IZM
#13 Meek Mill: Wins And Losses
#14 Tyler, the Creator: Flower Boy
#60 NAV and Metro Boomin: Perfect Timing
#62 Kenny Wayne Shepherd Band: Lay It On Down
#74 Romeo Santos: Golden
#81 Damian “Jr. Gong” Marley: Stony Hill
#85 Foster the People: Sacred Hearts Club

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (negende week op #1)
2. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk (op ruim 9%)
3. (3)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (6)   DJ Khaled feat. Rihanna & Bryson Tiller: Wild Thoughts

Met zevenmijlslaarzen gaat ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William door de Single Top 100. Vorige week sprintte het nummer van de 38e maar de 16e plaats en deze week knalt het op de achtste plaats de top 10 binnen. Daarmee is het nummer nu al een grotere hit voor William, die in 2016 tot de tiende plaats kwam met ‘Ego’. Voor J. Balvin is ‘Mi Gente’ zijn eerste top 10-notering. De komende week is het nummer Alarmschijf, dus een hogere plaats zit er zeker in. Binnenkort de eerste #1-hit voor beiden?

In de tweede week stijgt ‘Nachtmerrie’ van Sevn Alias van de 50e naar de 33e plaats. het nummer is één van de drie op zijn EP Precasso. Deze week krijgen de andere twee tracks ook een notering:
#40 Work feat. Jonna Fraser
#47 Mowgli

Dan resteren nog de andere eerste weeks noteringen, en dat zijn de volgende vier:
#50 Supergaande: Pardon Doe Normaal
#70 Louis Tomlinson feat. Bebe Rexha & Digital Farm Animals: Back To You
#92 Disciples: On My Mind
#97 André Hazes Jr.: Leef (na twee jaar een hit, meer daarover in de Megaman)

grote afwezige (2)

Ondanks een achtste plek in de Airplay Top 50 moest je vorige week ‘Miracles (Someone Special)’ van Coldplay & Big Sean missen in de Single Top 100. De reden: airplay telt niet mee voor onze lijst. Dit in tegenstelling tot de andere hitlijsten. Het zij zo.

Deze week zakt het nummer in de Airplay Top 50 naar de 31e plaats, dus dat zal ook wel invloed hebben op bijvoorbeeld de Mega Top 50, waar het nummer vorige week binnenkwam op de 27e plaats. Maar nee, daarin stijgt het nummer flink door. In de Top 40 gaat het er rustiger aan toe, want daar komt het nummer deze week binnen op de 32e plaats.
De verwachting was dan ook, dat het deze week met ‘Miracles (Someone Special)’ van Coldplay & Big Sean wel goed zou komen in de Single Top 100. Niets is echter minder waar, want ook deze week is er geen notering voor het nummer, maar staat het op de 128e plaats in de Bubbling Under, de wachtkamer van de singlelijst. Het nummer wordt amper gedownload of gestreamd, dus het ziet er naar uit dat het nummer gaat floppen. Hoge noteringen elders geven dan ook te denken.

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend zijn we er nog met de albumflitsen en een nieuwe Megaman.

zondag 23 juli 2017

Megaman bij week 29 – 22 juli 2017

Lil’ Kleine opnieuw door Spaanstalig nummer ingehaald

En verder in deze Megaman:
-          Selena Gomez komt met derde album
-          Sevn Alias wil met eigen label jonge artiesten helpen
-          Dua Lipa bepaalt zelf de regels
-          eerste succes voor Outsiders
-          Liam Payne bepaalde de richting van ‘Get Low’
-          Demi Lovato is klaar met (haar) haters
-          Murda brengt eerbetoon aan FC Barcelona

Alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100, kun je nog eens nalezen in de Albumflitsen van zaterdag en/of de Hitflits van vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Lil’ Kleine opnieuw door Spaanstalig nummer ingehaald

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** achtste week op #1 ***

De afgelopen week werd bekend dat ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber met 4,6 miljard het meest gestreamde nummer aller tijden is. Het vorige record stond met 4,38 miljard streams op ‘Sorry’ van Justin Bieber. het gaat hierbij niet alleen om de streams op Spotify, maar ook op andere streaming platforms als Deezer en Apple Music.
Ten opzichte van de vorige week is het overwicht van ‘Despacito’ op ‘Krantenwijk’ feat. Boef met ruim 1% toegenomen tot bijna 2,5%. Dat verschil is te danken aan de downlooads van ‘Despacito’, want nog steeds wordt ‘Krantenwijk’ meer gestreamd. Dus het zal er om spannen volgende week!

Lil’ Kleine opnieuw door Spaanstalig nummer ingehaald

Twee jaar geleden moest Lil’ Kleine ook al zijn meerdere erkennen in een Spaanstalig nummer dat meer gedownload was dan gestreamd. Toen ging het om ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias dat de eerste plaats overnam van ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex. De hitgeschiedenis herhaalt zich dus.

Selena Gomez komt met derde album

#49 Selena Gomez feat. Gucci Mane: Fetish
       *** hoogste eerste weeks ***

‘Fetish’ van Selena Gomez feat. Gucci Mane is de opvolger van ‘Bad Liar’ van Gomez, dat eind mei binnenkwam op de 43e plaats. Daarna is het nummer gaan zakken tot een 94e plaats vorige week. Dankzij de aandacht voor ‘Fetish’ stijgt ‘Bad Liar’ deze week terug naar de 86e plaats. Beide nummers zijn afkomstig van haar derde album dat later dit jaar uitkomt.

the Weeknd?

‘Fetish’ van Selena Gomez feat. Gucci Mane gaat over genegenheid voor een obsessieve seksuele partner. Hoewel Gomez ten tijde van het nummer een relatie had met the Weeknd, gaat het nummer volgens haar niet over hem. Selena: “I like to keep that really separate”.

Sevn Alias wil met eigen label jonge artiesten helpen

#50 Sevn Alias: Nachtmerrie

Binnenkort verschijnt Picasso, het nieuwe album van Sevn Alias. Als voorproefje daarop verschijnt eerst nog de EP Precasso, met de nummers ‘Nachtmerrie’, ‘Work’ feat. Jonna Fraser en ‘Mowgli’. ‘Nachtmerrie’ krijgt daarvan als eerste een notering.
Picasso zal het laatste album zijn dat Sevn Alias uitbrengt op het label Rotterdam Airlines, waarop onder andere Kevin, FMG, Childsplay en Jairzinho (= labelbaas) ook hun nummers uitbrengen.

jonge artiesten helpen

Sevn Alias over de overstap: “Het is voor mij tijd voor een nieuwe stap. Ik heb heel veel hulp gehad in de afgelopen twee jaar, van heel veel mensen. En dat stel ik allemaal op prijs. Maar ik wil ook voor mezelf iets opbouwen en daar ben ik nu mee bezig.” Op zijn eigen label 1oak wil hij jonge artiesten helpen. Sevn: “Mijn jongens die ook talenten hebben en waar ik eerder niet direct iets voor kon betekenen.”

Dua Lipa bepaalt zelf de regels

#72 Dua Lipa: New Rules

Deze week blijft ‘Scared To Be Lonely’ van Martin Garrix & Dua Lipa op de 59e plaats staan. Met nog één week te gaan, staat het nummer een half jaar genoteerd. Dat is dan evenveel als ‘Be The One’, de debuut hit van Lipa in 2016, dat daar echter wel twee hitruns voor nodig had: 24 + 2.
Over ‘New Rules’, haar vijfde hitsingle zegt Dua Lipa: “I wish I had 'New Rules' when I was breaking up with someone. I think it's something everyone can relate to.” Drie van de vijf hits zijn afkomstig van haar album Dua Lipa, dat in juni binnenkwam op de elfde plaats en deze week stijgt naar de 46e plaats.

eerste succes voor Outsiders

#76 Outsiders, JeBroer, the Darkraver: Vaderland

Voor JeBroer (= Tim Kimman uit Leiden) kan 2017 al niet meer stuk. ‘Vaderland’ van Outsiders, JeBroer, the Darkraver, binnen op #76, is al zijn derde hit dit jaar. Alle drie staan ze nog genoteerd: ‘Kind Van De Duivel’ (op #71) en ‘Engeltje’ (op #19), beide met Dj Paul Elstak & Dr. Phunk.
Voor the Darkraver (= Stefan André Sweet uit Den Haag) is ‘Vaderland’ zijn eerste notering sinds ‘Je Wéééét Toch!’ (#25 in 2006). Maar bekendheid verwierf hij het jaar daarvoor met ‘Kom Tie Dan Hé!’ met DJ Norman (#2 in 2005).

Outsiders maakt deze week zijn debuut met ‘Vaderland’. Sinds 2014 maakt alleen nog Cem Araci, geboren op 11 juli 1985 in Den Haag, deel uit van Outsiders. Daarvoor draaide Araci zes jaar lang met Murat Meijer, die sinds 2014 onder zijn eigen naam verder ging. Araci begon op zijn twaalfde met dj-en. Al snel maakte hij naam buiten Den Haag en ontdekte de house muziek. Inmiddels draait Araci over de hele wereld.

de eerste Outsiders?

‘Vaderland’ is de eerste hit voor Outsiders. Dat wil zeggen deze Haagse dj. In de jaren zestig scoorde de Haagse groep the Outsiders diverse hits. Daarnaast was er in 2009 ook nog het Britse duo Outsiders dat samen met Amanda Wilson een hit scoorde met ‘Keep This Fire Burning’.

Liam Payne bepaalde de richting van ‘Get Low’

#81 ZEDD & Liam Payne: Get Low

Na een lichte terugval is ‘Strip That Down’ van Liam Payne feat. Quavo.weer aan het stijgen, en bereikt deze week een nieuw hoogte: de 26e plaats. Payne was in mei het laatste lid van One Direction dat een hit scoorde. ‘Get Low’ maakte hij met de Russisch-Duitse Anton Zaslavski ofwel dj Zedd. Volgens de dj verliep de samenwerking prima en was het nummer zonder Payne niet zo goed geweest. Zed: “Payne trok het een voor mij onbekende kant op, maar ik ben zeer tevreden met het resultaat.“

Demi Lovato is klaar met (haar) haters

#89 Demi Lovato: Sorry Not Sorry

Lange tijd hield de Amerikaanse actrice/zangeres Demi Lovato rekening met diegenen die haar muziek niet (zo) leuk vinden. Maar anno 2017 is ze daar helemaal klaar mee. En hoe kan je dat als zangeres het beste laten blijken? In een liedje natuurlijk en dat is ‘Sorry Not Sorry’.
Demi over het nummer : “it is a song for the "haters" with the message "you know what I'm good now and sorry I'm not sorry that you may not be loving where your life is at the moment.”.  Het nummer is echter ook een opsteker voor iedereen die ooit gehaat is en er weer bovenop is gekomen. ‘Sorry Not Sorry’ is de eerste single van haar zesde album dat later dit jaar verschijnt.

Murda brengt eerbetoon aan FC Barcelona

#100 Murda: Culé

Murda stond al drie keer genoteerd, maar altijd met andere hiphoppers. ‘Culé’ is zijn eerste eigen hit. Murda, alter ego van Önder Doğan, geboren op 30 januari 1984 in Amsterdam-Noord, woonde een tijdje met zijn ouders, theatermensen, in Madrid. Daar zat hij op een internationale school en ontstond zijn voorliefde voor de Spaanse voetbalclub FC Barcelona, die hij op ‘Culé’ bezingt.

Albumflitsen bij week 29 - 22 juli 2017

Afgelopen vrijdag steeg Alleen van Lil’ Kleine na drie weken terug naar de eerste plaats. Voor hoelang hangt af van de nieuwe albums die afgelopen vrijdag zijn verschenen. Zit daar een nieuwe #1 tussen of houdt Kleine het nog een poosje vol? Vrijdag weten we het. Nu houden we ons nog even bezig met de tien nieuwe noteringen in de Albumflitsen van deze week

#9 Jozo: Voorhees
Jaren geleden was Jozo een afkorting van Jodium en Zout. JOZO stond voor JOdiumhoudend ZOut, en was een zoutmerk van voorheen de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, nu AkzoNobel. Vervolgens werd het NEZO, dus zout zonder jodium. Tegenwoordig heet het JOZO naturel, dus wel weer jodiumhoudend, want jodium hebben we nodig. Tot zover deze natuurkunde les.

De Jozo van het album Voorhees heeft niets met zou te maken, of het moet de smaak van de nummers zijn. Onze Jozo heet in het echt Jordi Teze, is afkomstig uit Rotterdam, maar met Congolese roots. Na zijn EP Fast (#80 in 2016) komt hij met het debuutalbum Voorhees, waaraan SBMG, Josylvio, D-Double, Bizzey, LouiVos, Mula B, Heinek’n, Feis, Kevin en Hef bijdragen leverden. Overigens werkt er bij de NOS iemand die Jozo Voorhees heet. Zou onze Jozo dat hebben geweten toen hij de albumtitel bedacht?

#14 French Montana: Jungle Rules
‘Unforgettable’ van French Montana feat. Swae Lee stijgt deze week naar de elfde plaats van de Single Top 100. Het nummer is één van de achttien (!) tracks van het album Jungle Rules van French Montana, waaraan onder andere Quavo, T.I. en Futrure meewerkten. French Montana is het alter ego van de Marokkaan Karim Kharbouchin, die in 1996 met zijn familie emigreerde naar New York.

#39 Vamps: Night & Day Night Edition
Het gaat de Britse popgroep the Vamps voor de wind. Na Meet The Vamps (#65 in 2014) en  Wake Up (#45 in 2015) komt Night & Day weer wat hoger binnen, op #39. Toch een minpuntje: de vorige twee albums hielden het niet langer dan één week vol, dat moet langer kunnen.
In eigen land scoren Connor Ball, Tristan Evans, James McVey en Brad Simpson, met Night & Day deze week zelfs hun eerste #1-notering. Wellicht komt daar later dit jaar nog eentje bij, want in december verschijnt  Night & Day Day Edition.

In 1982 bracht de Britse muzikant Joe Jackson ook al een album uit met de titel Night and Day. Kant één van de vinyl elpee was de nachtkant, kant twee de dagkant. Het album stond in totaal 63 weken genoteerd met een derde plaats als hoogste notering.

#48 Oh Wonder: Ultralife
Met Oh Wonder (#50 in 2015) gaf het Britse duo Oh Wonder, bestaande uit Anthony West en Josephine Vander Gucht, een mooi visitekaartje af. Op Ultralife maken de twee, die elkaar zo’n zes jaar kennen, voor het eerst gebruik van echte drums, een basgitaar en strijkers. Het album komt binnen op de 48e plaats en scoort daarmee twee plaatsen hoger dan het debuutalbum Oh Wonder uit 2015. Op 2 en 3 december staat Oh Wonder in Paradiso, Amsterdam.

#55 Mura Masa: Mura Masa
Achter Mura Masa gaat de 21-jarige Alex Crossan uit Castel, Guernsey schuil. Zijn artiestennaam heeft hij van de Japanse zwaardsmit Muramasa Sengo. Voordat Crossan trap muziek begon te maken, speelde hij in punkbandjes en zong zelfs gospelnummers. Dat veranderde op slag nadat hij op zijn zestiende de muziekmixer Abelton Live ontdekte en de muziek van onder andere James Blake. Sindsdien is het een en al elektronische muziek. Voor een studie Engelse literatuur verhuisde Crossan naar Brighton, waarna hij begon met live optredens. Op 25 oktober komt Mura Masa naar Tivoli, Vredenburg in Utrecht.

#61 Paul Simon: The Concert in Hyde Park
De Red Hot Chili Peppers (#4 in 2004), the Rolling Stones (#1 in 2013) en  the Who (#82 in 2015) gingen hem al voor. Vanaf deze week kan ook Paul Simon toegevoegd worden aan dit rijtje, want ook hij gaf een concert in het Londense Hydepark. Groot verschil met de anderen, is dat het optreden van Simon niet plaats vond in het jaar dat het album werd uitgebracht. 
Het concert van Paul Simon vond al plaats op 15 juli 2012 tijdens de derde en laatste dag van het Hard Rock Calling Festival in het Londense Hyde Park. Tijdens het concert, dat in het teken stond van het 25-jarig jubileum van het album Graceland, traden de originele muzikanten, waaronder Hugh Masekela en Ladysmith Black Mambazo, op. Tijdens het concert speelde Simon nummers uit zijn hele oeuvre en werd hij bijgestaan door reggaezanger Jimmy Cliff. The Concert in Hyde Park komt binnen op de 61e plaats.

#66 Soundtrack: Baby Driver
Sinds een maand draait de Amerikaanse komische actiefilm ‘Babydriver’ in de Nederlandse bioscopen. Hoofdrolspeler Baby (Ansel Elgort) luistert tijdens het vervoeren van criminelen in zijn auto, naar muziek, veel muziek. Op de soundtrack staan dan ook niet minder dan dertig nummers, en het gaat alle kanten op. Van Blues (‘Belbottoms’ - John Spencer Blues Expotion) tot soul (‘Harlem Shuffle’- Bob & Earl), rock (‘Radar Love’ - Golden Earring) tot hiphop (‘Know How’ – Young MC). Natuurlijk ontbreekt ‘Baby Driver’ van Simon & Garfunkel niet.

#93 Status Quo: The Last Night of the Electrics
In februari 2016 kondigde de Britse rockgroep Status Quo te  stoppen met optredens. Dat wil zeggen met elektrisch versterkte gitaren. De reden: de leden zijn niet de jongsten meer en het kost de band al meer energie om op te treden. De laatste tour met elektrische gitaren begon in oktober 2016 en eindigt later dit jaar. Daarna gaan de stekkers er uit.
The Last Night of the Electrics is de registratie van het concert dat de band op 11 december 2016 gaf in de London O2 Arena. Daar was Rick Parfitt, sinds 1967 gitarist bij de band, al niet meer bij. In juni 2016 kreeg hij een hartaanval en op 24 december 2016, overleed Parfitt in het Spaanse Marbella op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige infectie. Frrancis Rossi (midden op de foto) is nu nog het enige lid dat al vanaf het begin in 1962 bij de groep zit.

Er is ook een box met acht live cd’s te koop met daarop ook nog optredens in Amsterdam (2 december), Zürich (15 december) en Birmingham (16 december). De DVD van The Last Night of the Electrics komt binnen op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

#96 James Watss: Joy
Je zou James Watss al kunnen kennen van zijn samenwerking met Jonna Fraser (EP Maatje, in 2014), DIO (album De Man, #44 in 2015) of Hef (album 13, #20 in 2015/2016). Vorig jaar bracht Watss (=Joy Riley Simson uit Amsterdam) de EP Patience uit, die het niet redde. Dit keer lukt het de r&b zanger, die met zingen in de kerk begon, wel. Zijn EP Joy komt binnen op de 96e plaats.

#99 Wizkid: Sounds From The Other Side
Wereldwijd scoorde de Nigeriaan Ayodeji Ibrahim Balogun, ofwel Wizkid, vorig jaar samen met Drake en Kyla de hit van het jaar met ‘One Dance’. Pas in maart, na 47 weken, verliet het nummer de Single Top 100.
Niet vreemd dus dat Drake ook een bijdrage leverde aan zijn derde album Sounds From The Other Side, waar aan ook Major Lazer en Chris Brown meewerkten.