zondag 23 juli 2017

Albumflitsen bij week 29 - 22 juli 2017

Afgelopen vrijdag steeg Alleen van Lil’ Kleine na drie weken terug naar de eerste plaats. Voor hoelang hangt af van de nieuwe albums die afgelopen vrijdag zijn verschenen. Zit daar een nieuwe #1 tussen of houdt Kleine het nog een poosje vol? Vrijdag weten we het. Nu houden we ons nog even bezig met de tien nieuwe noteringen in de Albumflitsen van deze week

#9 Jozo: Voorhees
Jaren geleden was Jozo een afkorting van Jodium en Zout. JOZO stond voor JOdiumhoudend ZOut, en was een zoutmerk van voorheen de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, nu AkzoNobel. Vervolgens werd het NEZO, dus zout zonder jodium. Tegenwoordig heet het JOZO naturel, dus wel weer jodiumhoudend, want jodium hebben we nodig. Tot zover deze natuurkunde les.

De Jozo van het album Voorhees heeft niets met zou te maken, of het moet de smaak van de nummers zijn. Onze Jozo heet in het echt Jordi Teze, is afkomstig uit Rotterdam, maar met Congolese roots. Na zijn EP Fast (#80 in 2016) komt hij met het debuutalbum Voorhees, waaraan SBMG, Josylvio, D-Double, Bizzey, LouiVos, Mula B, Heinek’n, Feis, Kevin en Hef bijdragen leverden. Overigens werkt er bij de NOS iemand die Jozo Voorhees heet. Zou onze Jozo dat hebben geweten toen hij de albumtitel bedacht?

#14 French Montana: Jungle Rules
‘Unforgettable’ van French Montana feat. Swae Lee stijgt deze week naar de elfde plaats van de Single Top 100. Het nummer is één van de achttien (!) tracks van het album Jungle Rules van French Montana, waaraan onder andere Quavo, T.I. en Futrure meewerkten. French Montana is het alter ego van de Marokkaan Karim Kharbouchin, die in 1996 met zijn familie emigreerde naar New York.

#39 Vamps: Night & Day Night Edition
Het gaat de Britse popgroep the Vamps voor de wind. Na Meet The Vamps (#65 in 2014) en  Wake Up (#45 in 2015) komt Night & Day weer wat hoger binnen, op #39. Toch een minpuntje: de vorige twee albums hielden het niet langer dan één week vol, dat moet langer kunnen.
In eigen land scoren Connor Ball, Tristan Evans, James McVey en Brad Simpson, met Night & Day deze week zelfs hun eerste #1-notering. Wellicht komt daar later dit jaar nog eentje bij, want in december verschijnt  Night & Day Day Edition.

In 1982 bracht de Britse muzikant Joe Jackson ook al een album uit met de titel Night and Day. Kant één van de vinyl elpee was de nachtkant, kant twee de dagkant. Het album stond in totaal 63 weken genoteerd met een derde plaats als hoogste notering.

#48 Oh Wonder: Ultralife
Met Oh Wonder (#50 in 2015) gaf het Britse duo Oh Wonder, bestaande uit Anthony West en Josephine Vander Gucht, een mooi visitekaartje af. Op Ultralife maken de twee, die elkaar zo’n zes jaar kennen, voor het eerst gebruik van echte drums, een basgitaar en strijkers. Het album komt binnen op de 48e plaats en scoort daarmee twee plaatsen hoger dan het debuutalbum Oh Wonder uit 2015. Op 2 en 3 december staat Oh Wonder in Paradiso, Amsterdam.

#55 Mura Masa: Mura Masa
Achter Mura Masa gaat de 21-jarige Alex Crossan uit Castel, Guernsey schuil. Zijn artiestennaam heeft hij van de Japanse zwaardsmit Muramasa Sengo. Voordat Crossan trap muziek begon te maken, speelde hij in punkbandjes en zong zelfs gospelnummers. Dat veranderde op slag nadat hij op zijn zestiende de muziekmixer Abelton Live ontdekte en de muziek van onder andere James Blake. Sindsdien is het een en al elektronische muziek. Voor een studie Engelse literatuur verhuisde Crossan naar Brighton, waarna hij begon met live optredens. Op 25 oktober komt Mura Masa naar Tivoli, Vredenburg in Utrecht.

#61 Paul Simon: The Concert in Hyde Park
De Red Hot Chili Peppers (#4 in 2004), the Rolling Stones (#1 in 2013) en  the Who (#82 in 2015) gingen hem al voor. Vanaf deze week kan ook Paul Simon toegevoegd worden aan dit rijtje, want ook hij gaf een concert in het Londense Hydepark. Groot verschil met de anderen, is dat het optreden van Simon niet plaats vond in het jaar dat het album werd uitgebracht. 
Het concert van Paul Simon vond al plaats op 15 juli 2012 tijdens de derde en laatste dag van het Hard Rock Calling Festival in het Londense Hyde Park. Tijdens het concert, dat in het teken stond van het 25-jarig jubileum van het album Graceland, traden de originele muzikanten, waaronder Hugh Masekela en Ladysmith Black Mambazo, op. Tijdens het concert speelde Simon nummers uit zijn hele oeuvre en werd hij bijgestaan door reggaezanger Jimmy Cliff. The Concert in Hyde Park komt binnen op de 61e plaats.

#66 Soundtrack: Baby Driver
Sinds een maand draait de Amerikaanse komische actiefilm ‘Babydriver’ in de Nederlandse bioscopen. Hoofdrolspeler Baby (Ansel Elgort) luistert tijdens het vervoeren van criminelen in zijn auto, naar muziek, veel muziek. Op de soundtrack staan dan ook niet minder dan dertig nummers, en het gaat alle kanten op. Van Blues (‘Belbottoms’ - John Spencer Blues Expotion) tot soul (‘Harlem Shuffle’- Bob & Earl), rock (‘Radar Love’ - Golden Earring) tot hiphop (‘Know How’ – Young MC). Natuurlijk ontbreekt ‘Baby Driver’ van Simon & Garfunkel niet.

#93 Status Quo: The Last Night of the Electrics
In februari 2016 kondigde de Britse rockgroep Status Quo te  stoppen met optredens. Dat wil zeggen met elektrisch versterkte gitaren. De reden: de leden zijn niet de jongsten meer en het kost de band al meer energie om op te treden. De laatste tour met elektrische gitaren begon in oktober 2016 en eindigt later dit jaar. Daarna gaan de stekkers er uit.
The Last Night of the Electrics is de registratie van het concert dat de band op 11 december 2016 gaf in de London O2 Arena. Daar was Rick Parfitt, sinds 1967 gitarist bij de band, al niet meer bij. In juni 2016 kreeg hij een hartaanval en op 24 december 2016, overleed Parfitt in het Spaanse Marbella op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige infectie. Frrancis Rossi (midden op de foto) is nu nog het enige lid dat al vanaf het begin in 1962 bij de groep zit.

Er is ook een box met acht live cd’s te koop met daarop ook nog optredens in Amsterdam (2 december), Zürich (15 december) en Birmingham (16 december). De DVD van The Last Night of the Electrics komt binnen op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

#96 James Watss: Joy
Je zou James Watss al kunnen kennen van zijn samenwerking met Jonna Fraser (EP Maatje, in 2014), DIO (album De Man, #44 in 2015) of Hef (album 13, #20 in 2015/2016). Vorig jaar bracht Watss (=Joy Riley Simson uit Amsterdam) de EP Patience uit, die het niet redde. Dit keer lukt het de r&b zanger, die met zingen in de kerk begon, wel. Zijn EP Joy komt binnen op de 96e plaats.

#99 Wizkid: Sounds From The Other Side
Wereldwijd scoorde de Nigeriaan Ayodeji Ibrahim Balogun, ofwel Wizkid, vorig jaar samen met Drake en Kyla de hit van het jaar met ‘One Dance’. Pas in maart, na 47 weken, verliet het nummer de Single Top 100.
Niet vreemd dus dat Drake ook een bijdrage leverde aan zijn derde album Sounds From The Other Side, waar aan ook Major Lazer en Chris Brown meewerkten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten