vrijdag 5 september 2014

Hitflits: na 25 hits scoort Pitbull zijn eerste #1-notering

Twee keer kwam hij er heel dichtbij, met ‘I know you want me (calle ocho)’ (in 2009) en ‘Give me everything’ feat. Ne-Yo, afrojack & Nayer (in 2011), beiden haalden net niet de eerste plaats. Maar dit keer lukt het hem wel. Met ‘Fireball’, zijn 25e notering, feat. John Ryan, scoort de Amerikaanse rapper Pitbull zijn eerste #1-notering.TOP 5

1. (3)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball        (eerste week op #1)
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
3. (4)   Sam Smith: Stay with me
4. (5)   Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando
5. (6)   Dotan: Home

Een week geleden twitterde Wolter Kroes nog: "Geweldig, op nummer een binnengekomen in de top honderd. Lieve mensen, ik ben helemaal uit mijn dak. Dank jullie wel allemaal. 'De Prooi' na veertien jaar op een!”

geen diepterecord

We zijn benieuwd wat Wolter vanmiddag heeft getwitterd, toen hij hoorde dat ‘Ik ben je prooi’, zijn duet met Isabella, niet meer op #1 stond. Maar ook niet op 2,3 of 10 maar pas op #45! Dat is echter geen diepterecord voor Wolter, want op 5 juli 2008 zakte zijn ‘Viva Hollandia’ van #1 naar #52. Dat was nadat het Nederlands Elftal was uitgeschakeld. Meer over de grootste zakkers vanaf #1 in de nieuwe Megaman.

derde top 10-hit, tweede #1-album

Dat is de voorlopige score voor de 21-jarige Ariana Grande. ‘Problem’ feat. Iggy Azalea stond in mei een weekje op #10. ‘Break free’ feat. Zedd steeg vorige week naar #9 en boekt deze week twee plaatsen winst en komt uit op #7. Daarnaast stijgt ‘Bang bang’ van Ariana en Jessie J en Nicki Minaj van 15 naar #8. Met andere woorden, binnen vier maanden scoort Ariana Grande drie top 10-hits!
Haar album My Everything zakt in de tweede week van de derde naar de achtste plaats. In de Amerikaanse albumlijst komt het binnen op #1 en is na Yours Truly (uit 2013), haar tweede #1-notering daar.

Ook nieuw bij de bovenste tien is ‘Lovers on the sun’ van David Guetta feat. Sam Martin, dat in de negende week van 12 naar #10 stijgt. Voor Sam is het zijn eerste hit, voor David zijn 33e en elfde top 10-notering.

Voordat we de eerste weeks aan je voorstellen, even een rondje langs de grote stijgers:
#17 (28) Becky G: Shower
#29 (60) Meghan trainor: All about that bass
#37 (67) Katy Perry: This is how we do
#42 (52) Elle Henderson: Ghost
#54 (90) Nicki Minaj: Anaconda
#60 (87) Iggi Azalea feat. Rita Ora: Black widow

Hier volgen alle vijf eerste weeks noteringen:
#49 3js: Raak m’n hart
#71 Maroon 5: Animals
#75 Wesly Bronkhorst: Ik ga maar
#88 Ben Howard: I forget where we were
#95 Usher feat. Nicki Minaj: She came to give it to you

ALBUMS

TOP 5

1. (1)   Jan Smit: Jij En Ik (tweede week)
2. (2)   de Toppers: Toppers In Concert 2014
3. EW  Broederliefde: Gevoelig Feestje, hiphop collectief uit de Rotterdamse wijk Spangen
4. (6)   Dotan: 7 Layers
5. (4)   Eric Clapton & Friends: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale

Over naar het restant eerste weeks noteringen:
#7 Dash Berlin: We Are (Part 1)
#11 Maroon 5: V
#31 Magnus: Where Neon Goes To Die
#53 Ben l’Oncle Soul: A Coup De Rêves
#58 Johnny Winter: Step Back
#63 Gregory Page: One Way Journey Home
#68 Status Quo: Frantic Four’s Final Fling Live at the Dublin O2 Arena
#73 Dr. John: Ske-Dat-De-Dat

Zaterdag volgen op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers. Na het weekend volgt een nieuwe Megaman.

maandag 1 september 2014

Megaman bij week 35 – 30 augustus 2014

Drie keer is scheepsrecht voor Wolter Kroes

En verder in deze Megaman:
Verlies en winst voor ‘Jij en ik’, Nick & Simon brengen dubbele ode aan de vrouw, the Kik raakt een gevoelige snaar, ‘Sunny’ voor de vijfde keer een hit, First aid kit brengt Zweedse countrymuziek en Katy Perry stond nummer af aan Iggy Azalea.

In de Album Top 100 scoort Jan Smit zijn negende #1-notering en heeft Kate Bush het nog steeds. Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Drie keer is scheepsrecht voor Wolter Kroes

#1 Wolter Kroes & Isabella: Ik ben je prooi                     ***hoogste eerste weeks ***

"Geweldig, op nummer een binnengekomen in de top honderd. Lieve mensen, ik ben helemaal uit mijn dak. Dank jullie wel allemaal. 'De Prooi' na veertien jaar op een." Dat twitterde Wolter Kroes vrijdagmiddag nadat bekend was geworden dat ‘Ik ben je prooi’, zijn duet met Isabella, was binnen gekomen op de eerste plaats van de Single Top 100.

‘Ik ben je prooi’ is een nummer uit 2000 dat Wolter Kroes kreeg aangeboden van Ricardo Schuëngel Sr, muziekuitgever. Hij had het vertaald uit het Italiaans. Het origineel ‘Beccati un umo’, geschreven door Giancarlo Bigazzi en Marco Falagiani, was in 1998 de b-kant van ‘Un grffio in piu’ waarmee de Italiaanse zangeres Liliana Tamberi meedeed aan het San Remo Festival.

Ik ben jeprooi (remix 2000)’ belandde op het album Niemand Anders (#67 in 2000) en stond als single een weekje op #65. Geen commercieel succes dus, maar tijdens optredens bleek het wel één van zijn populairste nummers te zijn. Tijdens de theatertour van 2010 was ‘Ik ben je prooi’ zelfs het meest aangevraagde nummer. Daarop werd het nummer opnieuw uitgebracht en nu wel met succes, want het bereikte de tiende plaats.

drie keer is scheepsrecht

We zijn vier jaar verder en opnieuw staat het nummer in de Single Top 100, nu in duetvorm. Aanleiding voor de nieuwe versie is het optreden dat Wolter Kroes op 4 juni gaf in Utopia tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal. Utopia is na Big Brother en De Gouden Kooi, de derde reallife soap uit de koker van John de Mol, dagelijks te zien op SBS6.

Naast zijn voetbalhits deed Wolter Kroes ook ‘Ik ben je prooi’. De 32-jarige Isabella Smit uit Amsterdam, één van de 15 bewoners van Utopia, bleek het nummer te kennen en zong een stukje met hem mee. Daar kwamen zoveel reacties op, dat werd besloten dat de twee het nummer samen moesten opnemen. Er was echter één probleempje: Isabella mag Utopia niet even verlaten …

Ik ben je prooi 3.0

Als Isabella niet naar Wolter mag komen, dan komt Wolter toch naar Isabella? En dus vond op 18 augustus, in de loods op het terrein van Utopia, de opname plaats en werd alles in beeld (videoclip) en geluid vastgelegd. Vier dagen later kwam het nummer uit bij de diverse downloadportals en stond in no-time bovenaan. Het downloaden is de hele week doorgegaan, met als uiteindelijk resultaat een #1-positie. Voor Wolter is ‘Ik ben je prooi’ na ‘Viva Hollandia’ (in 2008 én ook een cover), zijn tweede #1-hit.

Naast de download bleek er ook behoefte te zijn aan een fysieke cd-single. Bij voldoende vraag, meer dan 100 stuks, zouden de persen gaan draaien. Die vraag overstijgt dat aantal vele malen en dus is er sinds afgelopen vrijdag ook een cd-single van. Deze verkopen tellen mee voor de Single Top 100 van volgende week, maar of die voldoende zijn om #1 te blijven …

concert

Daar blijft het echter niet bij, want op 16 september vind in de loods van Utopia een concert plaats van Wolter Kroes en Isabella en andere artiesten. Utopianen konden zich daarvoor opgeven door het overmaken van €29,50. Voor een VIP-kaartje moest €55,00 worden neergeteld. Daar krijg je dan wel een heerlijk welkomstdrankje plus lekkere hapjes voor. Je verblijft in een aparte VIP-ruimte (waar in de loods?) én je mag op de foto met de artiesten!

‘Ik ben je prooi’ van Wolter Kroes & Isabella is de tweede hit die Utopia oplevert. Begin dit jaar bereikte het themanummer ‘Say heaven say hell’ van Miss Montreal de 27e plaats.

Verlies en winst voor Jij en ik

#10  Jan Smit: Jij en ik

Vorige week steeg ‘Jij en ik’ van Jan Smit alsnog naar de eerste plaats waarmee hij zijn twintigste #1-hit scoorde. Lang heeft Jan daar niet van kunnen genieten, want deze week zakt het nummer naar de tiende plaats. Dat is geen diepterecord voor Jan. De grootste val vanaf #1 was op 28 maart 2009, toen ‘Je naam in de sterren’ naar de 22e plaats zakte. Dat was echter wel nadat het nummer vier weken op de eerste plaats stond. Een aantal dat Jan of welke Nederlandstalige artiest ook, tegenwoordig niet meer haalt.

ook winst voor Jij En Ik

Een flink verlies dus voor ‘Jij en ik’, maar ‘Jij en ik’ boekt ook een grote winst, want het komt binnen op de eerste plaats! En dan bedoelen we natuurlijk het gelijknamige album in de Album Top 100. Met een overwicht van bijna 75% op Toppers In Comcert 2014 van Jeroen – Gerard – René. Zie ook de albumsnippers.

Nick & Simon brengen dubbele ode aan de vrouw

#42 Nick & Simon: Leve de vrouw

Op #120 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, staat ‘Ode aan de vrouw’ van Nick & Simon. Het nummer is afkomstig van Herinneringen – Het Beste Van, en dan de tweede cd met bijna alleen maar live nummers. Het duo zong dit nummer al tijdens hun concerten in het GelreDome in Arnhem in oktober 2013. Het is een vrije bewerking van ‘Ik wou dat ik jou was’ van Veldhuis & Kemper.
Daarnaast is ‘Ode aan de vrouw’ ook de tweede track op de cd-single ‘Leve de vrouw’, waarvan de eerste track al wel een notering krijgt op #42. Daarmee brengt het duo dus een dubbele ode aan de vrouw. Niet onbelangrijk, want voor 90% is het hun doelgroep!

Meghan Trainor is 18 jaar en al toe aan haar derde album

#60 Meghan Trainor: All about that bass

De nu 20-jarige Meghan Elisabeth Trainor (Nantucket, Nassachusetts, 22 december 1993), schrijft al liedjes sinds haar elfde. Op haar dertiende kreeg ze van haar ouders een computer zodat ze haar eigen liedjes ook kon opnemen.

Vier jaar later deed Meghan Trainor mee aan the Durango Songwriter’s Expo, waar diverse liedjesschrijvers bij elkaar kwamen. Daar kwam ze in contact met Carla Wallace van Yellow Dog Music, die haar een contract aanbood. In 2011 bracht ze twee albums uit, I’ll Sing With You en Only 17. Vervolgens deed Meghan aan diverse schrijfsessies mee met andere liedjesschrijvers. Tijdens één van deze sessies schreef ze met Kevin Kadish het nummer ‘All about that bass’, dat binnenkomt op #60. In Australië, Nieuw-Zeeland en Denemarken bereikte het nummer de eerste plaats. Nog dit jaar verschijnt haar derde album.

the Kik raakt een gevoelige snaar

#61 the Kik: Schuilen bij jou

Op 14 augustus was the Kick te gast bij 3FM dj Giel Beelen om hun single ‘Cupido’ te spelen. Aan alle artiesten die bij Giel langskomen wordt gevraagd om ook een nummer uit de 3FM hitparade te doen. The Kik koos voor ‘In your arms’ van Chef’ Special, waarin Joshua Nolet, zanger van Chef’ Special een ode brengt aan zijn vader die in december 2012 overleed aan kanker.

Dave von Raven, zanger van the Kik, hertaalde ‘In your arms’ naar ‘Schuilen bij jou’. Niet alleen Giel, maar ook veel luisteraars moesten een traantje wegpinken bij het horen van het nummer. Dagen na de uitzending bleven de reacties binnenkomen en de vraag waar het kon worden gedownload. Afgelopen week was het eindelijk zover met als gevolg dat ‘Schuilen bij jou’ binnenkomt op #61.

Sunny voor de vijfde keer een hit

#75 Traum:a: Sunny

Wat is waar?
  1. Trauma is een Duitse punkrockband
  2. Trauma is de eerste band van Cliff Burton, voordat hij bij Metallica kwam
  3. Trauma is een project van twee Oostenrijkse dj’s die werken vanuit Berlijn
Alle drie stellingen zijn waar. Er is echter een verschil in spelling tussen de eerste twee en de derde stelling. De derde Trauma schrijf je als Traum:a. Dit duo komt op #75 binnen met ‘Sunny’ en scoort daarmee de vijfde versie van het nummer.

Veelal wordt gedacht dat het origineel van ‘Sunny’ afkomstig is van de Amerikaanse zanger. Weliswaar schreef hij het nummer in 1965 na twee ingrijpende gebeurtenissen (waarover zo dadelijk meer), maar Bobby is niet de eerste die het opnam. Dat was Mieko Hirota, de Japanse Connie Francis, dat verscheen op 20 oktober 1965.

Twee weken later, op 2 november 1965, kwam de Amerikaanse marimbaronist Dave Pike met een instrumentale versie van het nummer. Pas in 1966 nam Bobby zijn versie op in de Bell sound studios in New York City en dan ook nog na aandringen van zijn producer Jerry Ross, want Bobby Hebb was helemaal niet van plan om ‘Sunny’ op te nemen. Het nummer werd als laatste opgenomen in een serie van achttien nummers en bereikte de tweede plaats van de Amerikaanse hitparade. Daarbij hield Bobby Hebb de coverversie van Georgie Fame op een afstand. Het totaal aantal covers van ‘Sunny’ wordt geschat op meer dan 700 stuks! De bekendste hitversies zijn van Bobby Hebb, Cher en Georgie Fame (allen #2 in 1966),  en Boney M (#1 in 1977).

positief blijven

Bobby Hebb schreef ‘Sunny’ na twee ingrijpende gebeurtenissen. Op 22 november 1963 was de Amerikaanse president John F. Kennedy omgekomen bij een aanslag en de dag daarna werd Harold, de broer van Bobby, neergestoken buiten een nachtclub in Nashville. Beide tragedies maakten een diepe indruk op hem, maar waren volgens Bobby zelf niet de directe aanleiding voor het schrijven van ‘Sunny’. Het nummer ontstond op een ochtend na een nachtje muziek maken, waarbij de drank ook rijkelijk stroomde. De directe inspiratie kwam van de aanblik van een paarse zonopkomst. Met het nummer wilde Hebb aangeven, hoe slecht het ook met je gaat, er komen altijd betere tijden.

Bobby Hebb overleed op 3 augustus 2010 op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Nashville aan de gevolgen van kanker. De week daarna ging ‘Sunny’ op herhaling op #91.

First aid kit brengt Zweedse countrymuziek

#80 First aid kit: My silver lining

Dankzij het optreden op Lowlands steeg het album Stay Gold van First aid kit vorige week van 95 naar #36. Normaal gesproken vallen albums van artiesten van een festival de week daarop flink terug. Zo niet dat van First aid kit, want dat levert maar drie plaatsen in. Dit danken ze mede aan de Megahit ‘My silver lining’ dat deze week binnenkomt op #80.
First aid kit zijn de zusjes Johanna en Klara Söderberg, uit Enskede, een wijk in Stockholm, Zweden. Het muzikale talent hebben ze niet helemaal van zichzelf; hun vader was ook muzikant en maakte deel uit van de band Lolita Pop. Na Rednex met ‘Cotton Eyed Joe’ (#1 in 1994) is First aid kit de tweede act uit Zweden dat scoort met een countrygetint nummer wat ‘My silver lining’ is.

Katy Perry stond nummer af aan Iggy Azalea

#87 Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow

2014 is een succesvol jaar voor de Australische Amethyst Amelia Kelly, beter bekend als Iggy Azalea. Haar eigen ‘Fancy’ feat. Charli XCX staat op #32, ‘Problem’ van Ariana Grande op #13 en met ‘Black widow’ feat. Rita Ora komt ze binnen op #87. Met uitzondering van ‘Problem’, staan de andere nummers op het album The New Classic van Iggy, dat in mei een weekje op #58 stond. Daarnaast heeft Iggy nummers opgenomen met Jennifer Lopez.

te laat voor album

Voor haar album The New Classic was Iggy op zoek naar een zangeres met een krachtige stem die het refrein zou kunnen zingen van een liedje dat Katy Perry haar had toegeschoven. Het nummer ‘Black widow’ had Katy geschreven voor haar album Prism, maar het was te laat om mee genomen te worden. Iggy Azalea kent de Britse zangeres Rita Ora (links) al jaren, zij deed het voorprogramma van haar eerste tournee. Dus toen Iggy haar benaderde voor het nummer, hoefde Rita niet lang na te denken. Het productieteam StarGate zorgde voor de afwerking en ‘Black widow’ was geboren.

Nicki Minaj verheerlijkt de (vrouwelijke) bil

#90 Nicki Minaj: Anaconda

Twee jaar geleden scoorde de Nederlandse groep Yellow claw feat. Sjaak & Mr. Polska een #5-hit met ‘Krokobil’. Vanuit de mannen bezien was het een eerbetoon aan de vrouwelijke bil. Wie zou verwachten dat een vrouwelijke artiest ook met een lied zou komen ter verheerlijking van de (vrouwelijke) bil? Aan het nummer zelf hoor je het niet, maar als je de videoclip ziet …

Die vrouwelijke artiest in kwestie is Nicki Minaj met haar nummer ‘Anaconda’, dat in de Amerikaanse hitparade naar de tweede plaats is gestegen. Het aantal keren dat een clip wordt vertoond op YouTube telt namelijk ook mee voor de hitparade daar.

Tina van Beeck kijkt terug op haar vakantieliefdes

#91 Tina van Beeck: Vakantieliefdes

Vandaag, 1 september, eindigt ook voor de regio Midden Nederland de zomervakantie. Op de eerste dag zal nog niet iedereen zijn hoofd er bij hebben en wordt misschien wel teruggedacht aan Juan of Isabelle, een vakantieliefde. Batiste zong daar in 2002 al over in ‘Vakantieliefde’ (#26).

Anno 2014 kijkt ook de 41-jarige Tina van Beeck terug op haar vakantieliefdes. Dat doet ze op het nummer ‘Vakantieliefdes’, op de melodie van ‘Summer of ‘69’ van Bryan Adams uit 1984, maar pas een hit in 1990 (#4). De originele tekst ging niet over een vakantieliefde, maar over het jaar waarin Adams zijn eerste gitaar kocht. De Nederlandse tekst is van Ton van Gils. Dit najaar komt Tina met een heel album.

Wordt ‘Shake it off’ de grootste hit voor Taylor Swift?

#92 Taylor Swift: Shake it off

Bij ons komt ‘Shake it off’ van Taylor Swift binnen op de 92e plaats, maar in de Amerikaanse hitparade, de Billboard Hot 100, knalt het nummer binnen op de 1e plaats en scoort ze na ‘We are never ever getting back together’, haar tweede #1-hit. Vorige week zondag zong ze ‘Shake it off’ tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards, waar miljoenen Amerikanen naar kijken, dus dat was kat in ’t bakkie. Hier moeten we nog maar afwachten hoe ver ‘Shake it off’ komt, een nummer dat Swift schreef met Max Martin en Shellback. Haar grootste hit tot nu toe is nog steeds haar eerste, ‘Love story’ (#13 in 2009). ‘Shake it off’ is de voorloper van het album 1989 dat in oktober verschijnt, niet toevallig haar geboortejaar.