maandag 1 september 2014

Drie keer is scheepsrecht voor Wolter Kroes

#1 Wolter Kroes & Isabella: Ik ben je prooi                     ***hoogste eerste weeks ***

"Geweldig, op nummer een binnengekomen in de top honderd. Lieve mensen, ik ben helemaal uit mijn dak. Dank jullie wel allemaal. 'De Prooi' na veertien jaar op een." Dat twitterde Wolter Kroes vrijdagmiddag nadat bekend was geworden dat ‘Ik ben je prooi’, zijn duet met Isabella, was binnen gekomen op de eerste plaats van de Single Top 100.

‘Ik ben je prooi’ is een nummer uit 2000 dat Wolter Kroes kreeg aangeboden van Ricardo Schuëngel Sr, muziekuitgever. Hij had het vertaald uit het Italiaans. Het origineel ‘Beccati un umo’, geschreven door Giancarlo Bigazzi en Marco Falagiani, was in 1998 de b-kant van ‘Un grffio in piu’ waarmee de Italiaanse zangeres Liliana Tamberi meedeed aan het San Remo Festival.

Ik ben jeprooi (remix 2000)’ belandde op het album Niemand Anders (#67 in 2000) en stond als single een weekje op #65. Geen commercieel succes dus, maar tijdens optredens bleek het wel één van zijn populairste nummers te zijn. Tijdens de theatertour van 2010 was ‘Ik ben je prooi’ zelfs het meest aangevraagde nummer. Daarop werd het nummer opnieuw uitgebracht en nu wel met succes, want het bereikte de tiende plaats.

drie keer is scheepsrecht

We zijn vier jaar verder en opnieuw staat het nummer in de Single Top 100, nu in duetvorm. Aanleiding voor de nieuwe versie is het optreden dat Wolter Kroes op 4 juni gaf in Utopia tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal. Utopia is na Big Brother en De Gouden Kooi, de derde reallife soap uit de koker van John de Mol, dagelijks te zien op SBS6.

Naast zijn voetbalhits deed Wolter Kroes ook ‘Ik ben je prooi’. De 32-jarige Isabella Smit uit Amsterdam, één van de 15 bewoners van Utopia, bleek het nummer te kennen en zong een stukje met hem mee. Daar kwamen zoveel reacties op, dat werd besloten dat de twee het nummer samen moesten opnemen. Er was echter één probleempje: Isabella mag Utopia niet even verlaten …

Ik ben je prooi 3.0

Als Isabella niet naar Wolter mag komen, dan komt Wolter toch naar Isabella? En dus vond op 18 augustus, in de loods op het terrein van Utopia, de opname plaats en werd alles in beeld (videoclip) en geluid vastgelegd. Vier dagen later kwam het nummer uit bij de diverse downloadportals en stond in no-time bovenaan. Het downloaden is de hele week doorgegaan, met als uiteindelijk resultaat een #1-positie. Voor Wolter is ‘Ik ben je prooi’ na ‘Viva Hollandia’ (in 2008 én ook een cover), zijn tweede #1-hit.

Naast de download bleek er ook behoefte te zijn aan een fysieke cd-single. Bij voldoende vraag, meer dan 100 stuks, zouden de persen gaan draaien. Die vraag overstijgt dat aantal vele malen en dus is er sinds afgelopen vrijdag ook een cd-single van. Deze verkopen tellen mee voor de Single Top 100 van volgende week, maar of die voldoende zijn om #1 te blijven …

concert

Daar blijft het echter niet bij, want op 16 september vind in de loods van Utopia een concert plaats van Wolter Kroes en Isabella en andere artiesten. Utopianen konden zich daarvoor opgeven door het overmaken van €29,50. Voor een VIP-kaartje moest €55,00 worden neergeteld. Daar krijg je dan wel een heerlijk welkomstdrankje plus lekkere hapjes voor. Je verblijft in een aparte VIP-ruimte (waar in de loods?) én je mag op de foto met de artiesten!

‘Ik ben je prooi’ van Wolter Kroes & Isabella is de tweede hit die Utopia oplevert. Begin dit jaar bereikte het themanummer ‘Say heaven say hell’ van Miss Montreal de 27e plaats.

3 opmerkingen:

 1. beste Megaman, is het niet ooit zo geweest dat de verkopen als gemiddelde van twee weken telden? Dan zou "zoiets" niet kunnen gebeuren. Een nummer één Hit voor Wolter... . Een week verkopen door een programma. Met 2% voorsprong en de week erop te zakken naar weet ik veel. Denk vrije val. En ja officieel een nummer een hit, maar denk dat jullie weten wat ik bedoel. Komt er geen einde aan deze NL-talige troep die op nummer een binnenstormen om vervolgens weer te kelderen. Streaming heeft daar dus ook nog een einde aan gemaakt helaas. gr. Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @anoniem, beste Marcel, Dank voor je reactie. In het verleden is de samenstelling van de lijst meerdere periodes over twee weken verdeeld. Per 1 mei 2004 is daarvan afgestapt. Hoewel we daar niet voor zijn, zou het nu te overwegen zijn om - met de kleine aantallen downloads/cd-singles - weer over twee weken te meten. Voor de Nederlandstalige artiesten zal dit betekenen dat ze hun trucs dan twee weken uit de kast moeten uithalen om #1 te komen. Over #1 blijven zullen we het maar niet hebben, want dat komt in hun woordenboek niet voor ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartelijk dank voor jou uitgebreid antwoord ! Echt tof! Kijk alweer uit naar de nieuwe "Megaman". Elke week weer.
  Groeten en beste wensen, marcel

  BeantwoordenVerwijderen