maandag 1 september 2014

Sunny voor de vijfde keer een hit

#75 Traum:a: Sunny

Wat is waar?
  1. Trauma is een Duitse punkrockband
  2. Trauma is de eerste band van Cliff Burton, voordat hij bij Metallica kwam
  3. Trauma is een project van twee Oostenrijkse dj’s die werken vanuit Berlijn
Alle drie stellingen zijn waar. Er is echter een verschil in spelling tussen de eerste twee en de derde stelling. De derde Trauma schrijf je als Traum:a. Dit duo komt op #75 binnen met ‘Sunny’ en scoort daarmee de vijfde versie van het nummer.

Veelal wordt gedacht dat het origineel van ‘Sunny’ afkomstig is van de Amerikaanse zanger. Weliswaar schreef hij het nummer in 1965 na twee ingrijpende gebeurtenissen (waarover zo dadelijk meer), maar Bobby is niet de eerste die het opnam. Dat was Mieko Hirota, de Japanse Connie Francis, dat verscheen op 20 oktober 1965.

Twee weken later, op 2 november 1965, kwam de Amerikaanse marimbaronist Dave Pike met een instrumentale versie van het nummer. Pas in 1966 nam Bobby zijn versie op in de Bell sound studios in New York City en dan ook nog na aandringen van zijn producer Jerry Ross, want Bobby Hebb was helemaal niet van plan om ‘Sunny’ op te nemen. Het nummer werd als laatste opgenomen in een serie van achttien nummers en bereikte de tweede plaats van de Amerikaanse hitparade. Daarbij hield Bobby Hebb de coverversie van Georgie Fame op een afstand. Het totaal aantal covers van ‘Sunny’ wordt geschat op meer dan 700 stuks! De bekendste hitversies zijn van Bobby Hebb, Cher en Georgie Fame (allen #2 in 1966),  en Boney M (#1 in 1977).

positief blijven

Bobby Hebb schreef ‘Sunny’ na twee ingrijpende gebeurtenissen. Op 22 november 1963 was de Amerikaanse president John F. Kennedy omgekomen bij een aanslag en de dag daarna werd Harold, de broer van Bobby, neergestoken buiten een nachtclub in Nashville. Beide tragedies maakten een diepe indruk op hem, maar waren volgens Bobby zelf niet de directe aanleiding voor het schrijven van ‘Sunny’. Het nummer ontstond op een ochtend na een nachtje muziek maken, waarbij de drank ook rijkelijk stroomde. De directe inspiratie kwam van de aanblik van een paarse zonopkomst. Met het nummer wilde Hebb aangeven, hoe slecht het ook met je gaat, er komen altijd betere tijden.

Bobby Hebb overleed op 3 augustus 2010 op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboorteplaats Nashville aan de gevolgen van kanker. De week daarna ging ‘Sunny’ op herhaling op #91.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten