vrijdag 13 juli 2018

Hitflits: Drake ingehaald door Hitzone; Ronnie Flex helpt Blof aan achtste top 5-notering

Voor de tweede week voert Drake met Scorpion de Album Top 100 aan. Het overwicht.ten opzichte van de #2, deze week Exotische Wapens van LouiVos, is afgenomen met een kwart, maar nog altijd ruim 41%. Toch is Scorpion niet het bestverkochte album van deze week.

Ruim een kwart meer dan Scorpion van Drake, dat dus al goed verkoopt, gingen er over de (digitale) toonbanken van het verzamelalbum Hitzone 86. Op het dubbelalbum staan 48 tracks met onder andere  ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa en ‘Liefde In De Lucht’ van Kraantje Pappie feat. Noshua Nolet.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Drake: Scorpion
2. EW  LouiVos: Exotische Wapens
3. (2)   SBMG: Metro 53 (op ruim 41%)
4. EW  Spanker: Ontbijten Met Champagne
5. (3)   XXXtentacion: ?
De volledige top 5 bestaat dus uit hiphop / rap albums

Over naar de andere eersteweeks noteringen, waarbij we nog een rapper tegenkomen:
#14 Years & Years: Palo Santo
#49 Future: Beastmode 2
#97 Felix Jaehn: I

SINGLES

Ook in de Single Top 100 zijn het vooral de rappers en hiphoppers die de dienst uitmaken, met aan kop, nu voor de derde week, ‘Drama’ van Bizzey & Boef. Net buiten de top 5 komt ‘Meli Meli’ van Ali B & Numidia feat. Ronnie Flex binnen. Het nummer is de zeventiende top 10-notering voor Ali B, maar de eerste als hoofdartiest sinds 2015. Toen bereikte ‘Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn’ feat. Ruben Annink, de tiende plaats. Voor Numidia is ‘Meli Meli’ haar eerste top 10-notering en voor Ronnie Flex zijn twintigste.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Bizzey & Boef: Drama (derde week op #1)
2. (2)   SBMG feat. Boef: Lit (op bijna 30%)
3. (3)   Broederliefde & Frenna: Hoe Je Bent
4. (4)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss
5. (6)   Ronnie Flex & Bløf: Omarm Me

Ronnie Flex helpt Bløf aan achtste top 5-notering

‘Omarm’ van Bløf kwam in 2003 niet hoger dan de zesde plaats. Vorige week leek het er op dat de versie van Ronnie Flex & Bløf ook niet verder dan de zesde plaats zou rijken. Maar deze week stijgt het nummer naar de vijfde plaats en scoort dus hoger dan het origineel. Dat is niet uniek, maar wel bijzonder. Voor Bløf is het hun achtste top-5 notering, met dank aan Flex, die hen had benaderd om het nummer samen op te nemen.

Van de 22 tracks van Scorpion van Drake, blijven er deze week acht over. Wij noemen de drie populairste:
#8 (7) Don’t Matter To Me feat Michael Jackson
#16 (29) In My Feelings
#35 (5) Nonstop
Opvallend is wel dat de albumtrack ‘In My Feelings’ flink stijgt.

Over naar de andere eerste weeks noteringen:
#59 Alvaro Soler: La Cintura
#86 Kris Kross Amsterdam x the Boy Next Door feat. Conor Maynard: Whenever
#91 Jonna Fraser feat. Latifah: Ik Slide
#95 Spanker, Bokoesam & Josylvio feat. Jandro: Getallen
#98 Dopebwoy feat. Bizzey: Salaris

En nog drie racks van het album Exotische Wapens van LouiVos:
#73 Ga Los feat. Scarface
#93 Ze Wilt Meer feat. Bizzey
#96 Homies Tuchten feat. Mula B

Tot zover deze Hitflits. Dit is het weekend van De Zwarte Cross én North Sea Jazz (NSJ). Oei, moeilijke keuze. Gelukkig is er nog radio, want 3FM volgt De Zwarte Cross en Radio 2 NSJ! Wellicht komen we je op één van beide festivals tegen dit weekend!

zondag 8 juli 2018

Albumflitsen bij week 27 - 7 juli 2018

Na de klap die Drake afgelopen vrijdag uitdeelde met zijn album Scorpion, stellen we in deze editie van de albumsnippers nog even de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 aan je voor.

#5 Gorillaz: The Now Now
Tot vorig jaar hoorden we zes jaar niets van de Gorillaz, het project van Damon Alburn (zanger van Blur) en Jamie Hewlett (schrijver van comics en ontwerper). En nu The Now Now al het  tweede album in twee jaar tijd. Vorig jaar verscheen Humanz, dat een plaatsje lager eindigde, op de zesde plaats.
Afgelopen vrijdag stond Gorillaz op het podium van Rock Werchter. Daar ging alles goed. Minder goed verliep het concert zondag in het Deense Roskilde, waar zanger Del the Funkee Homosapien, bekend van de hit ‘Mistadobalina’ uit 1991, vam het podium viel. De zanger werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij het goed maakt. Het concert van Gorillaz is afgebroken.

#6 Florence & the Machine: High As Hope
Een eerste plaats in onze albumlijst zat er bij lange niet in voor High As Hope het vierde studioalbum van de Britse rockband Florence & the Machine. Maar in de Britse albumlijst had het haar vierde #1-album moeten worden. Maar ene Drake met zijn album  Scorpion voorkwam dat (en niet alleen daar). High As Hope na How Big, How Blue, How Beautiful (#3 in 2015), het tweede top 10-album voor Florence & the Machine in Nederland.

#17 John Coltrane: Both Directions At Once – The Lost Album
Het is dit jaar 55 jaar geleden dat in de Van Gelder Studio, in Englewood Cliffs, New Jersey, opnames plaatsvonden van saxofonist John William Coltrane en zijn Classic Quartet. Vanwege ruimtegebrek werd de mastertape met de opnames van 6 maart 1963 gewist door het label Impulse Records. Maar na jaren blijkt dat Coltrane, overleden in 1967 aan leverkanker, een kopie van de opnames aan zijn vrouw Juanita Naima had gegeven.
In 2005 kondigde het veilinghuis van Guernsey de verkoop aan van stukken uit de nalatenschap van Contrane. Daar stak echter de platenmaatschappij een stokje voor en redde daarmee alsnog een kopie van de opnames. Vervolgens verwerkten Ravi, zoon van wijlen Coltrane met studioman Ken Druker, de opnames tot het album Both Directions At Once – The Lost Album. Tenorsaxofonist Sonny Rollins schreef het voorwoord.

#63 Ray Davies: Our Country – Americana Act II
In april 2017 bracht de Brits muzikant Ray Davies, voormalig zanger en oprichter van the Kinks, het album Americana uit, dat de achttiende plaats haalde. Basis voor Americana was de gelijknamige biografie van Davies uit 2013, waarin hij herinneringen ophaalt aan de Amerikaanse tournees met the Kinks en het leven in New York en New Orleans.

Vorig jaar kondigde hij Davies aan dat er nog in 2017 een vervolg zou komen. Het is nu juli 2018, dus het heeft iets langer geduurd, maar nu is er het vervolg Our Country – Americana Act II, met opnieuw the Jayhawks als begeleiders.

#65 Bullet For My Valentine: Gravity
Voor singlehits ben je aan het verkeerde adres bij de Britse metalband Bullet For My Valentine. Gravity is het zesde studioalbum en het eerste met bijdragen van bassist Jamie Mathias, die sinds 2015 bij de band zit.
Naast Jamie Mathias, maakt nog iemand zijn debuut op Gravity. Dat is drummer James Bowld. In eerste instantie verving  Bowld in 2016 drummer Michael ‘Moose’ Thomas, omdat diens vrouw in verwachting was. Eind 2017 werd Bowld echter de vaste drummer en was het exit voor Thomas, in 1998 één van de oprichters van Bullet For My Valentine.

Na zijn gedwongen vertrek kondigde Thomas een eigen band te beginnen met leden van Throw the Fight, Threat Signals en Still Remains. Bassist Jamie Mathias, sinds 2015 bij Bullet For My Valentine, levert op Gravity voor het eerst bijdragen.

#78 Graham Nash: Over The Years …
Graham William Nash, de man achter talloze hits van the Holles, de N van Crosby, Stills & Nash en ook in CSNY, waarbij de Y staat voor Neil Young. Deze legendarische muzikant staat aanstaande zaterdag, 14 juni 2018, in het Amsterdamse Bostheater.
Daar zal hij ongetwijfeld nummers uit zijn rijke repertoire spelen, die ook staan op het dubbelabum Over The Years … Op de tweede cd staan demoversies. Daarnaast verschijnt er op 31 augustus ook een vinylversie.

#95 Billie Elllish: Don’t Smile At Me
In juni bereikte het nummer ‘Lovely’ van Billie Elllish & Khalid de 55e plaats. Het nummer staat op de soundtrack van de Netflix-serie ’13 Reasons Why: Season 2’ en zul je dan ook niet aantreffen op het album Don’t Smile At Me van Billie Ellish Pirate Braird O’Connell, zoals ze  volledig heet.

Don’t Smile At Me is het debuutalbum van Billie Ellish, afkomstig uit Los Angeles. Het album, geproduceerd door haar broer Finneas O’Connell, verscheen al in juni 2017. Sinds januari van dit jaar jaar verbleef het album in de Bubbling-Under, de wachtkamer van de Album Top 100, om deze week, na 26 weken (!), de overstap te maken naar de Album Top 100. We zijn benieuwd hoelang ze het daar volhoudt.