vrijdag 13 augustus 2010

Hitflits: wens Dries Roelvink gaat in vervulling; Caro Emerald een half jaar op #1

De afgelopen weken heeft Dries Roelvink er alles aan gedaan om zijn single ‘Alleen door jou’ onder de aandacht te krijgen, met het doel: één keer in zijn leven op #1 staan. Nadat hij vorige week donderdagavond in zijn gele zwemslip de Amsterdamse Gay Pride opende, is het nummer flink gedownload. Genoeg om deze week binnen te komen op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee is ‘Alleen door jou’ na ‘Zou zo graag’ van Jurk! de tweede single die na een oproep op Twitter de eerste plaats bereikt. Jurk! bereikt in januari de eerste plaats na een oproep op Twitter om het nummer te downloaden, met als beloning een gratis concert. Toen Dries het nieuws hoorde van zijn #1-hit, is hij direct met kleren en al het zwembad in St. Tropez, waar hij verblijft, gesprongen. Dries: “Nooit meer kan iemand zeggen dat ik een B-artiest ben. Hier heb ik het 26 jaar lang voor gedaan!”. Proficiat Dries!

airplay belangrijker dan verkoop

Overigens hoef je niet te verwachten dat ‘Alleen door jou’ ook in de andere Nederlandse hitlijsten (3FM Top 50 en Top 40) op #1 zal komen. Hoewel het nummer een hoge notering kreeg in de door velen bejubelende Ituneslijst, en er meer dan 3.000 stuks van verkocht zijn, is dat voor die lijsten niet voldoende. Je moet namelijk ook flink gedraaid worden op deze zenders, waar de airplay belangrijker is dan de verkoop. Tja, en dan delf je als Nederlandstalige artiest al snel het onderspit.

‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup zakt naar de tweede plaats en levert ruim 30% in. Maar volgende week pakt het nummer de eerste plaats zeker weer terug en vervolgt dan in ieder geval voor één week de zegetocht. Tenzij een ander nummer het overneemt van Dries Roelvink. Dat zou wellicht ‘Morgen wordt alles anders’ van Bonnie & Gerard kunnen zijn, dat deze week van 19 naar #5 stijgt. Voor Gerard is het al zijn derde top 10-hit dit jaar, voor Bonnie St. Claire een weerzien met de top 10 sinds dertig jaar! Haar voorlaatste top 10-hit was ‘Pierrot’ uit 1980, dat de achtste plaats bereikte.

Geen #1-kandidaat, maar inmiddels wel een top 10-notering voor een nummer waarvan de basis in 2005 ligt: ‘Born again (Balearic Soul Mix)’ van Ricky L. feat. M:ck, dat in de achtste week van 13 naar #6 stijgt. In 2005 werd het uitgebracht als *****L* feat. M:ck. Daarna is het nummer door menig dj/remixer onderhanden genomen, waaronder Funkerman in 2007. En (eindelijk) in 2010 zorgt de mix van Balearic soul (= Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009, voor een notering. De basis is nog steeds dezelfde als in 2005, gelegd door de Italiaan Ricky L, die volledig Riccardo Luchini heet. Mick heet volledig Michele Coletti en is ook afkomstig uit Italië.

Over naar de andere elf binnenkomers:
#28 Mohombi: ‘Bumpy ride’
#42 die Twa: ‘Het gaat zoals het gaat’
#45 Rob Ronalds: ‘Op de camping’
#61 Stefan & Patrick Dano: ‘Onbereikbaar’
#69 Remco van Veld: ‘Papa’
#79 Franky Falcon: ‘Jij alleen’
#89 Jordy van Loon: ‘Ik ben Jordy van Loon’
#90 Taio Cruz feat. Ke$ha: ‘Dirty picture’
#91 Bobby Hebb: ‘Sunny’ (overleed op 3 augustus, 72 jaar oud, ‘Sunny’ schreef hij in 1963 en nam het in 1966 op. In 1977 scoorde Boney M. er een #1-hit mee)
#94 Bob Offenberg: ‘Lied voor alle moeders’
#96 Handsome poets: ‘Blinded’

Niet alleen Dries Roelvink schrijft deze week hitgeschiedenis, ook Caro Emerald doet dat. Haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ heeft al diverse records gebroken: langstgenoteerde #1 voor een Nederlandse artiest en een buitenlandse artiest. En deze week komt daar nog een mijlpaal bij, want het album staat nu 28 weken genoteerd, waarvan 26 weken, een halfjaar (!) op #1 van de Album Top 100. Een hitfeit dat in de geschiedenis van de (Mega) Album Top 100 nog niet eerder is voorgekomen. Het vorige record, ‘slechts’ 20 weken (incl. de kerstweek) stond tot zes weken geleden nog op naam van ‘Strauss & Co’ van André Rieu. En het eind is nog niet inzicht, want grote releases blijven nog steeds uit. Het album, dat al drie keer platina is, zal dan ook nog wel enige tijd op #1 blijven staan. Afgelopen week verbleef ze in Londen om daar tijdens twee showcases, de Britse muziekwereld van haar kwaliteiten te overtuigen. Morgen, zaterdag, treedt ze op in ‘Cappuccino – Zomerfestival’, dat tussen 9 – 12 uur wordt uitgezonden op Radio 2.

‘Thriller’

Volgens andere albumlijsten stond ‘Thriller’ van Michael Jackson in 1983, 26 weken op de eerste plaats. Wij refereren hier echter aan de toenmalige Nationale Hitparade Elpee Top 50, de voorloper van de huidige Album Top 100, waarin ‘Thriller’ in totaal 15 weken op #1 stond. Dat was voor het eerst op 21 mei 1983, en pas in de 22ste week. Het album bleef 6 weken bovenaan en werd op 2 juli voor één week verdrongen door BZN met ’28 golden hits’. Na weer een week op #1, namen de Star sisters met ‘Tonight at 20.00 hrs’ die positie voor twee weken van Michael over. Daarna stond ‘Thriller’ zeven weken achtereen bovenaan.

Vervolgens was het Berdien Stenberg met ‘Rondo russo’ op 17 september dat ‘Thriller’ definitief van de eerste plaats verdreef. Toen ‘Rondo russo’ op 8 oktober naar de vijfde plaats zakte, was ‘Thriller’ al een plaats lager uitgekomen. Pas op 14 januari 1984 steeg ‘Thriller’ in de 57ste week, voor de vierde en laatste keer naar de eerste plaats, waarmee het totaal op 15 uitkomt. Overigens was ‘Thriller’ volgens beide albumlijsten wel de #1 van het jaar.

Dan nog het restant eersteweeks noteringen van deze week:
#29 My favorite scar: ‘My favorite scar’, Nederlandse band met onder andere oud-Within Temptation drummer Stephen van Haestregt, die zichzelf persoonlijk én muzikaal beter thuis voelt bij My Favorite Scar.
#41 Djumbo: ‘Chase’, vierde album
#80 Black crowes: ‘Croweology’, acoustisch album met 20 tracks van hun albums tussen 1990 – 2001
#81 Eliza Doolittle: ‘Eliza Doolittle’
#88 OneRepublic: ‘Waking up’
#92 Original soundtrack: ‘Step up 3D’

Zo dat was me een Hitflits, met twee persoonlijke records. Meer daarover in de Megaman, die je, gewoontegetrouw, weer na het weekend kunt verwachten.

maandag 9 augustus 2010

Megaman bij week 32 – 7 augustus 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Yolanda be cool feat. Dcup er gewoon nog een weekje bij aan knoopt, Bonnie St. Clair na achttien jaar weer een hit scoort, producers liedje Katy Perry afkeurden, Dario 25 jaar in het vak zit, Charlène geen blad meer voor de mond neemt, Franse zanger naam moest veranderen van rijstfabrikant en Tom Helsen het met tien vrouwen doet. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Yolanda be cool feat. Dcup plakt er nog een weekje aan vast

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (1) *** zevende week op #1 ***

Deze Single Top 100 is een dag eerder gepubliceerd dan normaal. Hierdoor mist de single ‘Alleen door jou’ van Dries Roelvink, die afgelopen donderdag uitkwam, een hoge binnenkomst. Afgezien van alle publiciteit voor het nummer, wat hem zijn eerste #1-hit moet opleveren, was het nummer echter (nog) niet op #1 binnengekomen. En dus staat ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup terecht een zevende week op de eerste plaats. Het nummer verkoopt een derde meer dan ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freshlyground.

De laatste keer dat een nummer minimaal zeven weken bovenaan stond, was vorig jaar met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit. Zij hadden daar echter wel drie sessies voor nodig: 4+1+2. Voor een act die minimaal zeven weken achtereen op de eerste plaats stond, moeten we verder terug. In datzelfde jaar was het Lisa die met ‘Halleluja’ tien weken achtereen bovenaan stond. Waarschijnlijk zal ‘We no speak Americano’ dat aantal net niet redden, omdat over twee weken ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon verschijnt.

3FM leest mee

Natuurlijk zijn wij blij als onze bijdragen door anderen worden gebruikt. Dat mag, heel graag zelfs, en dan het liefst met bronvermelding, de Megaman dus. De afgelopen week waren we tot twee keer toe verrast om op 3FM te worden citeert. 3FM-dj Michiel Veenstra, haalde tot twee keer toe (maandagavond en dinsdagmorgen) het stukje over ‘We no speak Americano’ aan, waarin we meldden dat ‘We no speak Americano’ zes weken bovenaan stond, ééntje meer dan ‘Alors on danse’ van Stromae, dat nog het bestverkochte nummer van 2010 is. Nou zal dat wel vaker worden geroepen, dachten we nog. Maar toen diezelfde Michiel het ook nog eens had over de meest succesvolle hit door een Australische act, wisten we het zeker. Leuk dat je de Megaman volgt Michiel! Overigens moeten we wel één aanmerking maken op je verhaal. Niet het aantal weken op #1 bepaalt of een nummer de hit van het jaar wordt, maar het aantal verkochte exemplaren. Want bij de jaarlijst van de Single Top 100 gaat het niet om het aantal punten, maar gewoon om het meest aantal verkochte exemplaren. Dit in tegenstelling tot andere lijsten, waaronder de 3FM Top 50. Maar ook daar zit, in punten, er nog een groot gat tussen beide nummers. Van ‘Alors on danse’ zijn meer 20.000 stuks verkocht, wat Stromae eind juni een platinaplaat opleverde. Wekelijks komen daar zo’n 1000 – 1500 bij tegenover 4000 – 4500 voor ‘We no speak Americano’. Dus het wordt nog spannend!

Na achttien jaar weer hit voor Bonnie St. Claire

Bonnie St. Claire & Gerard Joling: Morgen wordt alles anders (19) *** hoogste eersteweeks ***

Bonnie St. Claire heeft de laatste jaren, al dan niet terecht, heel wat over haar heen gekregen. Daar zullen we het hier dan ook niet over hebben. Als zangeres heeft ze menig hit op haar naam gebracht, 29 in totaal, waarvan de voorlaatste met ‘Douwe’ in 1992 (#63), dus tijd voor een nadere kennismaking.

Bonnie (geboren als Bonje Cornelia Swart in Rozenburg op 18 november 1949), zong al op jonge leeftijd en maakte deel uit van het meisjes folktrio de Topsys. In 1966 zong ze een liedje mee tijdens een concert van Peter Koelewijn in Zeeland, die haar daarna verder onder zijn hoede nam. Hij kwam met de artiestennaam St. Claire, dat de naam van een stripfiguur was.

In 1968 nam ze haar eerste single op: ‘Tame me tiger’, waarbij ze werd begeleid door the Jets uit Utrecht. Het jaar daarop scoorde ze haar eerste hit met ‘Let me come back mama’ dat een weekje op #29 stond. In datzelfde jaar deed ze met ‘Ich weis das ich kein engel bin’ voor Duitsland mee aan de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Niet zij, maar de Zweedse (!) zanger Siw Malmkvist mocht naar Madrid met het liedje ‘Primaballerina’ en eindigde negende.

Nederlands

Haar eerste grote succes volgde in 1970 met het nummer ‘I won’t stand between them’ dat de zesde plaats bereikte. Twee jaar later verving ze Robert Long in de groep Unit gloria en scoorde daarmee drie hits, waaronder ‘Clap your hands and stamp your feet’ (#3 in 1972/1973). In 1976 was Bonnie voor het eerst te horen in het Nederlands. Eerst op de kerstsingle ‘Een heel gelukkig kerstfeest’, met diverse andere artiesten (#12), maar later dat jaar met ‘Dokter Bernhard’ dat de zesde plaats bereikte.

Songfestival

Het (Eurovisie) Songfestival kleeft aan Bonnie. Deed ze in 1969 mee voor Duitsland, het jaar daarop probeerde ze voor Nederland uit te komen met ‘Als manna’. Het waren echter de Hearts of soul met ‘Waterman’ die ons land mochten vertegenwoordigen. In 1977 deed Bonnie weer mee aan de nationale voorronde, nu met ‘Stop me’, dat het net niet redde. Ze werd tweede achter ‘De mallemolen’ van Heddy Lester.

tweede keer een hit

Meer dan dertig jaar ligt er tussen haar eerste hit ‘Let me come back mama’ en ‘Morgen wordt alles beter’, het duet met Gerard Joling. Voor Bonnie is het de tweede keer dat het nummer een notering krijgt. De eerste keer was in 1991, toen ‘Morgen wordt alles beter’ de twaalfde plaats bereikte. Daarnaast is het de tweede keer dat een nummer door haar in een andere uitvoering een hit wordt. ‘I won’t stand between them’ uit 1970, werd in 1983 opnieuw een hit (#44), nadat het opnieuw was ingezongen.

vrienden

De notering nu voor ‘Morgen wordt alles anders’ dankt Bonnie aan Gerard Joling. Eind 2009 zong ze met hem tijdens de ‘Stout en Nieuw’ concerten in Ahoy in Rotterdam, het nummer ‘Dokter Bermhard’. De twee kennen elkaar al zo’n dertig jaar en enkele dagen na de show belde Gerard haar op, met het voorstel om ‘Morgen wordt alles anders’ samen op te gaan nemen voor het duettenalbum dat gekoppeld werd aan zijn jubileumalbum ‘Goud’. In Noordwijk namen ze in twee dagen de videoclip op.

Biografie

Of er nu ook echt nieuw werk van Bonnie uitkomt, valt af te wachten. Gezien de reacties op het duet, is die kans best groot. Maar voorlopig heeft Bonnie het veel te druk met haar biografie, waarvoor ze eerst een ghostwriter wilde inhuren, maar nu besloten heeft het zelf te doen, omdat het ‘een persoonlijk boek’ moet zijn.

Producers keurden ‘Teenage dream’ af

Katy Perry: Teenage dream (44)

‘Teenage dream’ is de opvolger van ‘California gurls’, dat Katy Perry maakte met Snoop dogg en haar derde top 10-hit werd. Beide nummers komen op haar derde, maar tweede volwaardige album, ‘Teenage dream’ dat eind deze maand uitkomt.

Het nummer ‘Teenage dream’ kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Katy en zangeres Bonnie McKee kenden elkaar al sinds 2004 toen ze beide nog ‘Lolita’ liedjes schreven, liedjes over (verliefde) jonge meisjes. Katy kwam destijds met ‘One of the boys’, titelsong van haar album uit 2008 en Bonnie schreef ‘Confessions of a teenage girl’, dat minder onschuldig was. Samen schreven ze ook al ‘California gurls’. Voor het album ‘Teenage dream’ hadden de twee een idee van een altijd jong meisje in het achterhoofd, maar kwamen er al snel achter dat het niet werkte.

te veel sex

Uiteindelijk kwamen ze met een nummer waarin ‘kleding’ (‘trying me on’) als metafoor werd gebruikt voor sex, vergelijkbaar met ‘Dress you up’ van Madonna. Maar dat vonden Dr. Luke en Benny Blanco, twee van de drie producers, te ver gaan voor Amerikaanse begrippen. Blanco kwam toen met het idee om een vergelijkbaar nummer te maken als ‘Homecoming’ van the Teenagers uit 2007. McKee zag dat helemaal niet zitten, want dan zouden ze helemaal opnieuw moeten beginnen. Toch ging ze verder met het liedje en dacht terug aan haar eigen tienerjaren en haar eerste liefde. Met het nummer van the Teenagers in gedachten, beleefde ze die tijd weer opnieuw en was even zelf weer een teenager. Ze kwam er achter dat ze bij het piekeren over jeugdthema’s, juist dat over het hoofd had gezien bij het schrijven van het nummer.

geen teenager meer

De week daarop nam Bonnie het initiatief. Ze nodigde de producers en Katy bij haar thuis in Santa Barbara uit om samen aan het nummer te werken. Dr. Luke was echter boos, omdat hij al veel tijd had besteed aan het refrein, en dus bleef dat in tact.

Vervolgens werkten Bonnie en Katy verder aan de coupletten. Nadat Katy het zanggedeelte had opgenomen, vertelde Bonnie aan Luke en Max Martin over haar idee van het teenager zijn, waarop de twee verontwaardigend reageerden: ‘waarom heb je ons dat niet eerder verteld?’. Daarop werd het refrein alsnog herschreven naar het idee dat Bonnie had, met het gevolg dat allen er zeer mee ingenomen waren. ‘Teenage dream’ was na zo’n vier à vijf versies, een nummer geworden dat het gevoel van het teenager zijn moest weergeven. Voor Perry betekent het nummer en daarmee ook het album een einde aan haar teenager zijn, want nog dit jaar gaat ze trouwen met de Britse komiek Russell Brand!

Dario zit 25 jaar in het vak

Dario: Je hoeft me niet te zeggen (45)

Je hoeft me niet te zeggen ...’ van Dario is niet de kortere versie van ‘Je hoeft me niet te zeggen hoe ik leven moet’, van Benny Neyman. De zesde hit van Dario is een van oorsprong Spaanstalig liedje dat door Pascal de Vormer van een Nederlandstalige tekst is voorzien. Welk Spaanstalig liedje zijn we echter nog niet achter, maar als jij het weet, laat het ons dan ook even weten!

jubileum

Dario Kreuger (Amsterdam, 30 december 1963) scoorde in 2003 zijn eerste succes met ‘Ze was mooi’ dat #26 kwam. Hij was toen al zo’n 18 jaar bezig als artiest en dus is 2010 een jubileumjaar, want hij doet dit werk nu zo’n 25 jaar. Later dit jaar zal Dario dit uitgebreid vieren met zijn fans die er voor zorgden dat hij vorig jaar met ‘Vandaag (is zo’n dag)’ zijn grootste hit scoorde: #12. Wellicht dat hij die fans even kan mobiliseren en er voor zorgen dat zijn jubileumjaar ook zijn beste jaar wordt?!

Charlène neemt geen blad meer voor de mond

Charlène: ‘n Grote huichelaar (51)

In de jaren 2002-2004 zong de toen nog 15/16-jarige Charlène de Lange (Tilburg, 15 augustus 1986) over ‘Mijn fotoboek’ (#58), ‘Darling je t’aime’ (#70) en ‘’n Bosje rozen voor je moeder’ (#51). Een meisje van een jaar of vijftien laat je geen liedje zingen met de titel ’ 'n Grote huichelaar’. Inmiddels is Charlène bijna 24 jaar en zijn de teksten daar ook op aangepast en scoort ze met ’N grote huichelaar’, dat haar dertiende single is, haar negende hit. En al die jaren is ze nog steeds een groot bewonderaar van Marianne Weber, die haar ook heeft ontdekt.

Franse zanger moest naam veranderen van rijstfabrikant

Ben l’oncle soul: Seven nation army (69)

‘7 nation army’ betekende in 2003 de doorbraak van the White stripes; het nummer bereikte de 42ste plaats. Nu, zeven jaar later wordt het nummer opnieuw een hit, gespeld als ‘Seven nation army’, maar dan in de uitvoering van een Franse soulzanger, Ben l’oncle soul. Zijn echte naam is Benjamin Duterde, geboren in 1984 in het plaatsje Tours, dat ligt aan de rivier de Loire. Zijn moeder komt uit Parijs en had een passie voor soulmuziek. Zij voedde hem op met de muziek van Otis Redding en Aretha Franklin, waarna hij zelf Ray Charles, Sam Cooke, Donny Hattaway en Marvin Gaye ontdekte. Benjamin was een tijdje zanger van het Fitiavana gospel choir en trad daar veel mee op. Inmiddels was hij ook al bezig met eigen nummers.

grap

In 2008 zette hij voor de grap wat van zijn eigen muziek op zijn MySpace pagina en deed dat onder de naam l’Uncle Ben, naar l'Uncle Ben, de fictieve oudere Afro-Amerikaanse man, gekleed in een strik, die fungeert als het imago van Uncle Ben’s rijst. Daar was echter de fabrikant niet zo blij mee en om schadeclaims te voorkomen veranderde hij de naam in Ben l’oncle soul.

Inmiddels had ook de platenindustrie hem ontdekt, waarop de Franse afdeling van Motown bood hem een contract aanbood. Dat resulteerde eind 2009 in de EP ‘Soul wash’, met covers van Gnarls Barkley, Spice Girls, Aqua, Pink Martini en Katy Perry in een eigentijdse soulversie. Ook ‘Seven nation army’ stond daarop en dat nummer ging al snel de wereld rond. Vervolgens mocht hij een heel album opnemen, dat werd ‘Ben l’oncle soul’, waar zowel Franse als Engelstalige nummers opstaan, dertien in totaal. ‘Seven nation army’ is de enige cover. Vreemd genoeg bevat de Europese release van het album alleen Engelstalige nummers. Dan kunnen ze hem beter Ben uncle soul noemen!

Tom Helsen doet het met 10 vrouwen

Tom Helsen: Sun in her eyes (80)

Waarom het in 2006/2007 bij ons niet lukte met ‘Sun in her eyes’, zal altijd wel een vraagteken blijven. In zijn eigen Vlaanderen was het zijn eerste succes en bereikte het de twaalfde plek. Maar zo’n vier jaar later lukt het de Belg Tom Helsen in Nederland wel, want het nummer komt deze week binnen op #80. Dat het nu wel lukt, dankt hij aan het gebruik daarvan in een reclamespot van Spa citroen.

Maar denk niet dat Tom Helsen (Keerbergen, 19 juli 1976) lang bij dit succes stilstaat. Geenszins, want de man die zich sinds 1996 in de kijker speelde door tweede te eindigen op Humo’s rock rally met het nummer ‘Rebecca’, bracht onlangs zijn achtste album uit: ‘The truth about that girl and me’. Daarop staan tien nummers door hem geschreven maar uitgevoerd door tien zangeressen, waaronder de Nederlanders Marike Jager en Jacqueline Govaert. Onder de Vlaamse zangeressen zitten onder andere Sarah Bettens en Eva de Roovere.

Henk Dissel heeft meer succes dan Judith

Henk Dissel: Vanavond (82)

Vorig jaar stond Henk Dissel (Zeist, 21 februari 1991) een weekje genoteerd met de single ‘Ik wil jou’ op #95. Op 4 december 2008 werd hij tweede in de TROS ‘Sterren.nl academy’, achter Judith Cornelissen. Van Judith hebben we sinds ‘Meer’ (#57 in 2009) niets meer vernomen. Ze bracht nog wel twee singles uit, maar die haalden het niet. Beter lijkt het Henk te vergaan, want die scoort deze week zijn tweede notering met ‘Vanavond’, dat nu al dertien plaatsen hoger staat dan ‘Ik wil jou’. Nu alleen Peggy Maes nog, die derde werd bij de ‘Sterren.nl academy’.

Sjon & Sjeffrie zingen over Italiaanse bal

Sjon & Sjeffrie: Skippybal (83)

Het is nog steeds zomervakantie en dus worden er op diverse campings en parken evenementen georganiseerd om kinderen bezig te houden. Sjon en Sjeffrie (Johnny Ruisch en Jeffrey Erens) zijn twee van de velen die zich met kinderentertainment bezig houden. Vorig jaar probeerden ze met ‘Een lange hete zomer’ de zomerhit van het jaar te scoren. Het weer werkte waarschijnlijk niet helemaal mee, want hoger dan #27 kwamen ze niet. In het najaar namen ze met Diego het Sinterklaasnummer ‘De verdwenen pakjes’ op en kwamen tot #31. Al een aantal jaren organiseren Sjon en Sjeffrie diverse wedstrijden, waaronder het wereldrecord skippyballen. En daar gaat dan ook hun nieuwste nummer ‘Skippybal’ over, dat geproduceerd werd door Pieter van Schooten van een andere kinderact, Djumbo.

Italiaanse bal

De skippybal is vernoemd naar de kangoeroe Skippy uit de Australische tv-serie ‘Skippy, the bush kangoeroe’ uit de jaren ‘60. Maar de bal zelf is een uitvinding van de Italiaan Aquilino Cosani die de bal oorspronkelijk pon-pon noemde naar een personage in de Italiaanse opera Luciano Bottaro. Maar toen de serie Skippy op de buis verscheen, was de naam skippybal al snel geboren.

Ready verder als trio

Ready: Ik weet wat ik wil (89)

In 2007 deed Rose-Anne met drie jongens (waaronder Ralf Mackenback, die in 2009 won) mee aan de nationale voorronde van het Junior Songfestival met het liedje ‘Factor x’ en eindigde bij de laatste twaalf. Het jaar daarop deed Rose-Anne weer mee, nu met drie meiden onder de naam RReady met het liedje ‘Musical’ en eindigde tweede achter Marissa met ‘1 dag’. In 2009 bracht RReady de eerste single ‘Hoe leuk is dat’ uit, toen nog met z’n vieren.

Want vorig jaar werd Robin van Kouwenhoven bedankt voor haar medewerking. Volgens de andere meiden is ze zelf opgestapt, volgens Robin is ze uit de groep gezet, omdat Rose-Anne niet goed met haar kon opschieten. Hoe het ook zij, Dilara Horuz, Yasmin Karssing en Rose-Anne van Elswijk, allen met (veel) musicalervaring en rond de vijftien jaar, zijn verder gegaan onder de naam Ready en komen met hun tweede single ‘Ik weet wat ik wil’. Inderdaad Ready met één R dus, want die tweede R stond voor Robin.

Lily Allen zingt favoriet nummer opnieuw in

Professor Green feat. Lily Allen: Just be good to green (95)

Professor Green (=Stephen Paul Manderson, Hackney, Oost-Londen, 27 november 1983) had het nummer ‘Just be good to green’ in 2007 opgenomen met Neon Hitch als zangeres. Maar het platenlabel the Beats deed er verder niets mee. In 2009 sloot hij een contract met Virgin records en kwam hij via Facebook in contact met Lily Allen en vertelde haar van de track, dat één van haar favoriete nummers bleek te zijn. Daarop stelde ze voor om de zang van ‘Just be good to green’ opnieuw op te nemen dat vervolgens op zijn debuutalbum ‘Alive till’ I’m dead’ terecht kwam.

een en al gejat

‘Just be good to green’ is afgeleid van ‘Dub be good to me’ van Beats international uit 1990 dat daarmee tot de tweede plaats kwam. Die hadden het echter niet van zichzelf, maar sampleden meerdere nummers. Allereerst het begin dat ‘geleend’ werd uit ‘Guns of Brixton’ van the Clash (1979), die hen daar jarenlang voor achtervolgden. Vervolgens ‘L’uomo dell’ armonica’ uit de film ‘Once upon a time in the west’ met de muziek van Ennio Morricone (1969). En daarnaast natuurlijk ‘Just be good to me’ van the S.O.S. band (#22 in 1983), die ook keurig als componisten worden vermeld. Beats international was echter niet de eerste die de S.O.S.-band compositie coverde. Al in 1988, twee jaar voor Beats international dus, namen Cocoa Tea, Shabba Ranks & Rebel Princess hun versie op.

en gecoverd

Na Beats international volgden onder andere Papa san (als ‘Dancehall good to we’, #20 in 1991), Faithless met Dido (in 2002) en Markques met ‘Sunset in Rio’ (#78 in 2003).

Linkin’ park speelt ook spelletjes

Linkin’ park: The catalyst (98)

In september verschijnt ‘A thousand suns’, het vierde studioalbum van de Amerikaanse formatie Linkin’ park. ‘The catalyst’ is daarvan de voorloper en hun veertiende notering. Vier daarvan bereikten de top 20, waarvan eentje de vijfde plaats. Dat was ‘Numb’ van het album ‘Meteora’ dat gemixt werd met ‘Encore’ van Jay-Z. ‘The Catalyst’ ging maandag 2 augustus in première in ‘Met Michiel’ op 3FM. Het nummer zit ook in de trailer van het videospelletje ‘Medal of honor’.