vrijdag 1 maart 2013

Hitflits: P!nk na 13 jaar #1; zevende #1-album voor Jan Smit

De eerste notering, ‘There you go’ in 2000, was meteen raak: een tiende plaats. Vervolgens volgden nog zeven top 10-hits, waaronder een tweede plaats voor ‘Lady Marmelade’ met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim. Maar een eerste plaats zat er nog niet in. Tot deze week, want ‘Just give me a reason’ feat. Nate Ruess, haar 28e notering, stijgt na twee weken op #2 door naar de eerste plaats, waarmee P!nk, na dertien jaar, eindelijk haar eerste #1-hit heeft te pakken!

Dat ging niet zonder slag of stoot, want de gehele week zat ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz haar op de hielen. Het uiteindelijke verschil tussen beide nummers is slechts 0,77%. Dus wellicht dat het volgende week andersom is.

TOP 3

  1. (2)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
  2. (3)       Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop
  3. (4)       Wil.i.am & Britney Spears: Scream & shout
‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction, vorige week overtuigend binnen op #1, zakt naar de zevende plaats. Ook in de Britse hitparade is de Britse boyband al na één week de eerste plaats kwijt. De nieuwe #1 wordt daar waarschijnlijk ‘Mirrors’ van Justin Timberlake. Waarschijnlijk, want er woed nog een felle strijd met ‘Pompeï’ van Bastille, dat bij ons onderaan begin op #88. Zondag weten we het en lees je het in de nieuwe Megaman.

Vergeet One direction, wij hebben onze eigen boyband: Mainstreet! Vorig jaar maakten we al kennis met Owen, Daan, Rein en Nils, toen ze meededen aan de voorronde van het Junior Songfestival. De finale haalden ze niet, dat werd Femke met ‘Tik tak’, maar een hitje scoorden ze wel met ‘Stop the time’ (#56). Inmiddels wordt hun aanhang met de week groter en die belonen de 14-jarige jongens deze week met een hoogste eerste weeks op #8 voor ‘Mind is blown’.

‘Back it up’ van Caro Emerald haalde de top 10 niet, maar bleef in 2009 steken op #13. Beter verging het ‘A night like this’, dat in vijf weken de top 10 bereikte en in de zesde week naar #1 steeg. Of ‘Tangled up’ ook zo hoog zal komen, is nog maar afwachten. Wel bereikt het nummer in de tweede week al de top 10, want het stijgt van 71 naar #6. Inmiddels is ook bekend wanneer ‘The shocking Miss Emerald’, haar tweede album verschijnt, op 3 mei namelijk.

Over naar het restant eerste weeks noteringen:
#44 John de Bever: Het gaat om de liefde
#54 Keane vs Afrojack: Sovereign light café
#57 Laura Jansen: Queen of Elba
#69 Klangkarussel: Sonnentanz
#79 Ed Struilaart & Dario Fo: Viva la vida (live@Giel)
#85 Nicky Romrro & Nervo: Like home
#86 Henny Thijssen: Hoelang
#89 Michael Bublé: It’s a beautiful day
#99 Alexis Jordan feat. J. Cole: Acid rain

Over naar de albumlijst met een nieuwe #1, waarin de verschillen ook klein zijn.

ALBUMS

Ook in de Album Top 100 was het tot op het laatst onzeker wie de #1-positie zou pakken. Tot donderdag werd de voorlopige lijst aangevoerd door ‘Amok’ van Atoms for peace, de supergroep van Thom Yorke (zanger van Radiohead) en Nick Cave & the Bad seeds met hun album ‘Push the sky away’. Maar waar twee acts vechten om de eerste plaats, loopt de derde er mee heen. Want wat schetst onze verbazing: nieuw op #1 ‘Live in Ahoy – jubileumconcert 2012’ van Jan Smit. Afgelopen woensdag is het jubileumconcert uitgezonden en werd het door 676.000 mensen bekeken. Voor Jan is het zijn zevende #1-album.

TOP 3

1. E.W. Jan Smit: Live in Ahoy – jubileumconcert 2012
2. (-1)  Nick Cave & the Bad seeds: Push the sky away (op 1,8%)
3 E.W. Atoms for peace: Amok (op 6,3%)

Naast Jan Smit op #1 en Atoms for peace op #3, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:

#16 Steven Wilson: The raven that refused to sing (and other stories), oprichter en leadgitarist/zanger van de Britse band Porcupine tree. Dit is zijn derde soloalbum, opgenomen in september 2012 in Los Angeles. Op 11 maart staat Steven Wilson in de Melkweg.

#39 Hillsong united: Zion, derde studioalbum van Australische gospelgroep verbonden met Hillsong, een keten van Pinkstergemeentes in Australië

#43 Original soundtrack: Verliefd op Ibiza. In minder dan drie weken zijn er al meer dan 400.000 bezoekers naar de gelijknamige film geweest. Armin van Buuren zocht de muziek uit bij de film en van de 20 liedjes, staan er 3 van hem zelf op, waaronder ‘Waiting for the night’ feat. Fiora

#75 Bassekou Kouyate & Ngoni Ba: Jama ko, derde album van Bassekou Kouyate uit Ghana  en zijn band Ngoni Ba. Hij bespeelt de ngoni, een oude traditionele luit uit West-Afrika. Dit album is opgenomen in Mali ten tijde van de militaire coup.

#91 Nicole: 30 Jahre mit Leib und Seele, winnares Eurovisie Songfestival in 1982 met een verzamelalbum uit 2010 ter gelegeheid van haar 30-jarig jubileum

#95 Justin Hayward: Spirits of the western sky, sinds 1966 is Hayward zanger/gitarist van de Moody blues, waarmee hij nog steeds optreed. Dit album maakte hij op het moment dat er even geen activiteit vanuit de Moody blues was te verwachten. Overigens verwacht hij dat het er ooit nog wel een keer van komt.

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de Nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

zondag 24 februari 2013

Megaman bij week 8 – 23 februari 2013


In deze Megaman zet One direction een rode neus op en scoort een #1-hit, vind Jan Smit 1x knallen weer genoeg en wil YS gewoon een keer echt knallen, is Freshkid voorlopig The next pop talent, had Caro Emerald het te druk voor een duet met Lionel Richie, is er opnieuw een hit dankzij GTST en telt de oude garde ook mee. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de Hitflits en op de nieuwssite van 3FM.
Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

One direction zet een rode neus op en scoort grootste hit

One direction: One way or another (Teenage kicks) (1)  *** hoogste eersteweeks ***

Als David Cameron, de Britse premier, een rolletje speelt in je videoclip, dan is er toch wat meer aan de hand dan zomaar een nummer. En dat is er met ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction, want het nummer is het anthem van Red Nose Day, dat dit jaar wordt gehouden op 15 maart. Op die dag draagt iedereen in Groot-Brittannië een rode neus (zelfs de premier!) en wordt er geld ingezameld voor Comic Relief, waarover zo dadelijk meer.

Het heeft even geduurd (in totaal vijf hits), maar eindelijk treedt One direction in de voetsporen van hun voorgangers: Take that, Backstreet boys, Boyzone, Blue, allemaal boybands die één of meerdere #1-hits scoorden. Tot deze week kwam One direction niet verder dan de 3e plaats, dat was in oktober met ‘Live while we’re young’. Dat ze nu hoger scoren, heeft niet alleen te maken met het goede doel (Comic Relief), maar komt ook doordat het een nieuw nummer is van de Britse boyband, dat niet op hun twee albums staat.

ex van Blondie

‘One way or another (teenage kicks)’ is een mashup van twee nummers, die geen hits waren in ons land. De eerste, ‘One way or another’ schreven Nigel Harrison en Debbie Harry in 1978 voor ‘Parallel lines’, het derde album van Blondie. Het nummer was geïnspireerd op een ex van Harry die haar bleef stalken nadat de relatie over was. ‘One way or another’ kwam alleen in Amerika op single uit en bereikte daar de 24e plaats. Er zijn diverse coverversies van, waaronder eentje door Sophie Ellis-Bextor, die het in 2002 opnam voor de soundtrack van de romantische comedy The guru’.

debuut Undertones

Het andere nummer, ‘Teenage kicks’, is geschreven door John O’ Neil in de zomer van 1977. Pas een jaar later, in juni 1978, nam zijn groep the Undertones, waarvan hij de rhythm gitarist  en belangrijkste componist was, het op en in september was het hun debuutsingle. In de Britse hitparade bereikte het nummer de 31e plaats. ‘Teenage kicks’ is ook vele malen gecoverd, onder andere door Razorlight, Green day en Franz Ferdinand. Zanger van the Undertones was Feargal Sharkey die later solo zeer succesvol zou worden als zanger en zakenman. John O’ Neil zit nog steeds bij the Undertones.

Comic Relief

De opbrengst van ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction gaat naar Comic Relief, een organisatie opgericht op eerste kerstdag 1985, door Jane Tewson, een ontwikkelingswerker in een vluchtelingenkamp in Soedan. Haar doel: de vaak uitzichtloze situatie van arme en achtergestelde mensen in het Afrika en het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Haar ideeën werden uitgewerkt en op 5 februari 1988 resulteerde het in de eerste Red Nose day met als symbool de rode clownneus. Een dag in het jaar waarop het hele land wordt gemobiliseerd geld in te zamelen volgens het Golden Pound Principe: alles gaat naar Comic Relief. De kosten die gemaakt worden voor het inzamelen, worden gesponsord.

Comic Relief -hits

Sinds 1986, het eerste jaar van Comic Relief, wordt er aan de actie een speciaal nummer gekoppeld. Vaak een oud nummer dat dan door een bijzondere combinatie van artiesten wordt opgenomen. Hier volgen alle hits die Comic Relief in ons land opleverde:

1986: Cliff Richard & the Young ones feat. Hank Marvin: Living doll (#1)
1989: Bananarama & La na nee nee noo noo: Help (#24)
1995: Cher, Chrissie Hynde, Neneh Cherry & Eric Clapton: Love can build a bridge (#41)
1997: Spice girls: Mama / Who you think you are (#3)


2001: Westlife: Uptown girl (#2)
2003: Gareth Gates with the Kumars: Spirit in the sky (#11)
2013: One direction: One way or another (teenage kicks) (#1)
Zeven hits in 27 jaar tijd lijkt een beetje weinig, maar dat komt ook doordat er niet ieder jaar een Comic Relief single verschijnt.

In de Britse hitparade komt ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction zoals verwacht binnen op de eerste plaats. Het is daarmee de dertiende #1-hit dankzij Comic Relief. In de afgelopen week zijn er meer dan 113.000 exemplaren van verkocht, de meeste dit jaar voor een #1-hit. De jongens scoren daar hun vijfde #1-hit. ‘I could be the one’ van Avicii vs Nicky Romero zakt naar de 5e plaats.

Naast Comic Relief, is er sinds 2002 ook Sport Relief. Daarnaast hebben ook andere landen, waaronder Finland, Duitsland en Australië, hun eigen Comic Relief, maar dan vaak onder een andere naam.

Jan Smit vind één keer knallen weer genoeg

Jan Smit: Hoop. liefde en vertrouwen (7)

Zoals verwacht houdt ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ van Jan Smit het niet langer dan een week vol bovenaan de Single Top 100. Van de dertien #1-hits die vanuit het niets op #1 kwamen, hielden het slechts zes langer dan één week vol, nog geen score van 50% dus. Zijn achttiende #1-hit is binnen, dus waar zou Jan Smit zich druk overmaken? De fans hebben hun handtekening op hun bestelde singletje, kortom iedereen blij toch?

Nee toch niet, want door het scoren van zo’n kortstondige #1-hit, wordt de hitparade gebruikt voor even goed scoren en niet meer dan dat. Het heeft weinig meer te maken met populariteit, als je in drie plaatsen je singletje signeert. Het zou Jan sieren als hij zijn populariteit opbouwt, door eerst een download vrij te geven, gevolgd door een of meerdere cd-singles en  signeersessies over een langere periode uitsmeert, zodat een nummer langer dan één week populair is. De kans dat het nummer dan ook wordt opgepakt door de radio is ook groter, waardoor het nummer meer scoort in de breedte.

duikeling

In de tweede week maakt ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ een gevoelige duik, want het nummer zakt naar de zevende plaats. Het nummer verliest dan ook bijna de helft aan verkopen, die komen nu bijna alleen nog maar uit de download. Niet eerder maakte een #1-hit van hem zo’n grote val. De grootste val tot nut toe was naar #6 voor ‘Altijd daar’, op 15 september 2012. Er is echter één nummer dat een nog grotere val maakte vanaf de eerste plaats. Op 28 maart 2009 zakte ‘Je naam in de sterren’ naar de 22e plaats. Dat nummer had echter wel vier weken bovenaan gestaan (dankzij twee verschillende cd-singles), dit in tegenstelling tot ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ dat het slechts één week bovenaan volhield.

nog meer odes

‘Hoop. liefde en vertrouwen’ heeft Jan geschreven voor zijn stiefdochter Fem. Vorige week meldden we dat Jan al vier keer eerder een ode had gebracht aan een bepaald persoon. Arie merkte echter terecht op dat we er twee waren vergeten. Dus hier alle odes van Jan Smit:
1997: Ik zing dit lied voor jou alleen (oma)
2005: Laura (Christien Bootsman, een vriendin overleden aan kanker)
2007: Dan volg je haar benen (Yolanthe Cabau van Kasbergen, zijn toenmalige vriendin)
2009: Je naam in de sterren (Xavier Cabau, overleden vader van Yolanthe)
2011: Niemand zo trots als wij (dochter Emma)
2011: Hou je dan nog steeds van mij (Liza, zijn vrouw)
2013: Hoop. liefde en vertrouwen (Fem, zijn stiefdochter)
Bedankt Arie!

Sharon Doorson hanteert dezelfde – succesvolle - formule

Sharon Doorson: High on your love (22)

‘Fall in love’ van Sharon Doorson startte in september 2012 op #19, maar kwam uiteindelijk niet verder dan de 17e plaats, een maand later. We denken echter dat ‘High on your love’, binnen op #22, verder gaat komen. Het heeft dezelfde catchy sound als ‘Fall in love’ en is opnieuw geschreven door Daniel Gibson en Han Kooreneef, en Sharon heeft er zelf ook nog aan bijgedragen. Beide nummers staan op het album dat op 24 mei uitkomt.

voorlopig is Freshkid The next pop talent

Freshkid: Lay low (46)

In 2009 deed ze als Farah mee aan Popstars met het nummer ‘Mama waar ik ook ga’. Het nummer ging over haar moeder die het jaar daarvoor was overleden. Op zaterdag 16 februari 2013 zong ze ‘Lay low’ in de nieuwste talentenjacht, The next pop talent van SBS6, wederom uit de Talpa stal van John de Mol. De talentenjacht wordt gepresenteerd door Yes-R en Do.

Aanvankelijk was de naam The Next Popstar, maar nadat de rechter op last van de bedenkers van Popstars bepaald had dat die  naam wel heel veel zou lijken op Popstars, pasten SBS6 en Talpa deze aan en werd het The next pop talent. 
In de talentenshow, waarvan de audities in januari zijn opgenomen, moeten kandidaten het 60 seconden volhouden om door te gaan naar de volgende ronde. De jury, bestaande uit Xander de Buisonjé, Glennis Grace, Stacey Rookhuizen en Ruud de Wild, hebben elk een hendel tot hun beschikking, waarmee ze het lot van de kandidaat kunnen bepalen. Tijdens de tweede ronde, de bootcamp, moet die het 90 seconden volhouden, waarna in de liveshows de tijdsduur wordt opgevoerd tot 120 seconden. Opvallend dat tijdens de eerste twee afleveringen niet de hele audities werden getoond.

accepteren

Grootste verrassing uit de eerste aflevering was 'Lay low', een zelfgeschreven nummer van de 24-jarige Farrah uit Rotterdam, die zich nu Freshkid noemt. Ten tijde van Popstars had ze nog lang haar. Het afknippen was dan ook één van de grootste stappen in haar leven. Ze wil dat mensen haar accepteren zoals ze is.

Freshkid is al langer onder die naam actief, want er staan verscheidene filmpjes op internet, waaronder ‘Baby ik ben down’ uit 2012. 'Lay low' was direct na de uitzending verkrijgbaar als download en is uitgebracht op 8BALL TV, hetzelfde label waarop ook alle nummers uit The voice of Holland / The voice kids komen.

YS wil gewoon een keer écht knallen

YS feat. Rasskulz & Alexx: Nacht (68)

Voor de tweede keer gaat YS (= Yassin L uit Nijmegen) een samenwerking aan met Rasskulz (geboren in de jaren ’80 in Anderlecht in België en met zijn ouders verhuisd naar Amsterdam Zuid-Oost). De eerste keer was op ‘Goed ontmoet’ (#48 in oktober 2012). Dit keer betrekken beide, Alexx uit Tilburg, bij het nummer ‘Nacht’. YS scoorde zelf al een hitje met ‘Uhh uhh’, dat vorig jaar juni ook niet verder dan de 48e plaats kwam. Met ‘Nacht’ hoopt hij een echte hit te scoren.

Caro Emerald had het te druk voor duet met Lionel Richie

Caro Emerald feat. Carel Kraayenhof: Tangled up (71)

Morgen, maandag 25 februari 2013, komt ‘Tangled up’ van Caro Emerald uit in onder andere Groot-Brittannië. Over een week weten we dus hoe de langverwachte single ook daar is  ontvangen. Alvorens Caro daar drie concerten geeft (in Brighton, 8 maart, Bournemouth, 9  maart en op 11 maart in Londen, in the Royal Albert Hall), geeft ze op 5 maart een try-out in Patronaat in Haarlem.
Tegen die tijd verwachten we ‘Tangled up’ in de bovenste regionen van de Single Top 100 staat. De bescheiden binnenkomst op #71 is slechts op basis van ruim 1 verkoopdag. Het nummer ging pas op woensdag in de verkoop, in tegenstelling tot eerdere berichten dat het maandag 18 februari zou zijn. Dat bleek echter alleen de datum te zijn waarop het nummer voor het eerst was te horen op de radio.

Parijs

‘Tangled up’, haar zevende notering, is de voorloper van het album ‘The shocking Miss Emerald’, dat grotendeels is geïnspireerd is op de levendige kunst, entertainment en mode scene van Parijs aan het begin van de vorige eeuw. Niet vreemd dus dat de clip van ‘Tangled up’ geschoten is in Parijs. Overigens is er nog geen officiële releasedatum voor het album, want het is nog niet af!

bandoneonspeler

Hoewel afgelopen vrijdag in De Wereld Draait Door, een accordeon was te horen tijdens het optreden, is het op het nummer zelf wel degelijk een bandoneon, bespeeld door Carel Kraayenhof. Kraayenhof scoorde eerder met ‘Adiós nonino’ (#2 in 2002) en ‘Nu dat jij er bent’ (#4 in 2004) samen met Trijntje Oosterhuis en Janine Jansen. Officieel krijgt hij geen credit voor ‘Tangled up’. Tenzij het album het apart aangeeft, maar dat weten we pas over een tijdje. Aanstaande zaterdag staat Caro al dan niet met Carel Kraayenhof in TOPPOP 3.

te druk voor duet

Je moet wel heel sterk in je schoenen staan, als je een duet met Lionel Richie afslaat. Caro Emerald wordt wel vaker benadert voor een duet, maar als Lionel Richie je vraagt, zeg je toch ja? Caro: “We hebben het aanbod afgewezen wegens een overvolle agenda. Ondanks dat het een enorme eer is, zagen we toen ook niet hoe het zou werken.” Of dat duet ook buiten Nederland zou uitkomen, is niet bekend. Vorig jaar nam Richie het nummer ‘You are’ op samen met Waylon. Dat was met het oog op concerten die Richie in Nederland gaf.

The Script eert drie familieleden

the Script: If you could see me now (86)

‘Breakeven’ in de uitvoering van Joep Reijen, scoorde vorige week een 27e plaats en dat is 21 plaatsen hoger dan die van the Script zelf in 2009. Het beste resultaat boekte de Ierse groep  met ‘Hall of fame’ feat. Will.i.am (#16 in 2012), waarvoor ze een gouden plaat ontvingen.

‘If you could see me now’, hun zevende hit, is een eerbetoon aan drie personen. In de eerste plaats aan Shay, de vader van zanger Daniel  O’Donoghue’s, die op 14 februari 2008, Valentijnsdag, overleed aan een maagaandoening. Daniel was toen bezig met nummers schrijven voor het eerste album ‘The script’, maar vond het te pijnlijk om een nummer over zijn vader te schrijven. De andere twee personen zijn de ouders van gitarist Mark Sheehan. Zijn moeder overleed vier maanden voor Shay, zijn vader al toen hij nog maar 12 jaar jong was.

‘If you could see me now’ beschrijft hoe het zou zijn geweest als deze personen nog hadden geleefd. Wat zouden ze hebben gedacht, gezegd? Daniel weet wel ongeveer hoe zijn vader nu gereageerd zou hebben en is trots om dat in een liedje te verwoorden.

Ferry Doedens doet nog één keer Idols

Ferry Doedens: Hoger en verder (88)

Opnieuw zingt zanger/acteur Ferry Doedens (Drachten, 17 juni 1990) een nummer geschreven door de Friese componist Robert Dorn. Dorn schreef in 2011 het nummer ‘Bij mij’ van Doedens dat tot #65 kwam. In datzelfde jaar scoorde hij nog een keer, maar niet onder zijn eigen naam, maar als Lucas, het personage dat hij in Goede Tijden Slechte Tijden (GTST) speelt. In de laatste aflevering voor de zomer zong hij samen met Sjoerd (Guido Spek), Rikki (Raynor Arkenbout) en Lucas (Robin Martens) het nummer ‘Jij’ dat tot #19 kwam. ‘Hoger en verder’ brengt hij uit op zijn eigen label FD Music en is de voorloper van een heel album.

nog één keer Idols

Naast een rol in GTST, speelt en zingt Doedens ook in de musical Wicked. Daarnaast gaat hij voor RTL5 Idols Worldwide presenteren. Een programma met de grappigste, domste, de meest bizarre filmpjes uit Idols Worldwide. Doedens weet hoe dat voelt, want hij deed in 2007 zelf mee aan Idols en werd 18e.

opnieuw hit dankzij GTST

Ornette: Crazy (Nòze remix) (90)

Wij prefereren de originele versie van ‘Crazy’ uit 2011 boven de Nòme remix. Maar dankzij die remix maken we nu wel kennis met het nummer. Of eigenlijk door een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden (GTST), waarin de remix even was te horen. Op donderdag 14 februari, Valentijnsdag, in aflevering #4666, tijdens de zogenaamde Rozeboom scène.

Ornette staat niet voor de Amerikaanse jazzmuzikant Ornette Coleman, maar is de artiestennaam van de Franse zangeres Ornette. De naam is een eerbetoon. In het echt heet ze  Bettine Kee, is 28 jaar en moeder van twee kinderen. Op haar derde zat ze al achter de piano. Ze werkte met Franse grootheden als Alain Bashung en Yael Nain en speelde in een aantal films. In 2011 verscheen haar debuutalbum ‘Crazy’.

De remix van ‘Crazy’ is gemaakt door haar landgenoten Nicolas Sfintescu en Ezechiel Pailhès die zich Noze noemen. De twee ontmoeten elkaar aan het begin van de zeroes, Ezechiel woonde samen met de zus van Nicolas. Inmiddels zijn ze grote sterren in eigen land. Hun vierde album ‘Dring’ uit 2011 is ook hier bekend.

GTST-hits

‘Crazy (Nòze remix)’ van Ornette, is het tweede nummer in de Single Top 100 dat een hit wordt dankzij een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden. Op #18 staat ‘With you’ van Matt Simons, dat zat in aflevering #4617. Simons was de eerste zijn die per ongelijk (geen geplande release) een hit scoorde dankzij GTST, hij was echter niet de eerste die een hit aan de soap overhoudt. Hier komen ze alle dertien:

1991: Lisa Boray & Louise de Vries: Goede Tijden Slechte Tijden (#8)
1995-1998: Linda, Roos & Jessica: Ademnood (#1), Babette van Veen, Guusje Nederhorst en Katja Schuurman(ze scoorden in totaal zes hits samen)


1996: Remco Terhorst: Kom bij mij (#42), Bennie den Haan
2001: Good times: Ongelofelijk (#26), gelegenheidsnummer door Aukje van Ginneken (Charlie), Johnny de Mol (Sylvester), Chanella Hodge (Terra) en Winston Post (Benjamin), ten gunste van de 2000ste aflevering
2008: Thomas Berge: Zonder jou (#10), Thomas had een gastrol en speelde zichzelf
2011: Sjoerd, Rikki, Lucas & Edwin: Jij (#19), Guido Spek, Raynor Arkenbout, Ferry Doedens  en Robin Martens
2012: Matt Simons: With you (#10)
2012: Ornette: Crazy (Nòze remix) (#90)

Daarnaast hadden we ook nog ‘Pittige tijden’, de persiflage van Carlo Boszhard en Irene Moors uit het programma Telekids en die leverde de hit ‘Pittige tijden’ (#17 in 1997) op.

De oude garde

Onder de oude garde (voorheen het restant van deze week), vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Met deze week de oudgedienden van:

Mike & Colin: Altijd met je varen (81)

Maikel Eichelheim en Colin Heikens vormen sinds 2008 het duo Mike & Colin. De twee kenden elkaar uit 2007 van een feestje van Maikel’s ouders. Hun eerste hit ‘Ze moet het blijven’ (#20 in 2009), is nog steeds hun grootste. ‘Altijd met je varen’ is hun achtste notering.

Drake: Started from the bottom (92)

Als je Aubrey Drake Graham heet, dan is het niet vreemd als je kiest voor een kortere naam en dus werd het Drake. De Amerikaanse rapper/acteur scoorde al drie hits, waarbij twee met anderen: ‘What’s my name?’ met Rihanna (#20 in 2010) en ‘Moment 4 life’ met Nicki Minaj (#51 in januari). ‘Started from the bottom’ neemt hij bijna letterlijk, want het nummer begint op #92. Later dit jaar komt Drake met ‘Nothing was the same’, zijn derde studioalbum.

Rigby: Earth meets water (100)

Qua hitnoteringen blijft het marginal wat Christon Kloosterboer en de mannen van Rigby presteren. Want, buiten ‘One song’, het themalied van Serious Request in 2009, dat de zesde plaats bereikte, blijven bijna al  hun hits steken in de onderste 50. Sinds een jaar hebben de drie heren alles in eigen hand met hun eigen label FAM Records. ‘Earth meets water’ is de derde singles van het derde album ‘Fire & ice sugar & spice’ dat in oktober verscheen. Rigby heeft een heel fanatieke fanbase. Met een leuke downloadactie zou er voor Rigby toch ook een flinke hit in kunnen zitten?