zondag 24 februari 2013

One direction zet een rode neus op en scoort grootste hit

One direction: One way or another (Teenage kicks) (1)  *** hoogste eersteweeks ***

Als David Cameron, de Britse premier, een rolletje speelt in je videoclip, dan is er toch wat meer aan de hand dan zomaar een nummer. En dat is er met ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction, want het nummer is het anthem van Red Nose Day, dat dit jaar wordt gehouden op 15 maart. Op die dag draagt iedereen in Groot-Brittannië een rode neus (zelfs de premier!) en wordt er geld ingezameld voor Comic Relief, waarover zo dadelijk meer.

Het heeft even geduurd (in totaal vijf hits), maar eindelijk treedt One direction in de voetsporen van hun voorgangers: Take that, Backstreet boys, Boyzone, Blue, allemaal boybands die één of meerdere #1-hits scoorden. Tot deze week kwam One direction niet verder dan de 3e plaats, dat was in oktober met ‘Live while we’re young’. Dat ze nu hoger scoren, heeft niet alleen te maken met het goede doel (Comic Relief), maar komt ook doordat het een nieuw nummer is van de Britse boyband, dat niet op hun twee albums staat.

ex van Blondie

‘One way or another (teenage kicks)’ is een mashup van twee nummers, die geen hits waren in ons land. De eerste, ‘One way or another’ schreven Nigel Harrison en Debbie Harry in 1978 voor ‘Parallel lines’, het derde album van Blondie. Het nummer was geïnspireerd op een ex van Harry die haar bleef stalken nadat de relatie over was. ‘One way or another’ kwam alleen in Amerika op single uit en bereikte daar de 24e plaats. Er zijn diverse coverversies van, waaronder eentje door Sophie Ellis-Bextor, die het in 2002 opnam voor de soundtrack van de romantische comedy The guru’.

debuut Undertones

Het andere nummer, ‘Teenage kicks’, is geschreven door John O’ Neil in de zomer van 1977. Pas een jaar later, in juni 1978, nam zijn groep the Undertones, waarvan hij de rhythm gitarist  en belangrijkste componist was, het op en in september was het hun debuutsingle. In de Britse hitparade bereikte het nummer de 31e plaats. ‘Teenage kicks’ is ook vele malen gecoverd, onder andere door Razorlight, Green day en Franz Ferdinand. Zanger van the Undertones was Feargal Sharkey die later solo zeer succesvol zou worden als zanger en zakenman. John O’ Neil zit nog steeds bij the Undertones.

Comic Relief

De opbrengst van ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction gaat naar Comic Relief, een organisatie opgericht op eerste kerstdag 1985, door Jane Tewson, een ontwikkelingswerker in een vluchtelingenkamp in Soedan. Haar doel: de vaak uitzichtloze situatie van arme en achtergestelde mensen in het Afrika en het Verenigd Koninkrijk te verbeteren. Haar ideeën werden uitgewerkt en op 5 februari 1988 resulteerde het in de eerste Red Nose day met als symbool de rode clownneus. Een dag in het jaar waarop het hele land wordt gemobiliseerd geld in te zamelen volgens het Golden Pound Principe: alles gaat naar Comic Relief. De kosten die gemaakt worden voor het inzamelen, worden gesponsord.

Comic Relief -hits

Sinds 1986, het eerste jaar van Comic Relief, wordt er aan de actie een speciaal nummer gekoppeld. Vaak een oud nummer dat dan door een bijzondere combinatie van artiesten wordt opgenomen. Hier volgen alle hits die Comic Relief in ons land opleverde:

1986: Cliff Richard & the Young ones feat. Hank Marvin: Living doll (#1)
1989: Bananarama & La na nee nee noo noo: Help (#24)
1995: Cher, Chrissie Hynde, Neneh Cherry & Eric Clapton: Love can build a bridge (#41)
1997: Spice girls: Mama / Who you think you are (#3)


2001: Westlife: Uptown girl (#2)
2003: Gareth Gates with the Kumars: Spirit in the sky (#11)
2013: One direction: One way or another (teenage kicks) (#1)
Zeven hits in 27 jaar tijd lijkt een beetje weinig, maar dat komt ook doordat er niet ieder jaar een Comic Relief single verschijnt.

In de Britse hitparade komt ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction zoals verwacht binnen op de eerste plaats. Het is daarmee de dertiende #1-hit dankzij Comic Relief. In de afgelopen week zijn er meer dan 113.000 exemplaren van verkocht, de meeste dit jaar voor een #1-hit. De jongens scoren daar hun vijfde #1-hit. ‘I could be the one’ van Avicii vs Nicky Romero zakt naar de 5e plaats.

Naast Comic Relief, is er sinds 2002 ook Sport Relief. Daarnaast hebben ook andere landen, waaronder Finland, Duitsland en Australië, hun eigen Comic Relief, maar dan vaak onder een andere naam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten